Τσίπρας: Πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής άνω των 6 δισ. ευρώ έως το 2020 - Διεκδικούμε ΦΠΑ 13% για τους αγρότες

Τσίπρας: Πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής άνω των 6 δισ. ευρώ έως το 2020 - Διεκδικούμε ΦΠΑ 13% για τους αγρότες

Τα μέτρα στήριξης των αγροτών ενόψει της πολύ δύσκολης συμφωνίας ανακοίνωσε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020. Ως προς το επίμαχο ζήτημα της φορολογίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί για δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών με έμφαση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στους νέους αγρότες.

 

Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρέπει να ανοίξουμε δρόμους, να δημιουργήσουμε δρόμους ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν δρόμοι, είπε ο πρωθυπουργός, «διότι είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες πρώτα από όλα κοινωνικής δικαιοσύνης, διατήρησης της δυνατότητας όλων των κοινωνικών ομάδων να μπορέσουνε διασφαλίσουνε τα εισοδήματά τους, αλλά ταυτόχρονα αναδιανομή εισοδήματος και δημιουργία προϋποθέσεων μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση. Διότι δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη».

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τους θεσμούς, που γίνανε τέσσερις από τρεις, «και ενδεχομένως να πρέπει να επιδιώξουμε να γίνουν και περισσότεροι, υπό την έννοια ότι σ' αυτή τη διαδικασία θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει και η παρακολούθηση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ενός θεσμού δημοκρατικού που λογοδοτεί ελέγχει και ελέγχεται».

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα, τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και για το μέλλον της ευρωζώνης, και ελπίζουμε οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις πολιτικές διεργασίες που θα συντελεστούν το επόμενο διάστημα στην ευρωζώνη και στην ΕΕ συνολικά.

 

Αντίρροπα μέτρα

«Δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε ότι αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια. Πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας, είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε. Και αν δεν εργαστούμε σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αντίρροπων μέτρων σε αυτές τις πολιτικές, αντίρροπων μέτρων προστασίας των κοινωνικών δυνάμεων που βάλλονται από αυτές, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να διαπραγματεύεται καθ' όλη τη διάρκεια και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, προκειμένου να πετύχει ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, το οποίο να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, ευνοεί τους πραγματικούς και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο. Όπως ειδικότερα επισήμανε, ο σχεδιασμός γίνεται προκειμένου να περιοριστούν αρνητικές συνέπειες σε έναν ευαίσθητο τομέα του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, στον εξορθολογισμό ενίσχυσης του πρωτογενούς αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τίθενται προτεραιότητες.

Βασική φιλοσοφία της πρότασης της κυβέρνησης είναι να κατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη με ιδιαίτερη έγνοια στους νέους και καλές πρακτικές και καινοτομίες να εφαρμοστούν ώστε η νέα γενιά να εμπλακεί με τρόπο δημιουργικό και αποτελεσματικό, με τη αγροτική παραγωγή.

 

Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις οξείες γωνίες αυτής της συμφωνίας σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με στόχο να προωθήσουμε τη διάκριση των νέων αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ασκούν αγροτική δραστηριότητα και σε αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα, αλλά η κύρια απασχόλησή τους είναι διαφορετική.

Στόχος είναι να διεκδικήσουμε, διευκρίνισε, για τη φορολογία να θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα φυσικά πρόσωπα, τα απασχολούμενα με κύρια απασχόληση κάθε είδους κύρια εργασία η οποία τους αποφέρει τουλάχιστον το 50% του συνολικού καθαρού εισοδήματος τους από κάθε πηγή. Και γι' αυτούς να διεκδικήσουμε φορολόγηση με 13% και όχι 26% και προκαταβολή φόρου στο 50% και όχι στο 100%.

Ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει μείωση 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια δίκαιη διεκδίκηση», είπε ο πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να φορολογείται το καθαρό αγροτικό εισόδημα συνυπολογίζοντας τα έξοδα και τις επιβαρύνσεις.

Πέραν της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν και μια σειρά από παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν τα εξής:

- θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης (συνεταιρισμούς). Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.

- άμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ετησίως με την ενεργοποίηση δημόσιων λειτουργών, αναδιοργάνωση και απογραφειοποίηση διαδικασιών. Ανήγγειλε στο σημείο αυτό ότι θα ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των βοσκίσιμων γαιών.

- αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά.

- εντατικοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή- φοροαποφυγή- ελληνοποιήσεις, παράνομα κυκλώματα, με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων

- ενίσχυση της αλιείας μέσω του ΕΠΑΛ.

 

Όμως ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στην ΕΕ. Όπως είπε το πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά πόρους άνω των 6 δισ. και να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 εργασίας. Οι άξονες είναι οι εξής:

- ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην κτηνοτροφία

- αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κίνητρα για νέους.

- αύξηση της προστιθέμενης αξίας με επενδύσεις στην ποιότητα και την εξωστρέφεια

- προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής (30% των πόρων του ΠΑΑ)

- ενίσχυση του κοινωνικού αστού στις αγροτικές περιοχές.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι για το ΠΑΑ θα εκχωρηθούν πόροι και αρμοδιότητες στις περιφέρειες και γι' αυτό θα εκχωρηθεί άνω του 30% των πόρων του προγράμματος στις περιφέρειες.

Όλα αυτά απαιτούν σχέδιο, οργάνωση, παρακολούθηση, ικανότητες και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες. Θα προσπαθήσουμε για όλα τα άλλα, όμως η πολιτική μας βούληση είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε τη συνέργεια των Ελλήνων αγροτών. «Τώρα είναι η ώρα της σπορά θα έρθει και η περίοδος του θερισμού», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι «θα προχωρήσουμε σε διάκριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από εκείνους που έχουν αγροτικά εισοδήματα, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και «θα διεκδικήσουμε στη διαπραγμάτευση, οι κατά κύριο επάγγελμα να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και προκαταβολή φόρου στο μισό».

Έκανε λόγο για «δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και εφαρμογή καλών πρακτικών, ώστε η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας» τονίζοντας ότι «στόχος είναι η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας και παραγόμενο προιόν υψηλής ποιότητας».

«Θα προχωρήσουμε στο σπάσιμο συμφερόντων που μονοπωλούν επί χρόνια έργα και εργασίες στον αγροτικό χώρο», τόνισε.

 

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μάλιστα πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής ως το 2020 με αξιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ και δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας, αν αξιοποιηθεί σωστά.

Σημείωσε, επίσης, πως σχεδιάζεται να εκχωρηθούν πόροι και αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, σε ποσοστό άνω του 30%, των πόρων του Προγράμματος, για την ανάπτυξή του και τόνισε: «Γνώση, κατάρτιση, καινοτομία και δικτύωση οι προτεραιότητες για να πετύχει ο σχεδιασμός. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα η πολιτική μας βούληση για σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες»

Στη σύσκεψη μετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης -ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης- καθώς και οι δύο γενικοί γραμματείς Δημήτρης Γελαλής και Χαράλαμπος Κασίμης.

 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής, η στρατηγική ανάπτυξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας, τα άμεσα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με 36 βαθμούς Κελσίου ... καιρός για παραλία!

Με 36 βαθμούς Κελσίου ... καιρός για παραλία!

Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός παρά το γεγονός ότι...

Έφη Αχτσιόγλου: “Η κυβέρνηση γελοιοποιείται με την άγνοιά της στα εργασιακά”

Έφη Αχτσιόγλου: “Η κυβέρνηση γελοιοποιείται με την...

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και...

Θεσσαλονίκη: Πήδηξε από γέφυρα για να αυτοκτονήσει και τραυμάτισε μοτοσικλετιστή

Θεσσαλονίκη: Πήδηξε από γέφυρα για να αυτοκτονήσει και...

Σοκαριστικό περιστατικό στην ανατολική είσοδο της...

Έρχονται αυξήσεις – φωτιά στις τιμές των καυσίμων

Έρχονται αυξήσεις – φωτιά στις τιμές των καυσίμων

Πιθανό ντόμινο αυξήσεων λόγω πετρελαίου. Που θα φτάσει...

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης

Πέθανε σε ηλικία 61 ετών ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και...

Αγώνας δρόμου για την προσβασιμότητα στα κτίρια της χώρας

Αγώνας δρόμου για την προσβασιμότητα στα κτίρια της...

Αυθαίρετα όσα δεν θα έχουν λύσει το θέμα ως το 2020, λέει...

Γρεβενά: Σκότωσαν άλογο που είχε γεννήσει

Γρεβενά: Σκότωσαν άλογο που είχε γεννήσει

Μπροστά σε ένα φρικτό θέαμα, βρέθηκαν το απόγευμα της...

Ανείπωτη τραγωδία στα Γλυκά Νερά: Ροτβάιλερ σκότωσε βρέφος 3 μηνών

Ανείπωτη τραγωδία στα Γλυκά Νερά: Ροτβάιλερ σκότωσε...

Τα πρώτα λόγια που κατάφερε να πει η σοκαρισμένη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Το πρωί της Τρίτης (27/8) αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.Οι υποψήφιοι...

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο καιρός θα είναι ζεστός ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους... 36 βαθμούς Κελσίου.Πιο...

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:  "Η κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την...