Ξεκίνησαν ήδη τη λειτουργία τους VENUS, ΑΛΜΜΕ και Alexander

Ξεκίνησαν ήδη τη λειτουργία τους VENUS, ΑΛΜΜΕ και Alexander

Μέσα Ιουλίου, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή της πολιτικοοικονομικής κατάστασης της χώρας μας και στην Ημαθία οι πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων για κονσέρβα έχουν ήδη μαζευτεί και συγκεντρώνονται στα κονσερβοποιεία του Νομού μας.

Τρεις βιομηχανίες, παρά το δύσκολο καλοκαίρι, ξεκίνησαν ήδη τη λειτουργία τους κι εμείς κάναμε ένα ρεπορτάζ μιλώντας με τους υπεύθυνους της VENUS, της ΑΛΜΜΕ και της «Αλεξάντερ» για να δούμε σε ποιο σημείο εκκίνησης βρίσκονται και τί προβλήματα αντιμετωπίζουν.

 

Στη VENUS

Η VENUS ξεκίνησε πρώτη την περασμένη Πέμπτη, στο εργοστάσιο της Βέροιας και όπως μας είπε ο διευθυντής Στέλιος Θεοδουλίδης «κάθε μέρα εκπαιδεύουμε και καινούργια βάρδια. Χθες μπήκε η τρίτη βάρδια και το εργοστάσιο της Βέροιας δουλεύει κανονικά με τρεις βάρδιες. Από σήμερα το πρωί ξεκινάει και το εργοστάσιο της Αλεξάνδρειας να εκπαιδεύεται. Είμαστε σε κανονικό ρυθμό, παραλαμβάνουμε την πρώτη ύλη και βρισκόμαστε σε κανονικές συνθήκες παρά τις δυσκολίες της χρονιάς». Όσον αφορά τις ποσότητες  η VENUS παραλαμβάνει κανονικά την πρώτη ύλη, χθες το πρωί είχε περίπου 300 τόνους αποθήκη και μέρα με τη μέρα κορυφώνεται. Βεβαίως υπάρχουν και εδώ προβλήματα με τις τράπεζες «στη λογική ότι κανείς δεν δίνει επί πιστώσει κανένα υλικό και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Αλλά επειδή έχουμε καλή σχέση εδώ και χρόνια με όλους τους προμηθευτές τα καταφέρνουμε. Αλλά δεν μπορούμε να κινήσουμε χρήματα και είμαστε στο πικ των χρηματοροών. Μέχρι στιγμής όμως τα καταφέρνουμε, δεν έχουμε πρόβλημα» εκτίμησε ο κ. Θεοδουλίδης.

 

Στην ΑΛΜΜΕ

Η μεταποίηση κομπόστας στην ΑΛΜΜΕ ξεκίνησε το Σάββατο 11 Ιουλίου ενώ νωρίτερα ξεκίνησε η χυμοποίηση. Όπως μας είπε ο δ/ντής του κονσερβοποιείου Πέτρος Αλαγκιοζίδης «αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη ρευστότητα, αγωνιζόμαστε με δικές μας δυνάμεις να τα φέρουμε βόλτα γιατί οι τράπεζες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αργία, έχουμε χάσει τις πιστώσεις από όλους τους προμηθευτές μας και ότι αγοράζουμε, το αγοράζουμε μετρητοίς (κουτιά, ζάχαρη κ.λπ.). Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους προμηθευτές του εξωτερικού γιατί δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε πληρωμές στο εξωτερικό με τις τράπεζες σε αργία, ενώ με το e-banking εξυπηρετούμαστε για τις πληρωμές στο εσωτερικό». Όσον αφορά την παραγωγή, αυτή είναι μικρότερη από πέρσι, (κι αυτή είναι εκτίμηση όλων των κονσερβοποιείων). «Έχουμε μία απώλεια περίπου 20%. Φυσικά επειδή η ποιότητα είναι καλύτερη των προηγούμενων ετών, θα κοιτάξουμε να το εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα». Για τις τιμές δεν έχει ανοίξει ακόμα από κανέναν αυτό το κεφάλαιο αλλά όπως μας είπε ο κ. Αλαγκιοζίδης η ΑΛΜΜΕ προμηθεύεται τα ροδάκινα των παραγωγών που ανήκουν στον Συνεταιρισμό (Αλιάκμων, Μέση, Μελίκη) και έτσι δεν έχει τη μεγάλη πίεση για ορισμό τιμής. «Φυσικά πρέπει να ορίσουμε κάποια στιγμή την τιμή για να είναι και πιο άνετος ο παραγωγός, διότι συσσωρεύονται πολλά προβλήματα, δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε κι άλλα». Κατά την εκτίμησή του πάντως, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διεθνή αγορά και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να είναι χαμηλότερες από πέρσι.

 

Στην Alexander

Μιλώντας με τον κ. Αλέκο Σκορτόπουλο μας είπε ότι η βιομηχανία ξεκίνησε δοκιμαστικά από χθες διότι η παραγωγή δεν είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και όπως προβλέπει θα αρχίσει κανονικά η δουλειά μετά την Πέμπτη. Όσον αφορά τα προβλήματα με τις Τράπεζες, αυτό είναι ένας πονοκέφαλος για το κονσερβοποιείο του οποίου το επιτελείο είχε χθες συνάντηση για να συζητήσει ακριβώς αυτό το θέμα.. «Όταν είναι κλειστές οι Τράπεζες, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, αλλά κάθε μέρα ελπίζουμε» μας είπε ο κ. Σκουρτόπουλος.

 

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας  Παραγωγών

Με θετική ματιά βλέπει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Παραγωγών και Συν/σμών Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης την φετινή χρονιά. «Μετά και την διαφαινόμενη συμφωνία που κλείνει με τους δανειστές και οι χρηματοδοτήσεις των εργοστασίων θα ξεκινήσουν χωρίς πρόβλημα, οπότε τα κονσερβοποιεία θα λειτουργήσουν κανονικά για την παραγωγή τους σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς». Οι πρώιμες ποικιλίες συγκομίζονται, είναι μια χρονιά με ελαφριά μείωση της παραγωγής και σταδιακά τα κονσερβοποιεία θα μπουν σε πλήρη λειτουργία. Για την τελική τιμή δεν έχει γίνει ακόμα συμφωνία. «Μετά την ψήφιση των μέτρων στη βουλή, θα κλείσουν και οι συμφωνίες για τις τιμές» τόνισε ο κ. Γιαννακάκης εκτιμώντας ότι οι τιμές δεν θα είναι χαμηλότερες από πέρσι, ίσως να είναι και υψηλότερες. Μετά τις πολιτικές εξελίξεις και την συμφωνία για παραμονή στην Ευρωζώνη μπορούμε πλέον να διατηρήσουμε τις αγορές μας για τις οποίες υπήρχε κίνδυνος να στραφούν προς την Ισπανία και έτσι διατηρείται όλος ο μηχανισμός ο οποίος με κόπο χτίστηκε τα τελευταία χρόνια και κινδυνεύσει προς στιγμή να καταρρεύσει».

 

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ OFFICE ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ OFFICE ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Η «ΔΙΚΤΥΩΣΗ», πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης...

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου - Εθελοντική αιμοδοσία από το Κέντρο Υγείας Βέροιας

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου - Εθελοντική αιμοδοσία από το...

 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018...

Ο ποδηλάτης   Βασίλης Καρυοφιλλίδης στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας

Ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφιλλίδης στην Εύξεινο Λέσχη...

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας είχε την χαρά και την τιμή...

Έτοιμες προς   παραλαβή οι νέες   ταυτότητες των εφέδρων αξιωματικών Ημαθίας

Έτοιμες προς παραλαβή οι νέες ταυτότητες των...

Παρακαλούνται οι έφεδροι αξιωματικοί που υπέβαλλαν...

Εκπαίδευση ειδικών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκπαίδευση ειδικών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας,...

Από τον Ελληνοαυστρολό Άγγελο Γιαννάκαρο, ιδρυτή της...

Σοφίας Παρασκευόπουλου το ανάγνωσμα...

Σοφίας Παρασκευόπουλου το ανάγνωσμα...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου*Αν τα φαινόμενα ανομίας στα...

Εργασίες βελτίωσης   και αναβάθμισης   των σχολικών   μονάδων στη Νάουσα

Εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισης των σχολικών ...

Συνεχίζονται οι εργασίες βελτίωσης και αισθητικής...

Δικτύωση κοινωνικών φορέων - Το Κέντρο Συμβουλευτικής  του Δήμου Βέροιας συναντήθηκε  με φορείς της Αλεξάνδρειας

Δικτύωση κοινωνικών φορέων - Το Κέντρο Συμβουλευτικής ...

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η «ΔΙΚΤΥΩΣΗ», πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου ΙΙ από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Κε.Δι.Βι.Μ.2 με Αριθμό Αδείας 2000440 ξεκινάει...

 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 9:00 πμ - 13:00μμ επί της οδού Μοράβα 2, θα πραγματοποιήσει Εθελοντική Αιμοδοσία για τους υπαλλήλους του και το κοινό της περιοχής μας  που επιθυμεί να...

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας είχε την χαρά και την τιμή να υποδεχτεί την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, τον ποδηλάτη Βασίλη Καρυοφιλλίδη, ο οποίος ξεκίνησε ένα μεγάλο στοίχημα ποδηλατώντας από την Αθήνα προς τον...

Παρακαλούνται οι έφεδροι αξιωματικοί που υπέβαλλαν στη δικαιολογητικά έκδοσης νέας ταυτότητας όπως προσέλθουν στα γραφεία για την παραλαβή αυτής. Ημέρες : Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10.00 π.μ. έως 13.00 ....