Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας Παλιά Μητρόπολη, Παλιά Δικαστήρια, Δημοτικό Στάδιο Βέροιας, Παιδική χαρά ΑμεΑ και αποχετευτικό Βεργίνας, μεταξύ των προ ημερησίας, θεμάτων

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας Παλιά Μητρόπολη, Παλιά Δικαστήρια, Δημοτικό Στάδιο Βέροιας, Παιδική χαρά ΑμεΑ και αποχετευτικό Βεργίνας, μεταξύ των προ ημερησίας, θεμάτων

Με την μειωμένη χρηματοδότηση των δήμων από την πλευρά της Πολιτείας, ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βογιαζίδης στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. «Τα χρήματα που δίνονται από την ΚΑΠ δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία, καλώς δόθηκε η αύξηση αλλά η πολιτεία καλό είναι μαζί με τις αυξήσεις να δίνει στους δήμους και τα λεφτά της μισθοδοσίας». Το ίδιο είπε και για την «ατυχή εφεύρεση» του τέλους ταφής «που στερεί από τους δήμους χρήματα με τα οποία θα έκαναν άλλα πράγματα. Θα μπορούσε να είναι ένα συμβολικό ποσό,  η επόμενη διοίκηση της ΚΕΔΕ, όποια κι αν είναι, ελπίζουμε να πιέσει για να πάψουν πλέον τέτοια φαινόμενα».

Ως θετικό, εκτίμησε την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 20% στο 5% τελικά, κατόπιν πιέσεων από τους δήμους.

Παλαιά Μητρόπολη

Προ ημερήσιας διάταξης ο Κώστας Παλουκίδης επανέφερε το θέμα της παλιάς Μητρόπολη που απασχολεί την πόλη και πολλούς πολίτες τον τελευταίο καιρό, με τα κτίσματα που γίνονται και εφάπτονται του μνημείου, ενημέρωσε για την σύσταση μιας επιτροπής πολιτών, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, που σε δυο εβδομάδες θα βγάλει συμπεράσματα για τα κτίσματα και εκτίμησε ότι ο δήμος θα έπρεπε να σταματήσει τις εργασίες αφού υπάρχει έντονος προβληματισμός. «Όλοι μαζί θα έπρεπε να φροντίσουμε να αποδώσουμε το μνημείο όπως πρέπει», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στον Τριπόταμο: «Χαίρομαι που η λέξη φράγμα άρχισε να ακούγεται στο δημοτικό συμβούλιο», είπε τονίζοντας ότι ο ίδιος το είχε πρωτοπεί πριν από καιρό.  Ο δήμαρχος απάντησε ότι το «φράγμα» πρωτακούστηκε από το ΔΙΠΕΧΩ Κεντρικής Μακεδονίας εδώ και 3 χρόνια, όταν σταμάτησε η μελέτη, ως μοναδική λύση στον Τριπόταμο. «Είναι αστείο αυτό που ακούμε σήμερα εδώ, πήγαμε στον Μπίλια και μας είπε πως από τα 4 εκατ. που ζητήσαμε, μπορούσε να μας διαθέσει μόνο 400.000 ευρώ. Κι αυτά ειπώθηκαν εδώ μέσα…»

 Για την παλιά Μητρόπολη απάντησε: «Κι εμείς την ίδια άποψη έχουμε αλλά οφείλουμε να τηρούμε την νομοθεσία και η πολεοδομία απάντησε όπως απάντησε».

Ιδιωτικά ΑΕΙ και παλιά Δικαστήρια

Ο Θεόφιλος Κορωνάς ζήτησε τη θέση του δήμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτη για τη Βέροια. «Είμαι υπέρ της ενίσχυσης των δημοσίων ΑΕΙ, όμως μπορεί να πιέσει η ΚΕΔΕ και να μπουν κάποιες δικλείδες (όπως χιλιομετρικές αποστάσεις) κάτι που θα ήταν θετικό για την Βέροια».

Ρώτησε επίσης πότε θα παραδοθεί η μελέτη για τα πρώην δικαστήρια της πλατείας Ωρολογίου, ποιος την κάνει και πρότεινε να γίνει τροποποίηση ιδιωτικού συμφωνητικού, να επεκταθεί ο χρόνος παραχώρησης από τα 25 στα 50 χρόνια και να προβλεφθεί η λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων, πχ με το τμήμα Θεολογίας για τον Απόστολο Παύλο.

«Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εάν μας γίνει πρόταση σαφώς θα απαντήσουμε, για τα κτίρια ξέρετε ποια υπάρχουν» απάντησε ο δήμαρχος. Για τα δικαστήρια, ο κ. Βοργιαζίδης ενημέρωσε ότι «στο τέλος Δεκεμβρίου έγινε απευθείας ανάθεση μελέτης, με 17.000 ευρώ που είναι ιδιαίτερα καλό νούμερο για το δήμο, ώστε να παραδοθεί ότι χρειάζεται για να συνεχίσουμε. Είχαμε πει ότι θέλουμε να πάει εκεί το Τμήμα Τουρισμού, το Μουσείο Εκπαίδευσης Χρήστου Τσολάκη και το αρχείο Μουτσιόπουλου. Όμως είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε και σήμερα ακόμα, αν υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που θα δώσουν κάτι καλύτερο από τις υπάρχουσες».

Παιδική χαρά ΑμεΑ

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας, χαιρέτησε τον αγώνα των αγροτών να σώσουν το εισόδημα και την αξιοπρέπειά τους καθώς και τους μαζικούς αγώνας μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών που κατεβαίνουν στους δρόμους αντιδρώντας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μεταφέροντας την αγωνία γονιών, ρώτησε τι γίνεται με την παιδική χαρά των ΑμεΑ, «που στερούνται τα παιδιά και οι οικογένειες από την πολιτική που ακολουθείται από την Πολιτεία, επιρρίπτοντας ευθύνες  και στους δήμους που αποδέχονται αυτή την κατάσταση. «Είναι άμεση ανάγκη μέτρων χρηματοδότησης των δήμων για να καλύπτουν ανάγκες ΑμεΑ, όπως είναι η παιδική χαρά που έπρεπε να είχε γίνει χθες», τόνισε.

Στο ίδιο θέμα που όπως είπε «εκκρεμεί, με άγνωστο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης», αναφέρθηκε και η κα Πολυξένη Ντάνγκα, καταλογίζοντας ευθύνες στον δήμο για την παιδική χαρά στο Εργωχώρι. Ρώτησε εάν υπάρχουν ακόμα τα χρήματα (250.000€), ποιος είναι ο εργολάβος, αν μπορεί να αλλάξει η χωροθεσία και να γίνει στη Βέροια και αν μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν την ημέρα έναρξη της λειτουργίας της.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, ενημέρωσε ότι  οι διαγωνιστικές διαδικασίες καθυστέρησαν το έργο και δεν φταίει ο δήμος σε αυτό. «Όταν ήρθε η ώρα της χωροθέτησης με τις προϋποθέσεις, μίλησα με όλους τους εκπροσώπους φορέων ΑμεΑ και καταλήξαμε μαζί στο χώρο. Υπήρξε χρηματοδότηση, οι διαδικασίες ξεκίνησαν άμεσα, υπήρξαν όμως άγονοι διαγωνισμοί, αλλάξαμε διακήρυξη και χωρίσαμε ένα-ένα τα όργανα. Σήμερα είναι στο στάδιο του ελέγχου και της υπογραφής σύμβασης και τον Ιούνιο πρέπει να παραδοθεί. Τα χρήματα δεν αφορούν μόνο στην παιδική χαρά ΑμεΑ, αλλά και για σχετικά όργανα, σε άλλα σημεία του δήμου.

Δημοτικό Στάδιο Βέροιας

Ο Αριστείδης Βενιόπουλος ρώτησε πότε θα ξαναγίνουν παιχνίδια με κόσμο στο δημοτικό στάδιο της Βέροιας, πότε θα βγει η άδεια και πότε θα λυθεί το πρόβλημα. Ο αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης, είπε ότι μετά το πρόβλημα με το γήπεδο Καλατράβα, όλα τα γήπεδα έπρεπε να μπουν σε διαδικασίες ελέγχου στατικής επάρκειας, ενώ ο κ. Δέλλας, πρ. πρόεδρος του ΚΑΠΑ, πρόσθεσε ότι ξοδεύτηκαν πολλές ώρες για την αναζήτηση στοιχείων και εγγράφων, ώστε βήμα-βήμα να καταφέρουν σήμερα να φέρουν σε πέρας την διαδικασία και να λειτουργήσει  το γήπεδο με θεατές,κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Στην ίδια κατεύθυνση και ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Μιχάλης Τζαφερόπουλος που πρόσθεσε οτι έχει γίνει μία ενδελεχής εργασία και συνεχίζεται η προσπάθεια, συγκεντρώθηκαν τα έγγραφα στατιστικής επάρκειας των στεγάστρων και το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Αγροτικές κινητοποιήσεις

Στα προβλήματα των αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους αυτές τις ημέρες, αναφέρθηκε ο Χρήστος Βοργιάδης, λέγοντας ότι η πολιτεία είναι θεατής μπροστά στις καταστροφές της αγροτικής παραγωγής και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν. Εκτίμησε ότι θα είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση στην Agrotica της Θεσσαλονίκης, με 300 τρακτέρ μέσα στη πόλη, που θα παραμείνουν για τέσσερις ημέρες.

Αποχέτευση της Βεργίνας

Για την κατάσταση στους δρόμους της Βεργίνας όπου συνεχίζεται το έργο της αποχέτευσης και τα προβλήματα που δημιουργεί σε κατοίκους και επισκέπτες, έκανε λόγο ο Γιώργος Μαλούτας προτείνοντας στον εργολάβο να κάνει ένα σκούπισμα και να καθαρίσει τους δρόμους που είναι γεμάτοι χοντρό χαλίκι. «Βρισκόμαστε στο τελείωμα του αποχετευτικού στη Βεργίνα, έγινε ήδη τον 90% του έργου και θα ακολουθήσει ασφαλτόστρωση», απάντησε ο κ. Διαμάντης, ενώ ο κ. Λαζαρίδης σχολίασε ότι «αυτή την ώρα μετά από δεκαετίες κατασκευάζεται ένα μεγάλο έργο αποχέτευσης, 10 εκατομμυρίων ευρώ, με βιολογικό που βάζει τέλος στους βόθρους και θέλει μία μικρή υπομονή, καθώς σε λίγους μήνες θα κλείσουν αυτά τα θέματα».

Βιολογικός στον Άγιο Γεώργιο

Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην χθεσινή υπογραφή σύμβασης για το έργο του βιολογικού στον Άγιο Γεώργιο και ρώτησε «γιατί δεν εφαρμόζεται και εκεί η ίδια μέθοδος της Βέροιας, αφού είναι τόσο καλή». Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ απάντησε ότι πληθυσμιακά δεν έχουν καμία σχέση και πρόκειται για μία μέθοδο πιο σύγχρονη που συνιστάται για μικρούς οικισμούς.

Αποχή νέων από τα κοινά

Η κα Πετρούλα Παπαδίνα αναφέρθηκε στην απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες και κυρίως από τους νέους ανθρώπους που απέχουν από τα κοινά και τις δημοτικές διαδικασίες και πρότεινε «ανοιχτές συνελεύσεις σε κοινότητες, φωνή σε όλους, δημόσια απολογισμό και συναντήσεις με κατοίκους όλων των κοινοτήτων».

«Ο δήμος έχει ήδη  θεσπίσει τα δημοτικά συμβούλια Παίδων και Εφήβων με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, για να βάλει τη νεολαία στα κοινά, όταν όμως τελειώνει το σχολείο αυτά ξεχνιούνται…» σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.

Συνεχίζεται…

Στη συνεδρίαση μπήκαν από συμβούλους και άλλα επι μέρους θέματα και ζητήματα της πόλης, ενώ στην ημερήσια διάταξη εκλέχθηκαν εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δήμου Βέροιας για τη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τα νέα ΔΣ σε ΚΕΠΑ, ΔΗΠΕΘΕ, ΔΕΥΑΒ, κ.α. (Περισσότερα στο αυριανό μας φύλλο).

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...