Καμία δέσμευση Πολάκη στην απάντηση στον Θ. Θεοχαρόπουλο για το νοσοκομείο Ημαθίας

Καμία δέσμευση Πολάκη στην απάντηση στον Θ. Θεοχαρόπουλο για το νοσοκομείο Ημαθίας

Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας απάντησε ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Υπουργός στην απάντησή του παραδέχεται ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε κάθε Τμήμα του Νοσοκομείου αλλά παρ’ όλα αυτά δεν δεσμεύεται για την πλήρωσή τους, όπως και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επείγοντος χαρακτήρα.

Ο Υπουργός απαντά στον κ. Θεοχαρόπουλο για κάθε Τμήμα του Νοσοκομείου σχετικά με την υποστελέχωσή του και αναφέρει επίσης ότι «για το οικονομικό έτος 2015 στο εν λόγω Νοσοκομείο, οι εγκεκριμένες πιστώσεις δόθηκαν σε ολοκληρωμένο χρόνο κατά το 90%, έχει εγκριθεί ήδη και το υπόλοιπο 10% του ετήσιου προϋπολογισμού, καθώς και 695.560 ευρώ επιπλέον πιστώσεις, καθώς αξιολογήθηκαν ως αναγκαίες και άλλες προκύπτουσες δαπάνες».

 

Δεν  απαντά ωστόσο με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο αλλά ούτε και πώς θα διασφαλισθεί η καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου όλες τις ημέρες του χρόνου. Η διαδικασία που περιγράφει ο Υπουργός δεν ξεκαθαρίζεται αν θα εξασφαλίσει την κάλυψη των ελλείψεων, δεν δίνεται χρονοδιάγραμμα των ενεργειών και δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τις μεγάλες ελλείψεις μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που περιγράφεται, με δεδομένο μάλιστα ότι πρόκειται για τον τομέα υγείας, στον οποίο η κυβέρνηση δηλώνει ότι αποτελεί προτεραιότητα.

 

Η ερώτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας

Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, καθώς οι κλινικές του υπολειτουργούν ή οδηγούνται σε κλείσιμο, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της πρωτοφανούς υποστελέχωσης, με τις εφημερίες να καλύπτονται από 10 μέχρι 24 μέρες το μήνα.

Ειδικότερα, και ενδεικτικά, το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου στη Μονάδα της Βέροιας, που απέμεινε να στελεχώνεται μόνο από δύο ιατρούς (μία μόνιμη και έναν επικουρικό), παρουσιάζει σημαντικότατο πρόβλημα στην εφημεριακή κάλυψη, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μερική αναστολή της λειτουργίας του και κατ’ επέκταση ολόκληρου του Χειρουργικού Τομέα. Σημαντικές ωστόσο είναι οι ελλείψεις και στην Καρδιολογική Κλινική, οι οποίες οδηγούν τους καρδιοπαθείς σε απόγνωση. Απαιτείται άμεσα προσωπικό για την πραγματοποίηση διαγνωστικών στεφανιογραφιών αλλά και για τη συνολική λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, του οποίου η σημασία τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την γενική διάρθρωση των περιστατικών στο σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων της ευρύτερης περιοχής είναι καθοριστική. Τραγική κατάσταση επικρατεί και στο Μαιευτικό - Γυναικολογικό Τμήμα, την οποία επανειλημμένα έχει επισημάνει το Σωματείο των Εργαζομένων από το Μάιο. Χαρακτηριστική η πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου, με την οποία γνωστοποιείται ότι το εν λόγω τμήμα δεν θα εφημερεύει ως το τέλος του μήνα και άρα τα επείγοντα γυναικολογικά περιστατικά θα εξυπηρετούνται από αντίστοιχα τμήματα άλλων νομών. Παράλληλα, λόγω της έλλειψης προσωπικού, η Ουρολογική Κλινική αλλά και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο υπολειτουργούν, ενώ η Οφθαλμολογική Κλινική οδηγείται σε κλείσιμο.

Η ολοκλήρωση δε του έργου της νέας πτέρυγας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2016, δεν θα έχει καμία χρησιμότητα, αν δεν προσληφθούν εντατικολόγοι, απαραίτητοι για τη λειτουργία της.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Νοσοκομείο της Νάουσας, όπου τα σοβαρότερα και πιο ενδεικτικά προβλήματα παρουσιάζονται στο Παθολογικό και το Παιδιατρικό Τμήμα, αλλά κυρίως στην Καρδιολογική Κλινική, καθώς οι δύο ιατροί αδυνατούν να καλύψουν τις επιτακτικές ανάγκες εφημέρευσης και λειτουργίας του Τμήματος.

Με δεδομένο ότι οι συνθήκες αυτέςμπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας και τα προβλήματα που επιφέρουν οι ελλείψεις σε προσωπικό;
  2. Πώς θα διασφαλιστεί η καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου και τις 365 μέρες του χρόνου;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων, διασφαλίζοντας την υγεία των πολιτών;
  4. Τι προβλέπεται για τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του;

 

Η απάντηση του αν. Υπουργού Υγείας

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτή

Απαντώντας στην με αρ. 549/26-10-15 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το βουλευτή κ. Α. Θεοχαρόπουλο, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Α. στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας:

Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα προβλέπονται έξι (6) θέσεις ειδικευμένων ιατρών, από τις οποίες είναι καλυμμένη η μία (1) και υπηρετεί ένας (1) Επιμελητής Α΄. Επίσης, υπηρετεί ένας επικουρικός ιατρός ειδικότητας Αναισθησιολογίας.

Στο Καρδιολογικό Τμήμα προβλέπονται πέντε (5) θέσεις ειδικευμένων ιατρών, από τις οποίες είναι καλυμμένη η μία (1) και υπηρετεί ένας (1) Διευθυντής. Επίσης, προβλέπονται τέσσερις (4) θέσεις ειδικευομένων στην Καρδιολογία, οι οποίες είναι καλυμμένες. Επιπλέον, υπηρετούν δύο επικουρικοί ιατροί ειδικότητας Καρδιολογίας.

Στο Ουρολογικό Τμήμα προβλέπονται τρεις (3) θέσεις ειδικευμένων ιατρών, από τις οποίες είναι καλυμμένες οι δύο (2) και υπηρετεί ένας (1) Επιμελητής Α’ και ένας (1) Επιμελητής Β΄. Επίσης, προβλέπονται δύο (2) θέσεις ειδικευομένων στην Ουρολογική, οι οποίες είναι καλυμμένες. Επιπλέον, υπηρετεί ένας επικουρικός ιατρός ειδικότητας Ουρολογίας.

Στο Μαιευτικό - Γυναικολογικό Τμήμα προβλέπονται τέσσερις (4) θέσεις ειδικευμένων ιατρών, από τις οποίες είναι καλυμμένη η μία (1) και υπηρετεί ένας Διευθυντής. Επίσης, προβλέπονται πέντε (5) θέσεις ειδικευομένων στη Μαιευτική - Γυναικολογία, από τις οποίες είναι καλυμμένες αι τρεις (3). Επιπλέον, υπηρετεί ένας επικουρικός ιατρός ειδικότητας Μαιευτικής - Γυναικολογίας.

Στο Μικροβιολογικό Τμήμα προβλέπονται τρεις (3) θέσεις ειδικευμένων ιατρών, από τις οποίες είναι καλυμμένες οι δύο (2) και υπηρετούν ένας (1) Διευθυντής και ένας (1) Επιμελητής Α΄.

Στο Οφθαλμολογικό Τμήμα προβλέπονται τέσσερις (4) θέσεις ειδικευμένων ιατρών, από τις οποίες είναι καλυμμένες οι τρεις (3) και υπηρετεί ένας (1) Επιμελητής Α΄. Επίσης, προβλέπεται μία (1) θέση ειδικευόμενου στην Οφθαλμολογία, η οποία είναι καλυμμένη.

Β. στο Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας:

Στο Παθολογικό Τμήμα προβλέπονται τέσσερις (4) θέσεις ειδικευμένων ιατρών, από τις οποίες είναι καλυμμένη η μία (1) και υπηρετεί ένας Επιμελητής Α΄. Επίσης, προβλέπονται έξι (6) θέσεις ειδικευομένων στην Παθολογία, από τις οποίες είναι καλυμμένη η μία (1). Επιπλέον. υπηρετούν δύο επικουρικοί ιατροί ειδικότητας Παθολογίας.

Στο Παιδιατρικό Τμήμα προβλέπονται τέσσερις (4) Θέσεις ειδικευμένων ιατρών, από τις οποίες είναι καλυμμένες οι δύο (2) και υπηρετούν ένας (1) Επιμελητής Α' και ένας (1) Επιμελητής Β’. Επίσης, προβλέπονται δύο (2) Θέσεις ειδικευομένων στην Παιδιατρική, από τις οποίες είναι καλυμμένη η μία (1).

Στο Καρδιολογικό Τμήμα προβλέπονται τέσσερις (4) θέσεις ειδικευμένων ιατρών, από τις οποίες είναι καλυμμένες αι τρεις (3) και υπηρετούν ένας (1) Διευθυντής, ένας (1) Επιμελητής Α’ και ένας (1) Επιμελητής Β'. Επίσης, προβλέπονται δύο (2) θέσεις ειδικευομένων στην Καρδιολογική, από τις οποίες είναι καλυμμένη η μία (1).

Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου απέστειλε την απόφαση κατανομής για την προκήρυξη 916 Θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, για όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας, στα ΑΣΕΠ.

Σε συνέχεια, τα ΑΣΕΠ προχώρησε στη δημοσίευση της αρ. 4Κ/2015 προκήρυξης (ΦΕΚ 5/15-10-15), για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 226 θέσεων τακτικού προσωπικού πανεπιστημιακής και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, σε φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Με την αρ. 5Κ/2015 προκήρυξη (ΦΕΚ 6/27-10-15) που δημοσίευσε το ΑΣΕΠ, προκηρύχτηκαν, με σειρά προτεραιότητας, και οι υπόλοιπες 690 θέσεις τακτικού προσωπικού Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 Επίσης, με το αρ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./96/25883/20-8-15 έγγραφό του, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ενέκρινε την κίνηση των διαδικασιών πλήρωσης 2.440 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων σε φορείς του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2016. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, όπως και για κάθε ένα από τα Νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ, η κάλυψη των οικονομικών αναγκών γίνεται κυρίως με εισπράξεις επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για το εκάστοτε έτος, ενώ η εν λόγω ΥΠΕ εισηγείται διαρκώς προς στο Υπουργείο Υγείας για επιπλέον επιχορηγήσεις, όπου διαπιστώνεται ιδιαίτερη ανάγκη.

Για το οικονομικό έτος 2015 στο εν λόγω Νοσοκομείο, οι εγκεκριμένες πιστώσεις δόθηκαν σε ολοκληρωμένο χρόνο κατά το 90%, έχει εγκριθεί ήδη και το υπόλοιπο 10% του ετήσιου προϋπολογισμού, καθώς και 695.560,00 € επιπλέον πιστώσεις, καθώς αξιολογήθηκαν ως αναγκαίες και άλλες προκύπτουσες δαπάνες.

 

Ο ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...