Σήμερα οι ανακοινώσεις για λιανεμπόριο - Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: «Μόνο ένα θαύμα περιμένουμε για να καταφέρουμε κάπως να επιβιώσουμε»

Σήμερα οι ανακοινώσεις για λιανεμπόριο - Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: «Μόνο ένα θαύμα περιμένουμε για να καταφέρουμε κάπως να επιβιώσουμε»

«Η αλήθεια είναι μπροστά στα μάτια μας. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει πολύ υψηλό, δεν πέφτουν τα κρούσματα με το ρυθμό που θα θέλαμε, ούτε αποσυμφορίζεται το Σύστημα Υγείας με το ρυθμό που θα θέλαμε μετά από πέντε εβδομάδες lockdown. Επομένως η απάντηση είναι εύκολη και έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επιστήμονές μας είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε περαιτέρω άνοιγμα». Πρόκειται για  χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, απαντώντας σε ερωτήσεις για το άνοιγμα της αγοράς για το οποίο, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις.

Να σημειώσουμε οτι το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τις μέρες των γιορτών, βρίσκονται αυτές τις ημέρες  προς εξέταση, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, λαμβανομένων ωστόσο υπόψη και επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα αναφέρθηκε στις  εικόνες Harrods στην Αγγλία ή σε εικόνες που στη Γαλλία χαρακτηρίζοντάς τες «καμπανάκια» για όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου η καγκελάριος με ένα δραματικό διάγγελμα ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων του λιανεμπορίου λίγο πριν τις γιορτές. «Όλοι φοβούνται στην Ευρώπη ότι οι εικόνες αυτές μπορεί να μεταφραστούν μέσα σε μια βδομάδα δέκα μέρες σε ένα τρίτο κύμα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να συμβεί στην Ελλάδα. Άρα καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», τόνισε ο κ. Πέτσας, στέλνοντας προφανώς ένα πρώτο μήνυμα των προθέσεων της κυβέρνησης για το θέμα.

 Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: Πρωτόγνωρη η κατάσταση στο λιανεμπόριο

 Πέρα όμως από την Ευρώπη και τα μεγάλα αστικά κέντρα, τι συμβαίνει όλες αυτές τις ημέρες στην Αγορά της Βέροιας; Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου, χαρακτηρίζει πρωτόγνωρη την κατάσταση που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στο λιανεμπόριο και δηλώνει στο «Λαό» ότι οι καθημερινές νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν αναστατώσει και μπερδέψει τους εμπόρους με αποτέλεσμα να επικρατεί μια σύγχυση και μια παραπληροφόρηση.

«Είδαμε (χθες) να ανοίγουν κεντρικά μεγάλα καταστήματα με το πρόσχημα ότι πουλάνε μόνο στους επαγγελματίες, δηλαδή πώληση σε όποιον θέλει τιμολόγιο, ενώ πριν μερικές μέρες άνοιξαν πανελλαδικά 110 καταστήματα με αμιγώς εποχικά είδη.  Αλλά, παράλληλα επιτρέπουν στα σούπερ μάρκετ να πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη ενώ ένα κατάστημα με διακοσμητικά παραμένει κλειστό», τονίζει η πρόεδρος.



Πώς και πόσο δούλεψε η τοπική Αγορά με τηλεφωνικές παραγγελίες ή με e-shop και τι απολογισμό έχουν αυτές οι πωλήσεις; ρωτήσαμε την κα Τσιπουρίδου.

«Τα περισσότερα καταστήματα στην Βέροια δουλεύουν και καλά κάνουν, με τηλεφωνικές παραγγελίες ή διαδικτυακά, ενώ οι τοπικές κούριερ κάνουν μεγάλη προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο δεμάτων για να φτάνουν αυθημερόν στον παραλήπτη. Αντιθέτως οι μεγάλες εταιρείες, πανελλαδικά, έχουν μπλοκάρει, με αποτέλεσμα ένα δέμα για Αθήνα (εκεί που εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα) κάνει και 3 βδομάδες να παραδοθεί», λέει η πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι το λιανεμπόριο δεν ήταν πυρήνας διασποράς, κάτι που, όπως υπογράμμισε, «έγινε αποδεκτό και από το υπουργείο ανάπτυξης αλλά και από τους οι ειδικούς». 



Η ΕΣΕΕ έχει ήδη ζητήσει το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου τουλάχιστον για τα μικρά καταστήματα που μπορούν να ελεγχθούν εύκολα ώστε να μην υπάρχει  συνωστισμός.

«Εμείς, είμαστε διατεθειμένοι να παραμένουμε ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ, ούτως ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να διευκολυνθεί, να αποφευχθεί κάθε  συνωστισμός αλλά και η όποια πολύωρη αναμονή για την είσοδο του πελάτη σε ένα κατάστημα. Αυτή την ευαισθησία όμως, δεν την είδαμε ούτε από τις τράπεζες, ούτε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που κρατάνε ένα αυστηρό ωράριο, με αποτέλεσμα οι ουρές να φτάνουν τα 50 μέτρα, ενίοτε και χωρίς αποστάσεις όπως πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει… Αλλά δεν είδαμε ούτε και παράταση στην πληρωμή των λογαριασμών, τουλάχιστον για τους επαγγελματίες που πλήττονται αυτό τον καιρό», προσθέτει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Οι προβλέψεις του εμπορικού κόσμου δεν καθόλου ενθαρρυντικές. «Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι, όχι απλά διαφορετικά, αλλά και με αβέβαιο το μέλλον για το λιανεμπόριο», απαντάει σε σχετική ερώτηση η κα Τσιπουρίδου, εκτιμώντας  ότι σύμφωνα με όσα ακούν από τους ειδικούς αλλά και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα μαγαζιά για τα Χριστούγεννα. «Κάθε μέρα που περνάει, είναι μια χαμένη μέρα για τον εμπορικό κόσμο, δεν περιμένουμε πλέον να γίνει κάτι, μόνο σε ένα θαύμα ελπίζουμε για να πούμε ότι θα καταφέρουμε κάπως να επιβιώσουμε…»

 

Μπροστά στην πανδημία που βιώνει όλος ο κόσμος, το μόνο που μπορεί να κάνει στο τέλος αυτής της χρονιάς, λέει η πρόεδρος, είναι μια ειλικρινή ευχή για υγεία σε όλους και ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους γιατρούς και νοσηλευτές που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στα νοσοκομεία και στις Μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...