Πετυχημένη εκδήλωση των ΓΑΚ Ν. Ημαθίας για την Κατοχή στην Ημαθία

Πετυχημένη εκδήλωση των ΓΑΚ Ν. Ημαθίας για την Κατοχή στην Ημαθία

Γέμισε η αίθουσα των Γενικών Αρχείων (ΓΑΚ) Ν. Ημαθίας στη Βέροια κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με θέμα «Ημέρες κατοχής στην Ημαθία»

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Ελένη Τζαβέλλα υπεύθυνη των ΓΑΚ Ν. Ημαθίας που αναφέρθηκε στους στόχους και τους τρόπους λειτουργίας των.

 

Στη συνέχεια ο Γιώργος Λιόλιος δικηγόρος-συγγραφέας έκανε εισήγηση με θέμα: ''Η Γερμανική Κατοχή στη Βέροια: όψεις μιας δύσκολης καταγραφής''. Ανάμεσα στ’ άλλα υπογράμμισε: «…Παρά την ικανοποιητική εικόνα για τη γερμανική κατοχή στη Βέροια, το κάδρο δεν έχει συμπληρωθεί στο κέντρο του. Η έρευνα σκοντάφτει σε μια βασική και κομβική αδυναμία; Τις σιωπές ή τα μισόλογα που δεν επιθυμούν να γίνουν πληροφορίες και ως τέτοιες μεθοδολογικά εργαλεία τεκμηρίωσης, αλλά παραμένουν σαν κατακάθια στον πάτο της ατομικής και της συλλογικής μνήμης…Η ιστορία λοιπόν για την εποχή δεν έχει γραφεί οριστικά. Αυτή θα γράφεται και θα ξαναγράφεται ακολουθώντας τους ιδεολογικούς μετασχηματισμούς και τις μεταμορφώσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος που γεννάει και περιβάλλει τον ιστορικό…»

Ο Χρήστος Σκούπρας, φιλόλογος- δρ. Παιδαγωγικών-συγγραφέας έκανε εισήγηση με θέμα: ''Ο Τύπος στη Βέροια από το 1941 έως το 1944''. Ανάμεσα στ’ άλλα σημείωσε: «…Η έκδοση εφημερίδων στη Βέροια συνδέεται αναπότρεπτα με τη συνεργασία με τους κατακτητές και την αντίσταση προς αυτούς. Όπως και σε γειτονικές πόλεις είχαμε και εδώ εφημερίδα που εκδίδονταν με την άδεια της γερμανικής λογοκρισίας καθώς και αντιστασιακές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν με άμεσο κίνδυνο να πάρει φωτιά και το σπίτι και ο αγωνιστής που τις διακινούσε και τις διάβαζε…»

Ο Αλέκος Χατζηκώστας δημοσιογράφος-συγγραφέας παρουσίασε την εισήγηση του με θέμα: ''Προβλήματα επισιτισμού στην Κατοχική Ημαθία''. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε; «…Ο κατοχικός λιμός είναι σημαντικός δημογραφικός παράγοντας της εποχής που εξετάζουμε μια και οδήγησε στο θάνατο το 5% του τότε πληθυσμού, αν και γι’αυτό υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Φυσικά η διατροφική κρίση βιώθηκε με διαφορετικό τρόπο στις διάφορες περιοχές της χώρας, δηλαδή περισσότερο στα αστικά κέντρα απ’ ότι στην επαρχία, και φυσικά διαφορετικά ταξικά, δηλαδή αυτοί που υπέφεραν ήταν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα και σε ένα βαθμό και τα μεσαία σε αντίθεση με την άρχουσα τάξη, που βγήκε και πάλι κερδισμένη…»

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων πήραν μέρος ο Δ. Διαμαντόπουλος Προϊστάμενος Α’Θμιας Εκπαίδευσης, ο Ο. Σιδηρόπουλος πρώην αντινομάρχης, συγγραφέας, η Δ. Γκέκα δημοτική σύμβουλος Βέροιας κ.α Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε δημιουργικός και πολύωρος διάλογος. Επρόκειτο για μία ξεχωριστή εκδήλωση που φώτισε ουσιαστικά-επιστημονικά και ολόπλευρα πλευρές της Κατοχικής Ημαθίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...