Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ  ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ  ΚΑΙ Η ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ  ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης


Με αφορμή την συχνότητα με την οποία καταγράφονται περιστατικά γρίπης και συναφών ιώσεων το τελευταίο διάστημα, με σοβαρό αριθμό περιπτώσεων που επιβαρύνονται λόγω των επιπλοκών που συνοδεύουν την νόσο, άλλα και των υποκείμενων νοσημάτων που ενυπάρχουν σε πολλούς νοσούντες, επανέρχονται στην επικαιρότητα οι δυσμενείς συνέπειες από την αμφισβήτηση των εμβολιασμών που έχει ως συνέπεια την αναζωπύρωση νοσημάτων, που εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους την κοινωνία. 

Εκτός από την φαινομενική ύφεση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) που μόνο στη χώρα μας στοίχισε την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους, εξακολουθούν να δηλώνουν την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια και κάποια «ξεχασμένα νοσήματα», μεταξύ των οποίων η ιλαρά, που εκδηλώνεται με σοβαρά κρούσματα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ κατά τα έτη που προηγήθηκαν της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καταγραφόταν μικρός αριθμός περιστατικών ιλαράς, ήδη παρατηρείται σημαντική έξαρση της νόσου, ενώ σε πολλές χώρες έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. 

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος γενίκευσης της νόσου και στην Ελλάδα, μετά τις χώρες όπου έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς, παράλληλα με της γρίπης αλλά και του κορωνοϊού, είναι υπαρκτός. 

Οι αρμόδιες Αρχές, οι Υπηρεσίες και οι Φορείς καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον εμβολιασμό, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα, ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχεί η έξαρση της γρίπης με τα περιστατικά που εκδηλώνονται αυτή την περίοδο.

Ταυτόχρονα προγραμματίζονται ενέργειες προκειμένου η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας εμβολιασμού, που εκδηλώνεται και πάλι παίρνοντας ανησυχητικές διαστάσεις, να υποχωρήσει.

 Πέραν από τα περιστατικά αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας υπάρχει επιτακτική αναγκαιότητα να συνεχιστεί σταθερά το πρόγραμμα εμβολιασμών του πληθυσμού.

 Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά, ο έρπητας ζωστήρας, οι μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η γαστρεντερίτιδα από Rota ιό, οι ηπατίτιδες Α, Β και C, οι λοιμώξεις από HPV που προξενούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η γρίπη και βεβαίως o κορωνοϊός. 

Ειδικότερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού επιβάλλεται άμεσα, ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης, κατά του πνευμονιόκοκκου και κατά του κορωνοϊού. 

Στην σύγχρονη πολιτισμική αντίληψη δεν μπορεί να έχουν θέση οι άκρως επικίνδυνες παροτρύνσεις αποφυγής των εμβολιασμών.

 Κάθε αρμόδιος και κάθε απλός πολίτης επιβάλλεται να απορρίπτει αυτές τις παροτρύνσεις και να ενισχύει δυναμικά τα προγράμματα εμβολιασμών, για να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα επιδημίες, σαν εκείνες που στο παρελθόν εξολόθρευσαν ολόκληρες κοινωνίες.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...