ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΩΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΩΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η πρόσφατη συνδιάσκεψη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου και την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, ανέδειξε ακόμα μία φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες της περιφέρειας, με ενδεικτική έμφαση στο ασφαλιστικό ζήτημα που εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα βιωσιμότητας του περιφερειακού τύπου.

Κατά καιρούς δίδονται στην δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία και δημοσκοπήσεις, σχετικά με την αναγνωσιμότητα του γραπτού τύπου.

Μόνιμη διαπίστωση αυτών των ερευνών είναι η πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων του κέντρου, που στην πλειονότητά τους ανήκουν σε μεγαλοεκδοτικές επιχειρήσεις με συμφέροντα στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, που παραλλήλως δραστηριοποιούνται και ως εργοαναλήπτες στον επικερδή χώρο των δημοσίων έργων.

Βέβαια, δεν χρειάζονται τα στοιχεία αυτά για να διαπιστώσει κανείς πως οι πολίτες, ολοένα και περισσότερο περιορίζουν το ενδιαφέρον τους σε σχέση με τον τύπο του κέντρου.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις του κέντρου, οι οποίες προσπαθούν να δελεάσουν τους αναγνώστες εμπλουτίζοντας τα φύλλα τους, με διάφορα ένθετα όπως περιοδικά, βιβλία, CD, DVD και άλλα ποικίλα δώρα που συνοδεύουν την κάθε έκδοση.

Στόχος όλων αυτών των μεθόδων που από χρόνια μετέρχονται οι εκδοτικές επιχειρήσεις του κέντρου, είναι η τεχνητή έστω διατήρηση των ποσοστών αναγνωσιμότητας, ώστε να διαπραγματεύονται από θέσεως ισχύος με το πολιτικό σύστημα.

Και αυτό γιατί, από ότι έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, στόχος κάθε μεγαλοεκδότη, δεν είναι αυτή καθεαυτή η ενημέρωση των πολιτών, αλλά μέσω αυτής η άσκηση πίεσης απέναντι στην εκάστοτε κρατική εξουσία, ώστε να τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης στην διαχείριση των διαφόρων προγραμμάτων που χρηματοδοτούν τα μεγάλα η μικρότερα αναπτυξιακά έργα.

Υπό αυτήν την έννοια ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης, δεν είναι η τιμή του πωλούμενου φύλλου, αλλά το οικονομικό αποτέλεσμα της σχέσης του κάθε μεγαλοεκδότη με το ίδιο το κράτος.

Αντίθετα ωστόσο με ότι συμβαίνει με τον τύπο του κέντρου, ο περιφερειακός τύπος και ιδιαίτερα ο ημερήσιος, φαίνεται ότι διατηρεί μια σταθερή διαδρομή, παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εις βάρος του και επιτείνεται με το ασφαλιστικό ζήτημα.

Απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι τα ίδια τα στατιστικά που δημοσιεύονται και από τα οποία προκύπτει ότι το κάθε φύλλο της περιφέρειας εκτός από τον συνδρομητή που το προμηθεύεται, το διαβάζουν κατά μέσον όρο άλλοι τέσσερις αναγνώστες.

Όπως επίσης και ότι ο αναγνώστης της περιφερειακής εφημερίδας, την εξαντλεί διαβάζοντας όλες τις σελίδες της.

Παρ όλα αυτά όμως ο μεγάλος όγκος των διαφημίσεων και ιδιαίτερα των κρατικών, μοιράζεται κυρίως στις εφημερίδες του κέντρου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική.

Είναι γνωστό ότι τα ποσά που διατίθενται από κρατικές πηγές σε διαφημίσεις, χορηγίες και άλλες μεθόδους που συνεχώς επινοούνται προκειμένου να ενισχύεται το αποτέλεσμα της διασύνδεσης με τις εκδοτικές επιχειρήσεις του κέντρου, είναι υπερμεγέθη και εκ διαμέτρου αναντίστοιχα με την οικονομική επιφάνεια των εφημερίδων της περιφέρειας.

Και αυτό σε μια περίοδο όπου ο περιφερειακός τύπος παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ανταποκρίνεται επάξια στο ρόλο του, ενημερώνοντας υπεύθυνα τους πολίτες της περιφέρειας και ενισχύοντας και προβάλλοντας ουσιαστικά τα εθνικά, αναπτυξιακά και πολιτιστικά θέματα του τόπου .

Η διασύνδεση των εκδοτικών επιχειρήσεων με το κράτος αποτελεί μια πολυδιάστατη πραγματικότητα, η οποία πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, καθόσον αναβιώνει συνεχώς και μεταλλάσσεται διεισδύοντας με διάφορους τρόπους στον δημόσιο βίο.

Το γεγονός ότι κατά καιρούς διατυπώνεται η πολιτική βούληση να ακυρωθεί αυτή η διασύνδεση, εκφράζει την πρόθεση η οποία όμως δεν επιβεβαιώνεται και στην πράξη.

Η θεσμοθέτηση υποστήριξης του περιφερειακού τύπου μέσω των κρατικών καταχωρήσεων που σήμερα μονοπωλούνται από τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα του κέντρου, προφανώς θα ήταν ένα πειστικό και ενθαρρυντικό πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Η δε αποκατάσταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων προβάλλει ως άμεση αναγκαιότητα για την πολλαπλώς αναγκαία βιωσιμότητα του περιφερειακού τύπου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...