Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ που «ακυρώνονται» πριν ανακοινωθούν

Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ που «ακυρώνονται» πριν ανακοινωθούν

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, έγιναν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης λίγες μέρες πριν τις γιορτές, στην χθεσινή τηλεσυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας. Αφορμή, η πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Πολιτισμού του Δήμου και  η καταψήφιση του προγράμματος που διαμόρφωσε η διοίκηση της ΚΕΠΑ και η υπεύθυνη  προγραμματισμού, στο πνεύμα των ημερών και των συνθηκών, το οποίο περιελάμβανε από  τοπικά σχήματα, μέχρι σολίστες της Λυρικής και μουσικά έργα όπως τον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ, με αμιγώς χριστουγεννιάτικη θεματική, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς στο δημοτικό συμβούλιο.

Το θέμα έθιξαν προ ημερησίας διάταξης οι κ.κ. Παυλίδης και Μαρκούλης και στη συνέχεια έλαβε έκταση, καθιστώντας το κυρίαρχο της συνεδρίασης.

Ο Π. Παυλίδης

«Η κατάσταση είναι τραγική λίγες μέρες πριν τις άγιες μέρες, όπου κατατέθηκε  ένα ανελαστικό  πρόγραμμα εκδηλώσεων που δεν πέρασε. Οι «Συνδημότες» θεωρούμε  ότι πρέπει να στηριχθεί πρώτα ο ντόπιος καλλιτέχνης και εάν δεν συμπληρώνεται το πρόγραμμα, τότε  να μπουν και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες. Κανένας δεν θέλει να αποκλείσει τους ξένους αλλά δεν γίνεται ένα πρόγραμμα να στηρίζεται πάντα σε ξένους ,από την Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού, ας δώσουμε μία προτεραιότητα στους συμπολίτες μας που  υποφέρουν και να μην συζητάμε τις προτάσεις τελευταία στιγμή», τόνισε ο κ. Παυλίδης επιρρίπτοντας ευθύνες και στον δήμαρχο  «γιατί δεν μπορεί να συγχρονίσει τους μετέχοντες στο ψηφοδέλτιο του ώστε να υπάρξει ένα εορταστικό πρόγραμμα…»

Ο Αντ. Μαρκούλης

«Είναι γνωστό ότι η ουσιαστική αντιπολίτευση στο Δ.Σ. της ΚΕΠΑ εκπροσωπείται μόνο από τον Κυριάκο Θεοδωρίδη(της παράταξης Μαρκούλη) και  παρά το γεγονός ότι είναι απόλυτη η πλειοψηφία της συμπολίτευσης δεν μπόρεσε να περάσει ο προγραμματισμός των χριστουγεννιάτικων δράσεων, παρότι από τον εκπρόσωπό μας υπήρχε πρόταση να γίνει έρευνα στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό. Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ δεν προχώρησε αυτές τις διαδικασίες και φτάσαμε στο αδιέξοδο να μην μπορεί να περάσει η πρότασή του, παρά το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο ελέγχεται απόλυτα από τη συμπολίτευση», ανέφερε ο κ. Αντώνης Μαρκούλης, μεταξύ άλλων στην αρχική του τοποθέτηση.

Ο Θ. Κορωνάς

Σε όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση αλλά και σε αυτά που προηγήθηκαν στο Δ.Σ. της ΚΕΠΑ,  απάντησε αναλυτικά ο πρόεδρός της Θεόφιλος Κορωνάς. Μιλώντας για το πρόγραμμα, ενημέρωσε ότι αφορούσε μόνο τα Χριστούγεννα, από τις  20 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου  2021, χωρίς πανηγυρισμούς, κάτι συμβολικό με σεβασμό στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Περιελάμβαναν  9 δράσεις με χριστουγεννιάτικη κλασική μουσική, παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα κ.α. που θα στοίχιζαν το ποσό των 13. 800 ευρώ.  «Αυτά δεν θα μπορούσαν να σταθούν χωρίς την απαραίτητη κάλυψη από τηλεοπτικό συνεργείο και το live streaming, διότι δυστυχώς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή με κάποιον άλλο τρόπο να εκπέμψουμε πρόγραμμα και να παράγουμε  πολιτιστικό προιόν. Αυτό το κόστος για διαδικτυακές  καλύψεις, προφανώς , επαγγελματικές  ,ανέρχονταν περίπου στα 8.000 ευρώ.  Το σύνολο των δράσεων συνολικά έφτανε τα 27.000 ευρώ.

Όπως επισήμανα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μιλάμε για δράσεις καθαρής καλλιτεχνικής αξίας 13.800 χιλιάδων ευρώ. εκ των οποίων η καθαρή αμοιβή των 24 καλλιτεχνών, ήταν 7.500 ευρώ. Τονίζω επίσης ότι κανείς από τους  καλλιτέχνες δεν είναι από γραφείο Θεσσαλονίκης ή Αθήνας. Αυτή τη στιγμή η ΚΕΠΑ τι πρέπει να κάνει: Δεν πρέπει να παράξει καλλιτεχνικό έργο; Είναι μία επιχείρηση η οποία λειτουργεί με ετήσιο προγραμματισμό, όπου κεφαλαιώδη σημασία έχουν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Είναι η ΚΕΠΑ απλά  μία επιχείρηση όπως άλλες στη χώρα ή αποτελεί παράδειγμα για τις υπόλοιπες επαρχιακές περιφερειακές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα; Εγώ θέλω την δεύτερη και αυτό το κατόρθωμα δεν είναι δικό μου, είναι όλων των ανθρώπων που προϋπήρχαν. Επομένως η ΚΕΠΑ οφείλει κάθε φορά να συμμετέχει και να δίνει στον κόσμο της Βέροιας ένα ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν»

Συνεχίζοντας ο κ. Κορωνάς πρόσθεσε: «Υπάρχει μία αντιπρόταση από το διοικητικό συμβούλιο η οποία τέθηκε από τους εργαζόμενους που λέει το εξής:  Να δοθούν τα  10.000 ευρώ των προτεινόμενων εκδηλώσεων στο νοσοκομείο της Βέροιας ή  σε δομές και με  το υπόλοιπο να γίνουν εκδηλώσεις μόνο με τους τοπικούς καλλιτέχνες. Δεν  έχω κανένα θέμα δοθούν χρήματα στο νοσοκομείο ή όπου αλλού, και ξέρετε πολύ καλά οτι αυτό το κάνει η ΚΕΠΑ μέσα από συναυλίες της με τις οποίες στηρίζει φορείς..»

 Επι του θέματος όμως, συνέχισε ο πρόεδρος, «ο πολιτισμός προφανώς δεν διαχωρίζεται με κριτήρια καταγωγής,  επομένως  δεν δέχτηκα το  κριτήριο αυτό που  ήταν και το μοναδικό που ειπώθηκε  στο συμβούλιο. Την απάντηση βέβαια την δίνουν οι ίδιοι οι ντόπιοι καλλιτέχνες σε επιστολή τους, υποστηρίζοντας  την ανάγκη για μεταξύ τους αλληλεγγύη αυτές τις κρίσιμες στιγμές και αποφάσισαν να μη συμμετέχουν,  αν πρόκειται να συμμετέχουν μόνο αυτοί και όχι όλοι οι συνάδελφοί τους ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους» είπε  ο πρόεδρος, καλώντας το κ. Λαζαρίδη να διαβάσει την επιστολή των 25 ντόπιων καλλιτεχνών προς στην ΚΕΠΑ.

Επεσήμανε επίσης ο κ. Κορωνάς, ότι οι περισσότεροι ντόπιοι καλλιτέχνες έχουν περάσει από την ΚΕΠΑ την περίοδο 2019-2020 με αποκορύφωμα ,το μουσικό περίπτερο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην  πρόταση των διαφωνούντων, να επανεξεταστεί το πρόγραμμα  με χαμηλότερο κόστος και τοπικούς καλλιτέχνες,  κάτι που «δεν μπορώ να  υπηρετήσω με κριτήριο μόνο την εντοπιότητα αλλά και  γιατί θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να προγραμματίσει ξανά από την αρχή η ΚΕΠΑ ένα νέο κύκλο παραστάσεων και εκδηλώσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή»,  υπογράμμισε.

Ρίζος, Τσαχουρίδης και Τζήμα

Την αρνητική τους ψήφο αιτιολόγησα και οι κ.κ. Κώστας Ρίζος, Αλέκος Τσαχουρίδης και η Συρμούλα Τζήμα,  επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους  για τροποποίηση του προγράμματος με χαμηλότερο κόστος που θα περιλαμβάνει κυρίως  τοπικούς σε συνδυασμό με εκτός Ημαθίας – Βέροιας καλλιτέχνες, ενώ η κα Τζήμα έκανε λόγο για μη έγκαιρη, ελλιπή και πρόχειρη ενημέρωση του συμβουλίου της ΚΕΠΑ, για το  χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα.

Θα επανέλθει…

Το θέμα δεν εξαντλήθηκε στη χθεσινή συνεδρίασε, γιατί άναψαν περαιτέρω τα αίματα και οι ενστάσεις, οπότε συμφωνήθηκε να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση. Και προφανώς μέχρι τότε η πόλη θα μείνει σιωπηλή, ελέω πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες του Δήμου Νάουσας στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Nάουσας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Οι εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες του Δήμου...

Η επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Ανάδειξη προβλημάτων και εύρεση λύσεων σε αυτά λόγω πανδημίας  COVID-19 μέσω Τηλεδιάσκεψης

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ...

Στις 14/04/2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του...

Ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν Rapid Test στη συνοικία του Προμηθέα

Ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν Rapid Test στη συνοικία του...

Με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών ...

Δωρεάν Rapid Test στον οικισμό Μέσης Δήμου Βέροιας

Δωρεάν Rapid Test στον οικισμό Μέσης Δήμου Βέροιας

Δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου...

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον απερχόμενο Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, Διονύση Κούγκα

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον απερχόμενο Διευθυντή...

Την Παρασκευή 16-04-2021 ο Διευθυντής της Διεύθυνσης...

Με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, συναντήθηκε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας

Με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων...

Συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών...

‘Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γ. Μούρνος

‘Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γ....

Απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γεωρ. Μούρνος....

Πάσχα 2021 - Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: Ανοικτές εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα - Ανάσταση στις 21:00 στο προαύλιο

Πάσχα 2021 - Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: Ανοικτές...

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γεωρ. Μούρνος. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία της Βέροιας. Ηταν πατέρας τεσσάρων παιδιών και διακρινόταν για τον πράο χαρακτήρα του. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα...

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΔΙΣ) συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και αποφάσισε το άνοιγμα των ιερών ναών κατά τη διάρκεια...

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...