Επίσκεψη του βουλευτή της Ν.Δ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ - Οι προτάσεις και τα θέματα που συζήτησαν

Επίσκεψη του βουλευτή της Ν.Δ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ - Οι προτάσεις και τα θέματα που συζήτησαν

 Ανάγκη ταχύτατης καταγραφής και αποζημίωσης των πληγεισών καλλιεργειών από τη χθεσινή χαλαζόπτωση, αναγγελίες και αποζημιώσεις για τον παγετό της 17ης Μαρτίου, άμεσες προσλήψεις εκτιμητών χωρίς στρεβλώσεις, πληρωμή του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων, αλλαγή του Κανονισμού για δικαιότερη αποζημίωση των παραγωγών και πιλοτική ένταξη της Ημαθίας στο Πρόγραμμα Ψηφιακών ΕκτιμήσεωνΤην άμεση ενεργοποίηση όλου του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού του ΕΛΓΑ για την άμεση καταγραφή των ζημιών στην παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, και εν συνεχεία την ταχύτατη, δίκαιη και αποτελεσματική αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, ζήτησε ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο στα Κεντρικά Γραφεία του ΕΛΓΑ.

Όπως σημείωσε, η χθεσινή χαλαζόπτωση στον νομό Ημαθίας προκάλεσε εκτεταμένες ζημίες στα οπωροφόρα δέντρα (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια κτλ) οι οποίες θέτουν πλέον σε ορατό κίνδυνο τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στον Νομό μεγάλο μέρος των οποίων είχε ήδη υποστεί σημαντικότατο πλήγμα και κατά το στάδιο της καρπόδεσης  λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων από τα μέσα Μαρτίου έως και τα τέλη Απριλίου. 

Επιπροσθέτως δε, ο κ. Τσαβδαρίδης τόνισε την ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να δίνονται δίκαιες αποζημιώσεις της ζημίας στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, με τον κ. Λυκουρέντζο να σημειώνει ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσαβδαρίδης και στην επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια με ενεργοποίηση του άρθρου 20 του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που αναφέρεται σε έκτακτες προσλήψεις για την περαιτέρω επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του εκτιμητικού έργου προς όφελος των πληγέντων παραγωγών.

Ο Βουλευτής Ημαθίας υπογράμμισε επίσης στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις κατά την υφιστάμενη διαδικασία προσλήψεων εκτιμητών γεωπόνων, που αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού καθώς διαχρονικά μέρος των εκτιμητών που τελικώς προσλαμβάνονται αδυνατούν τελικά να στελεχώσουν την υπηρεσία. Τόσο λόγω μεγάλης γεωγραφικής απόστασης από τον τόπο κατοικίας τους όσο και λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων για την κάλυψη των σχετικών μετακινήσεων.    

Παράλληλα, ο κ. Τσαβδαρίδης επανέφερε και το ζήτημα της σύντομης καταβολής και του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς της Ημαθίας για τις ζημίες του έτους 2019, υπόλοιπο το οποίο ανέρχεται συνολικά για τη χώρα στα 68 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε, η επιτάχυνση και αυτής της διαδικασίας είναι πλέον κομβικής σημασίας για τη στήριξη των παραγωγών καθώς οι περσινές καταστροφές σε συνδυασμό και με τις φετινές ήταν οι χειρότερες των τελευταίων ετών. Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι η πρόθεση του Οργανισμού είναι η άμεση καταβολή του υπολοίπου 35% αμέσως μόλις βρεθούν οι σχετικοί πόροι και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει συνεχής συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπροσθέτως ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε να συμπεριληφθεί και ο Νομός Ημαθίας στους Νομούς που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ζημιών από τον ΕΛΓΑ με τη χρήση σύγχρονων μέσων από το χωράφι (GPS, GIS γεωχωρικά δεδομένα, tablets), τονίζοντας την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία εκτίμησης αλλά και αποζημίωσης σε έναν Νομό που αποτελεί ισχυρό πυλώνα της αγροτικής παραγωγής του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο οποίος είναι διαχρονικός υποστηρικτής των δίκαιων αιτημάτων του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής της Ημαθίας υπήρξε ιδιαίτερα θετικός και προς αυτή την κατεύθυνση και δεσμεύθηκε να εξετάσει ενδελεχώς την πρόταση του κ. Τσαβδαρίδη με την έναρξη του Προγράμματος, που αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δράση καθαρισμού στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Νησέλι από τη Λέσχη Κινηματογράφου ''Κινηματόδρασης''
Έγινε μπαμπάς ο Αντώνης Καραβασίλης!

Έγινε μπαμπάς ο Αντώνης Καραβασίλης!

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του...

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" (11/4)

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" (11/4)

Επαναλειτουργούν τα γραφεία της Μητρόπολης

Επαναλειτουργούν τα γραφεία της Μητρόπολης

Από Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, τα γραφεία της Ιεράς...

Στο Σπίτι του Συλλόγου Μ.Α.μ.Α. ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στο Σπίτι του Συλλόγου Μ.Α.μ.Α. ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

 Το Σπίτι του φιλανθρωπικού και μη κερδοσκοπικού...

Μετά τον Αλιάκμονα...

Μετά τον Αλιάκμονα..."γυάλισε" και ο Προμηθέας από...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας...

Ανοιχτή επιστολή δικαστικής υπαλλήλου προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας για προτεραιότητα στον εμβολιασμό των συναδέλφων της

Ανοιχτή επιστολή δικαστικής υπαλλήλου προς τους...

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΟΖΑΛΙΑΣ ΚΙΤΖΑΤΙΔΟΥ , Δικαστικής...

Ο «Βεροιώτης» Δημήτριος Βικέλας  - Επιστολή του Γιώργου Χ. Χιονίδη

Ο «Βεροιώτης» Δημήτριος Βικέλας - Επιστολή του...

Φίλε κ. ΔιευθυντήΑν και κούρασα και κουράστηκα να...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...

Καταφέραμε λοιπόν να δαμάσουμε τον μυθικό θεό Αλιάκμονα* μεταξύ 1954-57!!![ * Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο, προερχόμενο από το άλς (άλας, θάλασσα) + άκμων (αμόνι) και κατά ορισμένους μελετητές σημαίνει «αυτός...

Η έμπνευση του φετινού πρωταπριλιάτικου που είχε ο ΛΑΟΣ με την ανακάλυψη σεντουκιού κατά την διάρκεια των εργασιών της ΔΕΥΑΒ στην οδό Ανοίξεως, εν μέρει επιβεβαιώθηκε!!! @@ads-307@@Σύμφωνα με τις πρώτες...