ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Το θέμα των F-35 για την Ελλάδα έχει λήξει»

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Το θέμα των F-35 για την Ελλάδα έχει λήξει»

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι κανένας πολιτικός δεν θα θέσει ποτέ ζητήματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία της χώρας, ενώ για τη Συνθήκη της Λωζάνης είπε ότι «ζήτημα τροποποίησης δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Αποτελεί για εμάς ιερό, στέραιο νομικό θεμέλιο. Ζητήματα κυριαρχίας δεν ετέθησαν, ούτε πρόκειται ποτέ να τεθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Αναμένονται θετικές εξελίξεις για τα F-35 στην συνάντηση Μλίνκεν - Μητσοτάκη 

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματα που έχει. Κυριαρχία δεν θα συζητήσουμε ποτέ», τόνισε και πρόσθεσε ότι για τα ζητήματα αυτά δεν χωράει κομματική εκμετάλλευση.

Όσον αφορά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν το απόγευμα στα Χανιά, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις, σε ανοικτά ζητήματα ενεργειακή και την αμυντική συνεργασία, ενώ θα τεθεί και το θέμα των F-35 για το οποίο είπε ότι «νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

Για τα F-35

«Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Απαιτούμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας – Κανένας εξοπλισμός να μη χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας»

«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» τόνισε σε άλλο σημείο.

Και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνουμε ότι δεν καθορίζουμε πώς η αμερικανική διπλωματία αποδίδει την αμυντική συνδρομή της και σε άλλες χώρες, αυτό που απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συμμαχίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας. Κανένας εξοπλισμός να μη χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας».

Για το θέμα που ανέκυψε σχετικά με το εάν έγινε πρόταση στον Στέφανο Κασσελάκη από τον πρωθυπουργό να αναλάβει υπουργείο το 2019 απάντησε: «Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Κατηγορηματικά διαψεύστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον κ. Διαματάρη».

«Μια τέτοια απόπειρα θα μου έκανε τεράστια εντύπωση, δεν είναι όλοι συμβατοί με όλους. Ο πρωθυπουργός επιλέγει για υπουργούς ανθρώπους με συγκεκριμένα υφολογικά χαρακτηριστικά που επενδύουν στον ορθό λόγο. Απλώς υπάρχει απόπειρα εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην πολιτική επιφάνεια. Δεν υπάρχει καμία πολιτική σύμπτωση μεταξύ των δύο ανδρών» πρόσθεσε.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι πλέον συζητάμε με την Τουρκία και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε ειρήνη. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια με την Τουρκία, η οποία όμως αποδεικνύεται εμπράκτως και διαρκώς.

«Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατανόησης χωρίς εντάσεις και κρίσεις. Θέλουμε οι διαφωνίες που υπάρχουν να μην προκαλούν εντάσεις. Το όραμά μας, το δικό μου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια ισχυρή Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αυτό θέλω να αφήσω πίσω μου».

«Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατανόησης με την Τουρκία χωρίς εντάσεις και κρίσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν τίθεται σε ζήτημα κυριαρχίας των νησιών, «οι νησιώτες μας να νιώθουν ασφάλεια και ειδικά οι ακρίτες. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, είμαστε ανεκτικοί, δεν είμαστε εχθροπαθείς».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και ερωτηθείς για τη Χάγη ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Από την Τουρκία δεν μας έχει τεθεί ζητημα κυριαρχίας, ακούω για αποστρατιωτικοποίηση και γκρίζες ζώνες, αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ -και ρητά και κατηγορηματικά δεν θα το επέτρεπα να τεθεί. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο καθένας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματα που έχει. Κυριαρχία δεν θα συζητήσουμε ποτέ».

«Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι ζήτημα διαπραγματεύσεων που θα μπορούσε να να απολήξει στη Χάγη ή στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας του Αμβούργου. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι, θα έρθει στο μέλλον. Προχωράμε βήμα βήμα, δεν θα κανουμε άλματα, θα προχωραμε κάθε φορά αποδεικνύοντας την ειλικρίνεια» σημείωσε.

«Με υψηλό συμβολισμό η επίσκεψη Μπλίνκεν»

Για την επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά είπε ότι πρόκειται για σημαντική ημέρα για την ελληνική διπλωματία , καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι μια σημαντική προσωπικότητα που καθορίζει την εξωτερική πολιτική.

Ο υψηλός συμβολισμός της επίσκεψης, είπε, είναι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μορεί να είναι σχετικά μικρή χώρα, αλλά έχει μεγάλο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής που κατέκτησε με μια πολιτική αρχών. Καταφέραμε και μιλάμε με όλους τους περιφερειακούς παίκτες, μας σέβονται όλοι, είμαστε αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης. Η Ελλάδα δεν κάνει εξωτερική πολιτική απόκρυφη και σκοτεινή γι’ αυτό και ανακοινώνουμε τις αρχές μας και ενημερώνουμε τα κόμματα».

Μέση ανατολή 

Συμπλήρωσε ότι η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική καθώς στην ευρύτερη γειτονιά βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι με σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης των εχθροπραξιών, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

«Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων που θα καταλάβει κι άλλες περιοχές, και ιδίως το βόρειο Ισραήλ και τον Λίβανο. Η Ελλάδα στο κομμάτι της Μέσης Ανατολής έχει ενεργό ρόλο, συνομιλούμε καθημερινά με τους εμπλεκόμενους και με περιφεριακούς παίκτες. Θα βρεθώ το επόμενο διάστημα στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, θα δω και τους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς είπε: «Η Ελλάδα από την πρώτη μέρα τήρησε στάση αρχής καταδικάζοντας οποιασδήποτε περίπτωση επιθετικότητας, αλλά από την άλλη απαιτούμε τον σεβασμό των ανθρωπιστικών αξιών στο πεδίο των εμπόλεμων συρράξεων, γι’ αυτό και σήμερα μιλάμε όλους».

Η Ελλάδα θα έχει καθοριστικό ρόλο τόσο στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και στις μελλοντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε.

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα έρθει η νέα εθνική στρατηγική για τον απόδημο ελληνισμό «με στόχο να αναπτύξουμε σειρά δράσεων και να προσεγγίσουμε καλύτερα τον απόδημο ελληνισμό και να τον φέρουμε πιο κοντά στην μητρόπολη».

https://www.dnews.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/455899/giorgos-gerapetritis-to-thema-ton-f-35-gia-tin-ellada-exei-liksei

Πηγή

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακοινώθηκαν χθες οι αλλαγές στην Κυβέρνηση Μ. Σχοινάς, Ε. Τουρνάς και Μ. Λαζαρίδης στη νέα σύνθεση, μετά την παραίτηση Τσιάρα, Κεφαλογιάννη και  Βαρτζόπουλου -Εξελίξεις πυροδοτούν οι δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανακοινώθηκαν χθες οι αλλαγές στην Κυβέρνηση Μ....

Την νέα σύνθεση της κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες ο...

Την άρση ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία -Ποια ονόματα περιλαμβάνει η δικογραφία  -Π. Μαρινάκης: Η ανακοίνωση συνιστά μια σοβαρή εξέλιξη

Την άρση ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών για τις...

Την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών ζητά από...

Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων:   Έντονη διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό των Περιφερειακών ΜΜΕ από την κάλυψη της δίκης των Τεμπών

Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων: ...

Ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων...

Αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου 2026 η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίου μέσω Τραπεζών -Υποδείξεις την ΠΟΜΙΔΑ για αναγκαίες ρυθμίσεις και εξαιρέσεις

Αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου 2026 η υποχρεωτική...

Με καθυστέρηση έξι (τουλάχιστον) μηνών θα καταστεί...

Από 2 Απριλίου η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Από 2 Απριλίου η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και...

Από την Πέμπτη 2 Απριλίου θα ξεκινήσει η προπληρωμή της...

Πέθανε η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρινέλλα σε ηλικία 87 ετών

Πέθανε η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρινέλλα σε...

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η μεγάλη...

Πανελλαδική έρευνα της Opinion Poll για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Τι λένε οι πολίτες για τη λειτουργία και τις επιδόσεις των Δήμων -Κυκλοφοριακό, πάρκινγκ, καθαριότητα και κατάσταση οδικού δικτύου, τα μεγάλα προβλήματα

Πανελλαδική έρευνα της Opinion Poll για την Τοπική...

Τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις απόψεις των πολιτών...

Η Lidl Ελλάς και το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) ενώνουν τις δυνάμεις τους αυτό το Πάσχα για την εκπλήρωση ευχών παιδιών που νοσούν από πολύ σοβαρές ασθένειες

Η Lidl Ελλάς και το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) ενώνουν...

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η εταιρεία συνεχίζει να...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...