Ανοίγουν οι αραβικές αγορές για τα Ελληνικά Φρούτα

Ανοίγουν οι αραβικές αγορές για τα Ελληνικά Φρούτα

Στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων της Σαουδικής Αραβίας «Foodex Saudi 2014» συμμετείχε από τις 17 έως τις 20 Νοεμβρίου η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, όπου καλλιεργείται άνω του 80% των φρέσκων ελληνικών φρούτων.

Υπό τον εμπορικό τίτλο «GReat Fruits», παραγωγοί και εξαγωγικοί φορείς επιδιώκουν με συντονισμένες ενέργειες να εισέλθουν στην αγορά των αραβικών χωρών, καθώς η αβεβαιότητα που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο οφείλει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν. Οι αγορές της Μέσης Ανατολής αποτελούν στόχο και πρώτης τάξεως ευκαιρία για την περαιτέρω διεύρυνση των εξαγωγών σε νωπά και μεταποιημένα φρούτα.

Οι επαφές στη Σαουδική Αραβία, συντονίστηκαν άρτια από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Τζέντα κο. Πολυχρονίου Xρόνη και τον εμπορικό ακόλουθο κο. Ξυπολιά Θεόδωρο. 

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και διανομείς. Ενδεικτικά αναφέρονται ο μεγάλος όμιλος Bin Dawood με αλυσίδα 34 σούπερ μάρκετ γνωστά με την επωνυμία Danub, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Panda με 180 καταστήματα στη Σαουδική Αραβία επί συνόλου 7.000 στο σύνολο του αραβικού κόσμου, καθώς και οι μεγαλύτεροι διανομείς τροφίμων της χώρας Sharbatly, Unifrutti, Memag Trading και Golden Crown Foods.

Εκτός από τη συμμετοχή στην έκθεση, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα στο Radisson Blu Hotel της Τζέντα, όπου συμμετείχαν 80 και πλέον παράγοντες της αγορές, αλλά και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τους παραγωγούς, τους εξαγωγικούς φορείς και φυσικά να μάθουν για τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών φρούτων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι γενικός πρόξενος και ο εμπορικός ακόλουθος κ.κ. Πολυχρονίου και Ξυπολιάς, ενώ βασικοί εισηγητές από την ελληνική πλευρά ήταν ο επικεφαλής της Κοινοπραξίας κος Γιαννακάκης Χρήστος και ο κος Μπαλτζής Βαγγέλης από την ΑΛΜΜΕ.Την εκδήλωση συντόνισε ο κος Θανάσης Ταμπαρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της NOVACERT. 

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών έγινε δεκτή σε ευρεία σύσκεψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Τζέντα.

Έχει ξεκινήσει, πλέον, ένας γύρος διαπραγματεύσεων, με αποστολή οικονομικών προσφορών από τους ελληνικούς εξαγωγικούς φορείς, οι οποίοι αποφάσισαν να λειτουργήσουν με κοινή τιμολογιακή πολιτική καθώς και με ενιαίο brand ως «GReat Fruits».

Τα πρώτα βήματα έγιναν και εκφράζεται αισιοδοξία ότι δεν θα αργήσουν οι οριστικές συμφωνίες και η εξαγωγή ακτινιδίων σε πρώτη φάση, που είναι το φρέσκο φρούτο της εποχής, με τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια να ακολουθούν από την άνοιξη του 2015.

Οι φορείς που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία είναι οι: Α.Σ. Νέος Αλιάκμων, Α.Σ. Βελβεντού «Δήμητρα», Α.Σ. Μέσης, Α.Σ. Νάουσας, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Α.Σ. Venus, Α.Σ. Επισκοπής, Α.Σ. Μελίκης, ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού και ΑΣΟΠ Επισκοπής.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση της επιχειρηματικής αποστολής είχε η εταιρεία NOVACERT, μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες συμβούλων στον αγροδιατροφικό τομέα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας

Απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας. Η...

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ...

 Σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του Νοσηλευτή  ...

Απεβίωσε ο Αντώνης Κιοσέογλου

Απεβίωσε ο Αντώνης Κιοσέογλου

Απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών ο Αντώνης Κιοσέογλου. Η...

Απεβίωσε η Αγάπη Ταξίδου

Απεβίωσε η Αγάπη Ταξίδου

Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών η Αγάπη Ηλία Ταξίδου. Η...

Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «12 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ»

Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου:...

Ενάμιση χρόνο στην μάχη με την Πανδημία έχουν...

Νάουσα: Τραγικός θάνατος για 83χρονο! Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε

Νάουσα: Τραγικός θάνατος για 83χρονο! Καταπλακώθηκε από...

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (12/5) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (12/5) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Απεβίωσε ο Βασίλειος Γκόγκος σε ηλικία 75 ετών

Απεβίωσε ο Βασίλειος Γκόγκος σε ηλικία 75 ετών

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Βασίλειος Γεωρ. Γκόγκος. Η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου από Νάουσα προς 3-5 Πηγάδια, στη συμβολή με τον δρόμο για Άγιο Νικόλαο.@@ads-96@@Ο άτυχος άντρας για άγνωστους...

Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά... το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.Τα επόμενα...

Σύμφωνα με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων: 1.     Από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση 2 self tests ΜΟΝΟ στην εκπαιδευτική κοινότητα.2.     Οι δικαιούχοι του...

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...