Αντιπροσωπεία Κυβέρνησης  και παραγωγών μεταβαίνει στη Μόσχα για το θέμα των εξαγωγών ροδακίνων

Αντιπροσωπεία Κυβέρνησης και παραγωγών μεταβαίνει στη Μόσχα για το θέμα των εξαγωγών ροδακίνων

Ελληνική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και παραγωγών άλλων εξαγώγιμων φρούτων θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσει με τη ρωσική πλευρά τρόπους για την πραγματοποίηση εξαγωγών χωρίς την τυπική άρση του ρωσικού εμπάργκο.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη προχθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των παραγωγών ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Εταιρεία

Στις προτάσεις που είναι υπό συζήτηση περιλαμβάνεται η ίδρυση μιας ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία και θα αναλαμβάνει την εισαγωγή των προϊόντων στη ρωσική αγορά, αναθέτοντας για λογαριασμό της τη συσκευασία των προϊόντων στις ελληνικές μονάδες.

Οπως διευκρίνιζαν στο «Εθνος» εκπρόσωποι των παραγωγών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι εξαγωγές των φρούτων στη ρωσική αγορά δεν μπορούν να γίνονται χύδην, γιατί πρόκειται για προϊόντα ευαίσθητα τα οποία μπορούν να καταστραφούν κατά τη μεταφορά.

Στις προτάσεις που διατυπώνονται -σε περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία- για μεν τα ροδάκινα είναι οι συσκευασίες να μην ξεπερνούν τα δέκα κιλά, ενώ πολύ μικρότερες πρέπει να είναι οι συσκευασίες για προϊόντα ακόμη πιο ευαίσθητα, όπως τα κεράσια, τα βερίκοκα κ.λπ.

Η συνάντηση με τον υπουργό

 Παν. Λαφαζάνη

Για το θέμα της συνάντησης που έγινε την Τρίτη με τον υπουργό Παν. Λαφαζάνη, από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Κώστα Λαπαβίτσα ανακοινώθηκαν τα πιο κάτω:

“Συνάντηση είχαν την Τρίτη ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου με συνεταιριστικές οργανώσεις από την Ημαθία, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Ημαθίας Κώστα Λαπαβίτσα. 

Επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσε το ρωσικό εμπάργκο, οι δυσμενείς επιπτώσεις του στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και η διερεύνηση περαιτέρω ενεργειών για την άρση του, ή την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για τη νόμιμη εξαγωγή των ελληνικών ροδάκινων στη Ρωσία την τρέχουσα περίοδο. Παράλληλα, συζητήθηκε η δυνατότητα της διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας ύστερα από τα πρόσφατα ταξίδια του υπουργού και του πρωθυπουργού στη Ρωσία. 

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να μεταβεί άμεσα στη Μόσχα κυβερνητικό κλιμάκιο μαζί με εκπροσώπους των παραγωγών Ημαθίας προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης των εξαγωγών ροδάκινων και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρώσικη αγορά.   

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάληψη άμεσης δράσης στο σημαντικό αυτό θέμα και τη δρομολόγηση των επόμενων ενεργειών με κύρια αυτή του ταξιδιού στη Μόσχα. Παράλληλα, εξέφρασε την ομοφωνία του στις θέσεις του υπουργού ΠΑΠΕΝ και του αναπληρωτή  Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και την ανάγκη της άμεσης άρσης τους. “Είναι απαράδεκτο να κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας εξαιτίας ενός εμπάργκο που έθεσε η ΕΕ. Η Ρωσία μπορεί και πρέπει να γίνει μία μεγάλη αγορά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Ο αγροτικός τομέας έχει να συμβάλει τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της εθνικής μας οικονομίας. Οι ενέργειές μου ώστε η αγροτική παραγωγή της Ημαθίας να διευρυνθεί και προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν για μένα πρώτιστες προσπάθειες”, δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης”. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε σήμερα στη

Διαβάστε σήμερα στη "ΒΕΡΟΙΑ" που κυκλοφορεί 22/4

35 μέρες πριν...ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΞΙ (6)...

Επισκέφθηκε τη Βέροια η υποψήφια Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελένη Παναγιωταρέα

Επισκέφθηκε τη Βέροια η υποψήφια Ευρωβουλευτής της...

Με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των...

Κ. Βοργιαζίδης: «Συμμερίζομαι τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου»

Κ. Βοργιαζίδης: «Συμμερίζομαι τις ανησυχίες του...

Περιοδεία στην αγορά και τους βασικούς εμπορικούς...

Γεωργία Μπατσαρά στα εγκαίνια του εκλογικού της κέντρου: «Πρώτοι απ’ την πρώτη,  πρώτοι και τη δεύτερη Κυριακή»

Γεωργία Μπατσαρά στα εγκαίνια του εκλογικού της...

Διπλή γιορτή για τον συνδυασμό της , “Βέροια,...

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα...

Τα “Παιδιά της Άνοιξης”   και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε   κλιμάκιο της ομάδας γυναικών   της “Ώρας Ευθύνης”

Τα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών...

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας Μπατσαρά

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας...

Το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα...

Αντωνία Παπανδρώνη  Βιογραφικό της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου   με τον συνδυασμό   του Παύλου Παυλίδη   «Συνδημότες»

Αντωνία Παπανδρώνη Βιογραφικό της υποψήφιας...

Γεννήθηκα στη Βέροια στις 18-05-80.Γονείς μου είναι ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

35 μέρες πριν...ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΞΙ (6) ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΠΩΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝΓεωργία Μπατσαρά: Πρώτοι απ΄ την πρώτη Κυριακή, πρώτοι και τη δεύτερη…Ξεκινά η...

Με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, θεσμικούς παράγοντες της επιχειρηματικότητας και στελέχη της ΝΔ συναντήθηκε η Ελένη Παναγιωταρέα, υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κατά την...