Εργαλεία για την αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της Ημαθίας ΑΝΗΜΑ και Leader

Εργαλεία για την αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της Ημαθίας ΑΝΗΜΑ και Leader

Ευκαιρία για αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της Ημαθίας χαρακτηρίστηκε το νέο πρόγραμμα Leader, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της ΑΝΗΜΑ Α.Ε. Μιλώντας για την ομάδα έργου και τα στελέχη της Αναπτυξιακής ο πρόεδρός της Θεόφιλος Τεληγιαννίδης σημείωσε ότι όλοι μαζί και σε συνεργασία "... μπορούμε να βοηθήσουμε και να αξιοποιήσουμε σωστά τα κονδύλια ώστε να ωφεληθεί όλη η Ημαθία από το εργαλείο που λέγεται ΑΝΗΜΑ". 

"Πρόκειται για ένα πολύ ελκυστικό πρόγραμμα που δεν έχουμε δικαίωμα να μην αξιοποιήσουμε" τόνισε ο Θανάσης Καραγιάννης, μέλος της ομάδας έργου, παρουσιάζοντας το Leader.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος του προγράμματος για τον νομό μας είναι από 6 ως 10 εκατ. ευρώ, με 30% δημόσιες επενδύσεις (και ωριμότητα των δήμων) και 70% ιδιωτικές.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΄Λαού΄ ο κ. Τεληγιαννίδης σημείωσε ότι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που είχαν κατατεθεί στο προηγούμενο Leader συνεχίζονται κανονικά και θα ολοκληρωθούν εφόσον δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα στον φάκελό τους.

 

Η ομιλία του προέδρου Θεόφιλου Τεληγιαννίδη

Η Αναπτυξιακή Ημαθίας, συνεχίζοντας το επιτυχημένο έργο και την προσπάθεια του παρελθόντος, στοχεύει στην υποβολή Τοπικού προγράμματος στα πλαίσια του CLLD – LEADER, στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο του σχεδιασμού του νέου LEADER 2014 – 2020, μέσω του οποίου στοχεύουμε στην στήριξη Ιδιωτικού και Δημόσιου χαρακτήρα παρεμβάσεων, οι οποίες:

θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, 

θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, 

θα προάγουν την καινοτομία, την συνεργασία και την κοινή δράση,

θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και θα μειώσουν την ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, και

θα συμβάλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και στην εισαγωγή πρακτικών αειφόρου ανάπτυξης.

Επιδίωξη μας είναι να καλύψουμε το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, με μια προτεινόμενη Περιοχή Παρέμβασης η οποία καλύπτει το 99% της συνολικής έκτασης του νομού και το 44% των μόνιμων κατοίκων του, και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα δράσεων το οποίο θα είναι απόλυτα συμβατό με τα χαρακτηριστικά της περιοχής παρέμβασης που έχει επιλεγεί, και θα ανταποκρίνεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό στις επιχειρηματικές ανησυχίες των κατοίκων.

Διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα δράσης που θα παρέχει ευκαιρίες επένδυσης σε ιδιώτες, με έργα Μεταποίησης και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων, με επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, καθώς και στους λοιπούς τομείς της οικονομίας, το οποίο θα συνδυάζεται με παρεμβάσεις εκ μέρους των Δήμων, με έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας, έργα πολιτισμού και αναψυχής, κοινωνικών υποδομών και στήριξης του τουρισμού. Αναμένουμε ότι η Δημόσια Δαπάνη ολόκληρου του προγράμματος θα μπορεί να ξεπεράσει τα 6 εκ. ευρώ, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα το οποίο, υποκινώντας και ιδιωτικά κεφάλαια, θα μπορεί να προσεγγίσει τα 10 εκ. ευρώ.

Ακολουθώντας μία διαδικασία σχεδιασμού ”από κάτω προς τα επάνω”, στηριζόμαστε σε διαδικασίες κοινωνικής διαβούλευσης, μέσα από τις οποίες θα προκύψει η αναπτυξιακή μας στρατηγική και οι παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν. Για την περαιτέρω ενδυνάμωση αυτών των διαδικασιών κοινωνικού διαλόγου, θεωρούμε ότι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, τα οποία έχουν την δύναμη και την δυνατότητα να φθάσουν σε μεγάλο τμήμα του τοπικού πληθυσμού, ενημερώνοντας τους κατοίκους για την προσπάθεια η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, και υποκινώντας τους για να συμμετάσχουν εντονότερα σε αυτή την γόνιμη διαδικασία διαλόγου.

Ζητώ την εκ μέρους σας στήριξη και συνεργασία, προκειμένου αφενός να επιτευχθεί κατ΄ αρχήν ο μεγάλος στόχος για την έγκριση του Τοπικού μας Προγράμματος και αφετέρου να καταστεί δυνατή η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και συμβολή της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό του, γεγονός που άλλωστε αποτελεί και αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Συνέντευξη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΛΑΟ για ζητήματα της Ημαθίας  «Συμμαζεύουμε και οργανώνουμε τον αγροτικό και συνεταιριστικό χώρο στηρίζοντας παράλληλα το εισόδημα των αγροτών»

Συνέντευξη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΛΑΟ για...

-Ευρεία  σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής...

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων,  της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, είναι το μεγάλο στοίχημα για τη δημιουργική Ελλάδα του αύριο»

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων, της...

Στο Συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για...

Απ. Τζιτζικώστας: «Το θέμα έχει πάρει τραγικές   διαστάσεις και βλάπτει την πραγματική οικονομία»

Απ. Τζιτζικώστας: «Το θέμα έχει πάρει τραγικές ...

Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια για τη μάστιγα του...

 Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» ευχαριστεί

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ»...

Την κ. Παναγιώτα Εφραιμίδου για τη δωρεά των 100€ στη...

Δυναμική κινητοποίηση γονέων   στην Ειρηνούπολη για το   άλυτο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών

Δυναμική κινητοποίηση γονέων στην Ειρηνούπολη για το...

-Δέσμευση αντιπεριφερειάρχη και μεταφορέων ότι το...

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ποιες είναι οι διαδικασίες  για την νόμιμη λειτουργία των Αθλητικών Σωματείων

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ποιες είναι οι διαδικασίες για την νόμιμη...

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας...

Σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργανώνει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας

Σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργανώνει ο...

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Δυναμική κινητοποίηση Γονέων στην Ειρηνούπολη για το άλυτο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών

Δυναμική κινητοποίηση Γονέων στην Ειρηνούπολη για το...

Από τον σύλλογο Γονέων των Σχολείων Ειρηνούπολης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Ευρεία  σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το φορολογικό Τόνισε επίσης για Τελωνείο, Νοσοκομεία και Αυτοδιοικητικές εκλογές: -- Δεν είναι  έντιμο,  από όποια πλευρά και αν συμβαίνει, το...

Στο Συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), όπου παρουσιάστηκε η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την Ποιότητα και Ανάπτυξη...

Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια για τη μάστιγα του παρεμπορίουΣύσκεψη για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής...

Την κ. Παναγιώτα Εφραιμίδου για τη δωρεά των 100€ στη μνήμη του συζύγου της.Την κ. Γκαϊτατζή Ελένη για την προσφορά γυναικείων ενδυμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες των φιλοξενούμενων του Ξενώνα. Τις κ. κ....