Ένας παρεξηγημένος θεσμός

Ένας παρεξηγημένος θεσμός

Του ιερέως

Παναγιώτου

Σ. Χαλκιά

Ίσως, φίλοι αναγνώστες, δεν θα πείσουμε τον σημερινό άνθρωπο, που διακρίνεται για το υπερκριτικό και ωφελιμιστικό πνεύμα του, αν του πούμε ότι η νηστεία είναι εντολή του Θεού, που γι’ αυτήν γίνεται πολλές φορές λόγος στην Παλαιά Διαθήκη. Ούτε αν του θυμίσουμε ότι πρώτος ο Χριστός νήστεψε σαράντα μέρες στην έρημο και ότι οι Απόστολοι και οι Άγιοι της Εκκλησίας ακολούθησαν το παράδειγμά Του. Θα είμαστε, πιθανόν, πιο πειστικοί, αν στην «πρακτική» εποχή μας μιλήσουμε μια πρακτικότερη γλώσσα, αντλώντας τα επιχειρήματά μας για τη νηστεία από την επιστήμη και την πείρα της ζωής. Ας δούμε λοιπόν τι προσφέρει αρχικά στο ανθρώπινο σώμα η νηστεία, σύμφωνα με αυτά τα επιχειρήματα.

Η ιατρική επιστήμη δηλώνει απερίφραστα ότι η αποχή κατά διαστήματα από ορισμένες ζωικές τροφές είναι αναγκαία για τον άνθρωπο, γιατί συντελεί στην ξεκούραση του πεπτικού συστήματος και στην αποτοξίνωση του οργανισμού του, δηλαδή στην απαλλαγή του από ορισμένα δηλητήρια που η χρήση των τροφών αυτών συσσώρευσε μέσα του. Πολλές από τις αρρώστιες που βασανίζουν τον άνθρωπο και τον οδηγούν πρόωρα στο τάφο, έχουν αιτία την πολυφαγία και την καλοφαγία. Ο διάσημος στην εποχή του γιατρός Φλέτσερ έλεγε: «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους σκάβουν τον τάφο τους με τα μαχαίρια και τα πιρούνια τους». Είναι χαρακτηριστική και η επιγραμματική έκφραση του Σενέκα: «Πολλά πιάτα, πολλές αρρώστιες».

Παρόλη την πρόοδο της ιατρικής και τις τόσες επιστημονικές ανακαλύψεις, οι γιατροί μέχρι σήμερα, για να θεραπεύσουν πολλές αρρώστιες, επιβάλλουν δίαιτα, συχνά πολύ αυστηρή. Έτσι, στην εποχή των μεταμοσχεύσεων η αποχή από ορισμένα φαγητά και η εγκράτεια έχουν την ίδια σημασία που είχαν την εποχή των βοτάνων και των καταπλασμάτων. Πόσο ωφελεί η λιτότητα του φαγητού την υγεία και πόσο συντελεί στην μακροζωία του ανθρώπου αποδεικνύεται, εκτός των άλλων, από τη ζωή των μεγάλων ασκητών και αναχωρητών. Με ξερό ψωμί, χόρτα και νερό, τρεφόταν σε όλη τους τη ζωή και όχι μόνο κατόρθωσαν να ζήσουν πάνω από εκατό χρόνια, αλλά και να διατηρήσουν ως το τέλος ακμαίες τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις τους.

Ας δούμε τώρα, φίλοι αναγνώστες, τι προσφέρει η νηστεία, μετά το σώμα, στο πνεύμα του ανθρώπου. Θα μπορούσε κανείς να πει με δύο λέξεις πως η νηστεία δίνει φτερά στον άνθρωπο να πετάξει όχι μόνο στα ύψη της γνώσης, αλλά και να ανεβεί στις δυσπρόσιτες κορυφές της αγιότητος, της αρετής, και να φτάσει ως το Θεό. «Παγεία αστήρ λεπτόν ου τίκτει νόον», έλεγαν οι πρόγονοί μας. Δηλαδή από παχιά κοιλιά δεν βγαίνει ευφυής, εξευγενισμένος νους. Οι κοιλιόδουλοι δεν είναι ικανοί για πνευματικές δημιουργίες. Είναι σαν τα καλοταϊσμένα οικόσιτα πτηνά, που τα φτερά τους δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τους και μένουν για πάντα σκαλίζοντας στα χώματα κάποιας ακάθαρτης αυλής, ανίκανα να χαρούν τον ανοικτό ορίζοντα και το ύψος των αιθέρων.

Η κατάκτηση της αρετής είναι κυρίως θέμα αυτοκυριαρχίας για τον άνθρωπο και μάλιστα το σημερινό, που σε κάθε βήμα του κινδυνεύει να παρασυρθεί από το πλάνο τραγούδι αναρίθμητων σειρήνων. Για να νικήσει κανείς το κακό, πρέπει πρώτα να νικήσει τον εαυτό του. «Όποιος νίκησε τον εαυτό του δεν φοβάται τους άλλους», έλεγε ο Αντρέ Μωρουά. Ο πιο σίγουρος δρόμος για να φτάσουμε στην αυτοκυριαρχία είναι ο ανήφορος της νηστείας. Από την τροφή θα αρχίσει κανείς, από τη γευστική απόλαυση, για να προχωρήσει σε άλλα υψηλότερα και μεγαλύτερα.

Χρειάζεται, όμως, εδώ μεγάλη προσοχή. Όταν λέμε νηστεία δεν εννοούμε μόνον την αποχή από ορισμένα φαγητά. Αυτό λέγεται δίαιτα. Η λιτότητα της τροφής, λιτότητα όχι μόνο ποιότητας αλλά και ποσότητας, είναι ο δρόμος, το μέσον, για να φτάσει κανείς στη νηστεία των αμαρτωλών πράξεων. Ο Μέγας Βασίλειος, φίλοι αναγνώστες, λέγει για τη νηστεία: «Αληθής νηστεία η των κακών αλλοτρίωσις, εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους και επιορκίας».

ΚΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την απαλλοτρίωση των προκτισμάτων της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται πραγματικότητα για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας, ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών, αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...