ΤΟΠΙΚΑ

Είμαστε υπεύθυνοι για την ανοχή!!!

Είμαστε υπεύθυνοι για την ανοχή!!!

Του ιερέως 

Παναγιώτου 

Σ. Χαλκιά


Με πόνο και οδύνη διαπιστώνουμε, φίλοι αναγνώστες, τον συνεχή κατήφορο στη χυδαιολογία και τον εκχυδαϊσμό της καθημερινής μας ζωής.

Η βωμολοχία, η αναίδεια και η προβολή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι συμπτώματα σήψης. Η προβολή της γυμνής γυναίκας από τις διαφημίσεις στους δρόμους, το θέατρο, την τηλεόραση, τις εφημερίδες και σε μερικά ένθετά τους, τα περιοδικά, προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά της ως συζύγου και μητέρας στα μάτια, κυρίως, των παιδιών της.

Υποβιβάζει, επίσης, την πνευματική αξία, το κύρος της, στη διαμόρφωση της κοινωνίας και την αποδυναμώνει στο όποιο ωραίο και προοδευτικό έργο της.

Ο εκχυδαϊσμός στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με τα χαμηλής ποιότητας αστεία και τη χαλαρότητα των ηθών, την ακατάσχετη σεξολογία, δημιουργεί προϋποθέσεις για τη συνεχή φθορά και αποσύνθεση. Επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά μας. Δημιουργεί κλίμα γενικής αποχαυνώσεως.

Η αξιοπρέπεια, η ευγένεια, η πνευματική αρχοντιά, ο αυτοσεβασμός, τείνουν να εξαφανιστούν και θεωρούνται, όπου εκδηλωθούν, αναχρονισμός, καθυστέρηση, οπισθοδρόμηση, για να κάνουν τους ανθρώπους -φορείς πνευματικής ελευθερίας- να εντρέπονται. Γιατί; Γιατί είναι διαφορετικής συμπεριφοράς και ήθους.

Αντίθετα, η βωμολοχία και η χυδαιότητα προβάλλεται από το θέατρο, από τις δημόσιες συζητήσεις, ως νέο ήθος, ως ελευθερία, ως κατάκτηση, ως κατόρθωμα. Ακόμα και η χρησιμοποίηση εκκλησιαστικών και αγιογραφικών λέξεων και εκφράσεων με διαστροφική έννοια (δεν επιθυμώ να αναφέρω παραδείγματα), αποτελεί ένα φαινόμενο φθοράς και νοσηρότητας και φθάνει στα όρια της ειρωνείας και του χλευασμού των ιερών και αγίων θησαυρισμάτων μας.

Το χειρότερο, όμως, απ’ όλα, είναι η ένοχη ανεκτικότητα όλων μας. Ανεχόμαστε όλα αυτά με απάθεια, αδιαμαρτύρητα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τη φθορά που εισέρχεται στον κόσμο της κοινωνίας μας και επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά μας και ιδιαίτερα των παιδιών, που τα ενστερνίζονται όλα αυτά και τα θεωρούν φυσικά και απλά πράγματα.

Και αν δεν αντιδράσουμε θετικά και δημιουργικά ως φορείς, ως γονείς, ως υπεύθυνοι άνθρωποι όλοι μας, αρχίζοντας από τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τα σχολεία μας, τότε η φθορά θα είναι μεγάλη. Και όλοι μας θα είμαστε υπεύθυνοι.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Έφυγε" ο Θωμάς Κατσιαμάκας - Yπήρξε επί σειρά ετών...

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης στον ναό του Αγίου Μηνά...

Εφημερίες Φαρμακείων σε Βέροια, Νάουσα και  Αλεξάνδρεια (27/07/2021)

Εφημερίες Φαρμακείων σε Βέροια, Νάουσα και ...

 ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ 16:00-21:00 ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ...

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για τον κατώτατο μισθό - Οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτα του μισθού στις επιχειρήσεις

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για τον...

Η Κυβέρνηση, με τη σημερινή της απόφαση για τον...

Νέος κύκλος για τις Σχολές Γονέων του «Έρασμου» σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια

Νέος κύκλος για τις Σχολές Γονέων του «Έρασμου» σε...

Οι Σχολές Γονέων του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης...

Πανήγυρη Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων - Σε προσκύνηση τεμάχιο του λειψάνου της Αγίας

Πανήγυρη Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στον Ιερό Ναό...

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων...

 «Αστική αναζωογόνηση Δήμου Βέροιας» και «Ολοκλήρωση βρεφικού σταθμού Κυψέλης» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

«Αστική αναζωογόνηση Δήμου Βέροιας» και «Ολοκλήρωση...

Ένταξη για χρηματοδότηση δύο προτάσεων του Δήμου...

Προγράμματα κατάρτισης για 120 απασχολούμενους και άνεργους της Ημαθίας υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Προγράμματα κατάρτισης για 120 απασχολούμενους και...

Προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης και...

 Τακτική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας - Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης

Τακτική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού...

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...

Τα νέα μέτρα για την εστίαση ανακοινώθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής (16.07.2021) και ενώ είχε ήδη… αρχίσει η εφαρμογή τους. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση και τα κέντρα...

Και δεύτερη φωτιά στο ίδιο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής, σημειώθηκε και πάλι χθες Πέμπτη 15 Ιουλίου, το μεσημέρι, έξω από τον συνεταιρισμό Venus Crowers, δίπλα στο δρόμο Βέροιας - Λαζοχωρίου...