Στην αυτοδιοικητική ημερίδα της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α, «Ακίνητη περιουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση», η Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βέροιας Ιφιγένεια Βλαχογιάννη

Στην αυτοδιοικητική ημερίδα της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α, «Ακίνητη περιουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση», η Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βέροιας Ιφιγένεια Βλαχογιάννη

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους υποψήφιων Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και ιδιοκτητών ακινήτων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 28/09 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των γραφείων της ΠΟΜΙΔΑ η Αυτοδιοικητική Ημερίδα με θέμα «Ακίνητη περιουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α και της UIPI κ. Στράτος Παραδιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις ρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για τα θέματα των ακινήτων από τους Δήμους ύστερα από παρεμβάσεις της ΠΟΜΙΔΑ (μείωση αρχικά (1996) και απαλλαγή στη συνέχεια (2005) των κενών ακινήτων από δημοτικά τέλη, Διαγραφή όλων των αναδρομικών οφειλών δημοτικών φόρων και τελών μέχρι 31.12.2019 και καταβολή της διαφοράς σε 24 μήνες, Παραγραφή οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. στη δεκαετία κ.α.)

Ο κ. Παραδιάς πρόσθεσε ωστόσο ότι οι δήμοι κατά τη διάρκεια των ετών αύξησαν τις επιβαρύνσεις των πολιτών με αποτέλεσμα να έχουν πλέον σημαντική σχέση με την ακίνητη περιουσία επιβάλλοντας φόρους αλλά και διάφορες δεσμεύσεις στην ακίνητη περιουσία.

Αναφέρθηκε στα κύρια θεσμικά ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία και σχετίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι:

•Οι πολυετείς πολεοδομικές & ρυμοτομικές δεσμεύσεις ακινήτων από Ο.Τ.Α.

•Η διάσωση και ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων και ιστορικών μνημείων.

•Τα υφιστάμενα και αναγκαία προγράμματα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των κτιρίων και ιδιαίτερα των κατοικιών.

•Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και προσφυγές των Ο.Τ.Α. (2022).

•Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για περιέλευση στους οικείους Δήμους των αδήλωτων στο Κτηματολόγιο και «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων, αντί στο απρόσωπο Δημόσιο, για την καλύτερη αξιοποίησή τους και για τη δημιουργία δημοτικής «κοινωνικής κατοικίας».

Τα οικονομικά αιτήματα που θέτει η ΠΟΜΙΔΑ προς τις δημοτικές αρχές είναι:

•Μείωση δημοτικών τελών όπου αυτό είναι εφικτό και επιβεβλημένο.

•Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού στα κενά ακίνητα όταν διακόπτεται η ηλεκτροδότησή τους.

•Επαναλειτουργία της Πλατφόρμας Δήλωσης εμβαδών ακινήτων της ΚΕΔΕ.

•Παραγραφή παλαιών οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. στην πενταετία.

•Κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Κατά τις παρεμβάσεις τους:

-Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ευχαρίστησε την ΠΟΜΙΔΑ γιατί υπήρξε θεσμικός σύμβουλος του Δήμου την προηγούμενη 4ετία. Αναφέρθηκε στη ρύθμιση για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ που έκανε ο Δήμος Αθηναίων, καθώς και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ζητείται συγκράτηση των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες μέχρι 50 % (αντί 98 % που επιβλήθηκε), θέμα που παραμένει ανοιχτό. Για τα δημοτικά τέλη επεσήμανε την οριζόντια μείωση 5 % που έγινε πέρυσι ενώ ο προϋπολογισμός του 2024 περιλαμβάνει νέα μείωση 5 %. Σημείωσε το πρόγραμμα “Πρόσοψη” για την επιδότηση του κόστους αποκατάστασης των όψεων των ακινήτων της πρωτεύουσας. Αποκάλυψε δε ότι ο Δήμος ετοιμάζεται σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα για πράσινες στέγες μέσα στην πόλη.

Τέλος υπογράμμισε ότι αν το κράτος πληρώνει δημοτικά τέλη - όπως είναι δίκαιο - θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω τα τέλη για τους δημότες και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων

Με την συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης...

Στο 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων – με τίτλο...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην περιοχή της Πιερίων Βέροιας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην περιοχή της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου για τις γιορτές

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενίσχυση του Κοινωνικού...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πώς είναι η ζωή

Πώς είναι η ζωή

Τον περπάτησα,τον δρόμο μου, μέχρι εδώ.Και ίσως,να έχω...

Ποια είναι η ανώτερη ποιότητα ζωής;

Ποια είναι η ανώτερη ποιότητα ζωής;

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ. ΧαλκιάΕυτυχώς, φίλοι...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ!

του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ...

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΙ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ, ΦΕΡΗΣ, ΒΕΡΗΣ-ΦΕΡΩΝ, ΒΕΡΩΝ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ ΟΛΓΑΝΟΣ, ΑΡΑΠΙΤΣΑ (Μέρος 2)

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΙ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ, ΦΕΡΗΣ,...

Φωτό: Η μεγαλόπρεπη πέτρινη γέφυρα του Σταυρού ή του...

Το τελικό συνέδριο του έργου “Flood Protection” διοργάνωσε  στις Σέρρες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Το τελικό συνέδριο του έργου “Flood Protection” διοργάνωσε ...

            Το τελικό συνέδριο του έργου “Flood Protection”...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...