Ηλίας Λαζός : ” Οποιαδήποτε πρόβλεψη ή πλάνο μοιάζει εξόχως παρακινδυνευμένο”

Ηλίας Λαζός : ” Οποιαδήποτε πρόβλεψη ή πλάνο μοιάζει εξόχως παρακινδυνευμένο”

Τις σκέψεις του σχετικά με το αύριο του ελληνικού μπάσκετ και της διάρθρωσης των εθνικών κατηγοριών εκτός της Basket League παραθέτει στον προσωπικό του λογαριασμό σε socila media ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής μπάσκετ του Φιλίππου Βέροιας Ηλίας Λαζός.

Αναλυτά αναφέρει :” Επειδή τον τελευταία καιρό υπάρχει μια έντονη φιλολογία σχετικά με το αύριο του ελληνικού μπάσκετ και της διάρθρωσης των εθνικών κατηγοριών εκτός της Basket League, θα ήθελα κ εγώ με τη σειρά μου να παραθέσω κάποιες διάσπαρτες σκέψεις μου. Πρώτα απ´ όλα βέβαια οφείλω να πω ότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, όλους εμάς τους εμπλεκόμενους με το μπάσκετ, αλλά πρωτίστως πληττόμενους ή υπό αναστολή επαγγελματίες, μας απασχολεί εντονότατα το αύριο των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας και δευτερευόντως το αγαπημένο μας άθλημα.

Είναι τόσο αχαρτογράφητο το αύριο στο οικονομικό γίγνεσθαι, που οποιαδήποτε πρόβλεψη ή πλάνο μοιάζει εξόχως παρακινδυνευμένο. Όσα λοιπόν ακολουθούν, δεν αποτελούν τίποτα άλλο από μια φιλολογική υπόθεση εργασίας για μία ενιαία (και όχι χωρισμένη σε 2 ομίλους) Α2 Εθνική κατηγορία, αν δεχτούμε ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός θα έβλαπτε την ποιότητα του «προϊόντος». Αν θεωρήσουμε ότι τα πρωταθλήματα δεν δύνανται να συνεχιστούν (κατ’ εμέ η συνέχισή τους είναι ΑΔΥΝΑΤΗ) και ότι δεν θα υπάρξουν, όπως ακούγεται, πουθενά υποβιβασμοί, παρά μόνο άνοδοι (κάτι απολύτως δίκαιο για ΟΛΕΣ τις ομάδες που προπορεύονται αυτή τη στιγμή σε όλες τις κατηγορίες), η Α2 του χρόνου θα έχει 18 ομάδες.

Αν δεχτούμε ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων εύρωστων ομάδων ή παραγόντων, οι περισσότεροι βασιζόμαστε περισσότερο σε φίλους-χορηγούς και λίγο-πολύ στη συσπείρωση ή μη των τοπικών κοινωνιών και αρχόντων γύρω από την προσπάθειά μας, τότε η κατάσταση με βάση τα σημερινά δεδομένα προδιαγράφεται ζοφερή. Αν η Ομοσπονδία πιστεύει, δικαίως, ότι η Α2 αποτελεί τη βιτρίνα της, τότε θα πρέπει να «βάλει πλάτη» για να τη βοηθήσει να επιβιώσει.

Συμμερίζομαι την καφενειακή άποψη ότι «όποιος δεν μπορεί, υπάρχει και το τοπικό», αλλά φοβάμαι ότι σε λίγο αυτοί που ΔΕΝ θα μπορούν θα είναι συντριπτικά περισσότεροι από αυτούς που θα μπορούν. Για να μην είναι λοιπόν το πρωτάθλημα στον αυτόματο πιλότο και κάθε χρόνο ΟΛΑ τα έξοδα της διεξαγωγής του να επιβαρύνουν τις ομάδες, έχω 2 κοστολογημένες προτάσεις για τους ανθρώπους της ΕΟΚ.1) Το κόστος μετακινήσεων για ΟΛΕΣ τις ομάδες της κατηγορίας για αγώνες σε απόσταση άνω των 250 χλμ είναι περίπου 150.000 €. 2)

Το αντίστοιχο κόστος μονοήμερης διαμονής των ομάδων στους αγώνες αυτούς ανέρχεται περίπου στις 85.000 €.Φυσικά, αυτά τα κόστη δεν είναι ισομερώς κατανεμημένα μεταξύ των ομάδων, διότι είναι προφανές ότι οι ομάδες της Αθήνας θα έχουν 6-7 τέτοιου τύπου ταξίδια (άνω των 250 χλμ), ενώ ομάδες όπως η δική μας θα έχουν περίπου τα διπλάσια! Νομίζω ότι η κάλυψη του πρώτου εκ των δυο αναφερόμενων κονδυλίων θα ήταν άκρως ευεργετική και σωτήρια για όλες τις ομάδες. Δέχομαι ότι το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά σίγουρα δεν είναι και δυσθεώρητο για την Ομοσπονδία του δημοφιλέστερου, κατ’ εμέ, αθλήματος της χώρας μας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ανακούφιζε σίγουρα όλες τις ομάδες και θα ήταν μία εμφατική δήλωση της ΕΟΚ ότι είναι δίπλα στις ομάδες και σε όλους εμάς που πασχίζουμε για το ελληνικό μπάσκετ. Ξέρω ότι οποιαδήποτε συζήτηση τέτοιου τύπου είναι ανεδαφική, και ίσως χρονικά λανθασμένη, σε μια χώρα που προσδοκά περίπου 250.000 νέους ανέργους από τη λαίλαπα του κορονοϊού, σύμφωνα με διάφορες προβλέψεις.

Όμως, η μπασκετική ζωή, ούτως ή άλλως, θα συνεχιστεί, είτε με κάποιους από μας, είτε χωρίς. Απλά, τα γραφόμενά μου αποτελούν τροφή για έγκαιρη σκέψη για πράγματα που θα αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον όσοι από μας μπορέσουν και επιλέξουν να παραμείνουν στο χώρο.”

Βασίλης Βόλκος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βασίλης Βόλκος - Αθλητικογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α' ΕΚΑΣΚΕΜ: Ζευγάρωσε τις νίκες και κατέλαβε την 9η θέση ο ΑΟΚ Βέροιας

Α' ΕΚΑΣΚΕΜ: Ζευγάρωσε τις νίκες και κατέλαβε την 9η...

Ο ΑΟΚ Βέροιας επικράτησε με 63-49 του ΠΑΟΚ Αλμωπίας, στο...

Ρίχνεται στη μάχη των play-off ο Φίλιππος Βέροιας

Ρίχνεται στη μάχη των play-off ο Φίλιππος Βέροιας

Ανακοινώθηκε από την ΕΟΚ το πρόγραμμα της Γ’ Φάσης των...

Στους τέσσερις με μεγάλη νίκη επί του Εδεσσαϊκού ο Ζαφειράκης Νάουσας!

Στους τέσσερις με μεγάλη νίκη επί του Εδεσσαϊκού ο...

Ο Ζαφειράκης επικράτησε με 81-62 του Εδεσσαϊκού, στο...

Τελείωσε μια επιτυχημένη χρονιά για τους Αετούς Βέροιας

Τελείωσε μια επιτυχημένη χρονιά για τους Αετούς...

Δεν τα κατάφεραν οι Αετοί Βέροιας την Τετάρτη, καθώς...

Φίλιππος Βέροιας: Η πορεία της κανονικής διάρκειας μας έδειξε τον δρόμο!

Φίλιππος Βέροιας: Η πορεία της κανονικής διάρκειας μας...

Αισίως και μετά από μεγάλη προσπάθεια, ο Φίλιππος...

Α' ΕΚΑΣΚΕΜ: Έχασε στην Έδεσσα ο Ζαφειράκης, νίκησε στη Σκύδρα ο ΑΟΚ Βέροιας

Α' ΕΚΑΣΚΕΜ: Έχασε στην Έδεσσα ο Ζαφειράκης, νίκησε...

Την ήττα γνώρισε στην Έδεσσα με 71-61 ο Ζαφειράκης...

Το μονοπάτι του Φιλίππου Βέροιας προς την Elite League!

Το μονοπάτι του Φιλίππου Βέροιας προς την Elite League!

Σε ρυθμούς play-off κινείται πλέον η ομάδα μπάσκετ του...

Φινάλε με ήττα στα Τρίκαλα για τους Αετούς Βέροιας… και τώρα play off!

Φινάλε με ήττα στα Τρίκαλα για τους Αετούς Βέροιας…...

Μία από τις πιο βαριές ήττες στο φετινό πρωτάθλημα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ένας χρόνος πέρασε από την απώλεια του αγαπημένου προπονητή του Φιλίππου Βέροιας, Δημήτρη Γκίμα. Το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας coach στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα...

Ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος στην Α' κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΜ. Ο ΓΑΣ  Μελίκησ  κέρδισε και τον Κεραυνό Άσπρου με 54-84 και ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο επιτυγχάνοντας 22 νίκες και φυσικά τερμάτισε...

Ολοκληρώνεται το Σάββατο (14/4) η κανονική διάρκεια της Β ΕΚΑΣΚΕΜ και οι Αετοί Βέροιας υποδέχονται στο ΔΑΚ "Βικέλας" (18.00) τον Φίλιππο Νέας Πέλλας.Η ομάδα του Ντάνη Τυριακίδη, έπειτα από την απαραίτητη...

Προτελευταία αγωνιστική  για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος για τους Αετούς Βέροιας, που θα μεταβούν στη γειτονική Κατερίνη για να αντιμετωπίσουν την ΑΓΕ Πιερίας.Η ομάδα του Ντάνη Τυριακίδη...