ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Το θέμα των F-35 για την Ελλάδα έχει λήξει»

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Το θέμα των F-35 για την Ελλάδα έχει λήξει»

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι κανένας πολιτικός δεν θα θέσει ποτέ ζητήματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία της χώρας, ενώ για τη Συνθήκη της Λωζάνης είπε ότι «ζήτημα τροποποίησης δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Αποτελεί για εμάς ιερό, στέραιο νομικό θεμέλιο. Ζητήματα κυριαρχίας δεν ετέθησαν, ούτε πρόκειται ποτέ να τεθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Αναμένονται θετικές εξελίξεις για τα F-35 στην συνάντηση Μλίνκεν - Μητσοτάκη 

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματα που έχει. Κυριαρχία δεν θα συζητήσουμε ποτέ», τόνισε και πρόσθεσε ότι για τα ζητήματα αυτά δεν χωράει κομματική εκμετάλλευση.

Όσον αφορά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν το απόγευμα στα Χανιά, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις, σε ανοικτά ζητήματα ενεργειακή και την αμυντική συνεργασία, ενώ θα τεθεί και το θέμα των F-35 για το οποίο είπε ότι «νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

Για τα F-35

«Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Απαιτούμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας – Κανένας εξοπλισμός να μη χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας»

«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» τόνισε σε άλλο σημείο.

Και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνουμε ότι δεν καθορίζουμε πώς η αμερικανική διπλωματία αποδίδει την αμυντική συνδρομή της και σε άλλες χώρες, αυτό που απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συμμαχίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας. Κανένας εξοπλισμός να μη χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας».

Για το θέμα που ανέκυψε σχετικά με το εάν έγινε πρόταση στον Στέφανο Κασσελάκη από τον πρωθυπουργό να αναλάβει υπουργείο το 2019 απάντησε: «Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Κατηγορηματικά διαψεύστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον κ. Διαματάρη».

«Μια τέτοια απόπειρα θα μου έκανε τεράστια εντύπωση, δεν είναι όλοι συμβατοί με όλους. Ο πρωθυπουργός επιλέγει για υπουργούς ανθρώπους με συγκεκριμένα υφολογικά χαρακτηριστικά που επενδύουν στον ορθό λόγο. Απλώς υπάρχει απόπειρα εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην πολιτική επιφάνεια. Δεν υπάρχει καμία πολιτική σύμπτωση μεταξύ των δύο ανδρών» πρόσθεσε.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι πλέον συζητάμε με την Τουρκία και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε ειρήνη. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια με την Τουρκία, η οποία όμως αποδεικνύεται εμπράκτως και διαρκώς.

«Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατανόησης χωρίς εντάσεις και κρίσεις. Θέλουμε οι διαφωνίες που υπάρχουν να μην προκαλούν εντάσεις. Το όραμά μας, το δικό μου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια ισχυρή Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αυτό θέλω να αφήσω πίσω μου».

«Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατανόησης με την Τουρκία χωρίς εντάσεις και κρίσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν τίθεται σε ζήτημα κυριαρχίας των νησιών, «οι νησιώτες μας να νιώθουν ασφάλεια και ειδικά οι ακρίτες. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, είμαστε ανεκτικοί, δεν είμαστε εχθροπαθείς».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και ερωτηθείς για τη Χάγη ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Από την Τουρκία δεν μας έχει τεθεί ζητημα κυριαρχίας, ακούω για αποστρατιωτικοποίηση και γκρίζες ζώνες, αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ -και ρητά και κατηγορηματικά δεν θα το επέτρεπα να τεθεί. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο καθένας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματα που έχει. Κυριαρχία δεν θα συζητήσουμε ποτέ».

«Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι ζήτημα διαπραγματεύσεων που θα μπορούσε να να απολήξει στη Χάγη ή στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας του Αμβούργου. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι, θα έρθει στο μέλλον. Προχωράμε βήμα βήμα, δεν θα κανουμε άλματα, θα προχωραμε κάθε φορά αποδεικνύοντας την ειλικρίνεια» σημείωσε.

«Με υψηλό συμβολισμό η επίσκεψη Μπλίνκεν»

Για την επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά είπε ότι πρόκειται για σημαντική ημέρα για την ελληνική διπλωματία , καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι μια σημαντική προσωπικότητα που καθορίζει την εξωτερική πολιτική.

Ο υψηλός συμβολισμός της επίσκεψης, είπε, είναι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μορεί να είναι σχετικά μικρή χώρα, αλλά έχει μεγάλο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής που κατέκτησε με μια πολιτική αρχών. Καταφέραμε και μιλάμε με όλους τους περιφερειακούς παίκτες, μας σέβονται όλοι, είμαστε αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης. Η Ελλάδα δεν κάνει εξωτερική πολιτική απόκρυφη και σκοτεινή γι’ αυτό και ανακοινώνουμε τις αρχές μας και ενημερώνουμε τα κόμματα».

Μέση ανατολή 

Συμπλήρωσε ότι η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική καθώς στην ευρύτερη γειτονιά βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι με σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης των εχθροπραξιών, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

«Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων που θα καταλάβει κι άλλες περιοχές, και ιδίως το βόρειο Ισραήλ και τον Λίβανο. Η Ελλάδα στο κομμάτι της Μέσης Ανατολής έχει ενεργό ρόλο, συνομιλούμε καθημερινά με τους εμπλεκόμενους και με περιφεριακούς παίκτες. Θα βρεθώ το επόμενο διάστημα στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, θα δω και τους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς είπε: «Η Ελλάδα από την πρώτη μέρα τήρησε στάση αρχής καταδικάζοντας οποιασδήποτε περίπτωση επιθετικότητας, αλλά από την άλλη απαιτούμε τον σεβασμό των ανθρωπιστικών αξιών στο πεδίο των εμπόλεμων συρράξεων, γι’ αυτό και σήμερα μιλάμε όλους».

Η Ελλάδα θα έχει καθοριστικό ρόλο τόσο στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και στις μελλοντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε.

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα έρθει η νέα εθνική στρατηγική για τον απόδημο ελληνισμό «με στόχο να αναπτύξουμε σειρά δράσεων και να προσεγγίσουμε καλύτερα τον απόδημο ελληνισμό και να τον φέρουμε πιο κοντά στην μητρόπολη».

https://www.dnews.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/455899/giorgos-gerapetritis-to-thema-ton-f-35-gia-tin-ellada-exei-liksei

Πηγή

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Διεθνές Συνέδριο της ΕΣΕΕ,  Future of Retail ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: «Δράση» κι όχι «στασιμότητα» - Η μετάβαση στο μέλλον δεν μπορεί να περιμένει

Στο Διεθνές Συνέδριο της ΕΣΕΕ, Future of Retail ΓΙΩΡΓΟΣ...

Για τον διευρυμένο, διεθνή χαρακτήρα του πρόσφατου...

ΚΕΔΕ προς Υπουργείο Περιβάλλοντος:  Να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών με τη χρήση “bonus” του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

ΚΕΔΕ προς Υπουργείο Περιβάλλοντος: Να ανασταλεί η...

Πολλαπλές αναταράξεις έχει προκαλέσει σε όλη την χώρα...

Με καθυστέρηση λόγω αλλαγών, άνοιξε χθες η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων, έως τις 26 Ιουλίου -Αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή δήλωσης για πολλούς πολίτες και πληρωμή φόρου σε 8 δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2025

Με καθυστέρηση λόγω αλλαγών, άνοιξε χθες η πλατφόρμα...

Άνοιξε από χθες 25 Απριλίου 2024, η πλατφόρμα υποβολής των...

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS -...

Από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία: “Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η Κεντρική Μακεδονία στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή...

Ομιλία στο συνέδριο “Κλιματικά Ουδέτερη, Ανθεκτική...

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των Σπαρτιατών  Τριάντα ένα κόμματα και συνασπισμοί από τα συνολικά 46, οδεύουν προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου – Ποιοι μένουν εκτός

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των...

Τελικά, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που...

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...