Υιοθεσία χώρων πρασίνου. Μια εξαιρετική εθελοντική πρωτοβουλία του δήμου Νάουσας

Υιοθεσία χώρων πρασίνου. Μια εξαιρετική εθελοντική πρωτοβουλία του δήμου Νάουσας

Τα εβδομήντα στρέμματα αγγίζουν οι 35 κοινόχρηστοι χώροι,κατανεμημένοι σε διάφορα σημεία, της δημοτικής κοινότητας Νάουσας. ενώ τα 30 στρέμματα οι αντίστοιχοι των τοπικών κοινοτήτων του δήμου. Πεντακόσια δέντρα, είκοσι σχολικοί κήποι και το φυτώριο καλούνται να συντηρήσουν ένας γεωτεχνικός, ένας κηπουρός και τέσσερις εργάτες πρασίνου που απασχολεί το τμήμα πρασίνου του δήμου! Είναι προφανές λοιπόν ότι τα προβλήματα αστικού περιβάλλοντος συσσωρεύονται και οι κάτοικοι, ειδικά της πόλης, αντιμετωπίζουν, πέραν της οικονομικής και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στην αντιδημαρχία περιβάλλοντος για το πρόγραμμα με ονομασία "υιοθεσία χώρων πρασίνου" που κατέθεσε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας.. Η υιοθεσία ενός πάρκου, μιας νησίδας πρασίνου ή ενός δέντρου ακόμη, αποτελεί μια εναλλακτική δυνατότητα εθελοντικής προσφοράς , µε μακρόχρονη ιστορία στον πολιτισμένο κόσμο. Το να έχουν την δυνατότητα ιδιώτες, σύλλογοι, σχολεία, σωματεία και ιδρύματα να αναλάβουν σε εθελοντική βάση τις εργασίες συντήρησης και καθαριότητας των χώρων πρασίνου, προσδίδει τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία. H προτεινόμενη διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η παρακάτω :

 

O ενδιαφερόμενος για Υιοθεσία χώρων πρασίνου, θα υποβάλλει αίτηση στην Αρμόδια Υπηρεσία Πρασίνου όπου θα αναφέρει το χώρο Πρασίνου που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει, αλλά και τις όποιες παρεμβάσεις προτίθεται να υλοποιήσει στο χώρο αυτό. Κατόπιν θα συντάσσεται µεταξύ του ∆ήµου και του αναδόχου-αναδόχων συµφωνητικό το οποίο πριν συναφθεί θα πρέπει να έχει την έγγραφη έγκριση του Τμήματος Πρασίνου αλλά και της τεχνικής υπηρεσίας του ∆ήµου, σε περίπτωση που οι παρεμβάσεις θα αφορούν στις κατασκευές-εξοπλισμό του χώρου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνει το συµφωνητικό διαρκείας 12  μηνών, είναι ενδεικτικώς οι ακόλουθοι:                                                                                     

O ανάδοχος οφείλει: 

1. Να καθαρίζει το χώρο πρασίνου τουλάχιστον δυο  (2) φορές την εβδομάδα.

2. Να φυτεύει και να φροντίζει τα λουλούδια στα υπάρχοντα παρτέρια (πότισμα, βοτάνισµα, κλάδεµα κ.τ.λ.), με την καθοδήγηση του τμήματος πρασίνου

3. Να κουρεύει το χλοοτάπητα τους εαρινούς, θερινούς και φθινοπωρινούς µήνεςσε περίπτωση που ο χώρος διαθέτει χλοοτάπητα.

4. Να φυτεύει δέντρα, αφού προηγηθεί γραπτό αίτημα και έγκριση από το Τµήµα Πρασίνου.

5. Οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τη υπηρεσία Πρασίνου για την παραίτηση του από το πρόγραμμα.

6. ∆εν επιτρέπεται να εκμεταλλεύεται µε οποιοδήποτε κέρδος τον χώρο πρασίνου (π.χ. τοποθέτηση καντίνας, εισιτήριου εισόδου, κ.τ.λ.)

7. ∆εν επιτρέπεται να µμεταβιβάσει σε τρίτον την φροντίδα του χώρου πρασίνου.

8. ∆εν µπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο πρασίνου και οποιαδήποτε κατασκευή χωρίς την έγκριση του ∆ήµου και των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών. 

Αρμόδια υπηρεσία για την επικοινωνία - συνεργασία του ∆ήµου µε τον ιδιώτη, όπως περιγράφεται µε τα ανωτέρω, ορίζεται η το Τμήμα Πρασίνου της Διεύθυνσης περιβάλλοντος του Δήμου. 

Ο ∆ήµος αναλαμβάνει: 

- Την παροχή νερού και ρεύματος.

- Την αποκατάσταση ζημιών από βανδαλισμούς.

- Την αποκομιδή των συγκεντρωμένων απορριμμάτων.

- Την παροχή λιπασμάτων Επίσης  όποτε είναι εφικτό την παροχή φυτικού υλικού (εποχιακά άνθη, δένδρα, θάμνους) .

- Την επίβλεψη και την παρακολούθηση της υιοθεσίας, δυνάμενος να την καταγγείλει εφόσον κριθεί ότι παραβιάζονται οι όροι της.

- Την πινακίδα υιοθεσίας του χώρου πρασίνου (μορφή, διαστάσεις).

- Τη  στήριξη µε οποιοδήποτε τρόπο των παρεμβάσεων του αναδόχου.

Με απόφαση τριμελούς επιτροπής, θα απονέμεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους (παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος)  σχετικός έγγραφος έπαινος στον ανάδοχο του καλύτερου υιοθετημένου χώρου πρασίνου.

Μακάρι το παράδειγμα του δήμου Νάουσας να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δημοτικές αρχές στην Ημαθία, ώστε να έχουμε διπλό καλό. Και την οικολογική και αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων μας, αλλά και την ενδυνάμωση του εθελοντισμού, που αποτελεί αξία εν... ανεπαρκεία στη νεοελληνική πραγματικότητα!

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...