Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2021 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2021 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Γιορτάζουμε φέτος τα διακόσια χρόνια από την επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821. Χρονιά περίσκεψης, αναστοχασμού και εθνικής αυτογνωσίας. Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, με αφορμή αυτό το γεγονός, κυκλοφόρησε ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μιας πολύ προσεγμένης δουλειάς, για το νέο έτος 2021, με θέμα «Αρματολισμός και Βλάχοι/Armatolji shi Armãnlji». H επιλογή του θέματος αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα όλων εκείνων των ανώνυμων και επώνυμων, οι οποίοι πριν, στη διάρκεια αλλά και μετά την Επανάσταση του 1821 συνέβαλαν στην απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό της ελληνικής γης, και ειδικότερα των βλαχόφωνων κλεφταρματολών και αγωνιστών που από τα πρώτα χρόνια της τουρκικής κατάκτησης - όπως φαίνεται από τις ιστορικές πηγές -πολέμησαν ασυμβίβαστα τον κατακτητή και πρωταγωνίστησαν στην ελληνική Επανάσταση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός Παπαρηγόπουλος.

Τα κείμενα και η ιστορική έρευνα είναι του Τάκη Γκαλαΐτση, ενώ το λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από το Αρχείο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Οι σχετικές λογοτεχνικές αναφορές αφορούν στον Παλαμά, στον Σολωμό, στον Ελύτη, στον Εγγονόπουλο και στον Μακρυγιάννη. Το εξώφυλλο κοσμεί ο εμπνευσμένος από την ελληνική επανάσταση ζωγραφικός πίνακας (1853) του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η έξοδος του Μεσολογγίου», ενώ στις τριάντα εσωτερικές σελίδες ενυπάρχουν πίνακες σχετικοί με την Επανάσταση του Ε. Ντελακρουά (E. Delacroix), του Ν. Γύζη, του Θ. Βρυζάκη, του Λουδοβίκου Λιπαρίνι, του Ντονάτο Φραντσέσκο Ντε Βίβο, του Henri Decaisne, του Θεόφιλου, του Γ. Μαργαρίτη, του Peter von Hess, του L. Muller, του Ary Scheffer, καθώς και παλιές φωτογραφίες των Αδελφών Μανάκια.

Το Ημερολόγιο αυτό, στο εύχρηστο σχήμα των τελευταίων ετών, αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, βασισμένο σε ποικίλες πηγές από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, με λαογραφικό υλικό αντλημένο από το λαϊκό πολιτισμό μας, την Ιστορία και τα Γράμματά μας, αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της προσφοράς των Βλάχων στον τόπο, τον κλεφταρματολισμό, και γι’ αυτό αξίζει η έκδοση αυτή να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Εκτιμώντας την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση και ακολουθώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η διακίνηση του φετινού Ημερολογίου θα γίνει παίρνοντας υπόψη το παραπάνω πλαίσιο. Μπορείτε να προμηθευτείτε το Ημερολόγιο τηλεφωνώντας στο Προεδρείο και τα μέλη του Δ/Σ του Συλλόγου:

1. Πίσκο Δημήτρη : 6982351675

2. Τσίρη Γιώργο : 6972236410

3. Γιάννη Κύρτσο : 698 736 6249

4. Τασούλα Αναστασίου : 697 560 5904

5. Πίσκου Τασούλα : 6988286199

6. Χριστίνα Καραγιάννη : 697 178 7051

Επίσης: Γραφικές Τέχνες: 23310 20796

Εκ του Συλλόγου

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...