Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας: Επιτέλους ψηφίστηκε ο νόμος για την οικιακή ζαχαροπλαστική

Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας: Επιτέλους ψηφίστηκε ο νόμος για την οικιακή ζαχαροπλαστική

-Ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους παραβάτες

Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2023 στο Αμφιθέατρο της ΓΕΣΕΒΕΕ, όπου ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Αναστάσιο Παγούρα και τον Αντιπρόεδρο κ. Πέτρο Κουτόβα.

Στη συνέλευση έγινε οικονομικός προϋπολογισμός και απολογισμός της Ομοσπονδίας και ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το φλέγον ζήτημα της οικιακής ζαχαροπλαστικής, κάτι που απασχολεί εδώ και χρόνια τον κλάδο των ζαχαροπλαστών σε όλη τη χώρα. Όπως αναφέρουν συχνά οι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες, το φαινόμενο του παράτυπου οικιακού παρασκευαστή ευνοεί την παραοικονομία, στερεί θέσεις εργασίας και δεν υπόκεινται σε κανένα υγειονομικό έλεγχο για την προστασία του καταναλωτή. «Ωστόσο, μετά από προσπάθεια χρόνων, επιτέλους ψηφίστηκε ο Νόμος που αφορά την οικιακή ζαχαροπλαστική», τονίζει η διοίκηση του συλλόγου της Βέροιας, παραθέτοντας το περιεχόμενό του, που τους δίνει πλέον τυπικά και ουσιαστικά την δυνατότητα να προσπαθήσουν «με κάθε τρόπο και με όποιο κόστος, να τηρηθεί, προασπίζοντας τα συμφέροντα του κλάδου αλλά και την ασφαλή ποιότητα του καταναλωτή».

Συγκεκριμένα ο Ν. 5019/23, για την οικιακή ζαχαροπλαστική, αναφέρει τα εξής:

«Στις 14 Φεβρουαρίου 2023 δημοσιεύτηκε ο ν. 5019/2023 (ΦΕΚ Α΄ 27) με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών από εμπορικές πρακτικές που οδηγούν σε παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Στο άρθρο 15 (κεφάλαιο Β΄) του εν λόγω νόμου παρατίθενται μια σειρά μέτρων ρύθμισης των παρεχομένων πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία παρέχουν μια υπηρεσία έναντι αμοιβής μέσω διαδικτύου (συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης της οικιακής ζαχαροπλαστικής) θα πρέπει να έχουν αναρτημένα με διαφανή τρόπο και σε εμφανές σημείο στην ιστοσελίδα τους, το ΑΦΜ του προσώπου , την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός καθώς και τον αριθμό ΓΕΜΗ αν το πρόσωπο ασκεί εμπορική δραστηριότητα.

Οι καταγγελίες υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και εξετάζονται από τη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή.

Σε περίπτωση παράβασης, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να επιβάλλει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κυρώσεις :

Α) Σύσταση συμμόρφωσης εντός προθεσμίας και άρση της προσβολής και παράλειψή της στο μέλλον

Β) χρηματικά πρόστιμα ύψους 5.000€-1.500.000€

Γ) Αφαίρεση του διαφημιστικού περιεχομένου που δεν συμμορφώνεται από τους ιστότοπους που το έχουν αναρτήσει.

Δ) Προσωρινή απενεργοποίηση ονόματος χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ ιστότοπου σε περίπτωση που δε συμμορφώνεται με εντολή στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία προβαίνει σε προσωρινή απενεργοποίηση του ονόματος χώρου.

Για την επιβολή των κυρώσεων λαμβάνονται υπ’ όψιν η φύση, η βαρύτητα, η έκταση και η διάρκεια της παράβασης, τυχόν προηγούμενες παραβάσεις του παρόντος νόμου και το οικονομικό όφελος από την παράβαση.

Περίληψη των αποφάσεων επιβολής προστίμου με την επωνυμία του παραβάτη, την έδρα, την παράβαση και το επιβληθέν πρόστιμο αναρτάται υποχρεωτικά εντός πέντε (5) ημερών στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης σε περίπτωση που το πρόστιμο υπερβαίνει τις 50.000€ και ανεξαρτήτως του ποσού του προστίμου σε περίπτωση υποτροπής».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστείδης Ορφανίδης: Με γνώμονα μόνο την πρόοδο του τόπου, μακριά από καιροσκοπικά ιδιοτελή συμφέροντα

Αριστείδης Ορφανίδης: Με γνώμονα μόνο την πρόοδο του...

Αγαπητές/οί συνδημότισσες/ες, μετά από μια μακρόχρονη...

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού την Δευτέρα στην Πατρίδα, λόγω εργασιών καθαρισμού-συντήρησης στην Δεξαμενή Ύδρευσης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού την Δευτέρα στην Πατρίδα, λόγω...

Από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης...

Επιχείρηση της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης Συνελήφθη ανήλικος με 6 κιλά ηρωίνης στο σπίτι του

Επιχείρηση της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας στον...

Συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 το πρωί σε περιοχή του...

ΜΟΥΡΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ -  Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Δράση με γνώση» του Κ. Βοργιαζίδη

ΜΟΥΡΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με...

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βέροιας με το...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ενδυναμώνει τη θέση του εργαζομένου και ενισχύει τα δικαιώματά του

Ο Τάσος Μπαρτζώκας: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο...

«Πρόκειται για μία φιλεργατική νομοθετική...

Στους πλημμυροπαθείς  Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας,  Ηλίας Νοβάκης

Στους πλημμυροπαθείς Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου, ο...

Το χωριό Γριζάνο, χώρο φιλοξενίας των πλημμυροπαθών...

Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά  αλλοδαπών - Σύλληψη για απόπειρα κλοπής καλωδίων χαλκού

Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών - Σύλληψη...

Συνελήφθησαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 το πρωί σε περιοχή...

Σήμερα και αύριο στη Βέροια Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Πόντιο εκδότη και δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη -Από την Εύξεινο Λέσχη σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας

Σήμερα και αύριο στη Βέροια Εκδηλώσεις αφιερωμένες...

Ξεκινάει σήμερα το διήμερο (23 και 24 Σεπτεμβρίου) που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...