ΤΟΠΙΚΑ

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και η υγιεινή των εργαζομένων εν μέσω της επιδημικής κρίσης

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και η υγιεινή των εργαζομένων εν μέσω της επιδημικής κρίσης

Γράφει ο

Αναστάσιος Βασιάδης

Ενώ το άνοιγμα της αγοράς ξεκίνησε διστακτικά και εν μέσω της συνεχόμενης επιδημικής κρίσης, στην επικαιρότητα παρεμβαίνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, με διατάξεις που επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Τα ζητήματα που ανακινούνται από το εργασιακό νομοσχέδιο, όπως μεταξύ άλλων με τις διατάξεις περί ελαστικού ωραρίου, περί ψηφιακής κάρτας εργασίας, περί συμψηφισμού των υπερωριών, περί προσωπικού ασφαλείας, περί τηλεργασίας και περί συνδικαλιστικών διαδικασιών, αποτελούν αντικείμενο ευρύτερου προβληματισμού και διαλόγου.

Πέραν όμως από τους πολιτικούς σχεδιασμούς που γίνονται για τα εργασιακά ζητήματα, δίνεται μια ευκαιρία μέσω της νομοθετικής διαμόρφωσης του νέου εργασιακού περιβάλλοντος, να θεσπιστούν οι αναγκαίες ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες στους χώρους εργασίας, ειδικότερα υπό το βάρος της σοβούσας επιδημικής πραγματικότητας.

Η οικονομική ύφεση που προβλέπεται ως επακόλουθο της επιδημίας, αναμένεται να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι με την σημαντική μείωση των συντάξεων, πριν ακόμα ανακύψει η επιδημική κρίση, πολλοί εργαζόμενοι που βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης, παραμένουν εθελουσίως στο ενεργό εργατικό δυναμικό, προσδοκώντας κάποιες καλύτερες αποδοχές, για την αντιμετώπιση των αναγκών του βίου.

Είναι εμφανές ότι ο παρατεινόμενος χρόνος εργασίας και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζομένων, έχουν δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον με έντονα υγειονομικά χαρακτηριστικά, που επιτείνονται λόγω της επιδημικής κρίσης, που το επίκαιρο εργασιακό νομοσχέδιο φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη.

Με αφορμή αυτή την διαπίστωση, τίθεται επιτακτικά η αναγκαιότητα της προσθήκης στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, διατάξεων που θα διασφαλίζουν ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας, κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής.

Η επιδημική κρίση που επηρεάζει συνολικά την κοινωνία, επιτείνει ειδικότερα τα χρόνια προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν πολλοί εργαζόμενοι, εκ των οποίων αρκετοί χρήζουν ειδικής υποστήριξης.

Αποτελεί επομένως αδήριτη αναγκαιότητα, η διασφάλιση δια της νομοθετικής διεργασίας, μίας εργασιακής ζωής στην οποία θα αντιμετωπίζονται και θα προλαμβάνονται τα προβλήματα υγείας των εργαζομένων.

Η διαμόρφωση επίκαιρης εργασιακής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τα χρόνια νοσήματα των απασχολούμενων, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η υγιής εργασιακή ζωή όλων των εργαζομένων και ειδικότερα των ηλικιωμένων, αποτελεί την πρόκληση που εγείρεται ενώπιον του επίκαιρου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, εν μέσω της επιδημικής κρίσης.

Η νέα πραγματικότητα που αναδύεται με το άνοιγμα της αγοράς, ενώ η αποδρομή της επιδημίας παραμένει απομακρυσμένη προοπτική, επιτάσσει την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών, που θα ενισχύουν την υγειονομική διασφάλιση και την παραγωγική απόδοση των εργαζομένων, ιδιαίτερα όταν οι τρέχουσες συγκυρίες συνεπάγονται αύξηση του μέσου όρου της ηλικίας απασχόλησης.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ!

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΩΝ… του Γιάννη Ναζλίδη

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΩΝ… του Γιάννη Ναζλίδη

 …Στον Πειραιά συννέφιασε   και στην Αθήνα βρέχει   ...

Οι αριστούχοι του 6ου Γυμνασίου Βέροιας (2020-2021)

Οι αριστούχοι του 6ου Γυμνασίου Βέροιας (2020-2021)

ΑΡΙΣΤΕΙΑ Α' ΤΑΞΗ1 ΚΑΡΑΦΟΛΑ ΑΡΕΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 202...

Από Τρίτη οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.000 νέων θέσεων εργασίας

Από Τρίτη οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το νέο...

 Την Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 και ώρα 9:00, θα ενεργοποιηθεί...

Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων: «Θεόφιλος Παπαφίλου, ένας διδάσκαλος του γένους, Επίσκοπος Καμπανίας» (Βίντεο)

Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων: «Θεόφιλος...

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου το απόγευμα στο πλαίσιο του...

Τοποθέτηση Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα σχετικά με τις εκκαθαρίσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων

Τοποθέτηση Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα...

Τοποθέτηση του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες των οποίων οι ιδιοκτησίες επηρεάζονται από τη διέλευση του Αγωγού φυσικού αερίου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες...

Η εταιρεία ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ...

4ο RIV3R ENDURO CROSSING στη Βέροια: Πότε και σε ποιες οδούς θα απαγορευτεί η στάση, η στάθμευση και η κυκλοφορία

4ο RIV3R ENDURO CROSSING στη Βέροια: Πότε και σε ποιες οδούς θα...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

ΑΡΙΣΤΕΙΑ Α' ΤΑΞΗ1 ΚΑΡΑΦΟΛΑ ΑΡΕΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 202 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑΣ 203 ΜΠΟΣΙ ΛΑΟΥΡΑ ΦΕΡΙΤ 204 ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 205 ΖΙΩΓΑ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 19 13/146 ΠΑΣΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ 19 13/147...

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, στις 17:30 μ.μ. θα γίνει η κηδεία του Ιωάννη Χασιώτη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Βέροιας. 

Συνελήφθη χθες (14 Ιουνίου 2021) το απόγευμα σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι...

 Με  δύο συγκεντρώσεις  στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία -συνδικάτα και εργατικά κέντρα της χώρας., συμμετείχαν  στις κινητοποιήσεις της Βέροιας,...