Το Λύκειο Μελίκης σε διεθνή εκπαιδευτική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στο Πλαίσιο του Comenius

Το Λύκειο Μελίκης σε διεθνή εκπαιδευτική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στο Πλαίσιο του Comenius

Το ΓΕΛ Μελίκης πραγματοποίησε την τελευταία εκπαιδευτική επίσκεψη, στο  πλαίσιο του  ευρωπαϊκού προγράμματος σύμπραξης σχολικών μονάδων  COMENIUS με θέμα: “Let’s fight obesity, it’s not our destiny”,  στην πόλη της Κωνσταντινούπολης από 27 Απριλίου έως 1 Μαΐου. Στη συνάντηση αυτή  συμμετείχαν μόνο εκπαιδευτικοί, όπως είχε αποφασιστεί από τη συντονίστρια χώρα  του προγράμματος και εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Έτσι, υπήρχαν   εκπρόσωποι καθηγητές από σχολεία δέκα ευρωπαϊκών χωρών. 

Εκτός από το ΓΕΛ Μελίκης που εκπροσωπεί τη χώρα μας και το σχολείο υποδοχής της Κων/πολης,  συμμετείχαν σχολεία από την Ιταλία, την Γερμανία, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία και την Πολωνία. Το σχολείο μας  εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση αυτή  από το διευθυντή κ.  Κουφόπουλο Στέφανο  και τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Μαρρά Σωτήρη. Η μετακίνηση χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ιδρύματος Κρατικών υποτροφιών (ΙΚΥ).

Το  εταιρικό  σχολείο (MITHATPAŞA MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI) της Κων/πολης  ανήκει στο δήμο Uskudar, ένα δήμο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης με πληθυσμό  περισσότερους από 500.000 κατοίκους. Πρόκειται για ένα επαγγελματικό λύκειο θηλέων με περισσότερες από 1000 μαθήτριες ηλικίας 15-18 ετών και 80 καθηγητές.

Ο κυριότερος σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των εργασιών που πραγματοποίησε  κάθε σχολείο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του προγράμματος, να εξαχθούν συμπεράσματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα μια μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκπαιδευτικές συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής και οι κοινές εκπαιδευτικές πρακτικές  που ακολουθήθηκαν έθεσαν τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες σε εκπαιδευτικό επίπεδο πράγμα που αποτελεί αναμφίβολα τον απώτερο στόχο της επίσκεψης αυτής. Ήδη στο πλαίσιο της ανάπτυξης περαιτέρω ευρωπαϊκών συνεργασιών, έχει υποβληθεί αίτηση για χρηματοδότηση προγράμματος ατομικής κινητικότητας (ΚΑ1) Erasmus + σε συνεργασία με το εταιρικό σχολείο από την Πολωνία. 

Ιδιαίτερη αναφορά  θα πρέπει να γίνει στην υποδοχή που επιφυλάχθηκε σε όλες τις αντιπροσωπείες των σχολείων από το εταιρικό σχολείο της Κων/πολης,  η οποία  συνδυάζοντας εκτός των άλλων τη μουσική , το χορό και τις γυμναστικές επιδείξεις, κέρδισε τις εντυπώσεις και δημιούργησε  από την πρώτη στιγμή ένα κλίμα οικειότητας και αμοιβαίας συμπάθειας. Εξίσου θερμή  ήταν και η υποδοχή που επιφύλαξαν σε όλες τις αντιπροσωπείες οι τοπικές αρχές. Συγκεκριμένα, συνομίλησαν μαζί μας ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο τοπικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ο δήμαρχος της περιοχής.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η φιλοξενία των Τούρκων ήταν πραγματικά εξαιρετική και συνέβαλλε καθοριστικά στο να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμά τους, τη διασκέδασή τους και να δοκιμάσουμε τις γαστρονομικές προτάσεις τους με τα τοπικά εδέσματα της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχαμε ακόμη την ευκαιρία να επισκεφθούμε ορισμένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής όπως  την Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί, την υπόγεια δεξαμενή νερού (Basilica Cistern), το παλάτι Topkapi, τη μεγάλη υπαίθρια αγορά και την αγορά μπαχαρικών. Επίσης,  ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η κρουαζιέρα που πραγματοποιήθηκε στον Βόσπορο.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επίσκεψη αυτή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στις αντιπροσωπείες όλων των σχολείων. Κοινή ήταν η πεποίθηση όλων ότι τέτοιου είδους εκπαιδευτικά  προγράμματα βοηθούν στην ανάδειξη κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων που αφορούν κυρίως στους νέους, αλλά ταυτόχρονα και κοινών ευρωπαϊκών λύσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...