Από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα - Παρουσιάστηκαν τα έργα αστικής ανάπτυξης στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας

Από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα - Παρουσιάστηκαν τα έργα αστικής ανάπτυξης στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας

Εκδήλωση με θέμα “Αστική Ανάπτυξη – Αναβαθμίζουμε τις Πόλεις μας” διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση για τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στον τομέα της αστικής ανάπτυξης, καθώς και για τα οφέλη τους στην κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης αναλύθηκε ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της αστικής ανάπτυξης.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “πριν από μερικά χρόνια, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκινήσαμε μία μεθοδική και φιλόδοξη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε με έναν ολοκληρωμένο τρόπο τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας. Προκλήσεις κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές. Και μάλιστα, πήραμε την απόφαση να κατευθύνουμε τους διπλάσιους ευρωπαϊκούς πόρους από αυτούς που μας προέτρεπαν να αξιοποιήσουμε οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα αξιοποιούμε το 10% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το 10% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Και το κάναμε αυτό γιατί πιστεύαμε ότι μόνο έχοντας εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους θα καταφέρουμε να φτάσουμε στους στόχους που θέσαμε: Να στηρίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τους συμπολίτες μας στις πόλεις. Να ενισχύσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Να αποδώσουμε νέους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου. Να στηρίξουμε την απασχόληση και την κοινωνική ενσωμάτωση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας”.

Αναφερόμενος ο Περιφερειάρχης στον σχεδιασμό του προγράμματος σημείωσε ότι υπήρξε προβληματισμός για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί έγκαιρα και σωστά, επειδή επρόκειτο για μια πρόκληση πρωτόγνωρη για την άσκηση στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης.

“Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη φορά που οι δύο βαθμοί, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, κλήθηκαν να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και οχτώ Δήμους. Και μάλιστα κλήθηκαν να συνεργαστούν όχι μεμονωμένα, αλλά σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένους δείκτες, με συγκεκριμένους τομείς παρέμβασης. Και τώρα, που τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αρχίζουν να φαίνονται στην πράξη νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή μας. Πρώτον, γιατί η ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ αποτελεί σήμερα ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας, ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας, μια αναγνωρισμένη, καλή, διεθνή πρακτική. Και δεύτερον και γιατί τόσο στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, στο Δήμο Καλαμαριάς, στο Δήμο Παύλου Μελά, στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, στο Δήμο Δέλτα, στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών, όσο και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, στους Δήμους Έδεσσας και Γιαννιτσών στην Πέλλα, στους Δήμους Βέροιας και Νάουσας στην Ημαθία, στο Δήμο Κατερίνης στην Πιερία, στο Δήμο Σερρών, οι γειτονιές και οι πόλεις μας αλλάζουν. Αλλάζουν με έργα μικρά αλλά και έργα μεγάλα, όπως το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Και με αυτό τον τρόπο η καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας βελτιώνεται, οι πόλεις μας γίνονται πιο ανοιχτές με καινοτόμες εφαρμογές προβολής και εξωστρέφειας. Γίνονται πιο φιλικές στους κατοίκους και στο περιβάλλον με περισσότερο πράσινο και περισσότερους δημόσιους χώρους”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε σειρά εξαιρετικά σημαντικών έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στους Δήμους που συμμετείχαν:

-Για τη Βέροια: Βιοκλιματικό πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών και ψηφιακές υπηρεσίες τουριστικής προβολής της πόλης.

-Νάουσα: Νέος φωτισμός στην πόλη και προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

Όπως επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, “πέρα από πιο ανοιχτές και πράσινες, οι πόλεις μας γίνονται και πιο ανθρώπινες, καθώς υποστηρίζουμε ακόμα περισσότερους ευάλωτους συμπολίτες μας, με έργα και δράσεις για την ψυχική υγεία, για τη διαβίωση και την ασφάλεια στην τρίτη ηλικία, για την προστασία των παιδιών και των εφήβων, για την απόκτηση δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων, για την επανένταξη στην αγορά εργασίας, για καλύτερες και ταχύτερες ψηφιακές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις, ώστε κανένας να μην μείνει μόνος του, κανένας να μην μείνει πίσω. Και έχοντας αναφέρει όλα αυτά τα έργα και τις δράσεις, θέλω να τονίσω δύο πράγματα:

-Πρώτον, τη σημασία της συνεργασίας. Γιατί όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Δήμους, τους θεσμούς και τους φορείς του τόπου μας. Γιατί εμείς πιστεύουμε στη συνεργασία, πιστεύουμε στη συναίνεση και επενδύουμε στον κοινό σχεδιασμό και την κοινή δράση.

-Δεύτερον, τη σημασία που έχει να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές από τη βάση προς τα επάνω. Παλιά, υπήρχε η πεποίθηση ότι οι οριζόντιες, εθνικού επιπέδου πολιτικές, αρκούσαν για την ανάπτυξη κάθε τόπου, όμως δεν ήταν έτσι. Γι’ αυτό και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύουμε μαζί, δίπλα – δίπλα, με τα επιμελητήρια, τους δήμους, τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς του τόπου μας, τα πανεπιστήμια, τις τοπικές επιχειρήσεις, την ίδια την κοινωνία και χτίζουμε όλοι μαζί, στρατηγικές και πολιτικές που ξεκινούν από κάτω, από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος στον Ι. Ν. Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξανδρείας

Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος στον Ι. Ν. Αγίου Αλεξάνδρου...

Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, 28ης Απριλίου, ο...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Την Κυριακή των Βαΐων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2 – 7 Μαΐου

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2...

Κλειστά θα παραμείνουν από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου έως...

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους...

Τρεχούμενα νερά γλυκαίνουν το αυτί σου  και ο ήχος ...

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Δευτέρα 29...

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...