Στην ψηφιακή καταγραφή των νοσηλευομένων και τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ

Στην ψηφιακή καταγραφή των νοσηλευομένων και τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ

-Εντάσσονται στο σύστημα DRG - Κατάργηση φυσικού αρχείου στο ΕΣΥ ως το τέλος του 2023

Από τον αν. διοικητή του Νοσοκομείου Νάουσας Κων/νο Λυκοστράτη γνωστοποιούνται τα εξής για την Μονάδα της Νάουσας:

«Συνεχίζεται με συντονισμένο βηματισμό η ψηφιακή διαδρομή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στο ΕΣΥ. Η εφαρμογή του συστήματος DRG,(DRG – Διαγνωστικά Ομοιογενείς Ομάδες), που κατηγοριοποιεί αλλά και καταχωρεί ψηφιακά όλους τους νοσηλευόμενους ανάλογα με τη διάγνωση και την περίθαλψη που έλαβαν, επεκτείνεται πλέον, έπειτα από τα νοσοκομεία της Κρήτης, στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Το Νοσοκομείο Νάουσας άνοιξε τον δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση των νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας, καθώς σε συνεργασία με το Κέντρο Τεκμηρίωσης Κοστολόγησης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών – ΚΕΤΕΚΝΥ (ελληνικό Ινστιτούτο DRG), ανέπτυξε και λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την εφαρμογή του συστήματος.

Στόχος του ΚΕΤΕΚΝΥ μέσα από αυτό το σύστημα κοστολόγησης είναι να αναβαθμιστούν ψηφιακά τα νοσοκομεία και να λειτουργήσει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς. Η ταξινόμηση των περιστατικών σε κατηγορίες γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η κύρια διάγνωση των ασθενών, τυχόν επανεισαγωγή, τα δημογραφικά στοιχεία (φύλο και ηλικία), η διάρκεια νοσηλείας και η ιατρική πράξη. Αυτά στη συνέχεια θα γίνουν αντικείμενο άλλης πιο εξειδικευμένης επεξεργασίας. Το αποτέλεσμα θα δίνει μια πλήρη, ποσοτικά και ποιοτικά, εικόνα του ΕΣΥ, των νοσοκομειακών υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες.

Το σύστημα DRG αποτελεί επίσης εργαλείο για τη μέτρηση του κόστους του παραγόμενου έργου, την κατάρτιση τεκμηριωμένων προϋπολογισμών, αλλά και την αξιολόγηση και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των νοσοκομείων.

Μετά το επιτυχημένο εγχείρημα της πλήρους εφαρμογής του στην 7η ΥΠΕ, η πορεία στην 3η ΥΠΕ είχε προσκόμματα, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν. Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε το ΚΕΤΕΚΝΥ, καταγράφηκε μεγάλη ανομοιογένεια στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και διαπιστώθηκε διαφορετικό επίπεδο «ψηφιακής ωρίμανσης» των υπηρεσιών τους. Σε μικρά νοσοκομεία που δεν διέθεταν ψηφιακή ωρίμανση για να υποστηρίξουν 100% το έργο της 7ης ΥΠΕ, χρησιμοποιήθηκε ειδική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από το τμήμα πληροφορικής του ΚΕΤΕΚΝΥ. Τονίζεται μάλιστα από τους αρμόδιους πως αρκετές φορές χρειάστηκε και επιτεύχθηκε η συνεργασία διαφορετικών φορέων (ΚΕΤΕΚΝΥ, ΥΠΕ, Νοσοκομείων, Υπουργείου Υγείας) ώστε να ξεπεραστούν γρήγορα, προβλήματα δεκαετιών.

Το νοσοκομείο Νάουσας εμφανίστηκε ανοιχτό, πρωτοπόρο και καινοτόμο και σε συνεργασία με το ΚΕΤΕΚΝΥ έδειξε το δρόμο και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία, προσφέροντας τεχνογνωσία στον τομέα της πληροφορικής ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες στη διαχείριση – μεταφορά αξιόπιστων δεδομένων. «Με εξαιρετικό ζήλο, συνέπεια και συνεργασία έγινε πράξη η αυτοματοποιημένη διασύνδεση συστημάτων και η αυτόματη εισαγωγή δεδομένων και ιατρικών πράξεων από το σύστημα ιατρικού φακέλου του νοσοκομείου στην πλατφόρμα του ΚΕΤΕΚΝΥ» επισημαίνεται από το Κέντρο. Η απλοποίηση των διαδικασιών σε συνάρτηση με την εισαγωγή αξιόπιστων δεδομένων στο σύστημα, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι πολίτες στα νοσοκομεία.

Ως το τέλος του 2023 όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στο σύστημα DRG. Τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω του συστήματος θα επιτρέψουν στο υπουργείο Υγείας να έχει μια πλήρη εικόνα για τη λειτουργία των νοσοκομείων - την οποία προφανώς τώρα δεν διαθέτει, ούτε σε χαρτί ούτε σε ψηφιακή μορφή- και να μπορεί να παρεμβαίνει όταν και όπου χρειάζεται. Η καταγραφή του παραγόμενου έργου με τον ίδιο τρόπο από όλα τα νοσοκομεία θα αποτελέσει τη βάση για μια νέα προσέγγιση του ΕΣΥ, με ωφελημένους πρωτίστως τους πολίτες, οι οποίοι είναι ο τελικός αποδέκτης των υπηρεσιών υγείας».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Πορεία στο χιόνι με τους Ορειβάτες Βέροιας

Πορεία στο χιόνι με τους Ορειβάτες Βέροιας

Ένα ταξίδι  τόσο  κοντά  από την πόλη της  Βέροιας...

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων από πλημμύρες και χιονόπτωση στην Αλεξάνδρεια

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών...

Συνεδρίασε σήμερα την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 το...

Γιατροί και Οδοντίατροι τίμησαν τους προστάτες τους Αγίους Αναργύρους, Κύρο και Ιωάννη

Γιατροί και Οδοντίατροι τίμησαν τους προστάτες τους...

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Τρισάγιο και ...  ανθρώπινη

Τρισάγιο και ... ανθρώπινη "αλυσίδα" κατά της βίας...

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ...

Ολυμπία Αποστόλου: Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική

Ολυμπία Αποστόλου: Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική

Ενώ ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, η...

Κινητοποίηση με αγροτικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα στο κέντρο ης Βέροιας - Πότε θα πραγματοποιηθεί

Κινητοποίηση με αγροτικά και επαγγελματικά...

Οι αγρότες της Ημαθίας με την υποστήριξη της...

Πυλώνας ανάπτυξης η αγροδιατροφή  για την οικονομία της Ημαθίας

Πυλώνας ανάπτυξης η αγροδιατροφή για την οικονομία...

- Η Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ   ΣΤΟ 31ο MONEY-SHOW...

Ποιοι βεροιώτες μαθητές διακρίθηκαν στον 83ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ο ΘΑΛΗΣ» και Υπατίας 2022

Ποιοι βεροιώτες μαθητές διακρίθηκαν στον 83ο...

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ημαθίας της E.Μ.E....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή μας Άλκη Καμπανού, οι μαθητές/τριες και οι καθηγητές/τριες του 2ου ΓΕΛ Βέροιας ενώνονται με τους μαθητές/τριες και τους...

Η σύμβαση κατασκευής του Διοικητηρίου Ημαθίας υπογράφηκε με επισημότητα χθες στη Βέροια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε. Ημαθίας, στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», από τον περιφερειάρχη Κεντρικής...

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης 17 Ιανουαρίου σπορ αυτοκίνητο ξέφυγε της πορείας του και μπήκε σε αυλή κοντά στα Φανάρια της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός Ρομά που οδηγούσε το σπορ αυτοκίνητο...

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα δικαίωσης πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι ένα έργο που αποτέλεσε διαχρονικά πρώτο αίτημα του Δήμου Βέροιας και του Νομού Ημαθίας, εγκαινιάζεται από τον...