Κώστας Βοργιαζίδης: Άξονας 4ος. Κοινωνική ενσωμάτωση-καταπολέμηση της φτώχειας

Κώστας Βοργιαζίδης: Άξονας 4ος. Κοινωνική ενσωμάτωση-καταπολέμηση της φτώχειας

Η Πολιτεία πρέπει να στέκεται δίπλα σ’ εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό είναι κεφαλαιώδης προγραμματική και πολιτική μας αρχή. Ιδίως δίπλα σ’ εκείνους που γνώρισαν την κρίση μέσα από το σκληρότερο και πιο άδικο πρόσωπό της. Υποστηρίζουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: άνεργους, άστεγους, άπορους, άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ηλικιωμένους, παιδιά παραμελημένα ή κακοποιημένα, κακοποιημένες γυναίκες, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ρομά. Ενισχύουμε το δίκτυο κοινωνικών δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας. 

 

Κανείς δε φανταζόταν το μεγάλο βαθμό χρησιμότητας αυτών των δομών, όταν ξεκίνησαν. Δυστυχώς, ο αριθμός των ατόμων που έχουν σήμερα ανάγκη έχει γιγαντωθεί. Ευτυχώς, οι δομές αυτές οργανώθηκαν έγκαιρα και αποτελούν σημαντική βάση στην οποία μπορούμε να στηριχθούμε και να την αναβαθμίσουμε περαιτέρω. Καθοριστική στη λειτουργία των δομών είναι η συμμετοχή εθελοντών.

 

Τι έγινε

 

•  Δημιουργήσαμε δημοτικό ιατρείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό ταμείο, συμβουλευτικό κέντρο κακοποιημένης γυναίκας.

•  Δημιουργήσαμε, και διαρκώς ενισχύουμε, κοινωνικές υπηρεσίες στο Δήμο. 

•  Συμβάλαμε στην κατασκευή και ολοκλήρωση του κτιρίου του ΟΚΑΝΑ, της θεραπευτικής μονάδας εξαρτημένων ατόμων.

•  Υποστηρίξαμε και συνεργαζόμαστε με συλλόγους που παράγουν κοινωνικό έργο.

 

 

 

Και προχωράμε:

 

Αξιοποιούμε τους κοινοτικούς πόρους του ΣΕΣ 2014-2020 για να συνεχίσουμε, να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε το κοινωνικό έργο του Δήμου μας. Επενδύουμε στις κοινωνικές δομές που ήδη δημιουργήσαμε, δημιουργούμε νέες και ενεργοποιούμε την εθελοντική δράση. Προχωράμε σε θεσμικές βελτιώσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου για δράσεις κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.

 

Πιο συγκεκριμένα:

-Δημοτικό ιατρείο: Εντάσσουμε επισήμως το Δημοτικό Ιατρείο σε δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία, ώστε να υποστηρίζεται στη λειτουργία του.

-Κοινωνικό φαρμακείο: Προωθούμε την ηλεκτρονική διασύνδεση Δημοτικών Φαρμακείων, ώστε να καλύπτουν τις ελλείψεις μεταξύ τους.

-Κοινωνική Αλληλεγγύη: Υποστηρίζει σε ένδυση και τρόφιμα γύρω στους 550 ωφελούμενους και συνεργάζεται με Ιερά Μητρόπολη και συλλόγους. 

-Διευρύνουμε τις συνεργασίες με φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης, ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή εθελοντών. 

-Κοινωνικό φροντιστήριο για παιδιά  από άπορες οικογένειες: Παραχωρήσαμε χώρο, στην οδό Περικλέους, στην Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων που υλοποιεί αυτή την προσπάθεια και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το έργο της.

-Οικονομική υποστήριξη άπορων μαθητών: Δημιουργούμε ταμείο από χορηγίες για την οικονομική υποστήριξη άπορων μαθητών στις σπουδές τους.

-Αντιμετώπιση του υποσιτισμού μαθητών: Συνεργαζόμαστε με την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων για την επίλυση του προβλήματος του υποσιτισμού μαθητών ασθενέστερων οικονομικά ομάδων.

 

Συνεχίζουμε και ενισχύουμε τη λειτουργία και τις δραστηριότητες υφιστάμενων κοινωνικών δομών όπως:

•  Βοήθεια στο σπίτι στη Βέροια και στις Δημοτικές Ενότητες.

•  Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)

•  Κ.Α.Π.Η.

•  Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας «Δεσμός»

•  ΚΕΜΑΕΔ

 

Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά

Συνεργαζόμαστε με το Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας για την αρωγή των οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

 

ΑΜΕΑ

•  Υποστηρίζουμε τη δημιουργία κατάλληλης δομής για την ημιαυτόνομη διαβίωση. Συνεργαζόμαστε με συλλόγους ΑΜΕΑ για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυ-τού προβλήματος, ώστε να δοθεί επιτέλους διέξοδος στην αγωνία των γονιών για το μέλλον αυτών των παιδιών. 

•  Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς προχωράμε στην κατασκευή ειδικής ιστοσελίδας.

 

 

Ρομά

•  Ύστερα από επίπονες και επίμονες προσπάθειες καταφέραμε τα παιδιά να πάνε σε κανονικά σχολεία. Στηρίζουμε και συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια.

•  Αναζητούμε τον καταλληλότερο χώρο για τη δημιουργία καταυλισμού που θα τους εξασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και τη σταδιακή ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. 

 

Αξιοποιώντας δημοτική καιδημόσια περιουσία καθώς και κοινοτικούς πόρους, δημιουργούμε:

•  Ξενώνα για τη βραχυπρόθεσμη φιλοξενία αστέγων που βρίσκονται σε κίνδυνο ή τελούν υπό έξωση, μέχρι να ενταχθούν σε πλαίσια μονιμότερης προστασίας.

•  Λαχανόκηπους: Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες που ξεκίνησαν ο Δήμος Βέροιας και η ΚΕΔΕ για τη δημιουργία βιολογικών δημοτικών λαχανόκηπων και προχωράμε στη λειτουργία δημοτικού λαχανόκηπου στη Βέροια.

•  Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων: Προωθούμε τη δημιουργία Τράπεζας Χρόνου καταργώντας τη διαμεσολάβηση της χρηματικής μονάδας και προωθώντας το χρόνο ως το αποκλειστικό μέσο συναλλαγής. Επιδιώκουμε με τον τρόπο αυτό επιπλέον την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και την αλληλοϋποστήριξη των μελών της, προάγοντας την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη.

•  Αναπτύσσουμε και διευρύνουμε τις υπηρεσίες υγείας για την πρόληψη προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας των πολιτών, με τη σύσταση νέων υπηρεσιών υγείας σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου και ΜΚΟ:

•  Δημοτικό αστικό κέντρο ψυχικής υγείας.

•  Κέντρο διημέρευσης και απασχόλησης για άτομα με ψυχικά νοσήματα.

• Πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης και επανένταξης ατόμων που παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης.

 

Φροντίζουμε για τη διασφάλιση υπηρεσιών υγείας σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών:

•  Προχωράμε στην ίδρυση και λειτουργία πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου στο Δ.Δ. Ριζωμάτων.

•  Προωθούμε την τηλεϊατρική αξιοποιώντας τις υποδομές νέων τεχνολογιών που έχει δημιουργήσει ο Δήμος, δηλαδή την πλατφόρμα υγείας η οποία μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Δημοτικό Ιατρείο και την τηλεφροντίδα για ηλικιωμένους και άτομα με αλτσχάιμερ.

 

Στηρίζουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας νέα προγράμματα του ΣΕΣ 2014-2020:

•  Ενεργοποιούμε το Γραφείο Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Ανέργων το οποίο επιπλέον προωθεί συνέργειες μεταξύ των φορέων προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

•  Επενδύουμε στην Εκπαίδευση και την Επαγγελματική κατάρτιση, σε συνεργασία με φορείς και ΚΕΚ της περιοχής.

 

Ειδικά για τους άνεργους νέους:

Αξιοποιούμε το χρηματοδοτικό εργαλείο που υιοθετήθηκε από το ΣΕΣ 2014-2020 «Εγγύηση για τη Νεολαία», το οποίο διευκολύνει την είσοδο στην αγορά εργασίας νέων ανέργων, εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, ηλικίας 15-24 ετών. Περιλαμβάνει παροχή ποιοτικής θέσης απασχόλησης, μαθητεία ή πρακτική άσκηση. 

 

Για τους νέους επαγγελματίες:

Δίνουμε τη δυνατότητα της εκ περιτροπής χρήσης γραφείου εξοπλισμένου με ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκτυπωτή στο Χώρο Τεχνών για συνεργασίες, συσκέψεις, εργασία. Ενθαρρύνουμε τονεθελοντισμό. Λειτουργούμε γραφείο αναφοράς εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων με αντικείμενο τη φιλοξενία δράσεων εθελοντισμού, τις συναντήσεις δικτύων, την εκπαίδευση, συνδιασκέψεις και κάθε άλλη σχετική δράση.

 

 

 

Με «Δράση και Γνώση» απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών!

Με ψυχραιμία και υπεύθυνο λόγο χαράζουμε το κοινό μας μέλλον!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστήριο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας

Ευχαριστήριο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου...

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού...

Επανεξετάζονται τα οστά των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα!

Επανεξετάζονται τα οστά των Βασιλικών Τάφων στη...

 Νέα στοιχεία, τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας και...

Τοποθέτηση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019

Τοποθέτηση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό...

Καλούμαστε για μια ακόμη χρονιά, να συζητήσουμε και να ...

Συμμετείχε στην 34η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού

Συμμετείχε στην 34η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού "Philoxenia”...

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Βέροιας συμμετείχε...

Εορτασμός ημέρας ενόπλων δυνάμεων την 21η Νοεμβρίου

Εορτασμός ημέρας ενόπλων δυνάμεων την 21η Νοεμβρίου

Την 21η Νοεμβρίου 2018 θα εορτασθεί με λαμπρότητα και...

Γευστικές δημιουργίες της Ημαθίας παρουσίασε ο

Γευστικές δημιουργίες της Ημαθίας παρουσίασε ο...

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Σύλλογος...

Λαμπερά εγκαινια για   τα linasexclusive jewels στη Βέροια

Λαμπερά εγκαινια για τα linasexclusive jewels στη Βέροια

Λαμπερά εγκαίνια και αγιασμό έκανε τη Παρασκευή 2...

Ξενοδόχοι και οινοποιοί   της Ημαθίας ευχαριστούν

Ξενοδόχοι και οινοποιοί της Ημαθίας ευχαριστούν

Οι  21 ξενοδόχοι της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας και οι 20...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, ευχαριστεί θερμά  την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βέροιας και ιδιαίτερα  τον Γιώργο Κυβεντίδη για την χορηγία όλων των υλικών (πλακιδίων...

 Νέα στοιχεία, τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας και ανάδειξη της μεγάλης ανασκαφής στη Βεργίνα, μέσω προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας, ΑΠΘ και ΥΠΠΟΣε ανθρωπολογική επανεξέταση των οστών (σκελετικού...

Καλούμαστε για μια ακόμη χρονιά, να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις ανάγκες αλλά και στις δυνατότητες μιας Περιφέρειας που, είναι...

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Βέροιας συμμετείχε στο μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός του κλάδου του τουρισμού στη χώρα μας, τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», που έλαβε χώρα 9-11 Νοεμβρίου 2018 στις...