Εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη στη Δημοτική Κοινότητα ο Κανονισμός Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων

Εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη στη Δημοτική Κοινότητα ο Κανονισμός Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων

Σε ελάχιστο χρόνο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημαρχείο της Βέροιας η συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας. Καταρχήν κατατέθηκαν προτάσεις προς διερεύνηση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, ενώ το Σώμα, μετά και από πρόταση της κ. Γιάννας Πιλιτσίδου, ως πολίτη Βέροιας, γνωμοδότησε να προχωρήσει η σύμβαση του υπαίθριου πάρκιγκ στην οδό Θερμοπυλών, η σύμβαση του οποίου έχει λήξει, και να πάει σε δημοπρασία.

Επίσης δόθηκε προς μελέτη στα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας ο κανονισμός χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Βέροιας, ο οποίος θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη, πριν τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κανονισμός είναι πολυσέλιδος ωστόσο να θυμίσουμε παρακάτω τις Γενικές Αρχές:

1. Στα πεζοδρόμια εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη για την κίνηση των πεζών, ελάχιστου πλάτους 1,50μ (του κρασπέδου μη συνυπολογιζόμενου). Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση, όπως σήμανση, φύτευση, αστικός εξοπλισμός απαγορεύεται να τοποθετείται εντός της ελεύθερης ζώνης πεζών. 

2. Το 60% τουλάχιστον του πλάτους των πεζοδρομίων να είναι ελεύθερο για την απρόσκοπτη και συνεχή διέλευση των πεζών εκτός ειδικών περιπτώσεων.

3. Δεν εμποδίζεται η ανάδειξη και η προβολή των μνημείων της πόλης.

4.Η έκθεση των εμπορευμάτων θα περιορίζεται σε απόσταση 1,20μ από την οικοδομική γραμμή και εφόσον καλύπτει τις πιο πάνω προϋποθέσεις, ενώ η ενδεχόμενη ανάρτηση αυτών επί των προσόψεων των κτηρίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει σε ύψος το 1,50μ.

5. Δεν επιτρέπεται στους παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους η επέκταση των εργασιών των καταστημάτων και των επιτηδευματιών κάθε μορφής (συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, συναρμολογήσεις επίπλων κτλ.).

6. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να χορηγείται άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους.

7. Ο παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος, οριοθετείται με χρωματισμένη διαγράμμιση ή σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου και εκπροσώπου της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας. Η σχετική άδεια παραχώρησης με το σχεδιάγραμμα που τη συνοδεύει θα πρέπει να είναι ανηρτημένη στο κατάστημα, σε εμφανές σημείο.  Κάθε κατάληψη εκτός των ορίων του παραχωρούμενου χώρου θεωρείται αυθαίρετη και την ευθύνη φέρει ο υπεύθυνος του καταστήματος. 

8. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση που να εμποδίζει την απρόσκοπτη και ελεύθερη χρήση του αστικού εξοπλισμού που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος στον κοινόχρηστο χώρο.

9.Στις περιοχές του Ιστορικού Κέντρου, στις πλατείες και σε όλους τους πεζόδρομους, επιτρέπεται η τοποθέτηση στοιχείων εξοπλισμού (καθίσματα, τραπέζια, γλάστρες κτλ) που αποτελούνται από υλικά που συνάδουν με το χαρακτήρα του, όπως πηλός, ξύλο, γυαλί, μέταλλο κλπ.

10. Η σκίαση των χώρων θα γίνεται, είτε με την τοποθέτηση τέντας στην όψη του κτιρίου σε ύψος τουλάχιστον 3 μ από το έδαφος και χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα, είτε με ομπρέλες που θα καλύπτουν επιφάνεια το πολύ ίση με αυτή του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς διαφημιστικά μηνύματα. Στις διατηρητέες περιοχές και στους πεζόδρομους στην αγορά η σκίαση των χώρων θα γίνεται αποκλειστικά με ομπρέλες και σύμφωνα με τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. 

11. Δεν επιτρέπεται καμία μόνιμη κατασκευή στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο (υποστυλώματα, δάπεδα, καθίσματα, ζαρντινιέρες κ.τ.λ.). Η διάταξη των λειτουργικών στοιχείων επί του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου θα είναι τέτοια ώστε να δημιουργούνται διάδρομοι για την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών. Η συνολική παρέμβαση θα τυγχάνει πριν από την έκδοση της άδειας, της έγκρισης των υπηρεσιών του Δήμου κατόπιν υποβολής μαζί με την άδεια των αναγκαίων προς τούτο τοπογραφικών και αρχιτεκτονικών σχεδίων. Οποιαδήποτε μεταβολή της διάταξης των λειτουργικών στοιχείων απαιτεί την έγκριση των υπηρεσιών και την ανανέωση της χορηγηθείσας άδειας. 

12. Σε χώρους πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και άλλων, που δεν έχουν παραχωρηθεί δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση. 

13. Η καθαριότητα του κοινόχρηστου χώρου είναι ευθύνη του υπευθύνου του καταστήματος. 

14. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, συσκευών προβολής, τηλεοράσεων και διαφημιστικών στοιχείων σε κοινόχρηστο χώρο. 

15. Όλες οι κατασκευές στους παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους δεν πρέπει να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά και θα τοποθετούνται μετά από άδεια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.  

16.Σύμφωνα με το άρθρο 11 του ΝΟΚ /12 (Ν. 4067/12), ΦΕΚ 79 Α/09-04-12 οι εξώστες των κτιρίων δεν επιτρέπεται να προεξέχουν από το οριακό επίπεδο της οικοδομικής γραμμής (κατακόρυφο ή κεκλιμένο), …περισσότερο από ένα δέκατο του πλάτους του δρόμου ….και μέχρι 2,0μ. το πολύ. Επίσης εξώστες που κατασκευάζονται πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους ή χώρους παραχωρημένους σε κοινή χρήση, πρέπει να βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 3μ. από κάθε σημείο της στάθμης του πεζοδρομίου … Εξώστες που κατασκευάζονται πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους, σε  ύψος μικρότερο από 5μ. πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 0,5μ., μέσα από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου σε οριζόντια προβολή.   

17. Σύμφωνα με του άρθρο 17 του Κτιριοδομικού Κανονισμού, σε κοινόχρηστους χώρους ή χώρους  παραχωρημένους σε κοινή χρήση… απαγορεύεται να κατασκευάζονται κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων. Κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων επιτρέπεται να κατασκευάζονται σε οποιαδήποτε άλλη θέση, ακόμη και σε τμήματα εξωστών που βρίσκονται υπεράνω κοινόχρηστων χώρων, εφόσον τα στηρίγματα αυτά εδράζονται στους εξώστες και δεν εξέχουν από το περίγραμμά τους.

18. Η φύτευση καλλωπιστικών φυτών και δέντρων στις πλατείες, τους πεζοδρόμους και τα πεζοδρόμια θα γίνεται μόνο ύστερα από την έγκριση του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου και η αποκατάσταση του γύρω χώρου σύμφωνα με υποδείξεις από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για να μη παρατηρείται το φαινόμενο της επίστρωσης των παραπάνω χώρων με πλακίδια διαφόρων μορφών.

19. Ο έλεγχος της τήρησης της νομιμότητας γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία, την Υγειονομική Υπηρεσία, τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες του Δήμου και επιτροπές που θα ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το σκοπό αυτό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απόλυτα πετυχημένος ο 20ος Δρόμος Θυσίας στη Νάουσα (ΦΩΤΟΣ)

Απόλυτα πετυχημένος ο 20ος Δρόμος Θυσίας στη Νάουσα...

Με απόλυτη επιτυχία και με τις συμμετοχές να ξεπερνούν...

Έφυγε από τη ζωή ο Σωτήριος Αντωνόπουλος σε ηλικία 68 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σωτήριος Αντωνόπουλος σε ηλικία 68...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024...

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Λαμπρός εορτασμός των Μυροφόρων στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας προεξάρχοντος του κ. Παντελεήμονος

Λαμπρός εορτασμός των Μυροφόρων στην Αλεξάνδρεια της...

Το πρωί της Κυριακής, 19ης Μαΐου, στην πανηγυρίζουσα...

Ευρωεκλογές 2024: Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα - Αποχή σημαίνει ότι αποφασίζουν άλλοι για μας!

Ευρωεκλογές 2024: Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, έχει...

  Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της...

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή χώρων στους συμμετέχοντες στις Ευρωεκλογές

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή...

Καλούνται από τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας οι εκπρόσωποι...

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την διεθνή κοινότητα

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για...

Στην Παναγία Σουμελά, στη Βέροια όπου χτυπά η καρδιά...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και στο 1ο Δημοτικό Βέροιας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και...

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, μέλη του ΔΣ του Λ.Ε.Β....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...