Η Γιώτα Ιωακειμίδου μίλησε  για την Γενοκτονία των Ποντίων στον ΑΚΟΥ 99.6  - «Δεν ζητούμε εκδίκηση, οι 353.000 ψυχές δεν γυρίζουν πίσω. Ζητούμε αναγνώριση και δικαίωση της μνήμης των θυμάτων»

Η Γιώτα Ιωακειμίδου μίλησε για την Γενοκτονία των Ποντίων στον ΑΚΟΥ 99.6 - «Δεν ζητούμε εκδίκηση, οι 353.000 ψυχές δεν γυρίζουν πίσω. Ζητούμε αναγνώριση και δικαίωση της μνήμης των θυμάτων»

«Υπάρχει ένα αόρατο νήμα που μας ενώνει με την ποντιακή γη και τους ανθρώπους της»

Για την χθεσινή ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων μίλησε η φιλόλογος-συγγραφέας και εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου Γιώτα Ιωακειμίδου με τους Ζήση Μιχ. Πατσίκα και Νίκο Βουδούρη στην ραδιοφωνική εκπομπή Λαϊκά&Αιρετικά στον ΑΚΟΥ 99,6. Με σύντομο, αλλά ιδιαίτερα περιεκτικό λόγο αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η Γενοκτονία, «φώτισε» άλλες όχι τόσο γνωστές μεθόδους εξόντωσης των Ελλήνων Ποντίων, εξήγησε πώς γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων και υπογράμμισε την ανάγκη να δικαιωθούν τα θύματα της Γενοκτονίας μέσα από την αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ. Τέλος αναφέρθηκε στο ισχυρό πολιτισμικό DNA των Ποντίων και το αόρατο νήμα που συνδέει ακόμη και σήμερα τους νέους Ποντίους με την ιστορία και τους προγόνους τους.

«Σήμερα είναι ακόμη πιο έντονα τα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, αφού πέρασαν 102 χρόνια από την Γενοκτονία και δυστυχώς η αναγνώρισή της είναι ακόμη ζητούμενο. Δεν ζητούμε εκδίκηση, ούτε αποκατάσταση των περιουσιών που χάσαμε, αφού οι 353.000 ψυχές δεν γυρίζουν πίσω. Ζητούμε μόνο την αναγνώριση αυτού του εγκλήματος από τον ΟΗΕ και την δικαίωση της μνήμης των θυμάτων», υπογράμμισε η κα Ιωακειμίδου.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε με ιστορικά στοιχεία στο πως ξεκίνησε η Γενοκτονία. «Σύμμαχοι και Τούρκοι ήθελαν να βγάλουν από την μέση Έλληνες και Αρμένιους που ήλεγχαν απόλυτα το εμπόριο και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Από το 1916 ξεκίνησαν οι «επιχειρήσεις» των Τούρκων μέχρι την κορύφωση τους και το ξερίζωμα το 1922-23. Με πρωτεργάτη τον Γερμανό στρατηγό, που είχε αναλάβει στρατιωτικός σύμβουλος και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Όθωνα Λίμαν φον Σάντερς, εφάρμοσαν τα μέτρα εξόντωσης στους Έλληνες Ποντίους, που αργότερα θα εφάρμοσαν οι Γερμανοί εναντίον των Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η κα Ιωακειμίδου πέρα από τις γνωστές κτηνωδίες που διέπραξαν οι Τούρκοι μίλησε για την «Λευκή Γενοκτονία» που δεν έχει αναδειχθεί ιστορικά. Πρόκειται για μια ύπουλη μέθοδο που επινόησε ο Γερμανός «αρχιστράτηγος» φον Σάντερς μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων για να μην προκληθεί η κοινή γνώμη στην Ευρώπη. Δεν σκότωναν τους πληθυσμούς, αλλά μέσω των εκτοπισμών, τους οδηγούσαν σε βέβαιο θάνατο. Χιλιάδες Πόντιοι, κυρίως γυναικόπαιδα, το 1919-20 εξορίστηκαν από τις περιοχές τους και πέθαναν από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες. Παράλληλα, όπως ανέφερε η κα Ιωακειμίδου, λειτούργησαν και τα Τάγματα εργασίας, όπου επίσης έχασαν την ζωή τους Πόντιοι κάτω από άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες. Δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίων πέθαναν αφού επέστρεψαν στην Ελλάδα, στα λοιμοκαθαρτήρια, του Αϊ-Γιώργη στη Σαλαμίνα, στο Καραμπουρνάκι στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως της Μακρονήσου υπό άθλιες συνθήκες. Ωστόσο, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης συνολικά των Ελλήνων εκείνη την περίοδο, κάτι που καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν τους περίπου 1.500.000 Έλληνες Ποντίους που ήρθαν πρόσφυγες ξεριζωμένοι.

Σχετικά με τον αριθμό των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας, η κα Ιωακειμίδου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αυθαίρετος, αφού είναι γνωστοί από αρχεία και ιστορικά στοιχεία οι πληθυσμοί που κατοικούσαν στις περιοχές του Πόντου εκείνη την εποχή. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς που κατάφεραν να διασωθούν και να έρθουν στην Ελλάδα, προκύπτει ο αριθμός των θυμάτων που εξοντώθηκαν από τους Τούρκους.

Στην κοινή διαπίστωση ότι ακόμη και οι νεότεροι Πόντιοι στην εποχή μας διατηρούν ισχυρό το πολιτισμικό DNA, η κα Ιωακειμίδου έδωσε την εξής εξήγηση: «Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια, είναι σα να υπάρχει ένα «αόρατο» νήμα που μας ενώνει με αυτή την γη και τους ανθρώπους της. Οι πληγές ήταν πολύ βαθιές και έχουν περάσει και στην 4η γενιά. Πολλά νεαρά παιδιά μαθαίνουν την ποντιακή διάλεκτο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Πρόκειται για γενιές που μεγάλωσαν με αφηγήσεις των παππούδων και γιαγιάδων και διατηρούν ζωντανές τις μνήμες και την κουλτούρα».

Δείτε το βίντεο 


Ζήσης Μιχ Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΔΑ: Ξεκινά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παραγωγή, διανομή και χρήση του «πράσινου» βιομεθανίου

ΔΕΔΑ: Ξεκινά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παραγωγή,...

 -Κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση Άδειας Διανομής για τα πρώτα...

Βέροια: Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα - Πότε τα καταστήματα θα είναι κλειστά

Βέροια: Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα - Πότε τα...

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 τα εμπορικά καταστήματα ...

Το νέο πρόγραμμα του κινηματογράφου ΣΤΑΡ με ταινίες για όλη την οικογένεια

Το νέο πρόγραμμα του κινηματογράφου ΣΤΑΡ με ταινίες...

ΚΛΙΦΟΡΝΤ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΚΥΛΟΣ (ΜΕΤΑΓΛ)ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗ...

Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας: ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας: ΝΑ...

Κοντά δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και η...

Δήλωση Γ. Χατζόγλου για το αποτέλεσμα

Δήλωση Γ. Χατζόγλου για το αποτέλεσμα

Δήλωση για το αποτέλεσμα έκανε στο Λαό και ο Γιώργος...

Συγκεντρωση τροφίμων από την Φιλόπτωχο Αδελφότης Κυριών Βέροιας

Συγκεντρωση τροφίμων από την Φιλόπτωχο Αδελφότης...

 Τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως όσπρια, ζυμαρικά, ...

Αιμοδοσία από την Εύξεινο Λέσχης Βέροιας

Αιμοδοσία από την Εύξεινο Λέσχης Βέροιας

Η  Εύξεινος  Λέσχη  Βέροιας   καλεί  τα  μέλη  και ...

Κορωνοϊός:  Τα νέα κρούσματα στην Ημαθία την Δευτέρα (6/12/2021)

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα στην Ημαθία την Δευτέρα...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σαράντα μέρες από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και σε λίγες μέρες, στις 5 Δεκεμβρίου, εκλέγεται ο διάδοχός της στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ.…Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2003, 18 χρόνια πριν, που η Ημαθία...

Η 20η Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία το 1959 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι επίσης η ημερομηνία της υπογραφής της Διεθνούς σύμβασης...

Το 40% του προσωπικού στο ΚΑΠΑ ανεμβολίαστοι με 2 αναστολές εργασίαςΣτην συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο και...

-Μια ξεχωριστή τιμητική διάκριση για την «Τζοκόντα» της ΒέροιαςΣτα πλαίσια των κοινωνικών δικτύων λειτουργεί η πολυπληθής διαδικτυακή ομάδα Street Art Cities με μέλη από όλο τον κόσμο.Μέσω αυτής της διαδικτυακής...