ΤΟΠΙΚΑ

Τουρκία και FYROM: Γιατί μένουν και περιμένουν στον προθάλαμο της Ε.Ε. Της Μαρίας Σπυράκη

Τουρκία και FYROM: Γιατί μένουν και περιμένουν στον προθάλαμο της Ε.Ε. Της Μαρίας Σπυράκη

Πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετήσαμε ένα ιδιαίτερα επικριτικό ψήφισμα για την Τουρκία, στο οποίο εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για τη διαρκή οπισθοδρόμηση της γείτονος χώρας στη λειτουργία της Δημοκρατίας και στο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πραγματικότητα είναι πως τα τελευταία  χρόνια η Τουρκία σέβεται όλο και λιγότερο τους δημοκρατικούς θεσμούς, αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, δεν εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο, δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας, προστατεύει όλο και λιγότερο τις θρησκευτικές ελευθερίες και δεν υπερασπίζεται στην πράξη τα δικαιώματα  των μειονοτήτων. Με λίγα λόγια δεν πληρεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα κριτήρια δηλαδή ένταξης στην ΕΕ. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να κλείσει μόλις ένα από τα τριάντα τρία κεφάλαια της ενταξιακής πορείας.

Ζήτημα όμως υπάρχει και με τους βόρειους γείτονες μας στην πΓΔΜ. 

Ενώ η Κομισιόν ζητάει να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ είναι φανερό ότι ο προβληματισμός στο Ευρωκοινοβούλιο είναι διάχυτος.

Aν και η αντιπολίτευση επέστρεψε στα έδρανα του Κοινοβουλίου πριν από λίγο, γεννάται το ερώτημα: Λειτουργεί στην πΓΔΜ ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία; 

Έπειτα έχουμε το πρόσφατο σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές στο οποίο εμπλέκεται στενός συγγενής του Γκρουεφσκι και η διερεύνηση του δεν έχει ακόμη φωτίσει σε βάθος το κίνητρο.

Και τρίτον - και πολύ σοβαρό - η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αστάθειας, στο επίκεντρο μιας  σύγκρουσης στην περιοχή, με την ύπαρξη στο έδαφος της ομάδων, που αν και αποτελούν στοιχείο της αλβανικής μειονότητας - της πολυπληθέστερης δηλαδή μειονότητας στη χώρα - στην πΓΔΜ , δρουν  ως εξτρεμιστές ενώ την ίδια στιγμή στο Κοσσυφοπέδιο θάβονται με τιμές ηρώων. 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι για να επέλθει η περίφημη σταθεροποίηση, είτε στην Τουρκία που θέλει να συμπεριφέρεται ως περιφερειακή “υπερδύναμη” σε μια άκρως ασταθή περιοχή, είτε στην πΓΔΜ που είναι εκ των πραγμάτων ασταθής για λόγους εθνολογικής σύνθεσης, αλλά και για λόγους πολιτικής κουλτούρας και λειτουργίας της Δημοκρατίας, θα πρέπει τα τηρηθούν πλήρως οι κανόνες που θέτει η ΕΕ στα υποψήφια μέλη της. 

Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να κάνει διεύρυνση πριν το τέλος της θητείας του Jean Claude Juncker η οποία λήγει στο τέλος του 2019. 

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η πΓΔΜ θεωρούν πως η ΕΕ είναι ένα club ενίσχυσης προνομίων των κρατών - μελών της, χωρίς συγχρόνως να αντιλαμβάνονται ότι για να εισέλθεις σε αυτό το club πρέπει να πληρεί  συγκεκριμένα κριτήρια και να τηρείς τους κανόνες του. Το στοίχημα για τις χώρες αυτές είναι αν μπορούν μέχρι το 2019, εκμεταλλευόμενες το χρόνο που έχουν μπροστά τους να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας της Δημοκρατίας στο εσωτερικό τους και να έρθουν πιο κοντά στις αρχές και τις αξίες που διέπουν την ΕΕ. 

Η Σερβία το έκανε , και η θεαματική της πρόοδος την κατατάσσει στην πρώτη γραμμή των χωρών που θα μπορούσαν  να ενταχθούν στην ΕΕ μετά το 2019. Η πΓΔΜ  και η Τουρκία δεν φαίνεται να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Εάν δεν το πράξουν, κινδυνεύουν να μείνουν για δεκαετίες στον προθάλαμο της ΕΕ, χωρίς ποτέ να καταφέρουν να διασχίσουν την πόρτα. 

 

*Η Μαρία Σπυράκη είναι Ευρωβουλευτής 

της ΝΔ και του ΕΛΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...