Τάκης Ρίζος στην ΄πρώτη΄ της Κοινωνίας Πολιτών στο Κιόσκι: Να μην μας κλέψουν ξανά την ψήφο

Τάκης Ρίζος στην ΄πρώτη΄ της Κοινωνίας Πολιτών στο Κιόσκι: Να μην μας κλέψουν ξανά την ψήφο

Πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε η "πρώτη" της παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων της "Κοινωνίας Πολιτών" του υποψηφίου δημάρχου Νάουσας κ. Τάκη Ρίζου. Στο πάνελ συνδυάζονται οι παλιοί αγωνιστές της ανανεωτικής αριστεράς (Τόμτσης, Κελεσίδης) με τους νέους (Διδασκάλου), ενώ τον υποψήφιο δήμαρχο προλόγισε η κ. Εβίτα Νόλκα.

Ο Κώστας Τόμτσης τόνισε ότι ο αγώνας που θα δώσει η Κοινωνία Πολιτών πρέπει να είναι σκληρός και διμέτωπος. Τόσο με τον έρποντα φασισμό, που είναι έντονος στις τοπικές κοινωνίες, όσο και με τις φιλομνημονιακές δυνάμεις που οδήγησαν την πατρίδα μας στην καταστροφή και συνεχίζουν να το κάνουν. "Χθες στην πατρίδα μας ψηφίστηκε το σκληρότερο μνημόνιο" τόνισε ο κ. Τόμτσης.

Στην ομιλία του ο κ. Ρίζος τόνισε ότι  η "Κοινωνία Πολιτών" δεν είναι ανεξάρτητη. Είναι εξαρτημένη από τις αγωνίες του λαού,  τον πόνο των Ναουσαίων που τους κόβουν το ρεύμα, που δεν έχουν να πάρουν ένα κουλούρι για πρωινό στα παιδιά τους στο σχολείο. "Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα. Είναι οι πολιτικές. Καλούμε τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του. Να μην μας κλέψουν την ψήφο αυτή τη φορά. Κριτήριο δεν πρέπει να είναι οι συγγένειες, ούτε τα καλά παιδιά. Όλοι καλά παιδιά είμαστε άλλωστε", τόνισε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλία του ο κ. Ρίζος. 

"Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν στην πόλη μας ζωτικές υπηρεσίες. Το Νοσοκομείο μας παραπαίει. Δεν έβαλαν ούτε ένα Ναουσαίο στη διοίκηση. Προσπαθούν να το κλείσουν τελείως" συνέχισε ο επικεφαλής της  'Κοινωνίας Πολιτών". 

"Τα σχολεία μας πέρασαν δραματικές καταστάσεις τον περασμένο χειμώνα, παρά τους λεονταρισμούς της δημοτικής αρχής. Τα καλοριφέρ έκλειναν στις 10 το πρωί. Χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια για να προστατευτεί η περιουσία του δήμου και το περιβάλλον. Τα μνημόνια και ο Καλλικράτης αύξησαν τις αρμοδιότητες και έριξαν το βάρος στους δήμους, δίνοντας την τοπική εξουσία σε υπερτοπικά κέντρα αποφάσεων" τόνισε ο κ. Ρίζος.

"Χρειάζεται συλλογικότητα και προσπάθεια για να ξεπεράσουμε  την κρίση. Δεν θα έχουμε δημότες στα κρατητήρια την ημέρα που διαδήλωναν οι Ναουσαίοι για τη φυγή της ΔΟΥ. Θα είναι ο δήμαρχος μέσα και το δημοτικό συμβούλιο. Οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  μας λένε ότι κατεβαίνουν ανεξάρτητες. Πρόταση μου είναι η 18 Μάη να κηρυχθεί ως ημέρα ανεξαρτησίας της Νάουσας. Η δημοτική αρχή έχει αναλωθεί σε ένα δίκτυο πελατειακών σχέσεων. Είναι απούσα από τις διεκδικήσεις και παρούσα στα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα, όπως τα μνημόνια και ο Καλλικράτης", συνέχισε ο κ. Ρίζος, ο οποίος επιτέθηκε και στον "Κοινό Τόπο" του κ. Κουτσογιάννη, τον οποίο χαρακτήρισε ως παράταξη της ΝΔ.

"Πίσω από τον Κοινό Τόπο κρύβεται η ΝΔ. Η θέση τους, μνημόνιο, αντιμνημόνιο είναι παιδαριώδης, αν όχι ύποπτη. Απευθύνεται σε ένα μέρος των συμπολιτών μας που θα θεωρούν ότι θα μας σώσουν μεσαίες..."

 

H ομιλία του Δημήτρη Ρίζου

Συμπολίτισσες και συμπολίτες, φίλοι και φίλοι

Σ΄αυτήν την εκλογική μάχη η  Δημοτική μας Παράταξη «Κοινωνία Πολιτών» συνταχθήκαμε από την ανάγκη μας για αλλαγή. Για αλλαγή της κοινωνίας που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Για αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται και καταδυναστεύει τη ζωή μας. Δεν συμμετέχουμε στις εκλογικές διαδικασίες γιατί βλέπουμε στα πρόσωπά μας Μεσσίες, αλλά γιατί θεωρούμε ότι μόνο αν κινητοποιηθεί το σύνολο της κοινωνίας μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Δεν επιδιώκουμε να είμαστε αυτοί που απλά  θα τους ανατεθεί για τα επόμενα χρόνια η διοίκηση του Δήμου, αλλά επιδιώκουμε τη συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων και το μετασχηματισμό της σε δημοκρατικό φορέα ενότητας των πολιτών. Κατεβαίνουμε με αίσθημα ευθύνης και με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή μας και τους συμπολίτες μας. Άλλωστε και εμείς οι ίδιοι, οι περισσότεροι από εμάς,  έχουμε νιώσει στο πετσί μας τί σημαίνουν οι κεντρικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών για την προσωπική μας ζωή και πόσο πίσω έχουν πάει τον τόπο μας αυτές οι επιλογές.

 

Έναν τόπο όμορφο. Με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.  Έναν τόπο με παράδοση στον πολιτισμό, τη συλλογικότητα, την προστασία του δημόσιου πλούτου. Είμαστε ο Δήμος που πρώτος σχεδίασε και υλοποίησε την ιδέα για δημοτικές επιχειρήσεις και άνοιξε το δρόμο για την τουριστική αξιοποίηση του τόπου και τη δημιουργία πλήθους μικρών ιδιωτικών επιχειρήσεων συμπολιτών μας. Είμαστε ο Δήμος που ακόμα και τώρα, μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες απομόνωσης του πολίτη από την εξουσία και τις αποφάσεις, οι άνθρωποί του σε μεγάλο βαθμό και μέσα από συλλογικότητες ενδιαφέρονται για τα κοινά, προσφέρουν πολιτιστικό και κοινωνικό έργο  και προσπαθούν να διατηρούν  το αίσθημα ότι ανήκουμε στον τόπο μας και ότι αυτός ο τόπος είναι δικός μας. 

 

Όμως τα τελευταία χρόνια  η αποβιομηχάνιση της περιοχής, οι κεντρικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές  και η συμπόρευση της Τοπικής Διοίκησης με αυτές τις επιλογές έχουν σπρώξει το Δήμο μας και τη ζωή των πολιτών σε οριακό σημείο. Καταστρέφονται ζωές. Το αγροτικό εισόδημα το μόνο μη αμφισβητήσιμο για την ώρα κομμάτι οικονομίας στην περιοχή, μειώνεται δραματικά. Οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση.  Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια πίσω από την άλλη. Οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι φεύγουν. Η ανεργία έχει φτάσει σε τρομακτικά ύψη. Οι δημοτικές επιχειρήσεις εκποιούνται. Ό,τι μας κρατούσε ενωμένους κινδυνεύει να σπάσει κάτω από το βάρος της επέλασης ενός κράτους ανάλγητου, κάτω από το βάρος πολιτικών που με δόλιο τρόπο επιβάλλονται  από την κυβέρνηση των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έκλεισαν ζωτικές για την πόλη υπηρεσίες με αποτέλεσμα ο πολίτης να ταλαιπωρείται και να πληρώνει επιπρόσθετα για να συναλλαχθεί με το κράτος. Το Νοσοκομείο μας παραπαίει. Η υποβάθμισή του στοιχίζει  και θα στοιχίσει ζωές, αν δεν αλλάξει ο τόπος κατεύθυνση. Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μένουν δίχως ασφάλεια καθώς δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα ταμεία. Η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη με τις τελευταίες μεθοδεύσεις αφήνει απροστάτευτο τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον πολίτη με χαμηλό εισόδημα. Δεν χτυπάνε τη συναλλαγή που οι ίδιοι έθρεψαν και συνεχίζουν να το κάνουν. Χτυπάνε κάθε τι δημόσιο, την υγεία την παιδεία, τη δυνατότητα της συλλογικής προσπάθειας. Και το κάνουν με όρους πολιτικής επιλογής υπέρ των οικονομικά ισχυρών. Με πρόσχημα το περίφημο πλεόνασμα, όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο και κρατικοδίαιτο  ιδιωτικό κεφάλαιο, το προστατεύουν κιόλας με κάθε τρόπο και μέσο και στρέφονται ενάντια  στον αδύναμο πολίτη και την καθημερινότητά του. Το ακριβό πετρέλαιο πλήττει  το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας, αφήνει τα παιδιά μας σε παγωμένες αίθουσες σχολείων και εκατοντάδες συμπολίτες μας στη μοναχική τους προσπάθεια για επιβίωση. Οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει ζούγκλα. Ο πολίτης αφήνεται απροστάτευτος δίχως δικαιώματα απέναντι στον εργοδότη. Το ίδιο μας το κράτος, η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται βάναυσα και καθημερινά στον πολίτη δίχως να υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Μόνη πολιτική τους επιλογή είναι  η προστασία των οικονομικά ισχυρών. Αυτών που τους κρατούν στην εξουσία 

 

 Σ΄ αυτή τη συγκυρία, θεωρούμε πως η ευθύνη που θα αναλάβει η Δημοτική Αρχή που θα αναδειχθεί από τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου είναι πολύ μεγάλη. Η προσπάθεια ανάταξης του Τόπου μας θα χρειαστεί τη δημιουργική συσπείρωση και συμμετοχή των πολιτών  απέναντι στις κεντρικές επιλογές. Θα χρειαστεί την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που έχει ο τόπος και την δημιουργική εκμετάλλευση των όποιων ρωγμών  του άκαμπτου και ανάλγητου πλαισίου διοίκησης που μας επιβάλλεται. Θα χρειαστεί μια εμπνευσμένη και δυναμική συλλογική προσπάθεια  για  να προστατευτεί η περιουσία του Δήμου,  το περιβάλλον και κυρίως ο πολίτης που δοκιμάζεται. Κι αυτό μπορεί να γίνει  μόνο αν στις παρούσες συνθήκες η Τοπική Διοίκηση καταφέρει να αναδειχθεί σε μια δύναμη αντίστασης και ανατροπής των κεντρικών επιλογών, σε μια δύναμη αφύπνισης και πρωτοβουλίας που θα στέκεται απέναντι στις πολιτικές  επιλογές ξεπουλήματος του τόπου.

 

Αυτή η ιστορία της ανατροπής και της ανάταξης του τόπου μας θέλει κότσια.  Θέλει ηθικά ερείσματα . Θέλει αξίες η διοίκηση και ο σχεδιασμός υπέρ των πολλών. 

 

Εμείς αρχίζουμε από την αλήθεια:

Και η αλήθεια είναι πως τα μνημόνια και «ο Καλλικράτης» έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε μηχανισμούς εφαρμογής υπερτοπικών αποφάσεων. Αποφάσεις που παίρνονται από την κεντρική εξουσία. και ελέγχονται από αυτήν. Στο οικονομικό πεδίο, οι διαθέσιμοι από την κεντρική κυβέρνηση πόροι έχουν μειωθεί στην τελευταία  τριετία κατά 60% περίπου με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των παρεχομένων υπηρεσιών, την αύξηση του κόστους λειτουργίας τους, κάτι που έχει  ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση αυτού του κόστους και πάλι στους δημότες.  Η μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και την εγκαθίδρυση επιτροπείας στους Δήμους, έχει κεντρικό στόχο την εκποίηση της συλλογικής περιουσίας: περιβάλλον, ελεύθεροι χώροι, υπηρεσίες καθαριότητας, νερό. Πολιτικές που  ευνοούν τους λίγους και δεν επιτρέπουν στους Δήμους να αναπτυχθούν στην κατεύθυνση μιας οικονομίας των κοινών. Δεν είναι τυχαίο ότι περιορίζουν τη συμμετοχή των Δήμων σε προγράμματα που έχουν μόνο μη παραγωγικό χαρακτήρα. 

 

 Εμείς σ΄αυτό το πλαίσιο θα αντισταθούμε.  Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι είναι ζωτική ανάγκη για τον τόπο η ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Γνωρίζουμε πως αν θέλουμε  να ανοίξουν οι ορίζοντες και του τόπου μας, θα πρέπει το πρώτο και αποφασιστικό βήμα να είναι η αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το δικαίωμα για Δημόσια Υγεία, Δημόσιο Σχολείο, Δημόσιες Κοινωνικές Υπηρεσίες και Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα προστατεύει τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, είναι ζωτικά ζητήματα που χρειάζονται τη δύναμη της ενότητας, τη δύναμη της κοινωνικής αφύπνισης.

Ωστόσο δεν θα περιμένουμε. Θα το παλέψουμε. Υπάρχει τρόπος ακόμα και στις παρούσες συνθήκες να αναταχθεί ένα μέρος της καταστροφής, αρκεί να το θέσουν έμπρακτα μαζί μας όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

 

Σ΄αυτήν την εκλογική μάχη οι παρατάξεις πίσω από τις οποίες κρύβονται οι Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνουν λέει Ανεξάρτητες. Τους κατανοούμε. Ποιός θέλει να ταυτιστεί ανοιχτά με τις πιο σκληρές πολιτικές του κράτους εναντίον των πολιτών; Αλλά οι ιδέες και οι πρακτικές δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από μια λέξη. Οι πολίτες έχουν μνήμη και μια καθημερινότητα που τους αναγκάζει να σκέφτονται.

Θυμόμαστε σε τι αναλώθηκε τρεις τετραετίες η Παράταξη που είχε την ευθύνη του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια. Θυμόμαστε πως αντί να θέσει όλες τις δυνάμεις του τόπου σε κινηματική δράση, αναλώθηκε  στην ανάπτυξη  ενός δικτύου πελατειακών σχέσεων, που τώρα πια κι αυτό δεν μπορεί παρά να βασίζεται  στα επαίσχυντα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ και της πεντάμηνης  απασχόλησης δίχως ένσημα, και με μισθούς κάτι λίγο πάνω από το επίδομα ανεργίας,  που θα πληρωθούν όταν… 

Ανέλαβαν το 2002 και έχουμε 2014. Αλλά ακόμα και μετά το 2010. Όταν πια ήταν φανερό τι θα γίνει και σε πιο μέγεθος θα στοχοποιηθεί ο απλός πολίτης, δεν φρόντισαν να διαφοροποιηθούν, δε φρόντισαν να κινητοποιηθούν με κάθε μέσο και να κινητοποιήσουν. Το Νοσοκομείο, η πρωτοβάθμια υγεία, οι υπηρεσίες, τα σχολεία. Ο τόπος έμεινε δίχως καμιά ασπίδα προστασίας. Θυμόμαστε πως  η απερχόμενη διοίκηση που ζητά για τέταρτη τετραετία την ψήφο των πολιτών ήταν απούσα από τα μεγάλα προβλήματα των Δημοτών που οξύνθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια. Απούσα από το καθήκον της να θωρακίσει την πόλη και να προστατεύσει τους πολίτες. Απούσα από τις κοινωνικές διεκδικήσεις. Αλλά  παρούσα στις επιλογές για τον «Καλλικράτη» και τα μνημόνια και την  ανάδειξη της πιο σκληρής δεξιάς κυβέρνησης που είχε ο τόπος. 

Έχουν όμως και σοβαρές ευθύνες, ως δημοτική αρχή όλων των πολιτών και για πολλούς άλλους λόγους.  Δεν φρόντισαν να πάρουν έγκαιρα αποστάσεις από τις πολιτικές που καταστρέφουν τον τόπο. Όχι να χτυπήσουν καμπανάκια, αλλά καμπάνες, για να ξεσηκωθούν και  οι πέτρες από νωρίς. Για το Νοσοκομείο, το ΙΚΑ, τη ΔΟΥ. Δεν φρόντισαν να θωρακίσουν την πόλη με ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας. Δεν είχαν το σθένος, όχι μιας παραίτησης διαμαρτυρίας όπως υπαινίχθηκαν, αλλά ούτε  τη διάθεση να κινηθούν νομικά, να πάρουν πάνω τους μια δυναμική κινητοποίηση, ένα κοινωνικό ιατρείο, ένα κοινωνικό φαρμακείο, να δημιουργήσουν δομές παράλληλες για την προστασία του πολίτη που έμεινε άνεργος, δίχως ασφάλεια, δίχως πετρέλαιο και ρεύμα. Αντίθετα κάτω από τις επιταγές του Καλλικράτη αύξησαν τα τέλη καθαριότητας κωλυσιεργώντας για χρόνια και οι ίδιοι, το θέμα των απορριμμάτων, και κατάφεραν μια πόλη που έχει δικά της άφθονα νερά να έχει το ακριβότερο. 

Παρ΄όλ΄αυτά  στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου για τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι στόχοι περιγράφονται σαν να μην άλλαξαν οι συνθήκες. Σαν να ήμασταν πριν το 2010. Ενώ η κατάσταση από μόνη της δημιουργούσε άλλες προτεραιότητες όπως πρόσβαση στην εργασία, στην υγεία, στα είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα, νερό, θέρμανση, εξασφάλιση των πρωταρχικών αναγκών διαβίωσης και επιβίωσης της αγροτικής οικογένειας, του μικρού ελεύθερου επαγγελματία, του πολίτη που μένει άνεργος και ανασφάλιστος από τη μια μέρα στην άλλη. 

Ο Δήμος Νάουσας σύμφωνα με το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα 2010-1014 

έγινε λοιπόν πλουσιότερος κατά 50%. Πού πήγε όλος αυτός ο πλούτος;

Πόσο βοηθήθηκαν οι πολίτες στις πραγματικές τους ανάγκες σε περίοδο όπου η κυβερνητική πολιτική με πρόφαση το χρέος επιτίθεται στον πολίτη, καταπατά και συρρικνώνει στον έσχατο βαθμό τα δικαιώματά και το εισόδημά του, τον οδηγεί στην ανεργία, στην υποθήκευση της περιουσίας του, τον αποκλείει από την πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά.

Ένα μέρος της χρηματοδότησης πήγε σε έργα υποδομής, όπως η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης και ένα άλλο σε μη παραγωγικά έργα, έργα  βιτρίνας (το μεγάλο έργο της Βέτλανς αίφνης που ίσως θα εγκαινιαστεί προεκλογικά και με παράτες. Αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού όλων θα είναι πως και με τί θα λειτουργήσει, όταν τα σχολεία μας φέτος έμειναν χωρίς πετρέλαιο). 

 

Για τον «Κοινό Τόπο» τη  Δημοτική Παράταξη που θα διεκδικήσει επίσης το Δήμο,  είναι κοινός τόπος πια ότι πίσω της κρύβεται  η Νέα Δημοκρατία, η οποία   θα εκμεταλλευτεί ό,τι μπορεί και σε τοπικό επίπεδο για να κρατηθεί στην εξουσία. Η θέση τους ότι δε θα μπούν στη λογική Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο είναι παιδαριώδης, αν όχι ύποπτη. Θέλει ή να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ή ακόμα χειρότερα δεν κατανοεί τι συμβαίνει στον τόπο. 

Απευθύνεται σε  ένα μέρος των συμπολιτών μας που ακόμα και σήμερα κατατρέχεται από τη λογική της ανάθεσης. Ότι οι μεσσίες θα μας σώσουν. Ότι υπάρχουν ανάμεσά μας επιτήδειοι άνθρωποι που  θα ανοίξουν τις πόρτες στην εισροή  του μεγάλου κεφαλαίου και την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή μέσα από προγράμματα της Ε.Ε. Αν είναι όμως να μιλήσουμε για Ευρωπαϊκά Προγράμματα θα πρέπει να πούμε πως ήδη γνωρίζουμε ποιοι είναι οι επιτήδιοι. Πώς και ποιοί καρπώνονται τα κονδύλια του κράτους και της Ε.Ε  με πρόσχημα την κοινωνική προσφορά, τον πολιτισμό και όλα αυτά τα ωραία, χρησιμοποιώντας τις δικές μας υποδομές, το δικό μας πλούτο  για να εξυπηρετηθούν και να εξυπηρετήσουν με τη σειρά τους ως λαγοί την επιβολή των νεοφιλελεύθερων  πολιτικών. (ο Φούχτελ με τα τοπικά μνημόνια που προωθεί έχει έρθει ήδη τρεις φορές εδώ. Ποιους είδε με ποιούς συζήτησε; η κοινωνία δεν το γνωρίζει). Οι πολιτικές τους έτσι όπως μας τις εκθέτουν  είναι αβασάνιστες. Διανθισμένες με ιδέες και λόγια για τη δύναμη της ατομικής προσπάθειας, την αλλαγή νοοτροπίας, την αξιοκρατία και την ανάδειξη δήθεν της αριστείας, τη δύναμη  της θέλησης που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει. Και μάλιστα την ώρα που το πολύτιμο κεφάλαιο αυτής της χώρας οι νέοι  με πτυχία και διδακτορικά, έχουν το πιο υψηλό ποσοστό ανεργίας και σπρώχνονται στη φυγή από τη χώρα μας. Οι δώδεκα χιλιάδες γιατροί, μεταξύ αυτών και συμπολίτες μας, που τα τελευταία χρόνια έφυγαν και βρήκαν δουλειά στη Γερμανία σε συνδυασμό με την τελευταία μεθόδευση στην Α/θμια Υγεία που άφησε το ΙΚΑ δίχως ειδικότητες, δίχως παθολόγο, δίχως ψυχίατρο, είναι αρκετό επιχείρημα εναντίον όσων  διατείνονται απλοϊκά ότι η αλλαγή στον τόπο είναι θέμα μόνο αλλαγής νοοτροπίας, ζήτημα ατομικής βούλησης και  επιτυχημένων. 

Η λογική τους για τους πετυχημένους που πρέπει να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους είναι λογική παραπλάνησης, αν όχι αφέλειας. Γιατί τι είδους λογική είναι αυτή που θεωρεί ότι ο  επιχειρηματίας, ο γιος ενός μεγαλοδικηγόρου, είναι πιο άξιος ή πιο πετυχημένος από τον αγρότη, τον τεχνίτη, τη νοσηλεύτρια, το δάσκαλο. Τα κριτήριά τους είναι επικίνδυνα. Γιατί στηρίζονται στην τρέχουσα θεοποίηση της εικόνας και του χρήματος ως αξία. Γατί βλέπουν το Δήμο ως επιχείρηση. Γιατί με αυτό τον τρόπο  τσακίζουν, όπως τσακίζει ένα παιδί το παιχνίδι του, όλο το ανθρωπιστικό θεωρητικό υπόβαθρο της αλληλεγγύης και της κοινωνικής διάστασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  

Για μας όλα αυτά  που εξυπακούονται στην κατεύθυνση του νέου ορίζοντα που εμείς θέλουμε να πετύχει η πόλη, όπως η εξάλειψη της συναλλαγής και των πελατειακών σχέσεων, η ανάδειξη των νέων και των νέων ιδεών, η εντιμότητα, και η χρηστή διαχείριση είναι ευαγγέλιο και τρόπος ζωής μας. Μ΄ αυτά έχουμε  πορευθεί έτσι κι αλλιώς σε ατομικό επίπεδο. Αλλά και όλες αυτές οι δικές μας συνεπείς αξίες δεν θα έχουν καμιά σημασία, αν δεν υποταχθούν στην υπηρεσία του τόπου μέσα από  την ανάδειξη της συλλογικής προσπάθειας και της συμμετοχής των πολιτών. Μέσα από το κάλεσμα μας σε συστράτευση όλου του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, όλου του επιστημονικού δυναμικού και των φορέων, απ΄ όπου κι αν προέρχονται πολιτικά, κάτω από ένα πρόταγμα: Την ανατροπή της παρούσας κατάστασης και τη συμπόρευση για την ανάταξη της οικονομίας του τόπου, τη διαφύλαξη της συλλογικής μας περιουσίας, την αποτροπή της καταστροφής της ζωής των συμπολιτών μας, την προστασία του πολίτη από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχεται από την κεντρική εξουσία.

Η νέα φιλοσοφία που εμείς έχουμε και θέλουμε να θέσουμε στην κρίση των πολιτών στηρίζεται στις βασικές αρχές, ότι : 

•Ο Δήμος είναι η πρωταρχική οργάνωση των πολιτών για συλλογική αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων. Είναι το πρωταρχικό κύτταρο της Δημοκρατίας.

•Τα χρήματα που διαχειρίζεται ο Δήμος είναι όλων των πολιτών, αφού προέρχονται οι μεν ίδιοι πόροι από τα τέλη που αποδίδουν οι πολίτες στο Δήμο και την εκμετάλλευση της κοινής περιουσίας.., τα δε ποσά επιχορήγησης του κράτους προέρχονται πάλι από τη φορολόγηση των πολιτών.

•Η  στρατηγική του Δήμου δεν μπορεί να είναι αυτόνομη και αποκομμένη από την εθνική πραγματικότητα και απ΄ ότι επηρεάζει και καθορίζει αυτήν την πραγματικότητα. 

Ο Δήμος μας και όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Δεν είναι ένα απλό συμμάζεμα του κράτους όλα όσα γίνονται. Είναι μια επίθεση των λίγων εναντίον του κόσμου της εργασίας, εναντίον των απλών πολιτών, των αγροτών των εργατών των υπαλλήλων. Εναντίον των νέων που τώρα ξεκινούν τη ζωή τους. Το διακύβευμα είναι μεγάλο.  Οι αυξημένες αρμοδιότητες, για να το αναλύσουμε σχηματικά και να δούμε τους κινδύνους, και η παράλληλη δραματική μείωση της χρηματοδότησης από την κεντρική εξουσία., (οι επιχορηγήσεις από ΣΑ.ΤΑ για το 2014 είναι μειωμένες κατά 52% κι αυτό είναι τραγικό) έχουν στόχο την εκβιασμό για την αύξηση των τελών και την υπερχρέωση του Δήμου. Η υπερχρέωση οδηγεί είτε στην υπογραφή τοπικών συμφώνων, είτε στην εκβίαση παραχώρησης υπηρεσιών (ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα) και δημοτικών πόρων (βουνό, δάσος, καλλιεργήσιμη γη, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε ιδιώτες, ή ακόμα χειρότερα σε σύσταση Οικονομικών Ζωνών………

Επομένως για μας είναι ανάγκη να συνταχθούμε σε ένα Πρόγραμμα Τοπικής Άμυνας κατ΄ αρχήν  και Ανάπτυξης συνάμα με όσο το δυνατόν περισσότερους ίδιους πόρους και με τη συνεργασία όλων των πολιτών και των φορέων του τόπου για να αντισταθούμε και να ανατάξουμε τη ζοφερή πραγματικότητα και ό, τι άλλο προοιωνίζεται εναντίον μας.

 

Αυτή τη φιλοσοφία για μας δεν μπορεί να την υπηρετήσει ένα Δημαρχοκεντρικό, πελατειακό και ψηφοθηρικό σύστημα. Το σύστημα δηλ. που εξυπηρέτησε το λερναίο φαινόμενο της διαφθοράς και της ιδιοτέλειας και σε επίπεδο Δήμων.

 

Στόχος δικός μας είναι η Διεύρυνση της Δημοκρατίας . Η διαχείριση των κοινών προς όφελος των  πολλών και η πρόοδος του τόπου αφενός και αφετέρου το άνοιγμα του ορίζοντα των πολιτών σε νέους δρόμους, νέες πρακτικές. Υπέρ του συμμετοχικού προϋπολογισμού στο Δήμο,  θα προσανατολιστούμε σε μια αμφίδρομη σχέση με τον πολίτη για την οριοθέτηση των αναγκών και την προβολή των προτεραιοτήτων. Έχουμε επίσης την αμετακίνητη άποψη πως αποφάσεις που έχουν σχέση με εκτεταμένη παραχώρηση γης και εκμετάλλευση δημόσιου πλούτου δεν μπορούν να παίρνονται από οποιαδήποτε δημοτική αρχή και να προκύψει, δίχως να ρωτηθούν οι πολίτες μέσα από δημοψηφίσματα, ακόμα κι αν η κεντρική εξουσία δεν τα έχει νομιμοποιήσει πλήρως, όπως έχει γίνει στην Ε.Ε. την οποία διαρκώς και επικαλείται για το κάθε τι.

 

 Εμείς μέσα από τη διεύρυνση της Δημοκρατίας στο Δήμο, και απέναντι στην αυθαιρεσία της κεντρικής διοίκησης,  προτάσσουμε ένα Δήμο κινηματικό που θα προστατεύει τον πολίτη από ανάλγητες αποφάσεις, και  θα εκπαιδεύει στη  συνεχή διεκδίκηση. Στην παρούσα κρίση που δεν είναι οικονομική μόνο, αλλά  κρίση αξιών, και κοινωνικής κατάρρευσης δεν μπορούμε παρά να πορευτούμε με ένα σύνθημα: Κανένας συμπολίτης μόνος του. Κανένας  συμπολίτης δίχως ρεύμα, νερό φαρμακευτική περίθαλψη. Η προστασία με κάθε μέσο, Νομικό και Κινηματικό, του Νοσοκομείου και των δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Η Νομική Κάλυψη κάθε πολίτη που δοκιμάζεται από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δάνεια, εφορία, ΔΕΗ, είναι καθήκον. Οι παράλληλες κοινωνικές δομές υγείας και αλληλεγγύης είναι βασικά προτάγματα για μας. 

 

Επείγει για το Δήμο μας να αντιληφθούμε τον πολιτισμό και την παράδοση ως το σύνολο της δημόσιας επικοινωνίας μεταξύ των μελών μιας κοινότητας. Χρειαζόμαστε να κατανοήσουμε ότι ο πολιτισμός, πρώτα απ΄ όλα, έχει σχέση με την καθημερινότητά μας και με το πώς βιώνουμε αυτή την καθημερινότητα σε σχέση με τους άλλους και με την πόλη. Ο πολιτισμός δεν είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε φορά και η ανάγκη των ανθρώπων να εκφραστούν. Είναι κάτι πέρα και πάνω απ΄ αυτό. Διαμορφώνει ήθη, έθιμα, αξίες, μας συνδέει με το δημόσιο παρελθόν και την παράδοση και δημιουργεί προϋποθέσεις εξέλιξης και προόδου. Γι' αυτό δεν πρέπει οι εκφάνσεις του, σε όλο το φάσμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων να αποτελούν ξεκομμένες πράξεις από το ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι, ούτε να έχουν σκοπό την ιδιοτέλεια, αλλά να πηγάζουν μέσα από την ανάγκη της ίδιας της κοινωνίας να αναπτυχθεί και να παιδευτεί. Επειδή ο πολιτισμός ενώνει, δημιουργεί κοινωνικές σχέσεις, ανατροφοδοτεί ιδέες, αναδεικνύει τα καλύτερα συναισθήματα του ανθρώπου και ενεργοποιεί όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους. Είναι μια ασπίδα στον εκφασισμό της κοινωνίας σε περιόδους κρίσεις. 

 

Πιστεύουμε βαθιά πως αν υπάρχει κάτι νέο σ΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι οι δικές μας ιδέες και η αποφασιστικότητά μας για έναν Δήμο ανάχωμα στις επιθέσεις που δέχεται ο πολίτης από το κράτος και το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι εκλογές για την ανάδειξη της Δημοτικής Αρχής είναι πολιτικές. Με ευχολόγια και προσωπικότητες και μεσσίες, με εξωτερικά στηρίγματα που λιβανίζουν το καθεστώς των μνημονίων και τους πράκτορές του, δεν λύνονται τα προβλήματα του τόπου. Αυτά που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και ο τόπος μας είναι πρωτόγνωρα και δε λύνονται με επικλήσεις προς εκείνους που έχουν την ευθύνη της καταστροφής.  Λύνονται μόνο με τη συστράτευση όλων των πολιτών και την ανάληψη της ευθύνης σε μια άλλη πολιτική κατεύθυνση.

 

Το δικό μας πρόγραμμα που σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση. Eκτός από τις βασικές και αδιαπραγμάτευτες αρχές της Διεύρυνσης της  Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Αντίστασης στις κεντρικές επιλογές, περιλαμβάνει μια σειρά επεξεργασμένες προτάσεις για τη ανάπτυξη και τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου  μας. 

Για μας είναι άμεση ανάγκη μέσα από καινοτόμες δράσεις να κατοχυρώσει η πόλη για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ένα ισχυρό όνομα έξω από τα όριά της και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, τους φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα μέσα από την επαφή μας με τους φορείς όλης της περιοχής μελετάμε ιδέες και  δυνατότητες στην κατεύθυνση της  εξοικονόμησης ιδίων πόρων και στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων με ήπιας μορφής και μικρής κλίμακας έργα, βελτίωσης και διευκόλυνσης της αγροτικής μας οικονομίας και κτηνοτροφίας, ανάπτυξης και διευκόλυνσης της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, ανάπτυξης του Τουρισμού. Η προστασία του περιβάλλοντος για μας είναι θέμα πρώτης ανάγκης, όπως και η βελτίωση της εικόνας της πόλης, έτσι ώστε να γίνει ελκυστική και για μας και για τον επισκέπτη. 

Θέλουμε να σώσουμε ό, τι με πολύ κόπο αποκτήθηκε ως τώρα. 

Ζούμε σε έναν τόπο όμορφο και θέλουμε να τον αγαπήσουμε και να τον αναδείξουμε. Θέλουμε μια διαχείριση των κοινών με εντιμότητα και διαφάνεια και συγχρόνως ένα σχέδιο που θα ανοίγει τον ορίζοντα του τόπου μας και θα δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον του.

Εμείς, η «Κοινωνία Πολιτών»

Διεκδικούμε πρώτ΄ απ΄ όλα το δικαίωμα μας να αποφασίζουμε για την πόλη μας.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε να έχουν πρόσβαση οι συμπολίτες μας σε όλα τα κοινωνικά αγαθά. 

Διεκδικούμε τη χρηστή διαχείριση των πόρων του Δήμου μας και την  παραγωγική ανασυγκρότηση όλης της περιοχής υπέρ των πολλών.

Διεκδικούμε έναν δήμο αλληλέγγυο, συμμετοχικό, δημοκρατικό που θα προσβλέπει στις ανάγκες όλων των δημοτών και θα αφήνει χώρο και πεδίο συμμετοχής και δράσης στη νέα γενιά. 

Οραματιζόμαστε και διεκδικούμε έναν κοινωνικό και αλληλέγγυο οικονομικό σχεδιασμό, με την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας, για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες αντιστάσεις και ανατροπές απέναντι στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο και τις κυβερνητικές επιλογές.

Διεκδικούμε έναν τόπο δικό μας. 

Και σ΄αυτή τη διεκδίκηση ζητούμε απ΄ όλους τους πολίτες να συμπορευθούν μαζί μας και να συμπορευθούν με πάθος και εγρήγορση. Γιατί δε μένει άλλος καιρός για σκεπτικισμούς. Είναι  ώρα να ενεργήσουμε. Η ώρα που θα πάρουμε οι πολίτες την τύχη του τόπου στα χέρια μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...