Διπλή συνεδρίαση χθες του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας -  Βοργιαζίδης: Επιχειρείται μετακύλιση των χρεώσεων  ανακύκλωσης στους δήμους, που ετοιμάζονται για αντιδράσεις

Διπλή συνεδρίαση χθες του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας - Βοργιαζίδης: Επιχειρείται μετακύλιση των χρεώσεων ανακύκλωσης στους δήμους, που ετοιμάζονται για αντιδράσεις

-Κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός- Τι συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης

Σε κλίμα Μεγάλης Εβδομάδας κινήθηκε η διπλή χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, που αφορούσε, η πρώτη στην έγκριση ή μη ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης Δήμου Βέροιας για τη διαχειριστική περίοδο 2021 και η τακτική αμέσως μετά, στα προ και στα τρέχοντα θέματα της ημερήσιας διάταξης.


Κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός

Ο Ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως, πριν την υποβολή τους στο δημοτικό συμβούλιο, ελέγχονται από έναν ορκωτό ελεγκτή - λογιστή που καλείται και παρίσταται και στη συνεδρίαση. Χθες παρούσα στη συνεδρίαση για διευκρινήσεις ήταν η κα Ευθυμία Αλεξανδροπούλου και ο κ. Δημήτρης Σαζακλίδης από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

Ήδη από την Οικονομική Επιτροπή υπήρξε η προέγκριση του Ισολογισμού του 2021 και καταρτίστηκε η έκθεση Διαχείρισης που εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση.

Ο Ισολογισμός του Δήμου Βέροιας χρήσης 2021 παρουσιάζει:

Γενικό Σύνολο Ενεργητικού:

129.691.378.44€

Γενικό Σύνολο Παθητικού:

129.691.378,44€

Καθαρά Αποτελέσματα (πλεόνασμα) Χρήσης:

620.634.44€

Επί 32 παρόντων, υπέρ του ισολογισμού ψήφισαν 21 δημοτικοί σύμβουλοι, κατά η παράταξη Παυλίδη, η ΛΑΣ και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, δύο σύμβουλοι ψήφισαν λευκό και δύο αποχή.

Ο Π. Παυλίδης εκτίμησε ότι ο ισολογισμός του 2021 ήρθε καθυστερημένος και με τις ίδιες παρατηρήσεις και τον καταψήφισε διότι όπως είπε δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται αυτή η διαχείριση. Ο κ. Τσαναξίδης ανέφερε ότι η δημοτική αρχή δεν υλοποίησε αυτά που είχε προϋπολογίσει για το 2021 και χαρακτήρισε τον ισολογισμό, σωστό τεχνικά, αλλά πολιτικά και πρακτικά αναξιόπιστο και μακριά από την πραγματικότητα, ενώ βαθιά αντιλαϊκό τον χαρακτήρισε και ο Γιώργος Μελιόπουλος, οπότε οι δύο σύμβουλοι της ΛΑΣ καταψήφισαν τον ισολογισμό με επιμέρους παρατηρήσεις.

Δήμαρχος: Επιχειρείται μετακύλιση των χρεώσεων ανακύκλωσης, στους δήμους - Eτοιμάζονται για αντιδράσεις

Στην τακτική συνεδρίαση, τοποθετήθηκε αρχικά ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ενημερώνοντας για ένα θέμα που απασχόλησε και την ΠΕΔ, σχετικά με τις χρεώσεις για την ανακύκλωση. Όπως είπε ο δήμαρχος, έως τώρα ο δήμος καλύπτει τα έξοδα της συλλογής και της μεταφοράς στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, από όπου τα ανακυκλώσιμα μεταφέρονται με έξοδα της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης στο κέντρο διαλογής ανανεώσιμων υλικών, η διαλογή γίνεται πάλι με έξοδα της Εταιρείας Ανακύκλωσης και ο δήμος έχει την υποχρέωση το υπόλειμμα που προκύπτει από αυτή τη διαλογή, να το μεταφέρει στον ΧΥΤΑ. Δηλαδή ο δήμος πληρώνει βασικά τη μεταφορά και την απόθεση. Ο κ. Βοργιαζίδης σημείωσε οτι οι καινούργιοι μπλε κάδοι έρχονται από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, αλλά η συντήρησή τους γίνεται από τον δήμο, ενώ τα δύο μεγάλα απορριμματοφόρα που έχει ο δήμος στη διάθεση του για την ανακύκλωση έχουν δοθεί επίσης, στο παρελθόν, από την Εταιρεία Ανακύκλωσης. «Η επιχειρούμενη αλλαγή, είναι να φορτωθούν όλες οι δαπάνες στους δήμους και οι δήμοι να παίρνουν κάποια λίγα χρήματα, πληρωμένοι με τον τόνο. Για το χαρτόνι με μία αστεία τιμή των 3 ευρώ τον τόνο, με 35 ευρώ τον τόνο για τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά και 17 ευρώ ανά τόνο στο μεταφερόμενο υλικό. Όλα αυτά δημιουργούν για τον δήμο μας μία έξτρα χρέωση της τάξης των 150.000 ευρώ ανά έτος, χωρίς να συνυπολογίζονται τα δύο παλιά απορριμματοφόρα που κοντεύουν την εικοσαετία και αργά ή γρήγορα θέλουν αλλαγή», τόνισε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι μία μετακύλιση του κόστους από την πολιτεία στους δήμους. «Αυτό μας λυπεί πραγματικά. Την προηγούμενη χρονιά, οι δήμοι βοηθήθηκαν τουλάχιστον από την πολιτεία για το ενεργειακό. Τώρα βλέπουμε ότι περνάμε σε μία άλλη χρονιά, όπου επιχειρείται, στη μία τσέπη να τα δώσουν κι από την άλλη να τα πάρουν». Όπως υπογράμμισε ο κ. Βοργιαζίδης οι δήμοι πρόκειται να αντιδράσουν συλλογικά, σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας. «Αυτά τα χρήματα πραγματικά δεν περισσεύουν και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να εξοικονομηθούν, ή αλλιώς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Αυτό δεν το κάναμε τόσα χρόνια και προφανώς είναι κάτι που δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε να κάνουμε», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ερωτήσεις συμβούλων και απαντήσεις


Ο Παύλος Παυλίδης ζήτησε και πάλι απαντήσεις σε προηγούμενα ερωτήματα για τη ΔΕΥΑΒ και τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού καθώς και για το αποθεματικό του ΚΑΠΑ. Για το έργο που έγινε στο γήπεδο του Διαβατού είπε ότι ο μελετητής άφησε τον κόσμο δυσαρεστημένο, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, εκτίμησε ότι, χωρίς να αμφισβητούνται τα έργα που γίνονται από την ΔΕΥΑΒ, πρέπει να υπάρξει μία κεντρική διαχείριση από εξειδικευμένα άτομα, ενώ ο Δημήτρης Τσανακτσίδης έκανε μία αναφορά στις 40 μέρες που πέρασαν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών επιρρίπτοντας ευθύνες στο κράτος που «ξεπούλησε την επιχείρηση και δεν προστάτευσε την ασφάλεια των πολιτών». Έθεσε επίσης θέμα ωραρίου της αγοράς, εκτιμώντας ότι η πρόταση διεύρυνσης της λειτουργίας των καταστημάτων θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις σε καταστηματάρχες και εργαζόμενους, «καθότι ωφελημένοι θα είναι μόνο οι μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα». Χαρακτήρισε θετικό το πρόσημο από τις εκδηλώσεις του ΤΟΒ για τις ανθισμένες ροδακινιές και πρότεινε «του χρόνου να το δουν πιο επαγγελματικά».

Ο Γιώργος Μελιόπουλος δήλωσε τη στήριξή του στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων για προσλήψεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αναφέρθηκε στο κτίριο που στεγάζεται το Γενικό Αρχείο του Κράτους στην περιοχή της Μπαρμπούτας, το οποίο ο δήμος παραχώρησε στο υπουργείο Παιδείας. Έκανε λόγο για ανεπαρκή συντήρηση των εξωτερικού χώρων, για έλλειψη εξοπλισμού, αποθηκευτικών χώρων, αντισεισμικών ελέγχων, χαρακτήρισε επικίνδυνη και απαράδεκτη την κατάστασή του και ζήτησε από τον Δήμο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προωθηθούν τα προβλήματα και στο Υπουργείο για να αντιμετωπιστούν. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι περιουσία του Δήμου είναι τα δημοτικά κτίρια και το συγκεκριμένο δεν είναι. «Όμως στο βαθμό που μας αφορά κάνουμε ότι μπορούμε», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είχαν απευθυνθεί στο υπουργείο.

Ο Κώστας Παλουκιδης επανήλθε στα προβλήματα με τα διατηρητέα που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες λόγω της επιδείνωσης της επικινδυνότητάς τους. Πρότεινε να καταστρώσει ο δήμος με την αρωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ένα σχέδιο κι έναν προγραμματισμό άμεσης κινητοποίησης, ώστε να προχωρήσουν μαζί σε προσεισμικούς ελέγχους υφιστάμενων δημοτικών κτιρίων, να δουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται, ποια έχουν ή δεν έχουν οικοδομικές άδειες, αν έχουν στατικές μελέτες, να μετρηθούν δομικά τους στοιχεία, κ.α.

Ο Γιάννης Τσαναξίδης της ΛΑΣ, αναφέρθηκε στους ρομά και στις συνθήκες διαβίωσης τους και ζήτησε να στηριχθούν τα παιδιά στην εκπαιδευτική διαδικασία, ρωτώντας εάν υλοποιούνται σχετικά προγράμματα στο δήμο. Η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Γ. Μπατσαρά απάντησε οτι υπάρχει παράρτημα Ρομά στελεχωμένο με ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και άλλες ειδικότητες, προσθέτοντας ότι «οι Ρομά είναι μία ιδιαίτερη ομάδα συμπολιτών, υπάρχει εκπαίδευση παιδιών και μετά το Πάσχα θα ενημερώσει για τις σχετικές δράσεις».

Επίσης ο κ. Τσαναξίδης παρατήρησε ότι παρά την αλλαγή του αγωγού ύδρευσης στο δίκτυο της ΔΕΥΑΒ, παραμένει ένα τμήμα με αμίαντο στην περιοχή της Καλλιθέας. Ο κ.Διαμαντής απάντησε ότι στην περιοχή θα ξεκινήσει η αλλαγή ύδρευσης-αποχέτευσης μέχρι το φθινόπωρο, με χρήματα της ΔΕΥΑΒ.

Στην υποψηφιότητά του για τις εθνικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε ο Γιώργος Γουλτίδης ευχαριστώντας τους πολίτες που τον στήριξαν τόσα χρόνια στην πορεία του στην αυτοδιοίκηση.

Η Συρμούλα Τζήμα ξαναρώτησε εάν μπορούν να τοποθετηθούν όργανα για ΑΜΕΑ σε συμβατικές παιδικές χαρές, ενώ ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, απάντησε με μία φράση στις ερωτήσεις της αρμοδιότητάς του: «Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλό Πάσχα», παραπέμποντας τα υπόλοιπα για μετά τις γιορτές.

Λιτός σχετικά και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, Στέργιος Διαμάντης, που αναφέρθηκε σε δύο ποσά για την εξοικονόμηση χρημάτων από τον βιολογικό καθαρισμό: «Το 2012 τα χρέη (δάνεια) ήταν 2.218.562 ευρώ και σήμερα είναι 598.714 ευρώ, χωρίς καμία επιχορήγηση από το κράτος τα τελευταία χρόνια, χωρίς καμία αύξηση στην τιμή του νερού, ενώ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ».

Στη συνέχεια το Σώμα προχώρησαν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν διαδικαστικά και τρέχοντα ζητήματα του δήμου.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 26...

Πρόγραμμα κίνησης του  Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος για τη Μεγάλη Εβδομάδα 2024

Πρόγραμμα κίνησης του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...