Κεραμέως: Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας  και σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων -Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022

Κεραμέως: Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας και σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων -Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022

Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας αναδρομικά από το Νοέμβριο του 2022, και σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων ανακοίνωσε χθες η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή στην τηλεόραση του ΟPEN.

Όπως επεσήμανε η Υπουργός, το 2022 η άδεια μητρότητας επεκτάθηκε από τους έξι στους εννέα μήνες, το 2023 διευρύνθηκε η παροχή και συμπεριλήφθηκαν οι αυτοαπασχολούμενες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότισσες και τώρα η ρύθμιση επεκτείνεται στις εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Προχθές υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση που επεκτείνει αυτό το ενιάμηνο προστασίας και σε αυτές τις κατηγορίες των μητέρων» ανέφερε η κ. Κεραμέως διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία ενός πλήρους πλέγματος προστασίας της μητρότητας και γι’ αυτό έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση, για την προστασία της μητρότητας και τη συμφιλίωση μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής». Η Υπουργός αναφέρθηκε συνολικά σε πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και κεντρικά από την Κυβέρνηση για τρία επίπεδα προστασίας της μητρότητας: 1) την άδεια κύησης και λοχείας, 2) το επίδομα γέννησης, και 3) η επιπλέον άδεια μητρότητας.

Αναφορικά με τα όσα ακούγονται περί θέσπισης εξαήμερης εργασίας, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης της πενθήμερης εργασίας, καθώς αν ίσχυε αυτό «το Σάββατο που μας πέρασε θα δούλευε όλη η Ελλάδα» και αποσαφήνισε ότι πρόκειται απλώς για τη δυνατότητα για μία έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Όπως επεσήμανε η υπουργός το μέτρο αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, όπως εργοστάσια και διυλιστήρια, που έχουν κυλιόμενες βάρδιες και χρειάζονται έκτακτη βάρδια. Όπως είπε, η σωστή περιγραφή είναι η δυνατότητα για έκτακτη βάρδια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. «Ακόμη και σε αυτές τις επιχειρήσεις, το μέτρο δεν ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και βεβαίως δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει στους χώρους αυτούς σε εξαήμερη βάση, πχ κάθε Σάββατο. Αυτό είναι παράνομο, δεν επιτρέπεται», είπε κατηγορηματικά, σημειώνοντας ότι το μέτρο είναι για την προστασία του εργαζομένου και καταπολεμά την παράνομη εργασία. Σημείωσε ότι αν η έκτακτη βάρδια συμπίπτει με Σάββατο ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ αν συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, με προσαύξηση 115%.

«Ξαναλέω όμως, εμπίπτουν όλοι; Όχι είναι η απάντηση. Και θέλω να σας πω το εξής: Υπήρξαν κατηγορίες και εργαζομένων και εργοδοτών που λένε μπορούμε να μπούμε σε αυτό το μέτρο; Η απάντηση είναι όχι αν δεν πληροίς τις προϋποθέσεις. Αν δεν είσαι δηλαδή επιχείρηση συνεχούς λειτουργίας 24 ώρες το 24ωρο και δεν έχεις κυλιόμενες βάρδιες» δήλωσε.

Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους σε επιχειρήσεις για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Όπως είπε η Υπουργός, το 2020 έγιναν 57.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 19 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα ενώ το 2023 έγιναν 74.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 46 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από την Επιθεώρηση Εργασίας την οποία θα επισκεφθεί την Πέμπτη, περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ αναφερόμενη στη στελέχωση της Αρχής, αποκάλυψε ότι έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του επόμενου προγραμματισμού προσλήψεων, πρόσθετο προσωπικό «για να ενισχύουμε έτσι περαιτέρω την Αρχή που επιτελεί πάρα πολύ σημαντικό έργο», ξεκαθαρίζοντας ότι «η Επιθεώρηση Εργασίας είναι εδώ για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, την πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, και εμείς ως Κυβέρνηση θέλουμε διαφανείς εργασιακές σχέσεις για την προστασία όλων.».

Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η υπουργός τόνισε ό,τι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας για την προστασία του εργαζόμενου. Όπως επεσήμανε η υπουργός, το μέτρο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με τις τράπεζες και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ξεκίνησε πιλοτικά σε βιομηχανία και λιανεμπόριο ενώ από την 1η Ιουλίου 2024 τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή στους κλάδους αυτούς. Σημείωσε δε, ότι το επόμενο βήμα είναι η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και στην εστίαση. Είναι χώροι με ιδιαιτερότητες και για αυτό θα ξεκινήσουμε με πιλοτική εφαρμογή για να δούμε τις πρακτικές δυσκολίες σε αυτή την εφαρμογή».

Η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήταν αίτημα της ΓΣΕΕ, ενώ τόνισε ό,τι προτεραιότητά της είναι ο ανοιχτός διάλογος τον οποίο έχει ξεκινήσει με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

«Θεωρώ ότι έχουμε ένα πολύ πρόσφορο πεδίο για ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας. Να βάλουμε κάτω τι εκκρεμότητες υπάρχουν, τι αιτήματα υπάρχουν όλοι μαζί. Εργαζόμενοι, εργοδότες, κράτος, να τα βάλουμε όλα κάτω και να δούμε που μπορεί να υπάρχει πεδίο σύγκλισης».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι φορολογικές δηλώσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδάκη με ΔΣ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Οι φορολογικές δηλώσεις στο επίκεντρο της συνάντησης...

Τα μείζονα θέματα, που απασχολούν τους λογιστές...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γ. Δραγασάκης  – Τι αναφέρει σε ανάρτησή του για κόμμα και Κασσελάκη

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γ. Δραγασάκης – Τι...

Την αποχώρησή του από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε χθες ο...

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

          Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της...

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία της

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Παρακολουθώντας τις ...

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο Ταμείο Συνοχής, για συγχρηματοδότηση

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο...

Ένα σημαντικό βήμα αναβάθμιση του σιδηροδρομικού ...

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των Ευζώνων, που διακόπηκε χθες λόγω φωτιάς κοντά στα σύνορα

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των...

Αποκαταστάθηκε μερικώς χθες το απόγευμα η λειτουργία...

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα...

Επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του ...

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή...

Στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...