Οφειλόμενη… συμπλήρωση

Οφειλόμενη… συμπλήρωση

Διαβάζοντας στις τοπικές εφημερίδες αλλά και στο διαδίκτυο, για την σεμνή και λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά την ονοματοδοσία δρόμου της πόλης μας με το όνομα του πρώην δημάρχου της Βέροιας Κωνσταντίνου Ζαμπούνη μου δημιουργήθηκαν κάποιες σκέψεις που δεν έχουν να κάνουν τίποτα – μα τίποτα με τον αείμνηστο Δήμαρχο, τον εξαίρετο άνθρωπο και λαμπρό επιστήμονα. Καλώς και έγινε έστω και κάπως αργά.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όπως λέει και ο λαός μας. Και μακάρι και στο μέλλον να τιμώνται έστω και με τον τρόπο αυτό και άλλοι συντοπίτες μας που πρόσφεραν στην πόλη υλικά ή πνευματικά.

Οι σκέψεις μου επικεντρώνονται στη σχετική πινακίδα, που τοποθετήθηκε στο χώρο της τελετής-τιμής. ΟΔΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΖΑΜΠΟΥΝΗ. Αυτό και τίποτα άλλο! Οι περισσότεροι ούτε που τον γνωρίζουν! Οι νεότεροι θα αναρωτηθούν χωρίς φυσικά να πάρουν απάντηση!

Τόσο δύσκολο είναι να γραφεί κάτω από το όνομα ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. Θα μας βοηθήσει όλους. Θα μάθουμε για την ιστορία του τόπου μας!

Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με άλλες σχετικές οδονομασίες.

Παράδειγμα!


-Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την οδό ΚΩΤΤΟΥΝΙΟΥ. Τι ήταν όμως ο Κωττούνιος; Πολύ λίγοι έως ελάχιστοι γνωρίζουμε!

-Όλοι βαδίζουμε στον πεζόδρομο της αγοράς στις οδούς Κάππου και Τσούπελη αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν τι ήταν αυτοί!


-Κεντρικός δρόμος η οδός Ζωγιοπούλου, αλλά μόνον όσοι την είχαν νηπιαγωγό και κάποιοι ακόμη γνωρίζουν τη μεγάλη ευεργέτιδα της πόλης!

Το ίδιο έχει να κάνει και με άλλες οδονομασίες όπως του Αντώνη Κεμεντζέ, του Γεωργίου Γουδή, της Μαλακούση, Μούμογλου και άλλες.

Πρότασή μου είναι κάτω από το όνομα του προσώπου που τιμάται με την οδονομασία ας γράφεται και η ιδιότητά του ή τέλος πάντων κάτι που να μας θυμίζει τι ήταν ο τιμηθείς με την ονοματοδοσία. Έτσι για να πλουτίζουμε της γνώσεις μας. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας ας ψάξει να μάθει περισσότερα.

Και επί προσωπικού σχετικό. Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης συνάντησα την οδό Ονησίμου. Κάπου εκεί κοντά στην Αγία Κυριακή. Ανέτρεξα σε εγκυκλοπαίδειες, έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα (αν δεν είναι συνωνυμία) ότι «ο περί ο λόγος» υπήρξε βασιλιάς της αρχαίας Σαλαμίνας της Κύπρου. Τώρα βρίσκομαι στη φάση να βρω τη σχέση του με τη Βέροια!

Μάκης Δημητράκης

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν θυμίζει Απρίλιο η κάθοδος από το Σέλι!!! - Βίντεο

Δεν θυμίζει Απρίλιο η κάθοδος από το Σέλι!!! - Βίντεο

Το μεσημέρι της Κυριακής 5 Απριλίου μια αναγνώστρια...

Κλειστός ο δρόμος Βέροιας - Σφηκιάς λόγω κατολίσθησης! - Ποια είναι η εναλλακτική διαδρομή

Κλειστός ο δρόμος Βέροιας - Σφηκιάς λόγω κατολίσθησης!...

Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σφηκιάς...

"Έφυγε" στα 55 της χρόνια η εκπαιδευτικός Μαρία...

Την τελευταία της πνοή άφησε στα 55 της χρόνια, μετά από...

Πιο αυστηροί και σύνθετοι από ποτέ, οι έλεγχοι στα εισαγόμενα αμνοερίφια για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων

Πιο αυστηροί και σύνθετοι από ποτέ, οι έλεγχοι στα...

Μπορεί το φετινό Πάσχα να μην μοιάζει με κανένα άλλο,...

Χωρίς χαρτόσημα οι αιτήσεις και τα πιστοποιητικά από τα δικαστήρια λόγω κορωνοϊού

Χωρίς χαρτόσημα οι αιτήσεις και τα πιστοποιητικά από...

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης  Κων/νου...

Νέα παράταση στις Επιτροπές ΚΕΠΑ… Με την παράταση όμως της καταβολής επιδομάτων, τι γίνεται;

Νέα παράταση στις Επιτροπές ΚΕΠΑ… Με την παράταση...

 Με την πρώτη αναστολή λειτουργίας των ΚΕΠΑ, μέχρι την...

Οι τηλεσυνεδριάσεις μπήκαν στον Δήμο Βέροιας

Οι τηλεσυνεδριάσεις μπήκαν στον Δήμο Βέροιας

Στις νέες τεχνολογίες αρχίζει να δοκιμάζεται το...

Επιστροφή στην Ελλάδα…επιστροφή στην Ημαθία, λόγω κορωνοϊου!

Επιστροφή στην Ελλάδα…επιστροφή στην Ημαθία, λόγω...

Ποιος θα φανταζόταν ότι μετά από την αθρόα αναχώρηση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεαρός ιδιοκτήτης αυτοκινήτου τύπου τζιπ, μάρκας SUZUKI VITARA, έκπληκτος το βρήκε χθες το πρωί(Παρασκευή) να είναι ανοιγμένο και να έχουν προσπαθήσει να το βάλουν μπρος ενώνοντας τα καλώδια. Συγκεκριμένα όπως μας...

Αυτό είναι το έντυπο δήλωσης μετακίνησης που έχει εισηγηθεί η Πολιτική Προστασία να συμπληρώνουν οι πολίτες σε περίπτωση που τελικώς αποφασιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα.Από νωρίς το πρωί,...

Εδώ και λίγες ημέρες είναι σε λειτουργία το ασανσέρ και ο κυλιόμενος διάδρομος κάτω από την Ελιά, που ήταν χαλασμένα για μεγάλο διάστημα, αφού είχαν υποστεί επανειλημμένα βανδαλισμούς. Ωστόσο θα πρέπει να...

Μέχρι τώρα οι σκηνές που αναπαράγονται από την κρίση στον Έβρο, αφορούν πετροπόλεμο, δακρυγόνα, φωτιές και εικόνες έντασης. Ο ΛΑΟΣ εξασφάλισε αποκλειστικά φωτογραφία που δείχνει τους μετανάστες που...