Οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή της Ημαθίας και οι προοπτικές ανάπτυξης

Οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή της Ημαθίας και οι προοπτικές ανάπτυξης

Του Βασίλη Κωνσταντινόπουλου

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βιώνουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας COVID-19, αλλά και μεγάλες δυσκολίες στο οικονομικό επίπεδο. Ο τουρισμός κατακρημνίστηκε, οι καλλιτέχνες και οι επιχειρήσεις που ζουν από τον  πολιτισμό  έχουν οικονομικές απώλειες πάνω από 80%, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πάνω από 40% μείωση των εσόδων τους αφού ήταν για μεγάλο διάστημα κλειστές ή παραμένουν κλειστές όπως  η εστίαση, κάτι που προκαλεί συνέπειες όπως ανεργία, φτώχεια, κατάθλιψη και άλλα.

Ο Αγροτικός Τομέας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται  συνεχώς σε κρίση σε όλη τη χώρα, λόγω των χαμηλών τιμών που πετυχαίνουν τα αγροτικά προϊόντα στις τοπικές και τις παγκόσμιες αγορές, αλλά και των μεγάλων καταστροφών που συμβαίνουν στις παραγωγές σχεδόν κάθε χρόνο,  από τις βροχοπτώσεις τους παγετούς και τις πλημύρες. 

Στην  περιοχή μας την Ημαθία η Αγροτική παραγωγή είναι αυτή που κινεί κατά πολύ  μεγάλο ποσοστό την οικονομία, αφού εκτός της παραγωγής των πολλών Αγροτικών προϊόντων  που άμεσα φέρνει έσοδα από την εσωτερική και την εξωτερική αγορά, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κύκλος επιχειρήσεων, μεταποιητικές, εμπορικές, παραγωγής λιπασμάτων και συναφών ειδών, φυτωρίων κλπ. που μεγάλο κύκλο από τις εργασίες τους τον οφείλουν στην Αγροτική παραγωγή. Με λίγα λόγια η Αγροτική παραγωγή είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας της περιοχής μας και πρέπει με κάθε τρόπο να την προστατεύσουμε, γιατί μας αφορά όλους.

 Όσον αφορά τους τελευταίους παγετούς που έγιναν στην Ημαθία το διάστημα (25-26-27/3 και 9-10/4), αυτοί ήρθαν να αποτελειώσουν την μικρή παραγωγή που είχε μείνει από τις προηγούμενες καταστροφές. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά και του γεγονότος ότι στην ουσία οι τελευταίες χρονιές, ήταν πολύ δύσκολες για τους αγρότες και ότι η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στην Αγροτική παραγωγή θα πρέπει άμεσα: α) Ο ΕΛΓΑ να στελεχώσει τις υπηρεσίες του με ικανό έμψυχο υλικό ώστε να διεξαχθεί τάχιστα και ομαλά η διαδικασία της εκτίμησης β) Να στηριχτούν οι αγροτικές οικογένειες με έκτακτο  βοήθημα ενίσχυσης του εισοδήματος τους ως προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων γ) Να δοθούν οι  αποζημιώσεις στο 100% της εκτίμησης χωρίς κόφτες. δ) Να συμψηφιστούν οι εισφορές.

Τα μέτρα αυτά απαιτούνται να γίνουν άμεσα, αλλά επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» θα πρέπει να δούμε μεσοπρόθεσμα σε συνδυασμό και με το γεγονός, ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελείτε και είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι αυτό, δημιούργησε τεράστιες αλλαγές στο κλίμα με συνέπεια να έχουμε μεγάλη κλιματική αλλαγή  σε όλη τη χώρα και να προκαλούνται μεγάλες καταστροφές. Επιπρόσθετα θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, που σύμφωνα με μελέτες επηρεάζει το μικροκλίμα της περιοχής και  πιθανόν να είναι και αυτός ένας σοβαρός παράγοντας, που  συντελεί  στις  μεγάλες καταστροφές στην Αγροτική παραγωγή από παγετούς, βροχές, πλημύρες. Εν κατακλείδι θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση με επιστήμονες από όλους τους χώρους και με την συμμετοχή των αγροτικών συλλόγων, να διενεργηθούν έρευνες για να δούμε τι φταίει και έχουμε συνεχώς καταστροφές, αλλά και με πιο τρόπο θα  μεγαλώσει και θα προστατευτεί η παραγωγή.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, είναι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, έτσι ώστε να καταφέρουμε  να έχουμε προϊόντα που δίνουν  υψηλή και ποιοτική παραγωγή χωρίς χημικά πρόσθετα, που θα φέρουν την Ημαθία ξανά στο δρόμο της Ανάπτυξης με σεβασμό στο Περιβάλλον και τον  Άνθρωπο.        

Βασίλης Κωνσταντινόπουλος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ… του Γιάννη Ναζλίδη

ΒΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ… του Γιάννη Ναζλίδη

 Αστικά προς τα χωριά, προς την περιφέρεια, προς την...

Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Τέλος click away, click inside και ραντεβού - Οι Κυριακές που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα

Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Τέλος click away, click inside και...

Στα πλαίσια προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ...

Τι αλλάζει από σήμερα στις Λαϊκές Αγορές του Δήμου Βέροιας

Τι αλλάζει από σήμερα στις Λαϊκές Αγορές του Δήμου...

Aπό την Παρασκευή 14-05-2021 έως την Δευτέρα 24-05-2021 και ώρα...

Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για...

 Νέες ρυθμίσεις φορολογικής ανακούφισης των...

Ξεκινούν οι αιτήσεις από αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους για την παραχώρηση σχολικών χώρων στη Βέροια

Ξεκινούν οι αιτήσεις από αθλητικούς και Πολιτιστικούς...

Προκειμένου ο Δήμος Βέροιας να προχωρήσει στον...

Οδηγό τοπικών επιχειρήσεων για την προβολή τους, ετοιμάζει ο Δήμος Βέροιας, μέσα από την σελίδα του Veria.gr

Οδηγό τοπικών επιχειρήσεων για την προβολή τους,...

-Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και την...

Φίλιππος Βέροιας:  Ένας χρόνος που είσαι μακριά μας…!

Φίλιππος Βέροιας: Ένας χρόνος που είσαι μακριά μας…!

Ένας χρόνος πέρασε από την απώλεια του αγαπημένου...

"Έπεσαν" οι υπογραφές για τις αποκαταστάσεις...

Στην υπογραφή σύμβασης για το έργο με τίτλο:...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών-ΒιοτεχνώνΈναν οδηγό τοπικών επιχειρήσεων που θα ενταχθεί στην διαδικτυακή του σελίδα, Veria.gr, ετοιμάζει ο Δήμος Βέροιας και η αρμόδια...

Ένας χρόνος πέρασε από την απώλεια του αγαπημένου προπονητή του Φιλίππου Βέροιας, Δημήτρη Γκίμα. Το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας coach στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου από Νάουσα προς 3-5 Πηγάδια, στη συμβολή με τον δρόμο για Άγιο Νικόλαο.@@ads-96@@Ο άτυχος άντρας για άγνωστους...