Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ που «ακυρώνονται» πριν ανακοινωθούν

Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ που «ακυρώνονται» πριν ανακοινωθούν

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, έγιναν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης λίγες μέρες πριν τις γιορτές, στην χθεσινή τηλεσυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας. Αφορμή, η πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Πολιτισμού του Δήμου και  η καταψήφιση του προγράμματος που διαμόρφωσε η διοίκηση της ΚΕΠΑ και η υπεύθυνη  προγραμματισμού, στο πνεύμα των ημερών και των συνθηκών, το οποίο περιελάμβανε από  τοπικά σχήματα, μέχρι σολίστες της Λυρικής και μουσικά έργα όπως τον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ, με αμιγώς χριστουγεννιάτικη θεματική, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς στο δημοτικό συμβούλιο.

Το θέμα έθιξαν προ ημερησίας διάταξης οι κ.κ. Παυλίδης και Μαρκούλης και στη συνέχεια έλαβε έκταση, καθιστώντας το κυρίαρχο της συνεδρίασης.

Ο Π. Παυλίδης

«Η κατάσταση είναι τραγική λίγες μέρες πριν τις άγιες μέρες, όπου κατατέθηκε  ένα ανελαστικό  πρόγραμμα εκδηλώσεων που δεν πέρασε. Οι «Συνδημότες» θεωρούμε  ότι πρέπει να στηριχθεί πρώτα ο ντόπιος καλλιτέχνης και εάν δεν συμπληρώνεται το πρόγραμμα, τότε  να μπουν και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες. Κανένας δεν θέλει να αποκλείσει τους ξένους αλλά δεν γίνεται ένα πρόγραμμα να στηρίζεται πάντα σε ξένους ,από την Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού, ας δώσουμε μία προτεραιότητα στους συμπολίτες μας που  υποφέρουν και να μην συζητάμε τις προτάσεις τελευταία στιγμή», τόνισε ο κ. Παυλίδης επιρρίπτοντας ευθύνες και στον δήμαρχο  «γιατί δεν μπορεί να συγχρονίσει τους μετέχοντες στο ψηφοδέλτιο του ώστε να υπάρξει ένα εορταστικό πρόγραμμα…»

Ο Αντ. Μαρκούλης

«Είναι γνωστό ότι η ουσιαστική αντιπολίτευση στο Δ.Σ. της ΚΕΠΑ εκπροσωπείται μόνο από τον Κυριάκο Θεοδωρίδη(της παράταξης Μαρκούλη) και  παρά το γεγονός ότι είναι απόλυτη η πλειοψηφία της συμπολίτευσης δεν μπόρεσε να περάσει ο προγραμματισμός των χριστουγεννιάτικων δράσεων, παρότι από τον εκπρόσωπό μας υπήρχε πρόταση να γίνει έρευνα στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό. Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ δεν προχώρησε αυτές τις διαδικασίες και φτάσαμε στο αδιέξοδο να μην μπορεί να περάσει η πρότασή του, παρά το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο ελέγχεται απόλυτα από τη συμπολίτευση», ανέφερε ο κ. Αντώνης Μαρκούλης, μεταξύ άλλων στην αρχική του τοποθέτηση.

Ο Θ. Κορωνάς

Σε όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση αλλά και σε αυτά που προηγήθηκαν στο Δ.Σ. της ΚΕΠΑ,  απάντησε αναλυτικά ο πρόεδρός της Θεόφιλος Κορωνάς. Μιλώντας για το πρόγραμμα, ενημέρωσε ότι αφορούσε μόνο τα Χριστούγεννα, από τις  20 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου  2021, χωρίς πανηγυρισμούς, κάτι συμβολικό με σεβασμό στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Περιελάμβαναν  9 δράσεις με χριστουγεννιάτικη κλασική μουσική, παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα κ.α. που θα στοίχιζαν το ποσό των 13. 800 ευρώ.  «Αυτά δεν θα μπορούσαν να σταθούν χωρίς την απαραίτητη κάλυψη από τηλεοπτικό συνεργείο και το live streaming, διότι δυστυχώς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή με κάποιον άλλο τρόπο να εκπέμψουμε πρόγραμμα και να παράγουμε  πολιτιστικό προιόν. Αυτό το κόστος για διαδικτυακές  καλύψεις, προφανώς , επαγγελματικές  ,ανέρχονταν περίπου στα 8.000 ευρώ.  Το σύνολο των δράσεων συνολικά έφτανε τα 27.000 ευρώ.

Όπως επισήμανα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μιλάμε για δράσεις καθαρής καλλιτεχνικής αξίας 13.800 χιλιάδων ευρώ. εκ των οποίων η καθαρή αμοιβή των 24 καλλιτεχνών, ήταν 7.500 ευρώ. Τονίζω επίσης ότι κανείς από τους  καλλιτέχνες δεν είναι από γραφείο Θεσσαλονίκης ή Αθήνας. Αυτή τη στιγμή η ΚΕΠΑ τι πρέπει να κάνει: Δεν πρέπει να παράξει καλλιτεχνικό έργο; Είναι μία επιχείρηση η οποία λειτουργεί με ετήσιο προγραμματισμό, όπου κεφαλαιώδη σημασία έχουν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Είναι η ΚΕΠΑ απλά  μία επιχείρηση όπως άλλες στη χώρα ή αποτελεί παράδειγμα για τις υπόλοιπες επαρχιακές περιφερειακές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα; Εγώ θέλω την δεύτερη και αυτό το κατόρθωμα δεν είναι δικό μου, είναι όλων των ανθρώπων που προϋπήρχαν. Επομένως η ΚΕΠΑ οφείλει κάθε φορά να συμμετέχει και να δίνει στον κόσμο της Βέροιας ένα ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν»

Συνεχίζοντας ο κ. Κορωνάς πρόσθεσε: «Υπάρχει μία αντιπρόταση από το διοικητικό συμβούλιο η οποία τέθηκε από τους εργαζόμενους που λέει το εξής:  Να δοθούν τα  10.000 ευρώ των προτεινόμενων εκδηλώσεων στο νοσοκομείο της Βέροιας ή  σε δομές και με  το υπόλοιπο να γίνουν εκδηλώσεις μόνο με τους τοπικούς καλλιτέχνες. Δεν  έχω κανένα θέμα δοθούν χρήματα στο νοσοκομείο ή όπου αλλού, και ξέρετε πολύ καλά οτι αυτό το κάνει η ΚΕΠΑ μέσα από συναυλίες της με τις οποίες στηρίζει φορείς..»

 Επι του θέματος όμως, συνέχισε ο πρόεδρος, «ο πολιτισμός προφανώς δεν διαχωρίζεται με κριτήρια καταγωγής,  επομένως  δεν δέχτηκα το  κριτήριο αυτό που  ήταν και το μοναδικό που ειπώθηκε  στο συμβούλιο. Την απάντηση βέβαια την δίνουν οι ίδιοι οι ντόπιοι καλλιτέχνες σε επιστολή τους, υποστηρίζοντας  την ανάγκη για μεταξύ τους αλληλεγγύη αυτές τις κρίσιμες στιγμές και αποφάσισαν να μη συμμετέχουν,  αν πρόκειται να συμμετέχουν μόνο αυτοί και όχι όλοι οι συνάδελφοί τους ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους» είπε  ο πρόεδρος, καλώντας το κ. Λαζαρίδη να διαβάσει την επιστολή των 25 ντόπιων καλλιτεχνών προς στην ΚΕΠΑ.

Επεσήμανε επίσης ο κ. Κορωνάς, ότι οι περισσότεροι ντόπιοι καλλιτέχνες έχουν περάσει από την ΚΕΠΑ την περίοδο 2019-2020 με αποκορύφωμα ,το μουσικό περίπτερο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην  πρόταση των διαφωνούντων, να επανεξεταστεί το πρόγραμμα  με χαμηλότερο κόστος και τοπικούς καλλιτέχνες,  κάτι που «δεν μπορώ να  υπηρετήσω με κριτήριο μόνο την εντοπιότητα αλλά και  γιατί θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να προγραμματίσει ξανά από την αρχή η ΚΕΠΑ ένα νέο κύκλο παραστάσεων και εκδηλώσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή»,  υπογράμμισε.

Ρίζος, Τσαχουρίδης και Τζήμα

Την αρνητική τους ψήφο αιτιολόγησα και οι κ.κ. Κώστας Ρίζος, Αλέκος Τσαχουρίδης και η Συρμούλα Τζήμα,  επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους  για τροποποίηση του προγράμματος με χαμηλότερο κόστος που θα περιλαμβάνει κυρίως  τοπικούς σε συνδυασμό με εκτός Ημαθίας – Βέροιας καλλιτέχνες, ενώ η κα Τζήμα έκανε λόγο για μη έγκαιρη, ελλιπή και πρόχειρη ενημέρωση του συμβουλίου της ΚΕΠΑ, για το  χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα.

Θα επανέλθει…

Το θέμα δεν εξαντλήθηκε στη χθεσινή συνεδρίασε, γιατί άναψαν περαιτέρω τα αίματα και οι ενστάσεις, οπότε συμφωνήθηκε να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση. Και προφανώς μέχρι τότε η πόλη θα μείνει σιωπηλή, ελέω πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ  ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ *του Βασίλη Κωνσταντινόπουλου

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ...

 Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Κυριακής (1/8/2021) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Κυριακής (1/8/2021) στην...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα Κυριακή 1/8/2021...

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα - Από την Δευτέρα (02.08.2021) έως και την Παρασκευή (06.08.2021)

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα - Από την Δευτέρα (02.08.2021) έως...

Δωρεάν rapid tests θα πραγματοποιούνται καθημερινά και...

Πανηγύρισε ο πολιούχος της Βεροίας Όσιος Αντώνιος ο Νέος

Πανηγύρισε ο πολιούχος της Βεροίας Όσιος Αντώνιος ο...

Το Σάββατο 31 Ιουλίου το απόγευμα στα προπύλαια του...

ΔΕΥΑΒ προς καταναλωτές : Περιορίστε στο ελάχιστο την σπατάλη του νερού

ΔΕΥΑΒ προς καταναλωτές : Περιορίστε στο ελάχιστο την...

Από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης –Αποχέτευσης...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός έβαλε την υπογραφή Tου για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω»

Μητροπολίτης Βεροίας: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός...

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου το απόγευμα στο πλαίσιο του...

Λίγοι Βεροιώτες γνωρίζουν… την ύπαρξή του - Προφήτης Ηλίας ένα «κουφάρι ναού» στο κέντρο της πόλης

Λίγοι Βεροιώτες γνωρίζουν… την ύπαρξή του - Προφήτης...

Πριν λίγες ημέρες ο φίλος μου καθηγητής-Θεολόγος Νίκος...

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας - Από Δευτέρα 02.08.21 έως Κυριακή 08.08.21

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας - Από...

Συνεχίζεται η διενέργεια των δωρεάν δειγματοληπτικών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Πριν λίγες ημέρες ο φίλος μου καθηγητής-Θεολόγος Νίκος Λιλιόπουλος προδήλως αγανακτισμένος αλλά και απογοητευμένος με παρότρυνε να επισκεφθώ την εκκλησία (;) του Προφήτη Ηλία στο κέντρο της Βέροιας. Τίποτα...

Έφυγε χθες  το πρωί σε ηλικία 87 ετών ο Σπυρίδων Λεκατσάς πλοίαρχος ΑΕΝ. Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12-09 1933 και ήταν το πρώτο παιδί από 5 αδέλφια. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί. Φοίτησε στο γυμνάσιο Πατρών...

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...