ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2022

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2022

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022 με ενσωματωμένο το τεχνικό πρόγραμμα που εισήχθησαν προς συζήτηση και ψήφιση στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας(Δευτέρα 31/01). Στην ψηφοφορία λευκό ψήφισε η παράταξη Παυλίδη και κατά η παράταξη «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ». Το εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού που πρότεινε η παράταξη του Αντώνη Μαρκούλη, υπερψήφισε μόνο η παράταξή του. Στην ίδια συνεδρίαση ορίστηκαν τα νέα διοικητικά συμβούλια στο νομικό πρόσωπο ΚΑΠΑ και στις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το «περίγραμμα» του οριστικού σχεδίου προϋπολογισμού για το έτος 2022, ύψος περίπου 55 εκ. ευρώ παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας Δημήτρης Σαζακλίδης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις των συμβούλων. Σε ερώτηση για τα 10 εκ. ευρώ από οφειλές προς τον δήμο Βέροιας, ο κ. Σαζακλίδης ανέφερε: «Τα 10 εκατομμύρια δεν προέκυψαν τώρα, τα κληρονομήσαμε και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Είναι οφειλόμενα προς τον δήμο που θα διεκδικήσουμε με αναγκαστικά μέτρα, γνωρίζοντας και έχοντας υπόψη την δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Μετά τον κύκλο των ερωτήσεων από τους επικεφαλής και τους δημοτικούς συμβούλους στις οποίες απάντησε ο δήμαρχος και ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας, ορίστηκαν από τις παρατάξεις οι ειδικοί αγορητές και τον λόγο έλαβε πρώτος ο Κωνσταντίνος Τροχόπουλος, από την παράταξη «Προτεραιότητα στον Πολίτη». Ο κ. Τροχόπουλος ανέφερε ότι ως παράταξη κατέθεσαν για τρίτη χρονιά ένα εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού, που έχει ως βασικό άξονα την επιλογή των ανοιχτών διαγωνιστικών διαδικασιών και όχι των απευθείας αναθέσεων. Μάλιστα σχολίασε ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας των απευθείας αναθέσεων, που θεωρεί αυτονόητη, ωστόσο για πάγιες και διαρκείς ανάγκες που μπορούν να προγραμματιστούν μπορούν να επιλεγούν οι ανοιχτοί διαγωνισμοί.

Η επικεφαλής της παράταξης «Βέροια-Πρωτεύουσα Πόλη» Γεωργία Μπατσαρά, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό και περιέγραψε την εκτέλεση του ως μια δυναμική διαδικασία με συνεχείς αναπροσαρμογές λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών ειδικά στην παρούσα περίοδο. Υπογράμμισε το γεγονός ότι είναι αυξημένος κατά 2 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2021, γεγονός που δίνει έστω μια μικρή αναπτυξιακή ώθηση στο δήμο Βέροιας.

Σημαντική χαρακτήρισε την συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής των «ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ» Παύλος Παυλίδης, ωστόσο προκαταβολικά στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι δεν θα κάνουν πολλές επιμέρους ερωτήσεις, αφού και σε προηγούμενες ανάλογες συνεδριάσεις δεν υπήρξε καμία διαφορά, αφού η διοίκηση του δήμου δεν αποδέχθηκε καμία από τις προτάσεις ή παρατηρήσεις που έκαναν.

Μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του είπε:

«Τουλάχιστον φέτος ήρθε Ιανουάριο ο προϋπολογισμός. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί σας πορευτείτε στον δρόμο που επιλέξατε μόνοι σας. Ο προϋπολογισμός δεν έχει την κοινωνική συναίνεση από φορείς συλλόγους κ.α. Η εικόνα της πόλης και του δήμου υπολείπεται σε σχέση με τα χρήματα και τα προγράμματα που έτρεξαν τα τελευταία χρόνια. Κανένα σχέδιο, κοινωνική πολιτική χωρίς πρωτοβουλίες σε μια δύσκολη κοινωνικά περίοδο. Ευτυχώς με την πανδημία ήρθαν εκτάκτως χρήματα από την πολιτεία, τι θα γίνει μετά; Δεν υπάρχει αυτοτέλεια του δήμου, δεν το καταφέρατε, όπως και καταφέρατε να υπάρχει ισονομία και να μην πληρώνουν μόνο οι ευσυνείδητοι δημότες. Σταθερά επιχορηγείτε κάθε χρόνο με 800.000€ την ΚΕΠΑ επί χρόνια, ακόμη και σε μια χρονιά που δεν έγιναν εκδηλώσεις, δεν υπάρχει μισθοδοσία διευθυντή, και σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρό της κ. Κορωνά υπάρχει κέρδος 300.000, γιατί συνεχίζετε να την επιχορηγείτε με τόσα πολλά χρήματα; Γιατί δεν φτιάξατε έναν παιδικό σταθμό;» Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Παυλίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, ενώ το ήδη υπάρχον προσωπικό ανέφερε ότι κουράστηκε, υπάρχει αναποτελεσματικότητα και δεν είναι τυχαίο ότι φεύγουν από την οικονομική υπηρεσία.

Τα συγχαρητήρια του επικεφαλής της «Προτεραιότητας στον Πολίτη» Αντώνη Μαρκούλη έλαβε η οικονομική υπηρεσία, η οποία παρά την έλλειψη στελεχών κατάφερε να καταρτίσει το σχέδιο προϋπολογισμού και να το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο έγκαιρα. Ωστόσο τον χαρακτήρισε εικονικό προϋπολογισμό και υπογράμμισε ότι οφειλέτες και μεγαλοοφειλέτες θα πρέπει να πληρώσουν χωρίς καμία χαριστική διάθεση, γιατί διαφορετικά μπορεί να στοιχίσει στην λειτουργία του δήμου. Τέλος κατέθεσε πρόταση για σύσταση επιτροπής για της αντιμετώπιση της ανεργίας.

Από την παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, ο Γιάννης Τσαναξίδης, ως ειδικός αγορητής υπογράμμισε την σημασία να τεθεί στο κέντρο του προϋπολογισμού ο άνθρωπος και στον βαθμό που μπορεί ο δήμος να ενισχύσει δημότες και επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα, μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών. Ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Μελιόπουλος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό πολιτικό εργαλείο που χειροτερεύει την κατάσταση για τους δημότες και εξυπηρετεί τις κεντρικές επιλογές του κράτους.

Ο Κυριάκος Θεοδωρίδης(Προτεραιότητα στον Πολίτη) είπε χαρακτηριστικά ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι μία από τα ίδια, χωρίς σχέδιο, οργάνωση και φροντίζουν μόνο να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της υπηρεσίας. Απέδωσε σοβαρές πολιτικές ευθύνες στην διοίκηση Βοργιαζίδη για την υποστελέχωση των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών, ενώ έκανε λόγο για δυστοκία, έλλειμμα διοίκησης και δημοκρατίας, αφού δεν πραγματοποιούνται πολλές ειδικές συνεδριάσεις.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Συρμούλα Τζήμα-Τόπη, αναφέρθηκε κυρίως σε αυτά που προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα για την Παιδεία, όπως συντηρήσεις για πολλά σχολικά κτίρια, ενεργειακές αναβαθμίσεις και γενικά την βελτίωση της αστικής κινητικότητας στα σχολεία. Η αντιδήμαρχος υπογράμμισε την μεγάλη ανάγκη για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου που έχει δρομολογηθεί, αλλά και την τοποθέτηση ανελκυστήρα στο Ειδικό ΤΕΕ Βέροιας. Τέλος η κα Τζήμα ανέφερε ότι σε περίπτωση που περιέλθει στον δήμο Βέροιας το κτίριο των Παλιών Δικαστηρίων θα υπάρξει μια συνολική μελέτη και παρέμβαση για την αναμόρφωση της πλατείας Ωρολογίου που θα έχει άμεση σχέση με την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Το κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό έγινε με την τοποθέτηση του δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη. «Όταν πουλάνε, αγοράζουμε, αυτό κάναμε με τεράστια επιτυχία», απάντησε χαρακτηριστικά στον κ. Παυλίδη για τα έργα και την συμμετοχή του δήμου στο Πρόγραμμα «Τρίτσης». Ο δήμαρχος εξήγησε ότι άνοιξε μεγάλος αριθμός προσκλήσεων, ο δήμος Βέροιας συμμετείχε και εντάχθηκε σε πολλές, δεν είναι δυνατό όλα τα έργα να ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο και ότι θα μείνουν και την επόμενη χρονιά. Ο κ. Βοργιαζίδης με έμφαση επεσήμανε ότι ο δήμος Βέροιας πανελλαδικά είναι ο δήμος με τις περισσότερες εγκρίσεις στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Τρίτσης» και εκτός της Βέροιας είναι πραγματικότητα σε όλα τα χωριά του δήμου τα έργα και η ανάπτυξη. Χαρακτήρισε ως «Αχίλλειο Πτέρνα» τα μη εισπραχθέντα 10 εκ. που αποτελούν το 25% του προϋπολογισμού, τα οποία ανέφερε ότι σίγουρα δεν θα εισπραχθούν, αλλά πρέπει να μπουν στον προϋπολογισμό. Αναφορικά με τον δανεισμό του δήμου απάντησε στον κ. Παυλίδη ότι με τα 5 εκατ. ευρώ που αποπληρώθηκαν σε δάνεια έγινε πραγματικά αυτάρκης ο δήμος. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος εξήγησε ότι εκτός ενός μικρού δανείου στην ALPHA BANK, τα υπόλοιπα δάνεια συγκεντρώθηκαν στο Παρακαταθηκών, όπου αποπληρώνονται ετήσια τοκοχρεολύσια ύψους 280.000 ευρώ, ενώ μέχρι το 2019 ο δήμος Βέροιας πλήρωνε 1 εκατ. ευρώ! Τέλος ο κ. Βοργιαζίδης ήταν αρνητικός στο θέμα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ μέσω των δήμων. «Δεν έχουμε λόγο να θέλουμε την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν έχουμε εγγύηση εισπραξιμότητας και δεν θέλουμε κάτι που δεν μπορούμε».

Η νέα σύνθεση των Δ.Σ. ΚΑΠΑ και Σχολικών Επιτροπών

Τα νέα συμβούλια στο νομικό πρόσωπο ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας και στις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορίστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας(Δευτέρα 31/01).

Στο ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας πρόεδρος παραμένει ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος, αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Θανάσης Δέλλας και μέλη οι Λάζαρος Ασλανίδης, Θανάσης Σιδηρόπουλος, Συρμούλα Τζήμα, Πετρίνα Μουχτάρη, Νίκος Αγγέλου, Νίκος Πατσιαβούρας (εκπρόσωπος δημοτικής κοινότητας Βέροιας), Θωμαή Στιόκα και Μιχάλης Τζαφερόπουλος (πολίτες) και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Στην σχολική επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόεδρος παρέμεινε ο Θανάσης Δέλλας και συμμετέχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεωργία Μπατσαρά, Συρμούλα Τζήμα, Δημήτρης Πυρινός, Θανάσης Παπαδόπουλος, Στέλιος Ασλάνογλου, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Μιχάλης Σουμελίδης, καθώς και ένα πολίτης, ένας εκπρόσωπος δημοτικής κοινότητας, δυο διευθυντές σχολείων, ένας διευθυντής νηπιαγωγείου και εκπρόσωπος από την Ένωση Συλλόγων Γονέων.

Στην σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρόεδρος ανάλαβε η Γεωργία Μπατσαρά, αντικαθιστώντας τον Χρήστο Τσιούντα. Συμμετέχουν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Συρμούλα Τζήμα, Δήμητρα Ράλλη, Θανάσης Σιδηρόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Στέλιος Ασλάνογλου, Άρης Λαζαρίδης, Ηλίας Τσιφλίδης, Βασίλης Στεφανόπουλος, ένας πολίτης, ένας εκπρόσωπος δημοτικής κοινότητας Βέροιας, δυο διευθυντές σχολείων, εκπρόσωπος ένωσης συλλόγων γονέων και εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας.

Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...