Χρ. Κούτρας στον ΑΚΟΥ 99.6:  Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Βέροιας για την εποχική γρίπη που αρχίζει να… φουντώνει

Χρ. Κούτρας στον ΑΚΟΥ 99.6: Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Βέροιας για την εποχική γρίπη που αρχίζει να… φουντώνει

-Αυξημένα τα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία καθώς και οι απουσίες μαθητών από τα σχολεία


Πονόλαιμος, μυαλγία, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος, συνάχι, ρίγος, πυρετός, βήχας είναι βασικά συμπτώματα της γρίπης που φαίνεται ότι μπήκε στην εποχή της και ταλαιπωρεί ήδη χιλιάδες ανθρώπους. Σε προχωρημένη κατάσταση, η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία κι αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να προλάβουν ασθενείς και γιατροί.

Για τα μέτρα αντιμετώπισης της εποχιακής γρίπης έγινε την Τρίτη στο Νοσοκομείο Βέροιας ευρεία σύσκεψη, Διοίκησης και Ιατρικού-νοσηλευτικού δυναμικού, ώστε οι Υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν έξαρση μίας επιδημίας. Συζητήθηκε η λήψη μέτρων ως προς το χωροταξικό των εξωτερικών ιατρείων κατά την υποδοχή των ασθενών, ώστε όσοι νοσούν να κάθονται σε μια σχετική απόσταση από τον ιό της γρίπης, να φορούν απαραιτήτως μάσκα και να χρησιμοποιούν χαρτομάντηλα μιας χρήσης όταν βήχουν ή φτερνίζονται, ενώ προτάθηκε να τοποθετηθούν αντισηπτικά σε αρκετά σημεία έξω από τα τμήματα επειγόντων για να τα χρησιμοποιούν επανειλημμένα, ασθενείς και όχι μόνο…

Για όλα αυτά, αλλά και για τα συμπτώματα και τα κρούσματα της γρίπης μίλησε χθες στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου κ. Χρήστος Κούτρας, Πρόεδρος της Επιτροπής παθολογικών λοιμώξεων.

«Η αφορμή αυτής της σύσκεψης ήταν η ανησυχία από τις απουσίες αρκετών μαθητών της περιοχής μας από τα σχολεία τους, λόγω ιογενών λοιμώξεων, κάτι που δείχνει ότι μάλλον ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης.

Βέβαια δεν έχουμε τα rapit test, λόγω οικονομικής κρίσης, για να τεκμηριώσουμε τον ιό. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τα ίδια περίπου στελέχη με τα περσινά, αλλά περιμένουμε να μας ενημερώσουν το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης που παρακολουθούν τη γρίπη, μήπως έχουμε και κάποιο άλλο στέλεχος».

Βασικά, το νόημα της σύσκεψης ήταν να εξασφαλιστούν τα κρεβάτια και οι χώροι ασθενών, που όντως χρειάζονται νοσηλεία, καθ’ ότι ένα ποσοστό ασθενών μετά την εξέταση θα παραμείνει στο Νοσοκομείο κι ένα ποσοστό θα επιστρέψει στο σπίτι του. Υπάρχουν ωστόσο και ασθενείς που πιθανόν να χρειαστούν νοσηλεία στην Εντατική Μονάδα (ΜΕΘ), όπως έγινε πέρυσι στο Νοσοκομείο, λόγω της εξέλιξης της γρίπης σε βαριά πνευμονία ή διότι θα πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ενημερώνει ο κ. Κούτρας, υπενθυμίζοντας ότι κατά την περσινή περίοδο καταγράφηκαν στη χώρα 374 σοβαρά κρούσματα και 154 θάνατοι, από αυτούς που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ, η πλειονότητα των οποίων δεν είχε εμβολιαστεί.

Η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε βαριές πνευμονίες τριών ειδών:

-Την αμιγή ιογενή που εκδηλώνεται πολύ γρήγορα και είναι σπανιότατη.

-Τη μικτή (ιογενή-μικροβιακή) που εκδηλώνεται μετά από 3-4 μέρες, αφού ξεκινήσουν τα συμπτώματα και

-Την πνευμονία, που ενώ έχει υποχωρήσει, επανεμφανίζεται με νέο πυρετό.

Τρόποι προφύλαξης

Πώς μπορεί όμως κάποιος να προφυλαχτεί ή να προφυλάξει τους άλλους από τον ιό, όταν κινείται σε χώρους με πολλά άτομα, όπως είναι το εργασιακό περιβάλλον, οι ομάδες, τα σχολεία κ.λπ.; Ένας τρόπος, απαντάει ο κ. Κούτρας, είναι να φοράμε μάσκα, να χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλα όταν βήχουμε και να πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό. «Πιστεύω ότι στα σχολεία είναι σημαντικό να καθαρίζονται, εκτός από τους συνήθεις χώρους και τα πόμολα που συνεχώς πιάνουν όλοι οι μαθητές καθώς και τα σημεία που έχουν συνεχή επαφή, ενώ θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθούν και αντισηπτικά σε διάφορα σημεία των σχολείων. Σε περίπτωση που κάποιος νοσεί από γρίπη θα πρέπει να «απαγορεύει» και τις επαφές με κόσμο και να κρατάει τις αποστάσεις από τους άλλους, τουλάχιστον 1,5 μέτρο, που εκτινάσσονται τα σταγονίδια του στόματος».

Ο χρόνος επώασης είναι 1-4 ημέρες και συνήθως, κάποιος μεταδίδει τον ιό, μία ημέρα πριν εμφανίσει τα συμπτώματα και 5-7 ημέρες μετά την εμφάνισή τους, ενώ στα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερος αυτός ο χρόνος. Η επίσκεψη στο γιατρό ενδείκνυται ανάλογα με την εξέλιξη της λοίμωξης, μετά το 24ωρο. Και βέβαια –όπως τονίζει ο κ. Κούτρας- είναι επιπόλαιο να πάρει κανείς μόνος του αντιβίωση χωρίς οδηγία γιατρού.

Αυτές τις ημέρες το Νοσοκομείο της Βέροιας υποδέχεται ή νοσηλεύει ένα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων γρίπης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι, ενδεχομένως, ο ιός αρχίζει να… φουντώνει. Για τον λόγο αυτό οι γιατροί μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, να αποφεύγουμε τις επαφές με νοσούντες και να χρησιμοποιούμε συχνά αντισηπτικό για τα χέρια.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια - Έχασε την μάχη με τη ζωή και ο 18χρονος συνεπιβάτης της μηχανής

Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια - Έχασε την μάχη με τη ζωή και...

Tην 16η Ιουνίου 2021 και ώρα 13.50΄περίπου, στην Αλεξάνδρεια...

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου Βεροίας

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου...

ην Κυριακή της Πεντηκοστής 20 Ιουνίου το πρωί ο...

Νικόλας Καρανικόλας: Κανένα σενάριο για κλείσιμο του Νοσοκομείου δεν ευσταθεί. Μοναδικός δρόμος είναι η ενίσχυση του Νοσοκομείου Νάουσας και η θωράκιση της δημόσιας υγείας

Νικόλας Καρανικόλας: Κανένα σενάριο για κλείσιμο του...

Ακολουθεί δήλωση  του Δημάρχου Νάουσας αναφορικά με...

Εστία ρύπανσης τα κτίσματα των πρώην στάβλων του Σπανού στον οικισμό Πανοράματος στον Δήμο Βέροιας

Εστία ρύπανσης τα κτίσματα των πρώην στάβλων του...

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς...

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΧΜΟΥΤ ΔΡΑΜΑΛΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ...

Υπάρχουν πληροφορίες ότι κι άλλα πολυάριθμα οθωμανικά...

Ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ ΤΙΜΩΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ ΤΙΜΩΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Γράφει οΘωμάςΓαβριηλίδηςΠΕΡΑΣΤΙΚΕ,ΑΛΛΑΞΕΔΡΟΜΟ…1....

Η πολιτική των πολιτικών κατά την αρχαιότητα

Η πολιτική των πολιτικών κατά την αρχαιότητα

Του ιερέως: Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΗ πολιτική, φίλοι...

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ!

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, στις 17:30 μ.μ. θα γίνει η κηδεία του Ιωάννη Χασιώτη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Βέροιας. 

Συνελήφθη χθες (14 Ιουνίου 2021) το απόγευμα σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι...

 Με  δύο συγκεντρώσεις  στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία -συνδικάτα και εργατικά κέντρα της χώρας., συμμετείχαν  στις κινητοποιήσεις της Βέροιας,...

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι σύγχρονες κοινωνίες καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά ένα...