Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας για το 2021

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας για το 2021

Κατά πλειοψηφία πέρασε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Βέροιας, μετά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Για τον προϋπολογισμό έκανε μια σύντομη εισήγηση ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας Δημήτρης Σαζακλίδης, ο οποίος μίλησε για την τεράστια πίεση στα έσοδα του δήμου και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βάθος χρόνου λόγω της πανδημίας.

Ανέφερε ότι τα έσοδα βρίσκονται στα 54 εκ ευρώ, τα έξοδα στα 53,8 εκ. ευρώ με ένα αποθεματικό περίπου στις 250.000 ευρώ, ενώ υπογράμμισε την σημαντική υστέρηση εσόδων με τα εισπρακτέα υπόλοιπα να ανέρχονται στα 10,4 εκ. ευρώ!  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου επεσήμανε ότι από τα 44 εκ. ευρώ του περσινού προϋπολογισμού εκτοξεύθηκαν φέτος στα 54 εκ. ευρώ λόγω της ικανότητας και της σκληρής δουλειάς. Στο σημείο αυτό δικαιολόγησε την καθυστέρηση της κατάθεσης του προϋπολογισμού λόγω των δυσμενών συνθηκών και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και δημόσια τους Δημήτρη Σαζακλίδη και Σωτήρη Γκόσκινο της οικονομικής υπηρεσίας, που εργάστηκαν μέχρι αργίες και Κυριακές.

Για το τεχνικό πρόγραμμα μίλησε εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας ο Μάρκος Κακοδήμος, ο οποίος ανέφερε ότι για πρώτη φορά το πρόγραμμα αποτυπώνει την πραγματικότητα, φτάνει τα 20,64 εκ. ευρώ και έχει κατά 54% περισσότερα έργα, γεγονός που οφείλεται στην θεαματική πρόοδο των υπηρεσιών του δήμου, που κατάφεραν να εντάξουν τόσα πολλά έργα, με χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 62%. Ο κ. Κακοδήμος ενημέρωσε για την κατανομή των έργων στις δημοτικές ενότητες του δήμου και συγκεκριμένα τα τεχνικά έργα αφορούν την Βέροια 57,85%, τον Απ. Παύλο 8,4%, την Βεργίνα 0,98%, την Μακεδονίδα 1,3%, την Δοβρά 6,7% και το υπόλοιπο ποσοστό σε κοινές δράσεις. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξης Τσαχουρίδης μιλώντας για το φετινό τεχνικό πρόγραμμα, είπε ότι είναι  ενισχυμένο, αλλά και προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες με το υπάρχον προσωπικό(εκ περιτροπής εργασία και άδειες λόγω πανδημίας). «Τα έργα δεν είναι σοβαρά και μη σοβαρά, ενιαία αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα, αφού εκτός από τα μεγάλα έργα μεριμνούμε για τα πλακάκια, τους κάδους, αλλά και τα 100 σχολεία ευθύνης μας, τους κοινόχρηστους χώρους, τα θέματα φωτισμού που θα αντιμετωπίσουμε με την προμήθεια ενός καινούργιου καλαθοφόρου οχήματος και την δαπάνη για τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό που για πρώτη φορά η πόλη θα έχει άλλη εικόνα», συμπλήρωσε επιγραμματικά ο αντιδήμαρχος.

Η Γεωργία Μπατσαρά στην τοποθέτησή της ανέφερε:  «Παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας όλα λειτουργούν και κατατέθηκε ο προϋπολογισμός εντός του χρονικού πλαισίου που είχε  τεθεί. Υπερψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα γιατί θέλουμε έναν σύγχρονο δήμο που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις προς όφελος των δημοτών».

Ο Παύλος Παυλίδης ως επικεφαλής και ειδικός αγορητής με την παράταξή του «Συνδημότες» απείχαν από την ψηφοφορία  για τον προϋπολογισμό, αφού για τυπικούς λόγους δεν εισήχθησαν στην διαδικασία της ψηφοφορίας οι προτάσεις της παράταξής του. Προηγουμένως στις τοποθετήσεις του μεταξύ άλλων είπε: «Έχουμε άλλες προτεραιότητες και επιλογές. Ξοδεύετε χρήματα που δεν συνάδουν με τις ανάγκες της εποχής. Να ενισχυθεί το αποθεματικό με μείωση κάποιων κονδυλίων για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές δύσκολες καταστάσεις, αλλά και ανάγκες δημοτών λόγω της πανδημίας». Ενώ το τεχνικό πρόγραμμα ο κ. Παυλίδης το καταψήφισε γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά έχουν απαιτήσεις και αυτό είναι πολύ λίγο.   

Ο Αντώνης Μαρκούλης μίλησε για επανάληψη προηγούμενων προϋπολογισμών και τεχνικών προγραμμάτων και η παράταξή του κατέθεσε εναλλακτική πρόταση μέσω του συμβούλου του Κωνσταντίνου Τροχόπουλου, που αφορούσε κάποιες παρεμβάσεις στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό, αλλά δεν πέρασε από την πλειοψηφία.

Ο  Γιώργος Μελιόπουλος και η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισαν τις προτάσεις της διοίκησης για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ ψήφισαν λευκό στην πρόταση του Κ. Τροχόπουλου και της παράταξης Μαρκούλη. Μίλησαν για προϋπολογισμό μιζέριας, ενώ για το τεχνικό πρόγραμμα ότι απέχει από τις ανάγκες των πολλών και ότι είναι η χαρά του εργολάβου με τις απευθείας αναθέσεις.

Ο Δημήτρης Τσανακτσίδης και η παράταξη «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» διαφοροποιήθηκε σε συγκεκριμένες δαπάνες του προϋπολογισμού  και απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε: «Η διοίκηση έχει επιλέξει την μερική αδράνεια, δεν παίρνει ρίσκα και δρα χωρίς όραμα με μιζέρια και εσωστρέφεια. Δήμαρχε δεν έχεις χρόνο προσπάθησε να φτάσεις τον δήμο εκεί που του αξίζει».

 

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης κλείνοντας την διαδικασία ανέφερε ότι η Αχίλλειος πτέρνα όλων των δήμων είναι οι οφειλές παρελθόντων ετών. «Δύσκολη εποχή οικονομικά για να εισπράξεις αυτά που αναμένεις», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου υπογράμμισε: «Πουθενά δεν μοιάζουν λεφτά, αυτά τα χρόνια πέρασαν ανεπιστρεπτί. Δουλεύουμε σκληρά και εκπονούμε μελέτες για να εντάξουμε έργα και να χρηματοδοτηθούμε».  Ο κ. Βοργιαζίδης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στον κόσμο που θα μας κρίνει στις εκλογές ξανά».

                                                                                                            Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ  ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ *του Βασίλη Κωνσταντινόπουλου

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ...

 Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Κυριακής (1/8/2021) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Κυριακής (1/8/2021) στην...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα Κυριακή 1/8/2021...

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα - Από την Δευτέρα (02.08.2021) έως και την Παρασκευή (06.08.2021)

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα - Από την Δευτέρα (02.08.2021) έως...

Δωρεάν rapid tests θα πραγματοποιούνται καθημερινά και...

Πανηγύρισε ο πολιούχος της Βεροίας Όσιος Αντώνιος ο Νέος

Πανηγύρισε ο πολιούχος της Βεροίας Όσιος Αντώνιος ο...

Το Σάββατο 31 Ιουλίου το απόγευμα στα προπύλαια του...

ΔΕΥΑΒ προς καταναλωτές : Περιορίστε στο ελάχιστο την σπατάλη του νερού

ΔΕΥΑΒ προς καταναλωτές : Περιορίστε στο ελάχιστο την...

Από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης –Αποχέτευσης...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός έβαλε την υπογραφή Tου για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω»

Μητροπολίτης Βεροίας: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός...

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου το απόγευμα στο πλαίσιο του...

Λίγοι Βεροιώτες γνωρίζουν… την ύπαρξή του - Προφήτης Ηλίας ένα «κουφάρι ναού» στο κέντρο της πόλης

Λίγοι Βεροιώτες γνωρίζουν… την ύπαρξή του - Προφήτης...

Πριν λίγες ημέρες ο φίλος μου καθηγητής-Θεολόγος Νίκος...

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας - Από Δευτέρα 02.08.21 έως Κυριακή 08.08.21

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας - Από...

Συνεχίζεται η διενέργεια των δωρεάν δειγματοληπτικών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Πριν λίγες ημέρες ο φίλος μου καθηγητής-Θεολόγος Νίκος Λιλιόπουλος προδήλως αγανακτισμένος αλλά και απογοητευμένος με παρότρυνε να επισκεφθώ την εκκλησία (;) του Προφήτη Ηλία στο κέντρο της Βέροιας. Τίποτα...

Έφυγε χθες  το πρωί σε ηλικία 87 ετών ο Σπυρίδων Λεκατσάς πλοίαρχος ΑΕΝ. Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12-09 1933 και ήταν το πρώτο παιδί από 5 αδέλφια. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί. Φοίτησε στο γυμνάσιο Πατρών...

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...