Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας για το 2021

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας για το 2021

Κατά πλειοψηφία πέρασε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Βέροιας, μετά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Για τον προϋπολογισμό έκανε μια σύντομη εισήγηση ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας Δημήτρης Σαζακλίδης, ο οποίος μίλησε για την τεράστια πίεση στα έσοδα του δήμου και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βάθος χρόνου λόγω της πανδημίας.

Ανέφερε ότι τα έσοδα βρίσκονται στα 54 εκ ευρώ, τα έξοδα στα 53,8 εκ. ευρώ με ένα αποθεματικό περίπου στις 250.000 ευρώ, ενώ υπογράμμισε την σημαντική υστέρηση εσόδων με τα εισπρακτέα υπόλοιπα να ανέρχονται στα 10,4 εκ. ευρώ!  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου επεσήμανε ότι από τα 44 εκ. ευρώ του περσινού προϋπολογισμού εκτοξεύθηκαν φέτος στα 54 εκ. ευρώ λόγω της ικανότητας και της σκληρής δουλειάς. Στο σημείο αυτό δικαιολόγησε την καθυστέρηση της κατάθεσης του προϋπολογισμού λόγω των δυσμενών συνθηκών και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και δημόσια τους Δημήτρη Σαζακλίδη και Σωτήρη Γκόσκινο της οικονομικής υπηρεσίας, που εργάστηκαν μέχρι αργίες και Κυριακές.

Για το τεχνικό πρόγραμμα μίλησε εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας ο Μάρκος Κακοδήμος, ο οποίος ανέφερε ότι για πρώτη φορά το πρόγραμμα αποτυπώνει την πραγματικότητα, φτάνει τα 20,64 εκ. ευρώ και έχει κατά 54% περισσότερα έργα, γεγονός που οφείλεται στην θεαματική πρόοδο των υπηρεσιών του δήμου, που κατάφεραν να εντάξουν τόσα πολλά έργα, με χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 62%. Ο κ. Κακοδήμος ενημέρωσε για την κατανομή των έργων στις δημοτικές ενότητες του δήμου και συγκεκριμένα τα τεχνικά έργα αφορούν την Βέροια 57,85%, τον Απ. Παύλο 8,4%, την Βεργίνα 0,98%, την Μακεδονίδα 1,3%, την Δοβρά 6,7% και το υπόλοιπο ποσοστό σε κοινές δράσεις. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξης Τσαχουρίδης μιλώντας για το φετινό τεχνικό πρόγραμμα, είπε ότι είναι  ενισχυμένο, αλλά και προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες με το υπάρχον προσωπικό(εκ περιτροπής εργασία και άδειες λόγω πανδημίας). «Τα έργα δεν είναι σοβαρά και μη σοβαρά, ενιαία αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα, αφού εκτός από τα μεγάλα έργα μεριμνούμε για τα πλακάκια, τους κάδους, αλλά και τα 100 σχολεία ευθύνης μας, τους κοινόχρηστους χώρους, τα θέματα φωτισμού που θα αντιμετωπίσουμε με την προμήθεια ενός καινούργιου καλαθοφόρου οχήματος και την δαπάνη για τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό που για πρώτη φορά η πόλη θα έχει άλλη εικόνα», συμπλήρωσε επιγραμματικά ο αντιδήμαρχος.

Η Γεωργία Μπατσαρά στην τοποθέτησή της ανέφερε:  «Παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας όλα λειτουργούν και κατατέθηκε ο προϋπολογισμός εντός του χρονικού πλαισίου που είχε  τεθεί. Υπερψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα γιατί θέλουμε έναν σύγχρονο δήμο που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις προς όφελος των δημοτών».

Ο Παύλος Παυλίδης ως επικεφαλής και ειδικός αγορητής με την παράταξή του «Συνδημότες» απείχαν από την ψηφοφορία  για τον προϋπολογισμό, αφού για τυπικούς λόγους δεν εισήχθησαν στην διαδικασία της ψηφοφορίας οι προτάσεις της παράταξής του. Προηγουμένως στις τοποθετήσεις του μεταξύ άλλων είπε: «Έχουμε άλλες προτεραιότητες και επιλογές. Ξοδεύετε χρήματα που δεν συνάδουν με τις ανάγκες της εποχής. Να ενισχυθεί το αποθεματικό με μείωση κάποιων κονδυλίων για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές δύσκολες καταστάσεις, αλλά και ανάγκες δημοτών λόγω της πανδημίας». Ενώ το τεχνικό πρόγραμμα ο κ. Παυλίδης το καταψήφισε γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά έχουν απαιτήσεις και αυτό είναι πολύ λίγο.   

Ο Αντώνης Μαρκούλης μίλησε για επανάληψη προηγούμενων προϋπολογισμών και τεχνικών προγραμμάτων και η παράταξή του κατέθεσε εναλλακτική πρόταση μέσω του συμβούλου του Κωνσταντίνου Τροχόπουλου, που αφορούσε κάποιες παρεμβάσεις στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό, αλλά δεν πέρασε από την πλειοψηφία.

Ο  Γιώργος Μελιόπουλος και η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισαν τις προτάσεις της διοίκησης για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ ψήφισαν λευκό στην πρόταση του Κ. Τροχόπουλου και της παράταξης Μαρκούλη. Μίλησαν για προϋπολογισμό μιζέριας, ενώ για το τεχνικό πρόγραμμα ότι απέχει από τις ανάγκες των πολλών και ότι είναι η χαρά του εργολάβου με τις απευθείας αναθέσεις.

Ο Δημήτρης Τσανακτσίδης και η παράταξη «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» διαφοροποιήθηκε σε συγκεκριμένες δαπάνες του προϋπολογισμού  και απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε: «Η διοίκηση έχει επιλέξει την μερική αδράνεια, δεν παίρνει ρίσκα και δρα χωρίς όραμα με μιζέρια και εσωστρέφεια. Δήμαρχε δεν έχεις χρόνο προσπάθησε να φτάσεις τον δήμο εκεί που του αξίζει».

 

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης κλείνοντας την διαδικασία ανέφερε ότι η Αχίλλειος πτέρνα όλων των δήμων είναι οι οφειλές παρελθόντων ετών. «Δύσκολη εποχή οικονομικά για να εισπράξεις αυτά που αναμένεις», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου υπογράμμισε: «Πουθενά δεν μοιάζουν λεφτά, αυτά τα χρόνια πέρασαν ανεπιστρεπτί. Δουλεύουμε σκληρά και εκπονούμε μελέτες για να εντάξουμε έργα και να χρηματοδοτηθούμε».  Ο κ. Βοργιαζίδης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στον κόσμο που θα μας κρίνει στις εκλογές ξανά».

                                                                                                            Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Πέμπτης (6/5) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Πέμπτης (6/5) στην Ημαθία

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Με μια αγκαλιά άρπαξε κόσμημα αξίας 5000 ευρώ αλλά και μια δικογραφία από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας!

Με μια αγκαλιά άρπαξε κόσμημα αξίας 5000 ευρώ αλλά και...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίστηκε...

Ημαθία: Θανατηφόρο τροχαίο στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας

Ημαθία: Θανατηφόρο τροχαίο στην παλαιά εθνική οδό...

Χθες (5 Μαΐου 2021) το βράδυ στο 41ο χιλιόμετρο της παλαιάς...

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid θα πραγματοποιηθούν αύριο...

Ενθαρρυντικό το ποσοστό 21,5% των  εμβολιασμένων στην Ελλάδα, με την πρώτη δόση - Μεγάλη ανταπόκριση στις ηλικίες 30 – 39 και στις Μονάδες της Βέροιας

Ενθαρρυντικό το ποσοστό 21,5% των εμβολιασμένων στην...

Στο φουλ οι «εμβολιαστικές μηχανές « του Νοσοκομείου...

Καταγγέλλουν την ΑΔΕΔΥ Ημαθίας για αδράνεια και “αστραπιαία απόφαση κινητοποίησης”, δύο μέλη του Ν.Τ

Καταγγέλλουν την ΑΔΕΔΥ Ημαθίας για αδράνεια και...

Από τα μέλη του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ημαθίας, (εκλεγμένα με την...

32 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επιχορήγησης 41,8 εκ. ευρώ από τη Βόρειο Ελλάδα στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης του Αναπτυξιακού Νόμου

32 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επιχορήγησης 41,8...

Στα 32 ανέρχονται τα επενδυτικά σχέδια τα οποία...

133.000 ευρώ από τους ΚΑΠ στους τρείς Δήμους της Ημαθίας για Πυροπροστασία

133.000 ευρώ από τους ΚΑΠ στους τρείς Δήμους της Ημαθίας...

Ποσό ύψους 16,9 εκατ. ευρώ κατανέμεται από τους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μια μέρα του Μάη του 1955 (πριν 66 χρόνια δηλαδή) μας φώναξε ο πατέρας μου, εμένα και τον αδελφό μου τον Κώστα, για να δούμε το νέο αδελφό μας που μόλις είχε γεννήσει η μάνα μας, τον Δημήτρη.Σήμερα- 3 Μαΐου 2021- είδα...

Με την ίδια αγάπη και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, ο πιο παλιός μάστορας της Βέροιας, ο Κώστας Φλώρος,  έδωσε την σκυτάλη του ΕΛΥΖΕ στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στον γιο του Ζώη,@@ads-307@@ αλλά δεν μπορεί να...

Αυστηρό μήνυμα προς τους αντιδρώντες στις αλλαγές ώρας των Ακολουθιών Αυστηρό μήνυμα προς τους αντιδρώντες  με τις αλλαγές στο ωράριο των ακολουθιών και τα ειδικά μέτρα που θα ισχύσουν φέτος στις ...

 - Αυξητικές τάσεις άγχους και κατάθλιψης και στους γονείς-Τις κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, σε Ημαθία και όμορους νομούς, αποτυπώνει η έρευνα της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» Πολλά ερωτηματικά...