5 Φεβρουαρίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη εκδήλωση για την Ειδική Αγωγή στην Εκπαίδευση

5 Φεβρουαρίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη εκδήλωση για την Ειδική Αγωγή στην Εκπαίδευση

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας – με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της κ. Αντ. Χαρίση «Η Ρόζα Ιμβριώτη στο Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών (1937-1940)» (εκδ. Επίκεντρο) διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την εισαγωγή της Ειδικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 6:30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες.

Στην εκδήλωση θα γίνει μια αναδρομή από τους ιδρυτικούς νόμους της Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (1895-1899) και της σχολικής υγιεινής (1908) μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του Πρότυπου Ειδικού Σχολείου Αθηνών (Π.Ε.Σ.Α.)(1937-1940), που αποτέλεσε καταστάλαγμα κοινωνικών και εκπαιδευτικών διεργασιών στις οποίες συμμετείχαν πρόσωπα και συλλογικότητες.

Πρωτοστάτες στην ίδρυση του σχολείου η φιλόλογος και παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη και ο καθηγητής της Παιδολογίας και της σχολικής υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εμμ. Λαμπαδάριος, οι οποίοι εφάρμοσαν σ’ αυτό τις αρχές της γερμανικής μεταρρυθμιστικής Παιδαγωγικής και της Παιδολογίας σε παιδιά με νοητική καθυστέρηση και συναισθηματικές ή/και συμπεριφορικές διαταραχές, αντιγράφοντας τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά παιδαγωγικά πρότυπα της εποχής. Ταυτόχρονα πειραματίστηκαν σε προοδευτικές παιδαγωγικές και υγιεινολογικές πρακτικές, που εφαρμόστηκαν συνδυαστικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η πρόκριση του ειδικού σχολείου, η οργάνωση και λειτουργία του άσκησε σημαντική επίδραση στην εξέλιξη της ειδικής εκπαίδευσης στον ελλαδικό χώρο και έβαλε τις βάσεις για τη διάχυση του μοντέλου του ειδικού σχολείου.

Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει η κ. Μάνια Βασιλεία, νηπιαγωγός, θα μιλήσουν ο κ. Σταγιόπουλος Πέτρος, σχολικός σύμβουλος της 2ης Π.Ε. Ημαθίας, η κ. Ηλιάδου-Τάχου Σοφία, αν. καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημ. Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και η κ. Χαρίση Αντωνία.

Η κ. Χαρίση είναι διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημ. Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας με εξειδίκευση στην ιστορία της εκπαίδευσης. Κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. με εξειδίκευση στην ψυχοπαιδαγωγική των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Έχει παρουσιάσει πολλές εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα περιοδικά, έχει οργανώσει συνέδρια και έχει ασχοληθεί με ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην Ειδική Αγωγή και στην Ιστορία της Εκπαίδευσης. Η δράση της στα εκπαιδευτικά, συνδικαλιστικά, κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της Ημαθίας, και όχι μόνο, είναι έντονη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών» παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Απριλίου

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων...

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο...

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής στην «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ»

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής στην...

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ. στο...

Απο 18 έως και 30 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Έκθεση εικαστικής κούκλας  του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

Απο 18 έως και 30 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και...

Την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στις 7μ.μ. εγκαινιάζεται στην...

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024  Θεατρική Ομάδα ΣΑΡΔΑΜ  «Το Μαιευτήριο» ΚΥΡΙΑΚΗ 21 και ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 19:00 και στις 21:00

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024 Θεατρική...

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 και ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 19:00 και στις...

20 & 21 Απριλίου 2024 στο Χώρο Τεχνών 5ο παιδικό φεστιβάλ  παραδοσιακών χορών  από το Λύκειο  των Ελληνίδων Βέροιας

20 & 21 Απριλίου 2024 στο Χώρο Τεχνών 5ο παιδικό φεστιβάλ ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Βέροιας, έχοντας...

Πασχαλινό Bazaar  της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» από 22/4 έως και το Μ. Σάββατο 4/5

Πασχαλινό Bazaar της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» από 22/4...

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί ανακοινώνει και φέτος τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...