Σήμερα οι ανακοινώσεις για λιανεμπόριο - Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: «Μόνο ένα θαύμα περιμένουμε για να καταφέρουμε κάπως να επιβιώσουμε»

Σήμερα οι ανακοινώσεις για λιανεμπόριο - Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: «Μόνο ένα θαύμα περιμένουμε για να καταφέρουμε κάπως να επιβιώσουμε»

«Η αλήθεια είναι μπροστά στα μάτια μας. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει πολύ υψηλό, δεν πέφτουν τα κρούσματα με το ρυθμό που θα θέλαμε, ούτε αποσυμφορίζεται το Σύστημα Υγείας με το ρυθμό που θα θέλαμε μετά από πέντε εβδομάδες lockdown. Επομένως η απάντηση είναι εύκολη και έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επιστήμονές μας είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε περαιτέρω άνοιγμα». Πρόκειται για  χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, απαντώντας σε ερωτήσεις για το άνοιγμα της αγοράς για το οποίο, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις.

Να σημειώσουμε οτι το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τις μέρες των γιορτών, βρίσκονται αυτές τις ημέρες  προς εξέταση, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, λαμβανομένων ωστόσο υπόψη και επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα αναφέρθηκε στις  εικόνες Harrods στην Αγγλία ή σε εικόνες που στη Γαλλία χαρακτηρίζοντάς τες «καμπανάκια» για όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου η καγκελάριος με ένα δραματικό διάγγελμα ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων του λιανεμπορίου λίγο πριν τις γιορτές. «Όλοι φοβούνται στην Ευρώπη ότι οι εικόνες αυτές μπορεί να μεταφραστούν μέσα σε μια βδομάδα δέκα μέρες σε ένα τρίτο κύμα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να συμβεί στην Ελλάδα. Άρα καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», τόνισε ο κ. Πέτσας, στέλνοντας προφανώς ένα πρώτο μήνυμα των προθέσεων της κυβέρνησης για το θέμα.

 Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: Πρωτόγνωρη η κατάσταση στο λιανεμπόριο

 Πέρα όμως από την Ευρώπη και τα μεγάλα αστικά κέντρα, τι συμβαίνει όλες αυτές τις ημέρες στην Αγορά της Βέροιας; Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου, χαρακτηρίζει πρωτόγνωρη την κατάσταση που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στο λιανεμπόριο και δηλώνει στο «Λαό» ότι οι καθημερινές νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν αναστατώσει και μπερδέψει τους εμπόρους με αποτέλεσμα να επικρατεί μια σύγχυση και μια παραπληροφόρηση.

«Είδαμε (χθες) να ανοίγουν κεντρικά μεγάλα καταστήματα με το πρόσχημα ότι πουλάνε μόνο στους επαγγελματίες, δηλαδή πώληση σε όποιον θέλει τιμολόγιο, ενώ πριν μερικές μέρες άνοιξαν πανελλαδικά 110 καταστήματα με αμιγώς εποχικά είδη.  Αλλά, παράλληλα επιτρέπουν στα σούπερ μάρκετ να πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη ενώ ένα κατάστημα με διακοσμητικά παραμένει κλειστό», τονίζει η πρόεδρος.Πώς και πόσο δούλεψε η τοπική Αγορά με τηλεφωνικές παραγγελίες ή με e-shop και τι απολογισμό έχουν αυτές οι πωλήσεις; ρωτήσαμε την κα Τσιπουρίδου.

«Τα περισσότερα καταστήματα στην Βέροια δουλεύουν και καλά κάνουν, με τηλεφωνικές παραγγελίες ή διαδικτυακά, ενώ οι τοπικές κούριερ κάνουν μεγάλη προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο δεμάτων για να φτάνουν αυθημερόν στον παραλήπτη. Αντιθέτως οι μεγάλες εταιρείες, πανελλαδικά, έχουν μπλοκάρει, με αποτέλεσμα ένα δέμα για Αθήνα (εκεί που εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα) κάνει και 3 βδομάδες να παραδοθεί», λέει η πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι το λιανεμπόριο δεν ήταν πυρήνας διασποράς, κάτι που, όπως υπογράμμισε, «έγινε αποδεκτό και από το υπουργείο ανάπτυξης αλλά και από τους οι ειδικούς». Η ΕΣΕΕ έχει ήδη ζητήσει το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου τουλάχιστον για τα μικρά καταστήματα που μπορούν να ελεγχθούν εύκολα ώστε να μην υπάρχει  συνωστισμός.

«Εμείς, είμαστε διατεθειμένοι να παραμένουμε ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ, ούτως ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να διευκολυνθεί, να αποφευχθεί κάθε  συνωστισμός αλλά και η όποια πολύωρη αναμονή για την είσοδο του πελάτη σε ένα κατάστημα. Αυτή την ευαισθησία όμως, δεν την είδαμε ούτε από τις τράπεζες, ούτε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που κρατάνε ένα αυστηρό ωράριο, με αποτέλεσμα οι ουρές να φτάνουν τα 50 μέτρα, ενίοτε και χωρίς αποστάσεις όπως πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει… Αλλά δεν είδαμε ούτε και παράταση στην πληρωμή των λογαριασμών, τουλάχιστον για τους επαγγελματίες που πλήττονται αυτό τον καιρό», προσθέτει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Οι προβλέψεις του εμπορικού κόσμου δεν καθόλου ενθαρρυντικές. «Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι, όχι απλά διαφορετικά, αλλά και με αβέβαιο το μέλλον για το λιανεμπόριο», απαντάει σε σχετική ερώτηση η κα Τσιπουρίδου, εκτιμώντας  ότι σύμφωνα με όσα ακούν από τους ειδικούς αλλά και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα μαγαζιά για τα Χριστούγεννα. «Κάθε μέρα που περνάει, είναι μια χαμένη μέρα για τον εμπορικό κόσμο, δεν περιμένουμε πλέον να γίνει κάτι, μόνο σε ένα θαύμα ελπίζουμε για να πούμε ότι θα καταφέρουμε κάπως να επιβιώσουμε…»

 

Μπροστά στην πανδημία που βιώνει όλος ο κόσμος, το μόνο που μπορεί να κάνει στο τέλος αυτής της χρονιάς, λέει η πρόεδρος, είναι μια ειλικρινή ευχή για υγεία σε όλους και ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους γιατρούς και νοσηλευτές που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στα νοσοκομεία και στις Μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Σπίτι του Συλλόγου Μ.Α.μ.Α. ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στο Σπίτι του Συλλόγου Μ.Α.μ.Α. ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

 Το Σπίτι του φιλανθρωπικού και μη κερδοσκοπικού...

Μετά τον Αλιάκμονα...

Μετά τον Αλιάκμονα..."γυάλισε" και ο Προμηθέας από...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας...

Ανοιχτή επιστολή δικαστικής υπαλλήλου προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας για προτεραιότητα στον εμβολιασμό των συναδέλφων της

Ανοιχτή επιστολή δικαστικής υπαλλήλου προς τους...

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΟΖΑΛΙΑΣ ΚΙΤΖΑΤΙΔΟΥ , Δικαστικής...

Ο «Βεροιώτης» Δημήτριος Βικέλας  - Επιστολή του Γιώργου Χ. Χιονίδη

Ο «Βεροιώτης» Δημήτριος Βικέλας - Επιστολή του...

Φίλε κ. ΔιευθυντήΑν και κούρασα και κουράστηκα να...

Οι νέοι αναζητούν ηθικά πρότυπα

Οι νέοι αναζητούν ηθικά πρότυπα

Του ιερέως:Παναγιώτου Σ. Χαλκιά«Ζούμε χωρίς αληθινά...

1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΪΡΑΜ ΠΑΣΑ

1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το...

Του ΓιάννηΔ. ΜοσχόπουλουΟ Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ είχε...

ΣΙΚΚΕΔ Βέροιας: Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία επανεκκίνησης ύστερα από εφτά μήνες με κλειστές τις επιχειρήσεις εστίασης
Τροχαίο ατύχημα μέσα σε τούνελ στην Εγνατία οδό Βέροιας - Κοζάνης (Εικόνες)

Τροχαίο ατύχημα μέσα σε τούνελ στην Εγνατία οδό...

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί στην Εγνατία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: Απόλυτη επιτυχία! Ευχαριστούμε θερμά...

Καταφέραμε λοιπόν να δαμάσουμε τον μυθικό θεό Αλιάκμονα* μεταξύ 1954-57!!![ * Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο, προερχόμενο από το άλς (άλας, θάλασσα) + άκμων (αμόνι) και κατά ορισμένους μελετητές σημαίνει «αυτός...

Η έμπνευση του φετινού πρωταπριλιάτικου που είχε ο ΛΑΟΣ με την ανακάλυψη σεντουκιού κατά την διάρκεια των εργασιών της ΔΕΥΑΒ στην οδό Ανοίξεως, εν μέρει επιβεβαιώθηκε!!! @@ads-307@@Σύμφωνα με τις πρώτες...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔωρεάν Μαζικές Δειγματοληψίες (Rapid Test) στην πλατεία Εληάς  Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και με σκοπό την καλύτερη εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, ο Δήμος...