ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΩΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΩΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η πρόσφατη συνδιάσκεψη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου και την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, ανέδειξε ακόμα μία φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες της περιφέρειας, με ενδεικτική έμφαση στο ασφαλιστικό ζήτημα που εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα βιωσιμότητας του περιφερειακού τύπου.

Κατά καιρούς δίδονται στην δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία και δημοσκοπήσεις, σχετικά με την αναγνωσιμότητα του γραπτού τύπου.

Μόνιμη διαπίστωση αυτών των ερευνών είναι η πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων του κέντρου, που στην πλειονότητά τους ανήκουν σε μεγαλοεκδοτικές επιχειρήσεις με συμφέροντα στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, που παραλλήλως δραστηριοποιούνται και ως εργοαναλήπτες στον επικερδή χώρο των δημοσίων έργων.

Βέβαια, δεν χρειάζονται τα στοιχεία αυτά για να διαπιστώσει κανείς πως οι πολίτες, ολοένα και περισσότερο περιορίζουν το ενδιαφέρον τους σε σχέση με τον τύπο του κέντρου.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις του κέντρου, οι οποίες προσπαθούν να δελεάσουν τους αναγνώστες εμπλουτίζοντας τα φύλλα τους, με διάφορα ένθετα όπως περιοδικά, βιβλία, CD, DVD και άλλα ποικίλα δώρα που συνοδεύουν την κάθε έκδοση.

Στόχος όλων αυτών των μεθόδων που από χρόνια μετέρχονται οι εκδοτικές επιχειρήσεις του κέντρου, είναι η τεχνητή έστω διατήρηση των ποσοστών αναγνωσιμότητας, ώστε να διαπραγματεύονται από θέσεως ισχύος με το πολιτικό σύστημα.

Και αυτό γιατί, από ότι έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, στόχος κάθε μεγαλοεκδότη, δεν είναι αυτή καθεαυτή η ενημέρωση των πολιτών, αλλά μέσω αυτής η άσκηση πίεσης απέναντι στην εκάστοτε κρατική εξουσία, ώστε να τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης στην διαχείριση των διαφόρων προγραμμάτων που χρηματοδοτούν τα μεγάλα η μικρότερα αναπτυξιακά έργα.

Υπό αυτήν την έννοια ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης, δεν είναι η τιμή του πωλούμενου φύλλου, αλλά το οικονομικό αποτέλεσμα της σχέσης του κάθε μεγαλοεκδότη με το ίδιο το κράτος.

Αντίθετα ωστόσο με ότι συμβαίνει με τον τύπο του κέντρου, ο περιφερειακός τύπος και ιδιαίτερα ο ημερήσιος, φαίνεται ότι διατηρεί μια σταθερή διαδρομή, παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εις βάρος του και επιτείνεται με το ασφαλιστικό ζήτημα.

Απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι τα ίδια τα στατιστικά που δημοσιεύονται και από τα οποία προκύπτει ότι το κάθε φύλλο της περιφέρειας εκτός από τον συνδρομητή που το προμηθεύεται, το διαβάζουν κατά μέσον όρο άλλοι τέσσερις αναγνώστες.

Όπως επίσης και ότι ο αναγνώστης της περιφερειακής εφημερίδας, την εξαντλεί διαβάζοντας όλες τις σελίδες της.

Παρ όλα αυτά όμως ο μεγάλος όγκος των διαφημίσεων και ιδιαίτερα των κρατικών, μοιράζεται κυρίως στις εφημερίδες του κέντρου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική.

Είναι γνωστό ότι τα ποσά που διατίθενται από κρατικές πηγές σε διαφημίσεις, χορηγίες και άλλες μεθόδους που συνεχώς επινοούνται προκειμένου να ενισχύεται το αποτέλεσμα της διασύνδεσης με τις εκδοτικές επιχειρήσεις του κέντρου, είναι υπερμεγέθη και εκ διαμέτρου αναντίστοιχα με την οικονομική επιφάνεια των εφημερίδων της περιφέρειας.

Και αυτό σε μια περίοδο όπου ο περιφερειακός τύπος παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ανταποκρίνεται επάξια στο ρόλο του, ενημερώνοντας υπεύθυνα τους πολίτες της περιφέρειας και ενισχύοντας και προβάλλοντας ουσιαστικά τα εθνικά, αναπτυξιακά και πολιτιστικά θέματα του τόπου .

Η διασύνδεση των εκδοτικών επιχειρήσεων με το κράτος αποτελεί μια πολυδιάστατη πραγματικότητα, η οποία πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, καθόσον αναβιώνει συνεχώς και μεταλλάσσεται διεισδύοντας με διάφορους τρόπους στον δημόσιο βίο.

Το γεγονός ότι κατά καιρούς διατυπώνεται η πολιτική βούληση να ακυρωθεί αυτή η διασύνδεση, εκφράζει την πρόθεση η οποία όμως δεν επιβεβαιώνεται και στην πράξη.

Η θεσμοθέτηση υποστήριξης του περιφερειακού τύπου μέσω των κρατικών καταχωρήσεων που σήμερα μονοπωλούνται από τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα του κέντρου, προφανώς θα ήταν ένα πειστικό και ενθαρρυντικό πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Η δε αποκατάσταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων προβάλλει ως άμεση αναγκαιότητα για την πολλαπλώς αναγκαία βιωσιμότητα του περιφερειακού τύπου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο μεταίχμιο προκλήσεων και ανταγωνισμών… Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Στο μεταίχμιο προκλήσεων και ανταγωνισμών… Του...

Δυστυχώς, το 2022 δεν εισήλθε με τους καλύτερους οιωνούς...

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ;

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ...

Κατά την επίσκεψή μου στη Σπάρτη και στην Καλαμάτα, με...

Προσφορά αμαξιδίου και περιπατητήρα στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αλεξάνδρειας - Ευχαριστήριο του Δημάρχου

Προσφορά αμαξιδίου και περιπατητήρα στο Κοινωνικό...

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κος Παναγιώτης Γκυρίνης και ο...

Απ. Βεσυρόπουλος: Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης  και νέα ευνοϊκά μέτρα για τις γονικές παροχές  και την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων

Απ. Βεσυρόπουλος: Παράταση της προθεσμίας υποβολής...

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν πλήρη...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία λόγω των καιρικών φαινομένων - Ποια οχήματα απαγορεύονται να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία λόγω των...

Ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών...

ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ: Γιώργος Χιονίδης. Ένας ευπατρίδης...

ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ: Γιώργος Χιονίδης. Ένας ευπατρίδης...

Μόνο δύο λόγια, νομίζουμε δεν θα ήθελε και ο ίδιος...

Απεβίωσε ο Αθανάσιος Δελκοτζάκης σε ηλικία 74 ετών

Απεβίωσε ο Αθανάσιος Δελκοτζάκης σε ηλικία 74 ετών

Απεβίωσε ο Αθανάσιος Δελκοτζάκης σε ηλικία 74 ετών. Η...

Οδηγίες του Εργατικού Κέντρου Βέροιας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε συνθήκες ψύχους και παγετού

Οδηγίες του Εργατικού Κέντρου Βέροιας για την υγεία...

Κρίνεται σκόπιμη η υπενθύμιση του πλαισίου οδηγιών ...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας - Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ενόψει της νέας κακοκαιρίας, ενημερώνει τους δημότες για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό. Ο...

Πέρασε μια εβδομάδα από την κακοκαιρία που άφησε 1-1,5 μέτρο βαρύ, υγρό χιόνι στο Σέλι. Μια κακοκαιρία που άφησε το Σέλι δυο ημέρες χωρίς ρεύμα και εδώ και μια εβδομάδα αφήνει χωρίς νερό ένα πολύ μεγάλο τμήμα της...

Υπεγράφη η σύμβαση μακροχρόνιας εκμίσθωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια» μεταξύ του Δήμου Νάουσας και της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας  «Ορεινός Τουρισμός»Υπεγράφη σήμερα Πέμπτη (20.01.2022) η...

Με πανό και συνθήματα αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων της κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσος» βρέθηκε χθες το πρωί(Τρίτη 18/01) στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας και διαδήλωσαν για περίπου μία...