Ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης χθες στη Βέροια Λευτέρης Αυγενάκης: «Στις 9 Ιουνίου είναι στο χέρι μας  να δώσουμε δύναμη στο ΕΛΚ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη» -Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ

Ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης χθες στη Βέροια Λευτέρης Αυγενάκης: «Στις 9 Ιουνίου είναι στο χέρι μας να δώσουμε δύναμη στο ΕΛΚ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη» -Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ

Την Βέροια επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας κυβερνητικών κλιμακίων στην ελληνική Περιφέρεια ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.



Ο υπουργός πλαισιωμένος στο πάνελ του πολυχώρου της Ελιάς από τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ ΝΔ Ημαθίας, Σταύρο Γιανναβαρτζή, τους βουλευτές ΝΔ του νομού και τον ΓΓ ΥΠΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο, μίλησε για τον σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής του Υπουργείου, την νέα ΚΑΠ, τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, και απάντησε σε ερωτήσεις παρόντων αγροτών και κτηνοτρόφων.Προηγουμένως, σύντομες ομιλίες έκαναν οι  βουλευτές Απόστολος Βεσυρόπουλος, Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζιδης, ο Χρήστος Γιαννακάκης εκ μέρους της ΕΘΕΑΣ και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Μπίκας.

Ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσει η απαραίτητη διαβούλευση. Στο νέο κανονισμό θα υπάρχουν δύο επίπεδα ασφάλισης, το υποχρεωτικό και το προαιρετικό όπου ο ασφαλισμένος θα μπορεί επιλέγει κινδύνους στους οποίους θα θέλει να ασφαλιστεί. Ξεκαθάρισε οτι ο νέος κανονισμός δεν θα δέχεται εξαιρέσεις από την ασφάλιση και ότι πρέπει να αναπτυχθεί ασφαλιστική κουλτούρα σε όλους.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι επί χρόνια αποτελούσε μια μαύρη σελίδα για το ΥΠΑΑΤ. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την εξυγίανσή του και σημείωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα καταβάλλονται χρήματα που είτε έχουν καθυστερήσει από άλλες περιόδους, είτε έχουν δικαιωθεί δικαστικά και εκκρεμούσαν, καθώς οι έλεγχοι και στα δεσμευμένα ΑΦΜ και στις εκκρεμούσες υποθέσεις από το 2014 συνεχίζονται. Μίλησε για τα κακώς κείμενα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα οποία η πολιτεία καλείται να απολογηθεί στην ΕΕ, με επαπειλούμενο πρόστιμο που μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, για πληρωμές που έγιναν στο παρελθόν χωρίς διασταυρωτικούς ελέγχους και χωρίς διαφάνεια.

Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης είπε ότι πρέπει πάση θυσία να δοθεί λύση έως το τέλος του έτους για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του προστίμου των 450 εκατ. ευρώ που έχει βάλει για τις πολυετείς καθυστερήσεις της χώρας μας. Μάλιστα  ζήτησε από την Αυτοδιοίκηση να τρέξει τους σχετικούς διαγωνισμούς και ζήτησε να πιέσουν τις περιφέρειες να αναλάβουν το έργο για να γίνει σωστότερα από ό,τι θα το κάνει το ΥΠΑΑΤ που δεν γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ώστε να μη ενεργοποιηθεί το πρόστιμο και να μη υπάρξει απώλεια από τις άμεσες ενισχύσεις.

Για τις ελληνοποιήσεις είπε ότι από την αρχή του έτους, πριν το θέσουν οι ίδιοι οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους, το ΥΠΑΑΤ με μικτά κλιμάκια και τη συνδρομή των ΔΑΟΚ και δικαστικών, αστυνομικών και λιμενικών αρχών, όπου κρίθηκε αναγκαίο, ξεκίνησε σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την αγορά και στις πύλες εισόδου της χώρας. «Ψαρέψαμε μαργαριτάρια», είπε χαρακτηριστικά. «Στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και θα ενισχυθούν με το νέο κυρωτικό πλαίσιο και το νέο πλαίσιο ελέγχων στα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.

Παράλληλα είπε ότι επιχειρείται η ενοποίηση των μηχανισμών από όλα τα υπουργεία ώστε να μη υπάρχει διασπορά αρμοδιοτήτων και να γίνονται αποτελεσματικότεροι έλεγχοι από το χωράφι μέχρι την Αγορά.

Για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εκτίμησε ότι ο εκσυγχρονισμός του είναι απαραίτητος για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και αυτό, θα γίνει μέχρι τέλος του έτους, παράλληλα με την ενεργοποίηση του ΑΡΤΕΜΙΣ 2.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων καθώς και στην συμβολή του αντιπροέδρου της ΕΘΕΑΣ Χρ. Γιαννακάκη για την ίδρυση Τμήματος και στην Ημαθία, ενώ μιλώντας για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις είπε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να προστεθούν ακόμη οκτώ στις ήδη υπάρχουσες.

Κάλεσμα Ευρωεκλογών

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ρόλο που παίζει στον αγροτικό τομέα, κάτι που όπως είπε, αγρότες και κτηνοτρόφοι, βιώνουν στο πετσί τους την επιρροή των αποφάσεων της ΕΕ και της δυσκαμψίας της ΚΑΠ, την οποία, είπε, αντιλήφθηκε έγκαιρα το ΥΠΑΑΤ με αποτέλεσμα να προχωρήσει στη διατύπωση δομικών προτάσεων για την αναθεώρησή της, που υιοθετήθηκαν όλες.

«Είναι στο χέρι το δικό μας να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να βάλουμε στη θέση τους εκείνους που ευθύνονται για τη σημερινή ΚΑΠ, δηλαδή τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές και να δώσουμε δύναμη στο ΕΛΚ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι  η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα για περαιτέρω αλλαγές στην ΚΑΠ με 3 προτεραιότητες:

- Μείωση του όγκου των οικολογικών σχημάτων

-Να μπορεί το κάθε κράτος μέλος να αξιοποιεί το 2% της ΚΑΠ που του αναλογεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών

-Να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων από πυλώνα σε πυλώνα, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση των χρημάτων που δικαιούται.

Τέλος, κάλεσε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα τους οποίους, όπως είπε,  στηρίζει η ΝΔ, να την ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, διότι «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις ζωές όλων… Στο χέρι το δικό μας είναι να ξεπεράσουμε τον στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός», κατέληξε, υποστηρίζοντας εξαρχής ότι, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί το μεγαλύτερο ατού της Ελλάδας, το ισχυρό εργαλείο που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε για το καλό της χώρας μας».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα, πρόεδροι ΔΗΜΤΟ, ΟΝΝΕΔ, μέλη τοπικών οργάνων και στελέχη του κόμματος, πολιτευτές, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, κ.α.

Σ.Γκ.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απόλυτα πετυχημένος ο 20ος Δρόμος Θυσίας στη Νάουσα (ΦΩΤΟΣ)

Απόλυτα πετυχημένος ο 20ος Δρόμος Θυσίας στη Νάουσα...

Με απόλυτη επιτυχία και με τις συμμετοχές να ξεπερνούν...

Έφυγε από τη ζωή ο Σωτήριος Αντωνόπουλος σε ηλικία 68 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σωτήριος Αντωνόπουλος σε ηλικία 68...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024...

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Λαμπρός εορτασμός των Μυροφόρων στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας προεξάρχοντος του κ. Παντελεήμονος

Λαμπρός εορτασμός των Μυροφόρων στην Αλεξάνδρεια της...

Το πρωί της Κυριακής, 19ης Μαΐου, στην πανηγυρίζουσα...

Ευρωεκλογές 2024: Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα - Αποχή σημαίνει ότι αποφασίζουν άλλοι για μας!

Ευρωεκλογές 2024: Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, έχει...

  Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της...

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή χώρων στους συμμετέχοντες στις Ευρωεκλογές

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή...

Καλούνται από τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας οι εκπρόσωποι...

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την διεθνή κοινότητα

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για...

Στην Παναγία Σουμελά, στη Βέροια όπου χτυπά η καρδιά...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και στο 1ο Δημοτικό Βέροιας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και...

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, μέλη του ΔΣ του Λ.Ε.Β....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...