Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας: «Άμεση διακοπή εργασιών και απελευθέρωση του Μνημείου από  τις συνεχιζόμενες κατασκευές που το υποβαθμίζουν» - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες και ομόφωνο Ψήφισμα προς κάθε αρμόδιο αποδέκτη

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας: «Άμεση διακοπή εργασιών και απελευθέρωση του Μνημείου από τις συνεχιζόμενες κατασκευές που το υποβαθμίζουν» - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες και ομόφωνο Ψήφισμα προς κάθε αρμόδιο αποδέκτη

Tην άμεση απελευθέρωση του Μνημείου της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, από τις συνεχιζόμενες κατασκευές «που υποβαθμίζουν και προσβάλλουν βάναυσα το ίδιο το Μνημείο, την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της», όπως τονίστηκε, ζητά από τις αρμόδιες τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας, με την στήριξη τοπικών αρχών και φορέων. 


Στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, ο κ. Τάσος Βασιάδης, ως εκπρόσωπος της Κίνησης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρώτης απόφασης για κατεδάφιση όλων των κτισμάτων πέριξ του μνημείου πριν από μια 20ετία περίπου, με την κινητοποίηση πολιτών και αρχών, μέχρι την πρόσφατη εκ νέου ενεργοποίηση της Κίνησης και την διεκδίκηση απελευθέρωσης του μνημείου από κάθε κατασκευή δίπλα του. Κάτι που όπως επανειλημμένα τονίστηκε «είναι κυρίως θέμα πολιτικής απόφασης». 


Ο κ. Βασιάδης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συγκέντρωση και κινητοποίηση της πόλης, γίνεται για να απελευθερώσουμε το μνημείο που είναι η ψυχή της Βέροιας, των Βεροιωτών και όλων όσων βίωσαν την εξέλιξη της πόλης εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια. Το μνημείο ήταν σχεδόν καταχωμένο και στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας χρησιμοποιούνταν για εμπορικές δραστηριότητες και κατοικίες χωρίς να επιτρέπεται η ανάδειξή του. Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών εκφράζοντας τη βούληση των κατοίκων ενεργοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια και μαζί με τις τοπικές αρχές (Μητρόπολη, Νομαρχία, Δήμο, Φορείς) αλλά και τους πολίτες πρόβαλαν επιτακτικά την ανάγκη ανάδειξης αυτού του μνημείου. Ελήφθη τότε πολιτική απόφαση και απαλλοτριώθηκαν όλα τα προσκτίσματα που εμπόδιζαν την ανάπτυξη της παλαιάς Μητρόπολης και ξεκίνησε η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις των ιδιοκτητών. Από τα 11 κτίσματα κατεδαφίστηκαν τα 8  και έμειναν τρία (αυτά που υπάρχουν σήμερα) που δεν κατεδαφίστηκαν. Τότε η κοινή γνώμη άρχισε να αναρωτιέται για ποιον λόγο κρατήθηκαν αυτά της βορειοδυτικής πλευράς. Όπως μάθαμε εκ των υστέρων, ξεκίνησε μία υπηρεσιακή διαδικασία της αρχαιολογίας στην οποία δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση, όπου η διατήρηση αυτών των κτισμάτων έτυχε της έγκρισης των μετέπειτα ηγεσιών του υπουργείου πολιτισμού. Ότι δηλαδή, μέσω υπηρεσιακών διαδικασιών εγκρίθηκε η διατήρηση και ο εκσυγχρονισμός τους. Κατόπιν τούτου, η “Κίνηση” ενεργοποιήθηκε και ξεκίνησε μια νέα πορεία διεκδίκησης, για την εφαρμογή της αρχικής πολιτικής απόφασης περί κατεδάφισης όλων των κτισμάτων και της συνολικής απόδοσης του μνημείου στην πόλη. Πολλοί δε επισκέπτες της παλαιάς Μητρόπολης, που αναρωτιούνται τι είναι αυτές οι κατασκευές κάτω από τις λινάτσες, πέφτουν από τα σύννεφα, ξέροντας ότι πουθενά στον κόσμο, όπου υπάρχουν ανάλογα μνημεία, δεν κτίζονται κατασκευές ενσωματωμένες στο μνημείο για εμπορική εκμετάλλευση, άσχετες με το μνημείο. Μάλιστα αυτά τα κτίσματα των οθωμανικών χρόνων χαρακτηρίστηκαν αρχαία. Κάποια στιγμή πληροφορηθήκαμε ότι, υπακούοντας στην αρχική απόφαση της συνολικής απαλλοτρίωσης, κατεδαφίστηκαν κι αυτά, έστω και αργά, όμως δυστυχώς η ανακούφιση και οι ελπίδες μας αποδείχθηκαν φρούδες όταν είδαμε στην ίδια θέση να αναγείρονται νέα κτίσματα με φερτά υλικά, που περισσότερο από πριν πρόσβαλαν αυτό το μοναδικό μνημείο. Ήταν λοιπόν αναπόφευκτο να εξεγερθεί η πόλη θέτοντας επιτακτικά το αίτημα άμεσης κατεδάφισης αυτής της ασχήμιας και απόδοσης του μνημείου, ελεύθερο από όλες τις πλευρές του».


Ομόφωνη έγκριση Ψηφίσματος

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας, μετά από σειρά επισκέψεων σε τοπικές αρχές και φορείς κατέληξε στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος το οποίο αναφέρει:

«Οι κάτοικοι της Βέροιας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα μετά από πρόσκληση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, στον χώρο του Μνημείου της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, όπου εξακολουθούν να εκτελούνται εργασίες ανέγερσης αυθαίρετων κατασκευών που  αποκρύπτουν σημαντικό τμήμα του ιστορικού Ναού, ενώ καταχώνουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα  του χώρου, τα οποία συνδέονται άμεσα με την ιστορία του Μνημείου και της πόλης μας, εγκρίνουμε το παρόν ψήφισμα το οποίο απευθύνουμε σε κάθε αρμόδιο αποδέκτη.

Διαμαρτυρόμαστε  έντονα για την συνεχιζόμενη αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, προσβάλλοντας κατάφωρα  το ίδιο το Μνημείο, την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Βέροιας και  την αισθητική των κατοίκων της.

Καταλαμβάνουμε συμβολικά τον χώρο όπου συνεχίζονται οι εργασίες σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας προς κάθε κατεύθυνση.

Ζητάμε επιτακτικά την άμεση διακοπή των εργασιών ανέγερσης των αυθαίρετων κτισμάτων στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης και την απελευθέρωση του Μνημείου από τις συνεχιζόμενες κατασκευές που το υποβαθμίζουν ανεπίτρεπτα.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας εξουσιοδοτείται να δημοσιοποιήσει και να κοινοποιήσει το παρόν ψήφισμα σε κάθε αρμόδιο αποδέκτη».


Δηλώσεις στήριξης του αιτήματος 

Την συμπαράστασή τους στην Κίνηση και τη στήριξη του αιτήματος της πόλης, δήλωσαν με σύντομο χαιρετισμό τους, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα, ενώ την απουσία εκπροσώπου του δήμου Βέροιας από την συγκέντρωση υπογράμμισε ο κ. Βασιάδης. Τέλος, μια σύντομη επιστημονική τοποθέτηση έκανε και η αρχιτέκτων πολεοδόμος, Αναστασία Πάπαρη.

  Τον αρχικό πυρήνα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας, αποτέλεσαν οι: Αβραμίδης Ιωάννης, Αντωνιάδης Νικόλαος, Βασιάδης Αναστάσιος, Πυρινός Παύλος, Καλλιγάς Γεράσιμος, Δουλγέρογλου Γεώργιος και Πάπαρη Αναστασία, ενώ στην ομάδα, που αναμένεται να λάβει μορφή συλλόγου, όπως ελέχθη, προστίθενται καθημερινά πολίτες, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον συμμετοχής τους.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...