Ανακοίνωση του ΚΚΕ Ημαθίας για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Ημαθίας για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Οι  τεράστιες  αυξήσεις  στην τιμή  του  ηλεκτρικού  ρεύματος   και  οι  ανατιμήσεις  στα  βασικά  είδη  διαβίωσης  γονατίζουν  στην κυριολεξία   τα λαϊκά  νοικοκυριά  και διαλύουν  τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο  κίνδυνος  ,χιλιάδες  λαϊκά  νοικοκυριά  να  βρεθούν  μες  στην καρδιά   του  χειμώνα  χωρίς  θέρμανση  χωρίς  ηλεκτρικό ρεύμα  είναι   άμεσος.

Την  στιγμή  που  η  κυβέρνηση   μπουκώνει  με   δισεκατομμύρια  από  το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης τους  μονοπωλιακούς ομίλους  ,που  δραστηριοποιούνται  στην παραγωγή  της ηλεκτρικής ενέργειας  ,οι ακοινώσεις της περί δήθεν «στήριξης» των νοικοκυριών ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα  φαντάζουν αστείες και προκλητικές. Τη στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μοιράζει πενταροδεκάρες στα λαϊκά νοικοκυριά, οι «επενδυτές» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχουν στήσει «πάρτι» κερδών.

Πρόκειται βεβαίως για μια ακόμη προσπάθεια εμπαιγμού των λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία καταβάλλουν βαρύτατο τίμημα στο όνομα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρισμού και της «πράσινης πολιτικής» της ΕΕ και που το επόμενο διάστημα θα βυθίζονται σωρηδόν στο σκοτάδι. Αυτό περιλαμβάνει άλλωστε το «πράσινο New Deal», που προωθείται σε όλη την ΕΕ και που μαζί με τα χοντρά πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους περιλαμβάνει και κάποια μέτρα «διατήρησης της κοινωνικής συνοχής» από τις τραγικές για τον λαό συνέπειες της πολιτικής τους, αλλά και διασφάλισης της «εισπραξιμότητας» για τους ενεργειακούς ομίλους.

Η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των ΑΠΕ, επιβάλλει «πράσινους φόρους» στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας έτσι, τεχνητά, το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ο οποίος είναι το φθηνό εγχώριο καύσιμο. Μ’ αυτό τον τρόπο οι λιγνιτικές μονάδες γίνονται «αντιοικονομικές» και τις οδηγούν σε κλείσιμο. 

Κάτω από το παραμύθι ότι τάχα ο ανταγωνισμός θα έριχνε τις τιμές, όλες οι κυβερνήσεις, από τη δεκαετία του ‘90 και μετά, συνέβαλαν ποικιλόμορφα και αποφασιστικά στην «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών κερδοφορίας του κεφαλαίου στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και το εμπόριο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια 1 στα 4 νοικοκυριά αδυνατεί να θερμάνει το σπίτι του το χειμώνα και να το δροσίσει το καλοκαίρι, ενώ 1 στα 3 νοικοκυριά αντιμετωπίζει δυσκολίες με την αποπληρωμή λογαριασμών. Είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις που οι λαϊκές οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με το κόψιμο του ρεύματος αφού οι πάροχοι με μηδενική ανοχή στα χρωστούμενα προχωράνε σε διακοπές. Ταυτόχρονα οι όροι και τα τέλη επανασύνδεσης είναι αφόρητα.

   Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, πρέπει πιο μαζικά να εκδηλωθεί η αλληλεγγύη προς όσους το έχουν ανάγκη και η διεκδίκηση του λαϊκού κινήματος για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των ανέργων, των βιοπαλαιστών αγροτών και μικρών επιχειρηματιών, για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της κρίσης και της πανδημίας.


  Καλούμε  κάθε εργαζόμενο, κάθε  βιοπαλαιστή αγρότη και κάθε μικροεπαγγελματία  της  περιοχής  μας να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, όπως και  κάθε σωματείο, κάθε σύλλογο και κάθε μαζικό φορέα να συντονίσει τη δράση του με όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ενέργειας, να οργανώσει την κοινή πάλη για :


- Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος και της θέρμανσης.

- Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για τον λαό. Οχι στην ενεργειακή φτώχεια.

- Πραγματική  μείωση της τιμής του ρεύματος  και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

- Καμία διακοπή ρεύματος σε ανέργους ,λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.

- Να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης». Οχι στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων. Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

- Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της Ενέργειας. Καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

- Φθηνό  ρεύμα   για  τους  βιοπαλαιστές  αγρότες  και  τους  μικρούς επαγγελματίες.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ

Γράφει ο Κώστας ΜίζαςΕπιμελητής Ανηλίκων...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Γνωρίζω την πόλη μου Περπατώντας»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος του...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος ετήσιος...

Η αλαζονεία του πλούτου και η επιδημία των ανισοτήτων

Η αλαζονεία του πλούτου και η επιδημία των ανισοτήτων

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ. ΧαλκιάΚάπου, ανάμεσα στις...

Οι ανάγκες της χώρας και τα συνέδρια των κομμάτων

Οι ανάγκες της χώρας και τα συνέδρια των κομμάτων

* του Γιάννη ΜαγκριώτηΤα τελευταία χρόνια, σε όλο τον...

Μητροπολίτης Παντελεήμων από την Παναγία Σουμελά: Άλλοι κοπίασαν καί εμείς καλούμεθα να συνεχίσουμε και να αναδείξουμε τό έργο τους

Μητροπολίτης Παντελεήμων από την Παναγία Σουμελά:...

Στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά...

ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΣ ΖΗΣΗΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΣ ΖΗΣΗΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΚ ΤΩΝ...

Του Δημητρίου Π. ΤόλιουΌλα τα πράγματα σε αυτόν τον...

ΚΑΡΝΤΑΣΙΑΝ ή ΚΑΡΝΤΑΣΙ!

ΚΑΡΝΤΑΣΙΑΝ ή ΚΑΡΝΤΑΣΙ!

Ιωάννης Ιασ. ΒελέντζαςΔιπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ...

ΚΑΤΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ…

ΚΑΤΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ…

Μέρα εύθυμης αδιακρισίας.Τι ωραία!Τα καλοκαίρια...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του Δημητρίου Π. ΤόλιουΌλα τα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο έχουν μια τελεολογική εξήγηση. Όπως σχολιάσθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα, η άνετη φιλοξενία και προβολή κάθε προσκοπικού κειμένου στην εφημερίδα...

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022 στην Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος των ΣΕΑ Πλατάνου, οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας ενημερώνει τους συναδέλφους εμπόρους- καταστηματάρχες και καταναλωτές ότι η ενδιάμεση εαρινή εκπτωτική περίοδο θα διαρκέσει δεκαπέντε ημερολογιακές...

Ανοίγει αύριο (26/4), Τρίτη του Πάσχα, η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης στο gov.gr, όπου θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις ανάλογα με το ΑΦΜ τους, πώς θα κάνετε αίτηση.Πιο αναλυτικά, αύριο Τρίτη του...