Είμαστε υπεύθυνοι για την ανοχή!!!

Είμαστε υπεύθυνοι για την ανοχή!!!

Του ιερέως 

Παναγιώτου 

Σ. Χαλκιά


Με πόνο και οδύνη διαπιστώνουμε, φίλοι αναγνώστες, τον συνεχή κατήφορο στη χυδαιολογία και τον εκχυδαϊσμό της καθημερινής μας ζωής.

Η βωμολοχία, η αναίδεια και η προβολή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι συμπτώματα σήψης. Η προβολή της γυμνής γυναίκας από τις διαφημίσεις στους δρόμους, το θέατρο, την τηλεόραση, τις εφημερίδες και σε μερικά ένθετά τους, τα περιοδικά, προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά της ως συζύγου και μητέρας στα μάτια, κυρίως, των παιδιών της.

Υποβιβάζει, επίσης, την πνευματική αξία, το κύρος της, στη διαμόρφωση της κοινωνίας και την αποδυναμώνει στο όποιο ωραίο και προοδευτικό έργο της.

Ο εκχυδαϊσμός στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με τα χαμηλής ποιότητας αστεία και τη χαλαρότητα των ηθών, την ακατάσχετη σεξολογία, δημιουργεί προϋποθέσεις για τη συνεχή φθορά και αποσύνθεση. Επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά μας. Δημιουργεί κλίμα γενικής αποχαυνώσεως.

Η αξιοπρέπεια, η ευγένεια, η πνευματική αρχοντιά, ο αυτοσεβασμός, τείνουν να εξαφανιστούν και θεωρούνται, όπου εκδηλωθούν, αναχρονισμός, καθυστέρηση, οπισθοδρόμηση, για να κάνουν τους ανθρώπους -φορείς πνευματικής ελευθερίας- να εντρέπονται. Γιατί; Γιατί είναι διαφορετικής συμπεριφοράς και ήθους.

Αντίθετα, η βωμολοχία και η χυδαιότητα προβάλλεται από το θέατρο, από τις δημόσιες συζητήσεις, ως νέο ήθος, ως ελευθερία, ως κατάκτηση, ως κατόρθωμα. Ακόμα και η χρησιμοποίηση εκκλησιαστικών και αγιογραφικών λέξεων και εκφράσεων με διαστροφική έννοια (δεν επιθυμώ να αναφέρω παραδείγματα), αποτελεί ένα φαινόμενο φθοράς και νοσηρότητας και φθάνει στα όρια της ειρωνείας και του χλευασμού των ιερών και αγίων θησαυρισμάτων μας.

Το χειρότερο, όμως, απ’ όλα, είναι η ένοχη ανεκτικότητα όλων μας. Ανεχόμαστε όλα αυτά με απάθεια, αδιαμαρτύρητα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τη φθορά που εισέρχεται στον κόσμο της κοινωνίας μας και επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά μας και ιδιαίτερα των παιδιών, που τα ενστερνίζονται όλα αυτά και τα θεωρούν φυσικά και απλά πράγματα.

Και αν δεν αντιδράσουμε θετικά και δημιουργικά ως φορείς, ως γονείς, ως υπεύθυνοι άνθρωποι όλοι μας, αρχίζοντας από τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τα σχολεία μας, τότε η φθορά θα είναι μεγάλη. Και όλοι μας θα είμαστε υπεύθυνοι.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Αναστολή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ Βέροιας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού

Αναστολή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ Βέροιας λόγω...

Στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και ρυθμίσεων...

 682 κορονο-πρόστιμα στην Ημαθία τον Νοέμβριο!

682 κορονο-πρόστιμα στην Ημαθία τον Νοέμβριο!

Συνεχείς είναι οι έλεγχοι των αστυνομικών για την ...

Παρά την καραντίνα... 596 παραβάσεις βεβαιώθηκαν από την Τροχαία στην Κεντρ. Μακεδονία

Παρά την καραντίνα... 596 παραβάσεις βεβαιώθηκαν από την...

Ελέγχθηκαν 2.689 οχήματα και βεβαιώθηκαν 596...

Ενισχύονται με σύγχρονα μηχανήματα τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ενισχύονται με σύγχρονα μηχανήματα τα νοσοκομεία...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει τις δομές...

Νάουσα: Το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης δίπλα στους δημότες - Τηλέφωνα επικοινωνίας

Νάουσα: Το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και...

· Κατ' οίκον παράδοση τροφίμων και φαρμάκων σε...

Δήμος Νάουσας: Ψυχολογική υποστήριξη σε ηλικιωμένους από το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Δήμος Νάουσας: Ψυχολογική υποστήριξη σε ηλικιωμένους...

Το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του...

Μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 - Παραμένει σε αναστολή λειτουργίας το λιανεμπόριο – Τι ισχύει για το εμπόριο γενικότερα

Μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 - Παραμένει σε...

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή...

1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Νέων υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας

1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός...

Ο Δήμος Βέροιας συμμετέχει στον «1ο Πανελλήνιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει τις δομές υγείας της Ημαθίας και εξοπλίζει τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας με σύγχρονα μηχανήματα.Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει με ...

Κτυπημένος από τον κορωνοϊό που προστέθηκε στα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια, έφυγε ο Γαστρεντερολόγος Θανάσης Γεωργιάδης, αφήνοντας έντονα αισθήματα θλίψης στην Ιατρική...

Οι μέρες της πανδημίας έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας και οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση για την αντιμετώπιση θεμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία.@@ads-307@@ Μεταξύ άλλων είναι...

Φωτο: Το Γυμνάσιο Αρρένων Βέροιας και σε ένθετο οι δημοτικιστές παιδαγωγοί Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Αλέξανδρος Δελμούζος και Δημήτρης Γληνός Τέτοιες ημέρες Νοέμβρη του 1925 ήταν, αγαπητοί φίλοι, όταν...