Απ. Βεσυρόπουλος στον ΑΚΟΥ 99,6: Τουλάχιστον 30% η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ημαθιώτες - Σε καμία περιοχή, αύξηση

Απ. Βεσυρόπουλος στον ΑΚΟΥ 99,6: Τουλάχιστον 30% η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ημαθιώτες - Σε καμία περιοχή, αύξηση

-Λιπάσματα και ζωοτροφές στο 6% ΦΠΑ
- Έρχονται θετικές εξελίξεις για Παλιά Δικαστήρια και Τελωνείο

Για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα μέτρα φοροελάφρυνσης των αγροτών, την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα, αλλά και τοπικά θέματα όπως το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο, το Τελωνείο και την ίδρυση Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στη Βέροια, μίλησε ζωντανά ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος με τον Ζήση Μιχ. Πατσίκα και Νίκο Βουδούρη στην εκπομπή Λαϊκά&Αιρετικά του ΑΚΟΥ 99,6 το μεσημέρι της Παρασκευής(04/2). Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι τα σημαντικά φορολογικά οφέλη για όλους τους πολίτες, που είναι υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων αυτής της κυβέρνησης και ξεκίνησαν να κάνουν πράξη από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης τους.

Στην Ημαθία πάνω από 30% μείωση στον ΕΝΦΙΑ και σε καμία περιοχή αύξηση

Αναφορικά με την πρόσφατη ανακοίνωση για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας πολύ σημαντικός φόρος και έχει άμεση εισπραξιμότητα, αφού τον πρώτο χρόνο πληρώνεται κατά 81%. Όλοι οι Έλληνες όταν θα πάρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Απρίλιο-Μάιο, θα δουν σημαντική μείωση. Συγκεκριμένα μειώνουμε κατά 920 εκατ. ευρώ τον φόρο στα φυσικά πρόσωπα και συνολικά 8 στους 10 Έλληνες, δηλαδή πάνω από 5.000.000 πολίτες θα δουν μείωση περίπου 30%. Με συνετή διαχείριση και με τον δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει προχωρούμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και ελαφρύνουμε τους συμπολίτες μας. Για τον ΕΝΦΙΑ υπήρχε δέσμευση για μείωση 20% τον πρώτο χρόνο και 10% τον δεύτερο, εμείς τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης μειώσαμε κατά 22% και τώρα προχωρούμε σε μείωση 13%, συνολική δηλαδή μείωση 35% μεγαλύτερη από αυτήν που είχαμε δεσμευθεί(30%). Μην ξεχνούμε ότι παραλάβαμε έναν βεβαιωμένο φόρο ΕΝΦΙΑ 3,1 δις ευρώ το 2018, σήμερα για το 2022 θα βεβαιώσουμε ΕΝΦΙΑ κατά 920 εκατ. ευρώ λιγότερο για φυσικά πρόσωπα. Κάναμε πράξη την προεκλογική μας δέσμευση». Ο ημαθιώτης υφυπουργός υπογράμμισε το όφελος για την Ημαθία, αφού δεν θα υπάρξει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ σε καμία περιοχή της Ημαθίας(αναφέρθηκε ονομαστικά σε δεκάδες χωριά της Ημαθίας), ενώ οι ημαθιώτες στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν θα δουν πάνω από 30% μείωση. Αναφέρθηκε στην δυσκολία της υλοποίησης της μείωσης του ΕΝΦΙΑ λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που κυμάνθηκαν στο 60% των ζωνών, το 30% έμεινε αμετάβλητο και μόλις σε ένα 10% των περιοχών της επικράτειας μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ. «Ήταν μια δύσκολη εξίσωση για εμάς, αφού έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μια τόσο μεγάλη αύξηση αντικειμενικών αξιών που θα οδηγούσε σε σημαντική φορολογική επιβάρυνση εκατομμύρια πολίτες και καταφέραμε να μειώσουμε στο 80% των πολιτών τον ΕΝΦΙΑ μόνιμα», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Παραδείγματα μείωσης ΕΝΦΙΑ στην Ημαθία

-Διαμέρισμα 100 τ.μ. 1ου ορόφου 15ετίας στην οδό Ελιάς στη Βέροια με τιμή ζώνης 1.150€ πλήρωσε ΕΝΦΙΑ το 2021 305,25€, με το νέο νόμο αυξήθηκε η αντικειμενική τιμή ζώνης σε 1300€, αλλά θα πληρώσει φόρο 215,60€ μείωση κατά 29,37%.

-Διαμέρισμα 100τ.μ. 1ου ορόφου 15ετίας στην οδό Ανοίξεως ή Μητροπόλεως στη Βέροια με αντικειμενική τιμή ζώνης 1.150€ πλήρωσε ΕΝΦΙΑ το 2021 305,25€, αυξήθηκε η αντικειμενική σε 1250€ και πληρώσει με το νέο νόμο 215,60€ μείωση 29%.

-Διαμέρισμα 80 τ.μ. 15ετιας 1ου ορόφου στην Αλεξάνδρεια οδός Εθνικής Αντιστάσεως μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 29,57%.

-Διαμέρισμα 65 τ.μ. 1ου ορόφου στην οδό Δημαρχίας στη Νάουσα μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 29,57%.

-Στο Νεόκαστρο Ημαθίας ισόγεια κατοικία 150 τ.μ. 25ετιας τιμή ζώνης 600 ευρώ πλήρωσε ΕΝΦΙΑ το 2021 308€, η αντικειμενική θα πάει στα 550€ και ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί στα 220€, στο -28,57%

Μέτρα στήριξης και επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος κατέστησε σαφές η κυβέρνηση είναι κοντά στην κοινωνία, την αφουγκράζεται και θα επικαιροποιούν συνεχώς τα μέτρα στήριξης και για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται. «Διαθέσαμε μέτρα 43 δις ευρώ μέχρι σήμερα για να στηρίξουμε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ανέργους, όλη την κοινωνία για να ξεπεράσουμε την δύσκολη συγκυρία», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τις αντιδράσεις του Οικονομικού Επιτελείου ο υφυπουργός δήλωσε: «Η επιβάρυνση του ηλεκτρικού ρεύματος συνδέεται με την τιμή του φυσικού αερίου που έχει υπερτετραπλασιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, προχωρήσαμε και επιδοτήσαμε απευθείας στον λογαριασμό, ανεξαιρέτως όλα τα φυσικά πρόσωπα και για την κατανάλωση από 01/01/2022 στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων επιδοτούμε το 50%. Επομένως πήραμε μέτρα και γι’ αυτή την μεγάλη επιβάρυνση από έναν εξωγενή παράγοντα και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα στήριξης όσο θα υπάρχει επιβάρυνση στον πολίτη από την ενέργεια και γενικότερα την ακρίβεια».

«Οι αγρότες είδαν άσπρη μέρα και δεν λαμβάνουν πλέον ψίχουλα!!!»

Με αφορμή τις ανακοινώσεις των αγροτικών συλλόγων και ενώσεων και τα αιτήματα που έχουν θέσει ο κ. Βεσυρόπουλος απάντησε: «Οι αγρότες που έχουν πληγεί τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια να παίρνουν ψίχουλα! Να παίρνουν ανά στρέμμα ένα ποσό και μέχρι εκεί. Αυτό για πρώτη φορά φέτος άλλαξε, έγιναν εξατομικευμένες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, ενώ οι αγρότες πήραν προκαταβολές από τον Μάιο και εξοφλήσεις πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό δεν έχει γίνει ξανά! Αποζημιώθηκαν δίκαια και αντικειμενικά βάσει της ζημίας τους και από τις επαφές που έχω με τον κόσμο όλοι παραδέχονται ότι άλλαξαν τα πράγματα». Παράλληλα ο υφυπουργός έκανε αναφορά στα μέτρα φοροελάφρυνσης των αγροτών, υπογραμμίζοντας την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και την μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%. μέτρα. «Οι αγρότες επί των ημερών μας είδαν «άσπρη μέρα», υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και κάνουμε και ακόμη περισσότερα», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Εξελίξεις για το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, το Τελωνείο και την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων

Πέρα από τα φορολογικά θέματα του υπουργείου του, ο κ. Βεσυρόπουλος ρωτήθηκε για το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο και το Τελωνείο, που αποτελούν μείζονα ζητήματα για την Βέροια, αλλά και ολόκληρη την Ημαθία. «Επισκέφθηκε πριν από μήνες ο δήμαρχος και είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ και κατανοήσαμε ότι δεν είναι εύκολο να πάρεις ακίνητο από την ΕΤΑΔ . Βούληση μου είναι να γίνει πράξη αυτό που επιθυμεί ο πολίτης της Βέροιας. Να περάσει από την ΕΤΑΔ στο Υπουργείο Οικονομικών και να το παραχωρήσω δωρεάν στον δήμο Βέροιας για να αξιοποιηθεί για κοινωφελή σκοπό για το καλό του τόπου μας. Λίγη υπομονή ακόμη είναι από τα θέματα που έχω δρομολογήσει άμεσα, όπως και το Τελωνείο που είναι της αρμοδιότητάς μου, έχω κάνει συνάντηση με τον δήμαρχο, στην περίπτωση αυτή χρειάζεται και κάποια χρηματοδότηση, έχουν δεσμευθεί για κάποια πράγματα που πρέπει να υλοποιηθούν για να προχωρήσουμε και με το Τελωνείο. Τρέχουν αυτή την στιγμή κάποια τέτοια θέματα και έρχονται θετικές εξελίξεις για την Βέροια και όλη την Ημαθία», δήλωσε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με την ίδρυση Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ο κ. Βεσυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι και λόγω των πολύνεκρων τροχαίων δυστυχημάτων είναι επιβεβλημένη η δημιουργία τμήματος στην Ημαθία και συγκεκριμένα στη Βέροια. «Πρόκειται για ένα θέμα που το ξεκίνησα το 2014, από τότε είχα την πεποίθηση ότι πρέπει να δημιουργηθεί και έχω λάβει πρόσφατη δέσμευση του νυν υπουργού κ. Θεοδωρικάκου ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί. Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι η στελέχωση του νέου τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων δεν θα γίνει από την υπάρχουσα δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, αλλά θα ενισχυθεί με νέο προσωπικό», συμπλήρωσε ο υφυπουργός

Στο κλείσιμο της συνέντευξης ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα θετικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν γίνονται λόγω εκλογών, αλλά στα πλαίσια των δεσμεύσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους είναι η βούληση και αυτό έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός. Όλα τα θετικά μέτρα που λαμβάνουμε για τον πολίτη δεν είναι λόγω εκλογών, αντιθέτως είναι υλοποίηση δεσμεύσεών μας με μια σειρά μείωσης φόρων που άρχισαν να γίνονται πράξη από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας και συνεχίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης 


Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...