ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: «Ο εξοχώτατος εν Ιατροίς» (που πρόσφερε πολλά στη Βέροια) (1861-1930)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: «Ο εξοχώτατος εν Ιατροίς» (που πρόσφερε πολλά στη Βέροια) (1861-1930)

Κάθε πόλη χαίρεται να προβάλλει τους ένδοξους άνδρες που γεννήθηκαν ή έζησαν σ’ αυτήν.

Και η Βέροια έχει να δείξει τους δικούς της άνδρες που δόξασαν και αυτήν και τον Ελληνισμό.

Ανάμεσα σ’ αυτούς διακρίνεται και ο Νικόλαος Αντωνιάδης (ο «Νικολούσης» ή «Νικολούς»), ιατρός, που η δράση και προσφορά του στα τέλη του 19ου αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αποτυπώθηκε στη μνήμη των συγχρόνων του και μεταγενεστέρων, στους κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Ημαθίας και στα βιβλία των συγγραφέων (Αν. Χριστοδούλου, Ι. Παπαδάκη Στάϊκου, Γ. Χιονίδη, Παύλου Πυρινού, Σταύρου Πολυζωίδου, Αντώνη Κολτσίδα κ.ά.).Από τους συγγραφείς που ανέφερα, πληροφορούμαστε:

Ο Νικόλαος Αντωνιάδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1861 από πάμπτωχη οικογένεια.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με την ηθική και υλική συνδρομή του διακεκριμένου Βεροιαίου νομικού Κ. Ρακτιβάν.

Μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό, στη χειρουργική.

Οι δύσκολες υγειονομικές συνθήκες της εποχής εκείνης στη Βέροια τον ανάγκασαν να διατηρεί όχι μόνο φαρμακείο, αλλά και μια μικρή κλινική 4-5 κλινών για να εξυπηρετούνται σοβαρές και επείγουσες περιπτώσεις.

Ήταν από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής του, Παθολόγος-Μαιευτήρας-Γυναικολόγος.

Παρακολουθούσε την εξέλιξη της επιστήμης του μεταφράζοντας στην Ελληνική ιατρικά συγγράμματα.

Η πολυμελής οικογένειά του αποτελείτο από τη γυναίκα του Ελισάβετ Γεμιτζόγλου, τους τέσσερις γιους και τρεις κόρες του.

Από τους γιους ο πρώτος, ο Αντώνιος έγινε φαρμακοποιός (ο γνωστός μεγάλος ευεργέτης της Βέροιας), οι δε Δημήτριος και Σόλων ιατροί.Ο Ν. Αντωνιάδης αναμείχθηκε ενεργά στον Μακεδονικό Αγώνα. Ήταν πολύτιμος συνεργάτης των Μακεδονομάχων και από τους «έμπιστους» του Ελληνικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. Πρόσφερε πολύτιμες πληροφορίες.

Πνεύμα προοδευτικό και θέλοντας την πολιτιστική, πνευματική ανάπτυξη και φιλανθρωπική δράση στην πόλη του, εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου «Μέλισσα» το 1911 με απίστευτες δραστηριότητες.

Τάσσεται στο πλευρό των πτωχών και τους υπερασπίζεται κατά τέτοιο τρόπο που ονομάζεται Γιατρός των πτωχών και γίνεται αρχηγός της παράταξης των πτωχών.

Από τη θέση του Δημάρχου Βέροιας (1919-1920 και 1922-1923) παρουσίασε σημαντικό έργο.

Παίρνει μέρος στα εκπαιδευτικά δρώμενα και ως μέλος Εξεταστικής Επιτροπής Προόδου των καθηγητών-μαθητών του σχολείου και ως εφοροεπίτροπος πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης του.

Στο πλευρό της τοπικής εκκλησίας πρόσφερε πολλά στην καλύτερη λειτουργία των σχολείων. Προσπάθησε με την ανάπτυξη της Παιδείας να τονίσει τη θρησκευτική και εθνική συνείδηση της μαθητειώσης νεολαίας, μακριά από τις ανθελληνικές προπαγάνδες.

Πέρα από τις πληροφορίες αυτές που έχουμε από τους συγγραφείς, υπάρχουν και άλλες διάσπαρτες ειδήσεις για την προσωπικότητα και δραστηριότητα του Ν. Αντωνιάδη στους κώδικες των αρχείων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Ημαθίας.

Ερευνώντας τους κώδικες αυτούς, διεπίστωσα ότι έχουν πολύτιμες πληροφορίες για τον Νικόλαο Αντωνιάδη, ιδιαίτερα ο κώδικας υπ’ αύξοντα αριθμό 22 της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας.Από τον κώδικα αυτό πληροφορούμαστε τη δράση και προσφορά του Ν. Αντωνιάδη ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Προόδου των δασκάλων και μαθητών των σχολείων, Εφοροεπιτρόπου, Δημογεροντίας, Διευθυνούσης Επιτροπής και Ανωτέρας Ενοριακής Αντιπροσωπείας (Α.Ε.Α.).

Στη συνεδρία της Δημογεροντίας (23-5-1911, σ. 13) για την εκλογή του προσφωνείται ο Ν. Αντωνιάδης από το μητροπολίτη «ως ο εξοχώτατος εν Ιατροίς» και στις 23-9-1911, σ. 37, εκλέχθηκε από τη Δημογεροντία ως μέλος των 57 εκλεκτόρων για την αναθεώρηση του Κοικτικού Κανονισμού.

Μία εκλογή τιμητική που προϋποθέτει εμπειρία και γνώσεις.

Στον κοινωνικό τομέα ήταν υπέρμαχος στο να δίδονται επιδόματα σε πάμπτωχους μαθητές-τριες για σπουδές είτε για φοίτηση στο Ημιγυμνάσιο, είτε για ανώτερες σπουδές (Συνεδρία Δημογεροντίας 23-9-1911, σ. 40).

Με απόφαση της Δημογεροντίας, ορίστηκε να προσαγορεύσει το νέο Βασιλέα Κωνσταντίνο, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την Βασίλισσα για την ανάρρηση αυτού στο θρόνο των Ελλήνων και να υποβάλλει σ’ αυτόν εγκάρδια συλλυπητήρια της Κοινότητας για τον αδόκητο και στυγερό θάνατο του πατρός αυτού και Βασιλέως ημών Γεωργίου του Α΄ (συνεδρία 3-3-1923, σ. 96).

Όλες οι υπεύθυνες οικονομικές υποθέσεις της Κοινότητας, ανετίθετο στον Νικόλαο Αντωνιάδη.

Αυτός ήταν σε γενικές γραμμές «ο Νικολούσης» ή «Νικολούς», ο αγαπημένος των πτωχών και μη της Βέροιας. Αν και πέρασαν 90 χρόνια από το θάνατό του, δεν ξεχάστηκε, γιατί η προσφορά του υπήρξε πολύ μεγάλη και τα ίχνη της διάβασής του παράμειναν και θα παραμείνουν ανεξάλειπτα.

Αυτό οφείλεται:α) Στις σπάνιες αρετές του και τους αγώνες του, κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας και μετέπειτα, για την πνευματική πρόοδο της πόλης του,

β) Στους αγώνες του για την ανακούφιση των πτωχών συνανθρώπων του,

γ) Στο επάγγελμά του, Γιατρός των πτωχών, φαρμακοποιός και κλινικάρχης,

δ) Στους γιους του (Αντώνιο και Σόλωνα) με τις ευεργεσίες τους

ε) Το σημερινό διευθυντή της Κλινικής «Ευαγγελισμός» κ. Ν. Αντωνιάδη

Πιστεύω ότι μια ολοκληρωμένη βιογραφική Μονογραφία και των δράσεων του Νικολάου Αντωνιάδη, θα συμβάλλει στην συμπλήρωση και βαθύτερη γνώση της ιστορίας της πόλης μας στην περίοδο 1861-1930.

Οι Βεροιώτες και οι συγγενείς τους που φέρουν το επίθετο «Αντωνιάδης» πρέπει να είναι υπερήφανοι για το άξιο τέκνο της Βέροιας ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ.

Κώδικας 21ος

Πρακτικά Εφορείας (1892-1911), σ.σ. 86α-86β

Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας

Από τον οποίον φαίνεται η πραγματική έκφρασης ευγνωμοσύνης του Νικολάου Αντωνιάδη προς τον Δημήτριο Ρακτιβάν

Συνεδρία της 21ης Οκτωβρίου 1907

(Προεδρεία της Α.Σ. του Μητροπολίτου Αποστόλου)Κατόπιν προτάσεως της Α.Σ. του κ. Προέδρου απεφασίσθη να τελεσθή αρχιερατικό μνημόσυνο παρά των παντός του προσωπικού διδάσκοντός τε και διδασκομένου τη 26η 8/βρίου υπέρ αιωνίου μνήμης και αναπαύσεως του Μεγάλου των Εκπαιδευτηρίων Ευεργέτου Δημητριου Ρακτιβάν, ου μόνον προς έκφρασιν της οφειλομένης υπό της κοινότητας ευγνωμοσύνης εις τον μεταστάντα μεγάθυμον άνδρα αλλά και προς διδδασκαλίαν των επιζώντων περί της καλής χρήσεως του πλούτου.

Μετά την απόφασιν ταύτην της Εφορείας ο εφοροεπίτροπος κ. Νικόλαος Αντωνιάδης προς πραγματικήν έκφρασιν της ευγνωμοσύνης του προς τον μεγάθυμον, αείδοιμον Δημήτριον Ρακτιβάν δια της επιδαψιλευθείσας αυτώ υποστηρίξεως εν καιρώ των σπουδών του, εδήλωσε τη Εφορεία ότι αναλαμβάνει εφέτος όλην την δαπάνην την γενησομένην δια το μνημόσυνον.

Επί τούτοις διελύθη η συνεδρία.

Ο Πρόεδρος – Ο Βεροίας και Ναούσης Απόστολος

Τα μέλη – Εμμανουήλ Βελτσίδης, Νικόλαος Αντωνιάδης, Θ.Μ. Χατζηνικολάκης

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε και τις μεγάλες ιατρικές υπηρεσίες που πρόσφερε δωρεάν για χρόνια στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Βέροιας, η οποία για το λόγο αυτό τον ανεκήρυξε ευεργέτη της Αδελφότητας και του έστειλε το εξής έγγραφο:

Τω ευεργέτη της Αδελφότητας των Κυριών

Κύριον Νικόλαον Αντωνιάδην, Ιατρόν, Ενταύθα

Αξιότιμε Κύριε,

Η από τριετίας και πλέον πρόθυμος υμετέρα επιστημονική δωρεάν αγωγή προς αναξιοπαθούντας ασθενείς της πατρίδος μας… Πληροί ευγνωμοσύνης απείρου άπασαν την ολομάλειαν του Σωματείου.

Διερμηνεύοντας ήδη υμίν την ευγνωμοσύνην ταύτην δηλοποιούμεν υμίν ότι… Επί τούτοις παρακαλούμεν όπως δεχθήτε την διαβεβαίωσιν της εξαιρέτου προς υμάς ευγνωμοσύνης και υπολήψεως.

Η Πρόεδρος – Ελένη Μ. Χριστοδούλου

Η Γεν. Γραμματέας – Αφροδίτη Τριανταφύλλου

Εν Βεροία τη 23 Ιανουαρίου 1911Πέρα από τις ιατρικές υπηρεσίες, βοήθησε και οικονομικά την Αδελφότητα (Παύλου Πυρινού, Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Βέροιας, σ.σ. 40 και 43).

Ο Νικόλαος Αντωνιάδης είχε την αρετή της «ευγνωμοσύνης» και ήταν έμπλεος χριστιανικών αρετών και άνθρωπος που έθεσε σκοπό στη ζωή του να υπηρετεί το συνάνθρωπό του.

Και η σύζυγος του Νικολάου Αντωνιάδη Ελισάβετ Αντωνιάδη, το γένος Γεμιτζόγλου, ανακηρύχθηκε Μεγάλη ευεργέτης της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Βεροίας, γιατί την στήριξε οικονομικά.

Ακόμη, την υπηρέτησε και ως ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου το 1912 με πρόεδρο την Πηνελόπη Καμπίτογλου.

Τέτοιοι άνθρωποι πρέπει συχνά να προβάλλονται για παραδειγματισμό και μίμηση.

Παύλος Δ. Πυρινός

Πηγές-Βοηθήματα

1. Κώδικας 22 της Ι.Μ. Βέροιας, Πρακτικά Δημογεροντίας από 27-3-1911 έως 18-4-1936, διαστάσεων 24,5χ42 ύψος, σ. 3ου. Ανέκδοτος, σε καλή κατάσταση (σ.σ. 10, 12, 19, 32, 37, 56, 63, 95-96, 98, 116-117, 129, 164 και 173).

2. Γ. Χιονίδης, Τα Σχολεία της Βέροιας κατά τα έτη 1849-1912, Βάσει Ανέκδοτων Εγγράφων (Ανάτυπον εκ του ΙΑ΄ τόμου των «Μακεδονικών»).

3. Αναστασίου Εμμ. Χριστοδούλου, Η Συμβολή της Βέροιας εις τον Μακεδονικό Αγώνα 1902-1908, Βέροια 1965.

4. Ιωάννου Παπαδάκη-Στάϊκου, Μισός Αιώνας Πολιτικών Αγώνων και Εθνικής Δράσεως, Αθήναι 1974.

5. Παύλου Δ. Πυρινού, Η Συμβολή της Μητροπόλεως Βεροίας στην Παιδεία κατά τον 19ο αιώνα, Θεσσαλονίκη 1983. Του ιδίου, Τα Σχολεία της Βέροιας (1901-1912) και η Ιερατική Σχολή Τιμίου Προδρόμου Βεροίας (1909-1915), Θεσσαλονίκη 1989.

6. Σταύρου Ν. Πολυζωΐδη, Η Ιατρική στη Βέροια, Έκδοση του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Βέροιας 2002 (σ.σ. 32-33).

7. Αντωνίου Μ. Κολτσίδα, Ιστορία Βέροιας, Τόμοι Α, Β, έκδοση Εκδοτικού οίκου Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε., Θεσσαλονίκη 1912 (σ.σ. 426, 525, 599, 670, 754, 756, 808-809, 1585-1586).

8. Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, έκδοση της ΕΜΙΠΗ, τόμος Α΄ (2008-2010), Βέροια 2011 (σ.σ. 18-20).

«Πνεύμα προοδευτικό και θέλοντας την πολιτιστική, πνευματική ανάπτυξη και φιλανθρωπική δράση στην πόλη του, εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου «Μέλισσα» το 1911 με απίστευτες δραστηριότητες»

«Αν και πέρασαν 90 χρόνια από το θάνατό το, δεν ξεχάστηκε, γιατί η προσφορά του υπήρξε πολύ μεγάλη και τα ίχνη της διάβασής του παρέμειναν και θα παραμείνουν ανεξάλειπτα»

«Ο Νικόλαος Αντωνιάδης είχε την αρετή της “ευγνωμοσύνης” και ήταν έμπλεος χριστιανικών αρετών και άνθρωπος που έθεσε σκοπό στη ζωή του να υπηρετεί το συνάνθρωπό του»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραδόθηκε και επίσημα χθες το αρχοντικό Σαράφογλου, για χρήση, στο Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας

Παραδόθηκε και επίσημα χθες το αρχοντικό Σαράφογλου,...

Παραδόθηκαν χθες τα κλειδιά του αρχοντικού...

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου το Δημοτικό...

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας θα...

ΕΛΓΑ Βέροιας: Ο πίνακας με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών για το Μακροχώρι και το Διαβατό για δέκα μέρες στην Κοινότητα Μακροχωρίου - Υποβολή ενστάσεων

ΕΛΓΑ Βέροιας: Ο πίνακας με τα πορίσματα εκτίμησης των...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Δύο τα θετικά κρούσματα στην Βεργίνα σε σύνολο 120 δειγματοληψιών

Δύο τα θετικά κρούσματα στην Βεργίνα σε σύνολο 120...

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα το μεσημέρι της...

Δημοτική Αστυνομία Βέροιας: Συνεχίζεται η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων παρά το λιγοστό προσωπικό (εικόνες)

Δημοτική Αστυνομία Βέροιας: Συνεχίζεται η απομάκρυνση...

       Η Δημοτική Αστυνομία καθημερινά στα προβλήματα...

Ασημένιο βραβείο για το Δήμο Νάουσας στη διοργάνωση «Best City Awards 2020»  - Δήλωση του Δημάρχου Ν. Καρανικόλα

Ασημένιο βραβείο για το Δήμο Νάουσας στη διοργάνωση...

Ο Δήμος Νάουσας διακρίθηκε, μεταξύ δεκάδων Ο.Τ.Α. και...

Αλεξάνδρεια: Σε απολυμάνσεις σχολείων και δημοτικών καταστημάτων προχωράει ο Δήμος

Αλεξάνδρεια: Σε απολυμάνσεις σχολείων και δημοτικών...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας με πλήρη συναίσθηση της...

To πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 24/2 έως 1/3

To πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 24/2 έως 1/3

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 7:00 μ.μ. θα ομιλήσει με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 49 ετών η φιλόλογος Σταυρούλα Αντ. Γιουρούκη. Με τον σύζυγό της Γιάννη, απέκτησαν  δύο παιδιά(ένα κορίτσι στο λύκειο και ένα αγόρι στο γυμνάσιο), ενώ ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, που...

Στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, ο εντεταλμένος σύμβουλος στην Δημοτική Αστυνομία Στάθης Κελεσίδης παρουσίασε τον αγώνα μιας οικογένειας στο Μακροχώρι να στηρίξει το...

Μία από τις εμβληματικές μορφές στην εστίαση του Σελίου, ο Γιάννης Καραφώλας έφυγε από την ζωή σήμερα το πρωί(Τετάρτη 24/2). Η ταβέρνα Καραφώλας επί δεκαετίες είναι σημείο αναφοράς στο χωριό, αφού  ο Γιάννης...

Σε συνέχεια της συζήτησης και των παραπόνων που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας για την κακή κατάσταση στους εμπορικούς πεζόδρομους της Βέροιας με το πολύ χιόνι, ο δήμος για να προλάβει τον αποψινό παγετό,...