ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ Η «ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ» ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ Η «ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ» ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Γράφει ο

Νικος Λυσιτσας*

Μετά το 2012 και το 2015 , βρίσκεται επι θύραις μια ακόμη διπλή εκλογική αναμέτρηση ,Της οποίας η εκκίνηση ουσιαστικά έχει πυροδοτηθεί .

Κι αν οι δυο προηγούμενες προκλήθηκαν η πρώτη , τον Μάιο του 2012,εξ αιτίας της πρωτοφανούς διασποράς την ψήφων , και η δεύτερη , το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015, εξ αιτίας της αμφίπλευρης , έναντι του λαού και της βουλής ,αθέτησης των δεσμεύσεων της τότε ετερόκλητης συγκυβέρνησης , η τωρινή διπλή εκλογή προκύπτει ως αναπόφευκτο επακόλουθο μιας υστερόβουλης νομοθέτησης, που εισήχθη με πρόσχημα την <<γνήσιά αποτύπωση της λαϊκής εντολής >>και με πραγματικό σκοπό την αποτροπή του σχηματισμού αυτοδύναμων κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών και της συγκρότησης συμπαγών και ισχυρών κυβερνήσεων.

Καθώς αποχωρούσε ,μέσα σε κλίμα συνεχώς διογκούμενης λαϊκής αγανάκτησης , η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπάθησε να υπονομεύσει την θητεία της επομένης κυβέρνησης και να μετατρέψει σε παγίδα μια σοφή συνταγματική ρύθμιση , που ορίζει πως ο εκάστοτε ψηφιζόμενος εκλογικός νόμος εφαρμόζεται όχι στις αμέσως επόμενες ,μετά την ψήφιση του, εκλογές αλλά στις μεθεπόμενες .

Ψηφίστηκε , τότε , η <<απλή αναλογική>.με την προσδοκία των εμπνευστών της πως η κυβέρνηση της 7ης Ιουλίου 2019 θα αποτελούσε ένα ολιγόμηνο διάλλειμα στην θητεία της <<πρώτης φοράς αριστερά>>,και πως θα αναγκαζόταν , σύντομα , να συρθεί σε εκλογές , που ακριβώς λόγω της <<απλής αναλογικής >> δεν θα επέτρεπαν στη Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει την κυβερνητική της διαδρομή .

Η πραγματικότητα διέψευσε πανηγυρικά αυτές τις προσδοκίες και ανατρέπει άρδην αυτό τον μίζερο σχεδιασμό .η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τηρεί στο ακέραιο το πρόγραμμα της , ολοκληρώνει μια πλήρη τετραετία και οδεύει συντεταγμένα , με αισιοδοξία και σιγουριά ,για την ανανέωση της θητείας της .

Για πρώτη φορά στα πολιτικά χρόνια του τόπου όλες ανεξαιρέτως οι μετρήσεις , όλων ανεξαιρέτως των φορέων που διενεργούν δημοσκοπήσεις σε όλη την διάρκεια αυτής της τετραετίας , αποτυπώνουν σταθερά την ακλόνητη πρωτοπορία της Νέας Δημοκρατίας και την σημαντική διαφορά της από το δεύτερο κόμμα.

Με αυτό το δεδομένο , η <<παγίδα της ακυβερνησίας >>μεταπίπτει σε απλή , αναγκαστική παράταση της προεκλογικής περιόδου κατά 3 η 4 εβδομάδας , όσο διάστημα δηλαδή θα μεσολαβήσει μεταξύ της πρώτης κάλπης , στην οποία θα ισχύσει η <,απλή αναλογική >>, και της δεύτερης κάλπης , που θα δώσει και πάλι μια αυτοδύναμη , ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη .

Όμως ,όσο κι αν φαίνεται τυπική και , εκ των πραγμάτων , υποχρεωτική αυτή η διαδικασία , το μήνυμα της πρώτης εκλογής θα καθορίσει , σε πολύ μεγάλο βαθμό , το τελικό αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης .

Γι αυτό και δεν συγχωρείται καμία αδιαφορία , καμία επιπολαιότητα και καμία χαλαρότητα στις επερχόμενες πρώτες εκλογές . Το αναμενόμενο αποτέλεσμα τους , όσο και αν δημοσκοπικά προαναγγέλλεται ως άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας , δεν πρέπει ,σε καμία περίπτωση , να ενθαρρύνει τον εφησυχασμό και την επανάπαυση των ψηφοφόρων της .

Πολύ δε περισσότερο δεν επιτρέπεται κανείς εφησυχασμός , όταν από την πλευρά της αντιπολίτευσης , και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ , έχει μεθοδικά προκριθεί , εδώ και καιρό , αντί του διαλόγου η συστηματική κατασυκοφάντησή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, αντί της κριτικής σε πολιτικές η σπίλωση προσώπων , αντί των επιχειρημάτων οι ψίθυροι , αντί των θεσμικών διαδικασιών οι κραυγές και οι αυθαιρεσίες , αντί της κατάθεσης προγραμμάτων και προτάσεων μέσα σε ένα διαυγές περιβάλλον η δημιουργία ενός τοξικού κλίματος , που βλάπτει συνολικά τη δημοκρατία μας .

Αυτή την τοξικότητα οφείλει να καταπολεμήσει , αφήνοντας μόνους τους εμπνευστές και δημιουργούς της , κάθε πολίτης ενόψει των επερχόμενων εκλογών.Η κάλπη των οποίων θέτει και πάλι τους νέους ψηφοφόρους ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος , ανάλογα με εκείνο που προ ετών είχε ειπωθεί από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου :<<αλλάζουμε η βουλιάζουμε >>.

Κι αν τώρα το 2023 , έχει πλέον απομακρυνθεί αποφασιστικά το δεύτερο σκέλος του διλλήματος ( το <<βουλιάζουμε >>) ,αυτό βεβαίως δεν οφείλεται στα όποια <<επιτεύγματα >> της τετραετίας 2015-2019 (και ιδίως στις καταστροφικές επιλογές του πρώτου τραγικού εξαμήνου αυτής της τετραετίας ).

Οφείλεται στην πολυεπίπεδη μεταρρυθμιστική εκστρατεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας , που , μέσα σε ένα ιδιαιτέρως αντίξοο περιβάλλον , με κρίσεις παγκοσμίων διαστάσεων (πανδημία , πόλεμος στην Ευρώπη – Ουκρανία , ενεργειακή και οικονομική κρίση , κλπ), αντέστρεψε την καθοδική πορεία της χώρας και την έβαλε ,για πρώτη φορά μετά από χρόνια , σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης και προόδου .

Οφείλεται στην συνετή , σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη , που αποκατάστησε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας .Θωρακίζει όσο ποτέ άλλοτε την άμυνα της .Οικοδομεί σταθερές και με ευοίωνες προοπτικές διεθνείς συμμαχίες . Δημιουργεί ένα πυκνό δίκτυο κοινωνικής προστασίας , που καλύπτει ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού , με ιδιαίτερη φροντίδα για τις ευάλωτες ομάδες .Πραγματοποιεί , στην κρατική μηχανή και γενικά στον δημόσιο ,αλλά και στον ιδιωτικό τομέα , ψηφιακά άλματα .Κινητροδοτεί την οικονομία και θεμελιώνει την αναπτυξιακή άνοδο του τόπου .

Όμως , το κρίσιμο δίλλημα , ενόψει των εκλογών , εξακολουθεί να υπάρχει Και την απάντηση σ ’αυτό μπορεί να την δώσει ο κάθε εκλογέας αν συγκρίνει τις δυο κυβερνητικές θητείες : την περίοδο 2015-2019 με την περίοδο 2019-2023. Γιατί τώρα μπορεί να συγκρίνει πεπραγμένα , μπορεί να μετρήσει αποτελέσματα .στην διεθνή θέση της χώρας, στην τοπική του κοινωνία αλλά και στην προσωπική του καθημερινότητα .Και η κρίση του, όποια κριτήρια κι αν πρυτανεύσουν , δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η διπλή επιβεβαίωση , και στην πρώτη και στη δεύτερη κάλπη, της εμπιστοσύνης του στη Νέα Δημοκρατία και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη .

τ. Προέδρος

Νομαρχιακού

Συμβουλίου

Ημαθίας

τ. μέλος Δ.Σ.

του Πανελλήνιου

Ιατρικού

Συλλόγου

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...