Αντιπροσωπεία Κυβέρνησης  και παραγωγών μεταβαίνει στη Μόσχα για το θέμα των εξαγωγών ροδακίνων

Αντιπροσωπεία Κυβέρνησης και παραγωγών μεταβαίνει στη Μόσχα για το θέμα των εξαγωγών ροδακίνων

Ελληνική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και παραγωγών άλλων εξαγώγιμων φρούτων θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσει με τη ρωσική πλευρά τρόπους για την πραγματοποίηση εξαγωγών χωρίς την τυπική άρση του ρωσικού εμπάργκο.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη προχθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των παραγωγών ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Εταιρεία

Στις προτάσεις που είναι υπό συζήτηση περιλαμβάνεται η ίδρυση μιας ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία και θα αναλαμβάνει την εισαγωγή των προϊόντων στη ρωσική αγορά, αναθέτοντας για λογαριασμό της τη συσκευασία των προϊόντων στις ελληνικές μονάδες.

Οπως διευκρίνιζαν στο «Εθνος» εκπρόσωποι των παραγωγών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι εξαγωγές των φρούτων στη ρωσική αγορά δεν μπορούν να γίνονται χύδην, γιατί πρόκειται για προϊόντα ευαίσθητα τα οποία μπορούν να καταστραφούν κατά τη μεταφορά.

Στις προτάσεις που διατυπώνονται -σε περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία- για μεν τα ροδάκινα είναι οι συσκευασίες να μην ξεπερνούν τα δέκα κιλά, ενώ πολύ μικρότερες πρέπει να είναι οι συσκευασίες για προϊόντα ακόμη πιο ευαίσθητα, όπως τα κεράσια, τα βερίκοκα κ.λπ.

Η συνάντηση με τον υπουργό

 Παν. Λαφαζάνη

Για το θέμα της συνάντησης που έγινε την Τρίτη με τον υπουργό Παν. Λαφαζάνη, από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Κώστα Λαπαβίτσα ανακοινώθηκαν τα πιο κάτω:

“Συνάντηση είχαν την Τρίτη ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου με συνεταιριστικές οργανώσεις από την Ημαθία, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Ημαθίας Κώστα Λαπαβίτσα. 

Επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσε το ρωσικό εμπάργκο, οι δυσμενείς επιπτώσεις του στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και η διερεύνηση περαιτέρω ενεργειών για την άρση του, ή την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για τη νόμιμη εξαγωγή των ελληνικών ροδάκινων στη Ρωσία την τρέχουσα περίοδο. Παράλληλα, συζητήθηκε η δυνατότητα της διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας ύστερα από τα πρόσφατα ταξίδια του υπουργού και του πρωθυπουργού στη Ρωσία. 

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να μεταβεί άμεσα στη Μόσχα κυβερνητικό κλιμάκιο μαζί με εκπροσώπους των παραγωγών Ημαθίας προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης των εξαγωγών ροδάκινων και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρώσικη αγορά.   

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάληψη άμεσης δράσης στο σημαντικό αυτό θέμα και τη δρομολόγηση των επόμενων ενεργειών με κύρια αυτή του ταξιδιού στη Μόσχα. Παράλληλα, εξέφρασε την ομοφωνία του στις θέσεις του υπουργού ΠΑΠΕΝ και του αναπληρωτή  Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και την ανάγκη της άμεσης άρσης τους. “Είναι απαράδεκτο να κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας εξαιτίας ενός εμπάργκο που έθεσε η ΕΕ. Η Ρωσία μπορεί και πρέπει να γίνει μία μεγάλη αγορά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Ο αγροτικός τομέας έχει να συμβάλει τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της εθνικής μας οικονομίας. Οι ενέργειές μου ώστε η αγροτική παραγωγή της Ημαθίας να διευρυνθεί και προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν για μένα πρώτιστες προσπάθειες”, δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης”. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε διαβούλευση το σχέδιο για τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος»

Σε διαβούλευση το σχέδιο για τα «Μέτρα ελέγχου της...

Μέχρι την Κυριακή 25 ΝοεμβρίουΣε δημόσια διαβούλευση...

Συνάντηση του Προέδρου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ   Π. Δραγκόλα με τον Περιφερειάρχη   Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη

Συνάντηση του Προέδρου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ Π. Δραγκόλα με τον...

Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων...

Δηλώσεις Σταικούρα – Βεσυρόπουλου για την έκθεση προϋπολογισμού της Βουλής

Δηλώσεις Σταικούρα – Βεσυρόπουλου για την έκθεση...

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας,...

Το δισέλιδο μιας παλιάς εφημερίδας

Το δισέλιδο μιας παλιάς εφημερίδας

Του Ορέστη ΣιδηρόπουλουΣκάλιζα τα χαρτιά μου,...

Ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο διοργανώνουν   Αστυνομικοί, Δικηγόροι   και Εκπαιδευτικοί της Ημαθίας

Ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο...

Ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία των...

Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών –  Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Κάλεσμα συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για άπορες οικογένειες της Βέροιας

Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών – Κέντρων...

Το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών – Κέντρων...

Εκδήλωση με ομιλητή   τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις προκλήσεις   του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Συνεδριάζει η Δημοτική   Επιτροπή Διαβούλευσης

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Τακτική Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μέχρι την Κυριακή 25 ΝοεμβρίουΣε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες στην ιστοσελίδα του Yπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με θέμα τα «Μέτρα ελέγχου...

Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Παύλο Δραγκόλα, δέχθηκε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος...

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, με αφορμή...

Του Ορέστη ΣιδηρόπουλουΣκάλιζα τα χαρτιά μου, αναζητώντας κάποιες σημειώσεις μου. Έξαφνα έπεσα πάνω σ’ ένα μονόφυλλο μιας παλιάς τοπικής εφημερίδας.«Δε μου χρειάζεται!» αποφάνθηκα και ήμουν έτοιμος να...