Τα πολιτικά δικαιώματα των συμπολιτών  της διασποράς  και η θέση τους  στην αναπτυξιακή  προοπτική του τόπου

Τα πολιτικά δικαιώματα των συμπολιτών της διασποράς και η θέση τους στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου

Γράφει ο Αναστάσιος

Βασιάδης

Με τον διάλογο που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, μεταξύ των θεσμικά κορυφαίων παραγόντων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων της Διασποράς, αναζωπυρώνεται ακόμα μια φορά η διαχρονική αναφορά στους συμπολίτες, που ζουν και δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες.

Αυτή η διαχρονική αναφορά συνδέεται με την γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του τόπου, για την οποία απαιτείται η συντονισμένη ενεργοποίηση και προσπάθεια ολόκληρου του στελεχιακού δυναμικού που διαθέτει γενικά η χώρα, αλλά και κάθε επιμέρους περιοχή.

Αυτό το αξίωμα επιβεβαιώνεται συνεχώς, καθώς πέραν από τις νομοθετικές διεργασίες με τις οποίες επιχειρείται να ξεπεραστούν οι διαχρονικές ασάφειες και να καλυφθούν τα οργανωτικά κενά, αποτελεί κοινή και αυτονόητη παραδοχή ότι τίποτα δεν προχωράει μόνο του και τα πάντα γίνονται με ανθρώπους. Καμιά διεργασία, κανένας μηχανισμός, καμία εξέλιξη δεν προωθείται αν δεν ενεργοποιηθεί ο παράγων «άνθρωπος» που αποτελεί τον κατευθυντήριο νου και την κινητήρια δύναμη σε κάθε προσπάθεια.

Ο τόπος έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει ανθρώπους με υψηλό επίπεδο γνώσης και τεκμηρίωσης, οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα στην απαιτούμενη γενική προσπάθεια, εφόσον υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός δράσεων και δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στον καθένα. Σημαντική και προβεβλημένη θέση στο ανθρώπινο αυτό δυναμικό κατέχουν οι απόδημοι συμπατριώτες μας.

Πρόκειται για τους συμπολίτες της διασποράς, οι οποίοι αναζητώντας νέες ευκαιρίες και καλύτερους όρους προσωπικής προόδου, βρίσκονται εγκατεστημένοι στην αλλοδαπή, όπου διαπρέπουν στον επιστημονικό, επιχειρηματικό, επαγγελματικό, αθλητικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό τομέα. Αυτοί οι εκλεκτοί συμπολίτες αποτελούν τους αυτόκλητους καλούς πρεσβευτές του τόπου, αφού δεν σταματούν ούτε στιγμή να διακηρύσσουν την καταγωγή τους και να διατηρούν ζωντανούς τους δεσμούς με την πατρίδα τους και την τοπική κοινωνία από την οποία προέρχονται.

Το γεγονός δε ότι με τους προσωπικούς τους αγώνες έχουν καταξιωθεί στις χώρες που δραστηριοποιούνται, αποτελεί ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο για την πατρίδα, το οποίο επιβάλλεται να αξιοποιηθεί προς όφελος της γενικότερης αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου.

Η γενικότερη κίνηση που καταγράφεται από τις Αρχές, τους Φορείς και τους Παράγοντες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της επακόλουθης ύφεσης, πρέπει να έχει συντεταγμένο και οργανωμένο το στελεχιακό δυναμικό του τόπου.

Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας επιβάλλεται να αποτελέσουν οι συμπολίτες της διασποράς, οι οποίοι συνεχώς διακηρύσσουν την πρόθεσή τους και την επιθυμία τους να ενεργοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό το οποίο απουσιάζει και χρειάζεται, είναι ο συγκεκριμένος κεντρικός σχεδιασμός βάσει του οποίου σε κάθε απόδημο συμπολίτη πρέπει να ανατεθεί συγκεκριμένος ρόλος και αποστολή.

Το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για τα πλήρη πολιτικά δικαιώματα των συμπολιτών της διασποράς, αποτελεί θετική εξέλιξη.

Αυτό όμως δεν επαρκεί καθώς οι προκλήσεις της εποχής μας είναι άμεσες και επιτακτικές. Πέραν της νομοθέτησης για τα πλήρη πολιτικά τους δικαιώματα που ασφαλώς θα αποτελέσει αυτονόητη εξέλιξη, οι συμπολίτες της διασποράς επιβάλλεται να συμμετάσχουν στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου με συγκεκριμένο σχεδιασμό και ρόλους.

Στην κοινή αναπτυξιακή προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Πολύ περισσότερο οι προβεβλημένοι και καταξιωμένοι συμπολίτες που διαπρέπουν σε άλλες χώρες

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Δευτέρα 29...

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...