Επαγγελματίες και καταστηματάρχες της Βέροιας: ΄Θα απορροφήσουμε εμείς την αύξηση του ΦΠΑ…΄

Επαγγελματίες και καταστηματάρχες της Βέροιας: ΄Θα απορροφήσουμε εμείς την αύξηση του ΦΠΑ…΄

Ολονυχτία είχαν χθες τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι τεχνικοί αναπροσαρμογής των ταμειακών μηχανών, αφού από σήμερα αλλάζει ο συντελεστής ΦΠΑ από 23% σε 24%. Χιλιάδες καταστήματα στην περιοχή μας, επαγγελματίες και ταξί από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί, προχώρησαν υποχρεωτικά στις απαραίτητες τροποποιήσεις για να είναι έτοιμοι, με την έναρξη της εφαρμογής των νέων μέτρων.

Απ’ ότι, ωστόσο, προέκυψε από το ρεπορτάζ που κάναμε χθες, οι περισσότεροι επαγγελματίες θα απορροφήσουν την αύξηση του 1% ώστε να μην μετακυλήσει αυτή στους καταναλωτές.

 

Οι επαγγελματίες - καταστηματάρχες

«Αυτή τη στιγμή οι ενεργές επιχειρήσεις στην περιοχή μας είναι γύρω στις 7.000, οπότε καταλαβαίνετε τον φόρτο εργασίας των ειδικών για να προλάβουν να αλλάξουν σ’ ένα βράδυ τον συντελεστή σ’ όλες τις ταμειακές μηχανές» μας είπε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Τσιπουρίδου. Οι ταμειακές που δεν θα προλάβουν να αλλαχτούν σήμερα, θα υπολογίζονται στις αποδείξεις, μέσω των λογιστηρίων, στο 24%. «Την επιβάρυνση του ΦΠΑ θα τη χρεωθούμε εμείς και όχι οι τιμές των εμπορευμάτων, κάτι που γίνεται συνήθως σε κάθε αύξηση ΦΠΑ, αυτού του μεγέθους» διαβεβαίωσε η πρόεδρος.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι αρτοποιοί. «Οι τιμές δεν θα ανέβουν, το1% θα το προωθήσουμε και έχει ο Θεός» μας είπε ο πρόεδρος των Αρτοποιών Δημ. Κόγιας διευκρινίζοντας ότι ο ΦΠΑ 24% αφορά τα αρτοποιήματα και όχι το ψωμί.

«Ποιος τολμάει , από τους ελεύθερους επαγγελματίες, να κάνει αυξήσεις μ’ αυτόν τον ανταγωνισμό και την οικονομική κατάσταση στην κοινωνία και στην αγορά;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας Θωμάς Ζιώγας και επεσήμανε ότι την αύξηση του συντελεστή θα την απορροφήσουν για μια φορά ακόμα οι επιχειρήσεις.

 

Τα καφέ – μπαρ

«Εμείς δεν θα πάρουμε γενική απόφαση για αυξήσεις…  Δύσκολα θα ρισκάρει κάποιος επαγγελματίας του χώρου μας να αυξήσει τις τιμές στον καφέ, στην μπύρα ή στο ποτό. Ο ανταγωνισμός δεν νομίζω να μας επιτρέπει να έχουμε διαφορετικές τιμές. Ο ΦΠΑ θα απορροφηθεί από τα μαγαζιά και πιστεύω ότι θα υπάρξει μια άτυπη ισορροπία μεταξύ των καταστημάτων» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της Βέροιας, Κώστας Σαμανίδης επισημαίνοντας ότι και η όποια αύξηση στις τιμές, εάν γίνει, θα είναι ελάχιστη. «Είμαστε έρμαιοι των αυξήσεων και είναι δύσκολο σήμερα να επιβιώσει ένα μαγαζί, σαν  τα δικά μας. Είναι κατόρθωμα που κρατιόμαστε… Όμως η κυβέρνηση με τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών που αφορούν τον κλάδο μας, είναι σαν να μας λέει απολύστε κόσμο… Ο περιορισμός της κατανάλωσης με απλή λογική οδηγεί στην μείωση των θέσεων εργασίας και εμείς απασχολούμε πολύ κόσμο…» πρόσθεσε ο κ. Σαμανίδης βάζοντας παράλληλα και την παράμετρο της αύξησης στην τιμή του καφέ και των ποτών που οι ίδιοι προμηθεύονται για τα μαγαζιά τους.

 

Σε γενικές γραμμές την έκτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ τα τελευταία έξι χρόνια, φαίνεται ότι θα την επιβαρυνθούν οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες και όχι οι καταναλωτές. Ισως λόγω του μικρού ποσοστού της.

Ακόμα και τα ταξί θα παραμείνουν στην ταρίφα των 3,70 στην πόλη (Βέροια) αφού η αύξηση μεταφράζεται σε επιπλέον 20 λεπτά. «Η επιβάρυνση είναι πολύ μικρή και λογικά θα απορροφηθεί. Δεν θα πρέπει να απασχολεί τον κόσμο. Το πρόβλημα για μας είναι το κόστος των καυσίμων… Αυτό θα επιβαρύνει πολύ τη δουλειά μας» μας είπε ο νέος πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ράδιο Ταξί Βέροιας Θωμάς Περηφανόπουλος που έχει στο στόλο του 107 ταξί. «…Κι αυτό θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα θα διεκδικήσουμε, ανάλογα με τι θα αποφασιστεί από το υπουργείο, αλλά αυτό που θα διεκδικήσουμε δεν θα είναι αυξήσεις στην ταρίφα μας» συμπλήρωσε.

Δεν είναι όμως μόνον αυτά τα είδη που επηρεάζουν ή όχι την καθημερινότητα του πολίτη. Μπορεί κάποια καταστήματα και κλάδοι να απορροφήσουν την αύξηση του 1%, όμως αθροιστικά στην αγορά καταναλωτικών αγαθών και ειδών τροφίμων στο καλάθι της νοικοκυράς, ο προϋπολογισμός ανεβαίνει (κάτι που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό σε πολλά νησιά). Χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, λεπτό – λεπτό και ευρώ – ευρώ θα προκαλέσουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις και θα ανεβάσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ από το καλοκαίρι και μετά έρχονται και νέα «καπέλα» έμμεσων και άμεσων φόρων που θα αδειάσουν σιγά – σιγά την τσέπη του ήδη ταλαιπωρημένου και «στεγνού» από τα εξαετή μνημόνια Έλληνα πολίτη…

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ -ΝΑΥΑΡΧΟΣ Π.Ν. (1871-1945)

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος...

Η κίνηση του Μητροπολίτη από 17 έως 23 Φεβρουαρίου

Η κίνηση του Μητροπολίτη από 17 έως 23 Φεβρουαρίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Τα ονόματα των προσληφθέντων στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στην Αλεξάνδρεια

Τα ονόματα των προσληφθέντων στο Κέντρο Φιλοξενίας...

Ο δήμος Αλεξάνδρειας ανακοίνωσε τα ονόματα όσων...

Εγκύκλιος για τις απουσίες μαθητών λόγω της εποχικής γρίπης - Τι πρέπει να κάνετε για να μην  ληφθούν υπόψη

Εγκύκλιος για τις απουσίες μαθητών λόγω της εποχικής...

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων...

Ημερίδα για θέματα που απασχολούν τον κλάδο των μελισσοκόμων

Ημερίδα για θέματα που απασχολούν τον κλάδο των...

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 σε αίθουσα του...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΒ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ Ε.Β.Ζ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΒ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ...

Στις 07/09/2018, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Βέροιας,...

Μαθητές από τον αδελφοποιημένο Δήμο Άργους επισκέφτηκαν  και φέτος το Δήμο Βέροιας

Μαθητές από τον αδελφοποιημένο Δήμο Άργους...

Για έβδομη συνεχή χρονιά μαθητές από την περιοχή του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια μέρα του Ιουλίου 1904, παρουσιάστηκε στον Έλληνα Πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος και διπλωμάτης της πατρίδας του...

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Φίλοι μου, καλή σας ημέρα,  κάποιος φίλος, ο Μητσάρας, διαβάζοντας σχετικά πρόσφατο αρθράκι μου, αναρωτήθηκε εάν είμαι με τη Νέα Δημοκρατία, ή μήπως ...