ΕΛΛΑΔΑ

Tα πρώτα έξι μαχητικά Rafale παρέλαβε χθες η Ελλάδα

Tα πρώτα έξι μαχητικά Rafale παρέλαβε χθες η Ελλάδα

-Μητσοτάκης: Μετά από μία δεκαετία λιτότητας αναβαθμίζουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας

Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν χθες τα πρώτα έξι, από τα συνολικά 24 γαλλικά μαχητικά Rafale, που απέκτησε η χώρα μας. «Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πύργος ελέγχου υποδεχόμενος τα έξι Rafale λίγο μετά την τιμητική διέλευση πάνω από το προαιώνιο σύμβολο του Ελληνισμού, την Ακρόπολη, και λίγο πριν τροχοδρομήσουν για πρώτη φορά στην Τανάγρα, για να ενταχθούν στην 332η Μοίρα, στο λεγόμενο “Γεράκι” της Πολεμικής Αεροπορίας.

“Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι” ήταν το συγκινητικό μήνυμα των πιλότων στο καλωσόρισμα του πύργου ελέγχου.

Μετά την προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης, τα αεροσκάφη πέρασαν κάτω από αψίδα νερού και κατευθύνθηκαν στο χώρο μπροστά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όπου τα πληρώματά τους αποβιβάστηκαν. Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ο καθιερωμένος αγιασμός.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας ότι κάθε ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδας αποτελεί προβολή ειρήνης. Παράλληλα, εξήγγειλε την απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Απαντώντας σε ερώτηση διεθνών ΜΜΕ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση στις δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από μία δεκαετία λιτότητας είμαστε και πάλι σε θέση να αναβαθμίσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Η άφιξη των 6 Rafale, σε χρόνο ρεκόρ από τη στιγμή που ελήφθη η πολιτική απόφαση για την απόκτησή τους, αποδεικνύει την δέσμευσή μας να επενδύουμε συνεχώς στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στη δημοσιονομική θέση στην οποία βρισκόμαστε». Παράλληλα υπογράμμισε πως αυτή είναι και μια έκφανση της πολύ σημαντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη Γαλλία.

Την εντυπωσιακή πτήση των Rafale είδε από το μπαλκόνι του υπουργείου Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον ομόλογό του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

«Η αποτρεπτική ισχύς της Πατρίδας μας ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, σχολιάζοντας την άφιξη των πρώτων Rafale στην Ελλάδα.

Για την άφιξη των υπερσύγχρονων Rafale που αλλάζει την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή μίλησε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Βαΐτσης, Πτέραρχος και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ, τονίζοντας: “ Μετά το 1974 και την ένταξη των αεροσκαφών F4, το 1988 με την ένταξη των F16 και στη συνέχεια με τα Mirage 2000, σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα γενιά αεροσκαφών, την 4Plus, προσφέροντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα με όλα τα αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή την παρούσα περίοδο”.

Για τα πλεονεκτήματα των έξι νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale που παρέλαβε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μίλησε στην ΕΡΤ ο αντιπτέραρχος Ε.Α., Παναγιώτης Δημητριάδης, χαρακτηρίζοντας τα “όπλα με νοημοσύνη”. «Η προσγείωση των αεροσκαφών Rafale απογειώνει τη θωράκιση της χώρας όσον αφορά την άμυνα, ικανοποιεί το αμυντικό δόγμα που είναι η αποτροπή, δίνει στρατηγικό βάθος επιτήρησης και στο τακτικό επιχειρησιακό περιβάλλον Αιγαίου – Μεσογείου καλύπτει και την Κύπρο και δίνει ένα όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης σε περίπτωση κάθε εχθρικής ενέργειας».

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Τα “πυρά” των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει η κυβέρνηση για την έλευση των πρώτων γαλλικών έξι υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale και την κατηγορούν για πολιτική εκμετάλλευση, διοργανώνοντας φιέστες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter σχολιάζει: «Κανένα κόμμα ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του τόπου δεν μετέτρεψε αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, που μάλιστα δεν περισσεύουν, σε κομματικό σποτ». «Ντροπή και εθνική καπηλεία…», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για επικοινωνιακή εκμετάλλευση, σύμφωνα με το ΚΚΕ αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη υπηρετούν κυρίως την εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της άρχουσας τάξης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ σχολιάζει ότι τα αεροσκάφη αποκτήθηκαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού και όχι της Ν.Δ. και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τα Rafale απο μέσα προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας σε μέσο κομματικής πραπαγάνδας.

Το MέΡΑ25, σχολιάζει ότι η φιέστα του κ. Μητσοτάκη για την παραλαβή των Ραφάλ αναδεικνύει την ένδεια της πολιτικής του για τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

(πηγή: ertnews.gr)

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με καθυστέρηση λόγω αλλαγών, άνοιξε χθες η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων, έως τις 26 Ιουλίου -Αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή δήλωσης για πολλούς πολίτες και πληρωμή φόρου σε 8 δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2025

Με καθυστέρηση λόγω αλλαγών, άνοιξε χθες η πλατφόρμα...

Άνοιξε από χθες 25 Απριλίου 2024, η πλατφόρμα υποβολής των...

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS -...

Από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία: “Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η Κεντρική Μακεδονία στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή...

Ομιλία στο συνέδριο “Κλιματικά Ουδέτερη, Ανθεκτική...

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των Σπαρτιατών  Τριάντα ένα κόμματα και συνασπισμοί από τα συνολικά 46, οδεύουν προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου – Ποιοι μένουν εκτός

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των...

Τελικά, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που...

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και τα 11.000 το χρόνο - Οι προϋποθέσεις

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και...

Τα 11.000 ευρώ μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν...

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...