Είμαστε υπεύθυνοι για την ανοχή!!!

Είμαστε υπεύθυνοι για την ανοχή!!!

Του ιερέως 

Παναγιώτου 

Σ. Χαλκιά


Με πόνο και οδύνη διαπιστώνουμε, φίλοι αναγνώστες, τον συνεχή κατήφορο στη χυδαιολογία και τον εκχυδαϊσμό της καθημερινής μας ζωής.

Η βωμολοχία, η αναίδεια και η προβολή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι συμπτώματα σήψης. Η προβολή της γυμνής γυναίκας από τις διαφημίσεις στους δρόμους, το θέατρο, την τηλεόραση, τις εφημερίδες και σε μερικά ένθετά τους, τα περιοδικά, προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά της ως συζύγου και μητέρας στα μάτια, κυρίως, των παιδιών της.

Υποβιβάζει, επίσης, την πνευματική αξία, το κύρος της, στη διαμόρφωση της κοινωνίας και την αποδυναμώνει στο όποιο ωραίο και προοδευτικό έργο της.

Ο εκχυδαϊσμός στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με τα χαμηλής ποιότητας αστεία και τη χαλαρότητα των ηθών, την ακατάσχετη σεξολογία, δημιουργεί προϋποθέσεις για τη συνεχή φθορά και αποσύνθεση. Επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά μας. Δημιουργεί κλίμα γενικής αποχαυνώσεως.

Η αξιοπρέπεια, η ευγένεια, η πνευματική αρχοντιά, ο αυτοσεβασμός, τείνουν να εξαφανιστούν και θεωρούνται, όπου εκδηλωθούν, αναχρονισμός, καθυστέρηση, οπισθοδρόμηση, για να κάνουν τους ανθρώπους -φορείς πνευματικής ελευθερίας- να εντρέπονται. Γιατί; Γιατί είναι διαφορετικής συμπεριφοράς και ήθους.

Αντίθετα, η βωμολοχία και η χυδαιότητα προβάλλεται από το θέατρο, από τις δημόσιες συζητήσεις, ως νέο ήθος, ως ελευθερία, ως κατάκτηση, ως κατόρθωμα. Ακόμα και η χρησιμοποίηση εκκλησιαστικών και αγιογραφικών λέξεων και εκφράσεων με διαστροφική έννοια (δεν επιθυμώ να αναφέρω παραδείγματα), αποτελεί ένα φαινόμενο φθοράς και νοσηρότητας και φθάνει στα όρια της ειρωνείας και του χλευασμού των ιερών και αγίων θησαυρισμάτων μας.

Το χειρότερο, όμως, απ’ όλα, είναι η ένοχη ανεκτικότητα όλων μας. Ανεχόμαστε όλα αυτά με απάθεια, αδιαμαρτύρητα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τη φθορά που εισέρχεται στον κόσμο της κοινωνίας μας και επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά μας και ιδιαίτερα των παιδιών, που τα ενστερνίζονται όλα αυτά και τα θεωρούν φυσικά και απλά πράγματα.

Και αν δεν αντιδράσουμε θετικά και δημιουργικά ως φορείς, ως γονείς, ως υπεύθυνοι άνθρωποι όλοι μας, αρχίζοντας από τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τα σχολεία μας, τότε η φθορά θα είναι μεγάλη. Και όλοι μας θα είμαστε υπεύθυνοι.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...