Μια συνταγή με αυθεντικό άρωμα Ελλάδας από το Deli

Μια συνταγή με αυθεντικό άρωμα Ελλάδας από το Deli

Καλαμάρια με λαδολέμονο και αρωματικό θυμάρι κάνουν την έκπληξη στο τραπέζι σας συνοδευόμενα από… μαύρο τζατζίκι!

 

 

Υλικά

4 καλαμάρια φρέσκα

λάδι για το τηγάνι

λίγο θυμάρι φρέσκο

αλάτι, πιπέρι

Για το λαδολέμονο

χυμό από 1½ λεμόνι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για το τζατζίκι

1 αγγούρι

2 σκελίδες σκόρδο

700γρ. γιαούρτι στραγγιστό

25γρ. μελάνι σουπιάς

αλάτι

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και καβουρδίζετε τις 2 σκελίδες σκόρδο.

 

Βήμα 2

Καθαρίζετε τα καλαμάρια από τις μεμβράνες και το κεντρικό κόκκαλο. Κρατάτε τα κεφάλια χωριστά, αφαιρείτε το μάτι και τα βάζετε σε ένα μπολ στην άκρη.

 

Βήμα 3

Ανοίγετε τα καλαμάρια στη μέση, τα καθαρίζετε από τυχόν περίσσιες μεμβράνες και τα χαράσσετε προσεκτικά σε τετράγωνα, χωρίς όμως να τα κόψετε.

 

Βήμα 4

Αφαιρείτε το καβουρδισμένο σκόρδο από το τηγάνι. Δεν πετάτε ούτε το λάδι ούτε το σκόρδο. Βάζετε το σκόρδο στην άκρη. Ρίχνετε λίγο φρέσκο θυμάρι και όταν τα φυλλαράκια αρχίσουν να τσιτσιρίζουν, ρίχνετε στο τηγάνι αλάτι και πιπέρι και βάζετε πρώτα τα κεφαλάκια από τα καλαμάρια να σοταριστούν. Δεν βάζετε καλαμάρια και κεφαλάκια μαζί γιατί έχουν διαφορετικούς χρόνους μαγειρέματος. Προσθέτετε και λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειαστεί.

 

Βήμα 5

Αφού σοτάρετε λίγο τα κεφαλάκια, ρίχνετε στο τηγάνι και τα καλαμάρια. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα.

 

Βήμα 6

Φτιάχνετε το τζατζίκι: Πλένετε καλά το αγγούρι, το κόβετε χωρίς να βγάλετε τη φλούδα του και το βάζετε στο μπλέντερ. Χτυπάτε καλά μέχρι να πολτοποιηθεί. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και λίγο νερό για να έχει ο πολτός σας αρκετή υγρασία.

 

Βήμα 7

Σε ένα μπολ, βάζετε ένα λεπτό σουρωτήρι και σουρώνετε τα υγρά του αγγουριού. Κρατάτε και το νερό του αγγουριού αλλά και τη σάρκα που έμεινε στο σουρωτήρι. Θα τη χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε το πιάτο σας.

 

Βήμα 8

Βάζετε στο μπλέντερ το καβουρδισμένο σκόρδο, το γιαούρτι, λίγο από το νερό του αγγουριού- όχι όλο- και αλάτι κατά βούληση. Χτυπάτε καλά μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε και το μελάνι σουπιάς. Ξαναχτυπάτε το μίγμα σας καλά.

 

Βήμα 9

Σε ένα μπολ ρίχνετε το ελαιόλαδο με το λεμόνι και ανακατεύετε καλά με ένα πιρουνάκι. Σερβίρετε τα καλαμάρια βάζοντας μια κουταλιά της σούπας από το τζατζίκι σε κάθε πιάτο, διακοσμείτε με λίγο από το αγγούρι που σας περίσσεψε και τέλος, ραντίζετε με λίγο λαδολέμονο.

 

Tips

-Μελάνι σουπιάς ζητήστε από τον ψαρά σας να σας δώσει. Αυτά τα σακουλάκια της σουπιάς θα τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη σε μικρά μπολ ή πλαστικά σακουλάκια αποθήκευσης. Σε μερικά delicatessen θα βρείτε και μελάνι σουπιάς συσκευασμένο σε βάζο.

-Μια ωραία σπιτική πέστο βασιλικού θα ταιριάξει πολύ με τα καλαμαράκια σας.

-Προτιμήστε φρέσκα από κατεψυγμένα καλαμάρια.

 

TZATZIKI ME MΕΛΑΝΙ ΣΟΥΠΙΑΣ!

Σε ένα τηγάνι και σε σιγανή φωτιά, καβουρδίζετε το σκόρδο στα 20ml ελαιόλαδο και το κάνετε πουρέ.

 

Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μελάνι σουπιάς να μαυρίσει το γιαούρτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...