Αντιπροσωπεία Κυβέρνησης  και παραγωγών μεταβαίνει στη Μόσχα για το θέμα των εξαγωγών ροδακίνων

Αντιπροσωπεία Κυβέρνησης και παραγωγών μεταβαίνει στη Μόσχα για το θέμα των εξαγωγών ροδακίνων

Ελληνική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και παραγωγών άλλων εξαγώγιμων φρούτων θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσει με τη ρωσική πλευρά τρόπους για την πραγματοποίηση εξαγωγών χωρίς την τυπική άρση του ρωσικού εμπάργκο.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη προχθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των παραγωγών ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Εταιρεία

Στις προτάσεις που είναι υπό συζήτηση περιλαμβάνεται η ίδρυση μιας ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία και θα αναλαμβάνει την εισαγωγή των προϊόντων στη ρωσική αγορά, αναθέτοντας για λογαριασμό της τη συσκευασία των προϊόντων στις ελληνικές μονάδες.

Οπως διευκρίνιζαν στο «Εθνος» εκπρόσωποι των παραγωγών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι εξαγωγές των φρούτων στη ρωσική αγορά δεν μπορούν να γίνονται χύδην, γιατί πρόκειται για προϊόντα ευαίσθητα τα οποία μπορούν να καταστραφούν κατά τη μεταφορά.

Στις προτάσεις που διατυπώνονται -σε περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία- για μεν τα ροδάκινα είναι οι συσκευασίες να μην ξεπερνούν τα δέκα κιλά, ενώ πολύ μικρότερες πρέπει να είναι οι συσκευασίες για προϊόντα ακόμη πιο ευαίσθητα, όπως τα κεράσια, τα βερίκοκα κ.λπ.

Η συνάντηση με τον υπουργό

 Παν. Λαφαζάνη

Για το θέμα της συνάντησης που έγινε την Τρίτη με τον υπουργό Παν. Λαφαζάνη, από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Κώστα Λαπαβίτσα ανακοινώθηκαν τα πιο κάτω:

“Συνάντηση είχαν την Τρίτη ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου με συνεταιριστικές οργανώσεις από την Ημαθία, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Ημαθίας Κώστα Λαπαβίτσα. 

Επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσε το ρωσικό εμπάργκο, οι δυσμενείς επιπτώσεις του στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και η διερεύνηση περαιτέρω ενεργειών για την άρση του, ή την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για τη νόμιμη εξαγωγή των ελληνικών ροδάκινων στη Ρωσία την τρέχουσα περίοδο. Παράλληλα, συζητήθηκε η δυνατότητα της διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας ύστερα από τα πρόσφατα ταξίδια του υπουργού και του πρωθυπουργού στη Ρωσία. 

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να μεταβεί άμεσα στη Μόσχα κυβερνητικό κλιμάκιο μαζί με εκπροσώπους των παραγωγών Ημαθίας προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης των εξαγωγών ροδάκινων και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρώσικη αγορά.   

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάληψη άμεσης δράσης στο σημαντικό αυτό θέμα και τη δρομολόγηση των επόμενων ενεργειών με κύρια αυτή του ταξιδιού στη Μόσχα. Παράλληλα, εξέφρασε την ομοφωνία του στις θέσεις του υπουργού ΠΑΠΕΝ και του αναπληρωτή  Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και την ανάγκη της άμεσης άρσης τους. “Είναι απαράδεκτο να κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας εξαιτίας ενός εμπάργκο που έθεσε η ΕΕ. Η Ρωσία μπορεί και πρέπει να γίνει μία μεγάλη αγορά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Ο αγροτικός τομέας έχει να συμβάλει τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της εθνικής μας οικονομίας. Οι ενέργειές μου ώστε η αγροτική παραγωγή της Ημαθίας να διευρυνθεί και προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν για μένα πρώτιστες προσπάθειες”, δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης”. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω κάθε εκλογικής διαδικασίας οι πολίτες επιλέγουν να τους διοικήσει  σε τοπικό, περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο εκείνος από τους υςποψηφίους που το...