ΕΛΛΑΔΑ

Ηχηρή παρέμβαση του τ. βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη σε τρεις υπουργούς: «Διαθέστε το φετινό ροδάκινο σε στρατόπεδα και ξενοδοχεία»!

Ηχηρή παρέμβαση του τ. βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη σε τρεις υπουργούς: «Διαθέστε το φετινό ροδάκινο σε στρατόπεδα και ξενοδοχεία»!

Ισχυρή προειδοποίηση για ενδεχόμενη «κατάρρευση» της τοπικής οικονομίας, απηύθυνε την Πέμπτη ο τ. βουλευτής Μιχάλης Χαλκίδης, με επείγουσα επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού. Αφορμή, σύμφωνα με την επιστολή του, η πρωτοφανής μείωση των εξαγωγών ροδάκινου και η εξευτελιστική τιμή που πετυχαίνει, όταν και αν τελικά καταφέρει να βρει τον δρόμο προς τις αγορές του εξωτερικού.

Ο κ. Χαλκίδης στην επιστολή του, προτείνει τη διάθεση μέρους της φετινής παραγωγής σε στρατόπεδα και ξενοδοχεία, προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται η ζημία του ντόπιου παραγωγού, να παρασχεθεί στους στρατευμένους νέους διατροφή πολύ υψηλής ποιοτικής και θρεπτικής αξίας αλλά και να διαφημιστεί στην πράξη, στα σημεία εισόδου-εξόδου και φιλοξενίας, ο «κίτρινος χρυσός» της περιοχής μας.

 

Η επιστολή του τ. βουλευτή έχει ως εξής:

Αξιότιμη Κυρία και Κύριοι Υπουργοί,

Μεσούσης της περιόδου συγκομιδής και διάθεσης ροδακίνων στις εσωτερικές και εξωτερικές αγορές, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας το δραματικό πρόβλημα εξαγωγών που αντιμετωπίζει φέτος το εν λόγω προϊόν που εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται και ως εθνικό προϊόν.

 

Αν και από πλευράς ποιότητας και ποσότητας διάγουμε μια καλή χρονιά, η παραγωγή παραμένει αδιάθετη τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και –κυρίως- στις αγορές του εξωτερικού. Και αυτό είναι πρωτοφανές. Οι ποσότητες που εξάγονται είναι ελάχιστες, η τιμή διάθεσης εξευτελιστική (περίπου 0,15€) ενώ ό,τι περισσεύει οδεύει προς χυμοποίηση με τιμές ακόμη εξευτελιστικότερες (0,3€).

 

Με συντονισμό του αρμόδιου Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας προτείνω εναλλακτικά την απορρόφηση μέρους της φετινής παραγωγής α) από το Υπ. Εθνικής ‘Αμυνας και πιο συγκεκριμένα από τις πάσης φύσεως στρατιωτικές, αεροπορικές και ναυτικές μονάδες της Επικράτειας και β) από το Υπ. Τουρισμού, και πιο συγκεκριμένα από τις πάσης φύσεως ξενοδοχειακές μονάδες, καταλύματα και λοιπά σημεία τουριστικής προσέλευσης και αξιοποίησης.

 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται διπλός στόχος: πρώτον, παρέχεται μια ουσιαστική βοήθεια στον έλληνα παραγωγό ο οποίος κυριολεκτικά καταστρέφεται. Δεύτερον, το ροδάκινο έρχεται σε άμεση, ευθεία επαφή με ένα νέο αγοραστικό κοινό, γίνεται στην πράξη πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό και δημιουργεί νέες  προϋποθέσεις επιχειρηματικής εκμετάλλευσης ακόμα και σε νέες αγορές, άγνωστες έως σήμερα.

 

Αξιότιμη Κυρία και Κύριοι Υπουργοί,

Ο έλληνας παραγωγός, αυτός που συχνά λέγεται ότι είναι ο «μοχλός ανάπτυξης» και η «κινητήριος δύναμη της οικονομίας», δεν μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει με τον αυτόματο πιλότο. Δεν μπορεί άλλο να κάνει «πλάτες» στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, διότι απλώς, δεν έχει μαγικές ικανότητες.

Όταν η παραγωγή του καταστρέφεται από τα φυσικά φαινόμενα, δεν μπορεί να φταίει επειδή διαμαρτύρεται για την οργανωτική απραξία του κρατικού μηχανισμού,

Όταν ζητά να αποζημιωθεί, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής που ζητά ελεημοσύνη,

Όταν η παραγωγή κινδυνεύει να μείνει στο δέντρο, δεν μπορεί να χρειάζεται περίπου 1.000€ για να φέρει με μετάκληση έναν αλλοδαπό εργάτη γης που θα βοηθήσει στη συγκομιδή,

Όταν τελικά καταφέρνει, με χίλια βάσανα, να περισυλλέξει τον καρπό του μόχθου του, τον «κίτρινο χρυσό» της αγροτικής οικονομίας, δεν μπορεί να ευτελίζεται βλέποντας την παραγωγή είτε να σαπίζει στα τελάρα, είτε να πηγαίνει για χυμό, είτε να εξάγεται με τιμές και πρακτικές εμπορικά απαράδεκτες και πρωτοφανείς.

Αν και είναι αυτονόητο, υποχρεούμαι να επισημάνω ότι οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές σε όλο τον κύκλο της οικονομίας και όχι μόνο στον αγροτικό τομέα. Η Ημαθία και η Πέλλα, οι κατεξοχήν παραγωγικοί νομοί της χώρας μας, θα καταρρεύσουν.

Παρακαλώ όπως σταθείτε δίπλα στο πρόβλημα και διοχετεύστε κατ’ αρχήν τη φετινή παραγωγή στα σημεία που προανέφερα, στα στρατόπεδα και τα ξενοδοχεία. Το όφελος θα είναι πολλαπλό, σημαντικό και αξιομνημόνευτο, για όλα ανεξαιρέτως τα εμπλεκόμενα μέρη.

 

Με ιδιαίτερη τιμή,

Μιχάλης Χαλκίδης

τ. Βουλευτής Ν. Δημοκρατίας

 

Ν. Ημαθίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...