Φρόσω Καρασαρλίδου: «Ανάγκη συστράτευσης όλων για δημιουργία ΣΥΔ σε κάθε δήμο της Ημαθίας»

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Ανάγκη συστράτευσης όλων για δημιουργία ΣΥΔ σε κάθε δήμο της Ημαθίας»

 - Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας  Χρήστο Μήττα για την προώθηση του θέματος

 Η δημιουργία  Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στον νομό μας, αποτελεί ένα ζήτημα που αφορά στις προτεραιότητες της βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Φρόσως Καρασαρλίδου. Στο πλαίσιο της συνεχούς ανακίνησης του θέματος από την πλευρά της,  η βουλευτής επισκέφτηκε την Παρασκευή 23 Απριλίου την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας κ. Χρήστο Μήττα. Η κα Καρασαρλίδου επεσήμανε κατά τη συνάντηση, πως ο νομός Ημαθίας διαθέτει αξιόλογες δομές για τα άτομα με αναπηρία οι οποίες προέρχονται από ιδιωτική πρωτοβουλία και φυσικά δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού, ενώ σε όλο τον νομό δεν υπάρχει καμία ΣΥΔ. Κατέθεσε, λοιπόν, ενώπιον του κ. Μήττα το επιτακτικό αίτημα όλων των φορέων του νομού με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή,  αλλά και των οικογενειών που έχουν άτομα με αναπηρία, για δημιουργία ΣΥΔ και στους τρεις δήμους του νομού μας δεσμεύοντας χρήματα για υποδομές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

 Από την πλευρά του ο κ. Μήττας δήλωσε πως το θέμα της φροντίδας των ατόμων με αναπηρία απασχολεί έντονα την Περιφέρεια αλλά και τον ίδιο και θα φροντίσει να συμπεριληφθεί στα προγράμματα προς έγκριση από το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο αναμένεται τον ερχόμενο Ιούνιο. Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Μήττας δεσμεύτηκε προσωπικά πως θα προωθήσει το ζήτημα και θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες για την υλοποίησή του.

Κατά το προηγούμενο διάστημα η κα Καρασαρλίδου είχε συναντήσεις για το ίδιο θέμα, τόσο με τους τρεις δημάρχους των πόλεων του νομού μας όσο και με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, με τους οποίους υπήρχε συναντίληψη ως προς την αναγκαιότητα δημιουργίας  ΣΥΔ στην Ημαθία και  διάθεση να συμβάλλει ο καθένας από την πλευρά του με όποια μέσα διαθέτει.

 Η διαβεβαίωση του κ. Μήττα ότι θα προωθήσει το θέμα, επαναφέρει  την ανάγκη να ενισχυθεί αυτή η συναντίληψη και η συνεργασία, τόσο των Φορέων- Συλλόγων που το αίτημα για δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης  είναι πρωταρχικό γι’ αυτούς, όσο και της Αυτοδιοίκησης,  σε επίπεδο νομού και Δήμων, ώστε να προχωρήσει  και να υποστηριχθεί η κάλυψη αυτής της ιδιαίτερης ανάγκης.

Η συστράτευση όλων αποτελεί μονόδρομο, εκτιμάει η κα Καρασαρλίδου, καλώντας όλους να στηρίξουν  από κοινού τη δημιουργία  μιας ΣΥΔ, με στόχο να ακολουθήσουν κι άλλες, σε κάθε δήμο του νομού μας , ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες  των ανθρώπων που ζουν με την αγωνία της τύχης των  παιδιών τους, όταν αυτοί δεν θα μπορούν να τα φροντίζουν. 

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ΚΥΑ για τις νέες προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΣΥΔ, η οποία επέκτεινε τη δυνατότητα φιλοξενίας σ’ αυτές και σε άτομα με αναπηρία κάθε είδους και όχι μόνο νοητική, όπως ίσχυε μέχρι τότε. Επίσης, η απόφαση αυτή ήταν εναρμονισμένη με τις πιο σύγχρονες διεθνώς απόψεις για τη λειτουργία των δομών αυτών και την αποϊδρυματοποίηση των διαβιούντων σ’ αυτές, ορίζοντας τη δημιουργία νέων ΣΥΔ εντός του αστικού ιστού με χωρητικότητα 6-8 άτομα.

Με βάση αυτό το πλαίσιο είχε εγκριθεί από το ΕΣΠΑ με 52 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση της δημιουργίας 160 νέων ΣΥΔ σε 13 Περιφέρειες της χώρας, ωστόσο από τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε τις διαδικασίες.

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενεργή  η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας  με τον μήνα, χωρίς πρόστιμο

Ενεργή η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα,...

Άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, μπορούν να...

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για το Ιστορικό Κέντρο της Βέροιας

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για το Ιστορικό Κέντρο της...

Γράφει ο Γιώργος Ι. ΚαλογήρουΜια εξαιρετικά...

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΚΟΧΩΡΙΩΝ

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

Του Γιάννη Δ. ΜοσχόπουλουΤο σχέδιο επίθεσης για την...

Βιβλιοκριτική «ΤΟΪΒΑΣΙΑ» του Γιώργη Έξαρχου από τις Εκδόσεις «ερωδιός»

Βιβλιοκριτική «ΤΟΪΒΑΣΙΑ» του Γιώργη Έξαρχου από τις...

Του Ηλία Χασιώτη*To Βιβλίο «ΤΟΪΒΑΣΙΑ» του Γιώργη...

Ακούγοντας το Παραμύθι *Tης Όλγας Κουτμηρίδου-Μεταξά

Ακούγοντας το Παραμύθι *Tης Όλγας Κουτμηρίδου-Μεταξά

Μέσα στην άσπρη μολυβοθήκη το στυλό,και η παρέα του...

Η Ανάσταση του Χριστού (το μέγιστο και μοναδικό μυστήριο όλων των αιώνων)

Η Ανάσταση του Χριστού (το μέγιστο και μοναδικό...

Του ιερέως:ΠαναγιώτουΣ. Χαλκιά«Μήπως αυτό πουθαρρούμε...

Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο Δαραής Δημήτριος

Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο Δαραής Δημήτριος

Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο Δαραής Δημήτριος. Η κηδεία...

Πρόεδρος ΚΕΠΑ: «Βέροια, η πόλη της μουσικής, το φετινό μας μότο στον πολιτισμό»

Πρόεδρος ΚΕΠΑ: «Βέροια, η πόλη της μουσικής, το φετινό...

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

Μια μέρα του Μάη του 1955 (πριν 66 χρόνια δηλαδή) μας φώναξε ο πατέρας μου, εμένα και τον αδελφό μου τον Κώστα, για να δούμε το νέο αδελφό μας που μόλις είχε γεννήσει η μάνα μας, τον Δημήτρη.Σήμερα- 3 Μαΐου 2021- είδα...

Με την ίδια αγάπη και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, ο πιο παλιός μάστορας της Βέροιας, ο Κώστας Φλώρος,  έδωσε την σκυτάλη του ΕΛΥΖΕ στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στον γιο του Ζώη,@@ads-307@@ αλλά δεν μπορεί να...